Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 12 серпня 2024, 03:10
3258
0

Небезпечні ігри Нібалі і Рогліча. Підсумки другого тижня Джиро-2019

Sport.ua підводить підсумки другого тижня Джиро д'Італія-2019

| Оновлено 12 серпня 2024, 03:10
3258
0
Небезпечні ігри Нібалі і Рогліча. Підсумки другого тижня Джиро-2019
twitter.com/giroditalia

Демар перехопив лідерство в спринтерському заліку

Тиждень тому в підсумках першого тижня Джиро ми говорили про те, що перемога в спринтерському заліку сама йде в руки Паскаля Аккерманна: Гавірія зійшов, Юен недостатньо сильний, а Вівіані був усунутий з боротьби за Малья чікламіно рішенням суддів. Однак уже на початку другого тижня ситуація різко змінилася.

Арно Демар здавався далеко не найнебезпечнішим суперником Аккерманн в спринтерському заліку: француз відчайдушно боровся за майку, однак чистих швидкостей на фініші йому явно не вистачало. Але вже десятий етап перевернув все догори ногами. Аккерманн впав за кілометр до фінішу разом з Маттео Москетті і Якубом Маречко, і, звичайно ж, ніяких очок на фініші не набрав. Демар ж скористався ситуацією по максимуму, здобувши перемогу і наблизившись до гонщика Bora Hansgrohe на відстань всього одного очка.
twitter.com/giroditalia

Падіння було непростим. Москетті взагалі зійшов з гонки, а Аккерманн дуже серйозно обдерся. Видавати максимальні потужності в такому стані неможливо, і на наступний день німець програв Демару і проміжний спринт, і фінішний. Демар вийшов в лідери спринтерського заліку з 11-очковим перевагою, і відіграти його буде дуже складно. На третьому тижні - суцільні гори і фінальна розділка. При чому, на гірських етапах навіть проміжні спринти знаходяться вже після одного-двох підйомів, тобто чистим спринтерам там нічого не світить.

Лише один етап на третьому тижні теоретично підходить спринтерам. Найчастіше такі етапи віддають відривам, хоча цього разу Bora Hansgrohe може виступити проти такого сценарію. Аккерманну потрібно чіплятися за будь-яку можливість відіграти очки у Демара.

Нібалі і Рогліч грають в небезпечні ігри

Перед початком великих гір на Джиро здавалося, що перемогу в гонці розіграють дві людини - Віченцо Нібалі і Прімож Рогліч, в той час як доля всіх інших суперників - боротьба за третє місце на подіумі. І провал в горах їх найбільш небезпечного суперника, Саймона Єйтса, здавалося б, лише переконував у правильності такого припущення. Однак після цього ситуація в гонці сильно змінилася.

Нібалі ще після 12-го етапу висловлював претензії до Роглічу з приводу того, що той не включався в роботу по переслідуванню Мігеля Анхеля Лопеса і Мікела Ланди після їх парної атаки на Монтозо. На 13-му етапі ми побачили щось неймовірне. Два дуелянти пасли тільки один одного, і зовсім не звертали уваги на інших суперників. В результаті Нібалі і Рогліч зі спокійною душею дозволили Ланді і Карапасу відіграти у них 1 хвилину 37 секунд і 1 хвилину 19 секунд відповідно. Самі ж італієць і словенець йшли вирішальні кілометри етапу практично пішки, з вражаючою ввічливістю поступаючись першою позицією один одному.

Претензії Нібалі до Рогліча зрозуміти можна - словенець відповідав тільки на атаки «Мессінскої акули», при цьому був готовий з легкістю відпускати будь-якого іншого суперника. Тим більше, що потенційно на лідерство в загальному заліку йшов саме Рогліч, і захищати свою перевагу більше причин був саме у нього. Але і самому лідеру Jumbo Visma було б нерозумно реагувати на атаки кожного суперника - без підтримки команди самотужки закривати всі ривки дуже небезпечно.
twitter.com/giroditalia

Після етапу Нібалі підлив масла у вогонь: «Якщо Рогліч хоче просто всюди слідувати за мною, він може просто приїхати до мене додому, сфотографуватися зі мною, і я покажу йому всі свої трофеї».

Згадав Вінченцо і Джиро-2016, яку він в драматичному стилі виграв у партнера Рогліча по команді Стівена Кройсвейка:

«У них якісь проблеми зі мною через те, що трапилося в минулому. Вони трохи бояться мене».

У суботу Нібалі з Роглічем продовжили грати в небезпечні ігри, і відпустили все того ж Карапаса майже на 2 хвилини на етапі до Курмайора, не бажаючи працювати один на одного після того, як Рогліч відповів на серію атак Нібалі на Колле Сан Карло.

Звичайно, можна говорити про те, що Нібалі даремно знову відпустив Карапаса, але й везти на собі Рогліча також було б не кращим рішенням - словенець міг би спробувати піти в атаку з колеса. Для «Акули» це була тактична задача, в якій вірного рішення просто-напросто немає.

У неділю ж гонка приїхала на дороги Туру Ломбардії - улюбленого Монумента Нібалі. І, таке враження, рідні стіни всіляко допомагали Вінченцо. Спочатку Рогліч зловив прокол на рівнині, але зумів добрати групу ще до початку вирішального підйому Чівільо. На ньому Рогліч вперше на цій Джиро не зміг відповісти на атаку лідера Bahrain Merida - можливо, це пов'язано як раз з досить інтенсивним одиночним переслідуванням перед початком підйому.

Так чи інакше, на вершині Чівільо Рогліч програвав приблизно 15 секунд Нібалі і Карапасу, який від’їхав разом з ним. На спуску словенець впав, але зумів практично моментально повернутися в гонку, уникнувши при цьому серйозних ушкоджень. На фініші Рогліч програв Нібалі і Карапасу 40 секунд - контратака італійця почалася, а попереду ще його улюблений третій тиждень.

Лідерство Карапаса невипадкове

Користуючись тактичними іграми Нібалі і Рогліча, Річард Карапас перехопив лідерство в загальному заліку ще в суботу після переможного етапу до Курамйора, однак тоді його перевага над Роглічем становила скромні 7 секунд, які словенець з легкістю відіграв би на фінальній розділці в Вероні. Проте, для Рогліча була створена ситуація, при якій він тепер повинен відповідати не тільки на атаки Нібалі.

Однак після недільного етапу до Комо перевага гонщика Movistar досягла 47 секунд. Ця різниця в 40 секунд може стати не просто важливою, а фундаментальною для третього тижня з тактичної точки зору. 47 секунд переваги потенційно роблять уже Карапаса фаворитом перед фінальною розділкою. А це означає, що Роглічу тепер бажано не тільки захищатися, а й почати атакувати самому. Тим більше згадуючи торішній Тур де Франс, де Рогліч фінальну розділку за своїми мірками провалив.
twitter.com/giroditalia

Звичайно, не варто забувати про те, що більше 3 хвилин Нібалі і Рогліч віддали Карапасу виключно через свої небезпечні тактичні ігор. Однак називати лідерство еквадорця випадковим язик не повернеться. Так, він багато зловив на розділці, проте у великих горах він як мінімум не поступається двом грандам, про що свідчить хоча б те, що в неділю він зумів відповісти на атаку Нібалі на Чівільо.

Звичайно, «Акула» може розраховувати на проблеми з відновленням Карапаса на третьому тижні, хоча на Джиро-2018, коли Річард вперше в кар'єрі поїхав на високий результат у загальному заліку Гран Тура, він виглядав дуже непогано. Так чи інакше, поки варто відзначити відмінну з точки зору тактики гонку у виконанні Movistar. Команду Еусебіо Унсуе багато разів критикували за тактику з двома капітанами, проте цього разу вона за станом на кінець другого тижня зробила Карапаса головним фаворитом Джиро. І відміна через надмірну кількість снігу сходження на Пассо Гавія на 16-му етапі явно на руку як Карапасу, так і Роглічу.

Саймон Єйтс - головне розчарування Джиро

Від Саймона Єйтса на нинішній Джиро чекали дуже багато чого, і він ці очікування спочатку підкріплював не тільки гучними передстартові висловлюваннями, а й другим місцем на розділці в Болоньї на першому етапі. Проте далі все почало валитися з рук у чемпіона Вуельти-2018.

Спочатку він провалив розділку в Сан-Марино, після чого багато хто чекав від нього і його команди максимальної агресії в горах. Однак замість цього на етапі до Лаго Серру британець зловив ще одну важку кризу, і навіть Роглічу і Нібалі, які грали в тактичні ігри, програв більше двох хвилин. Вже тоді стало остаточно зрозуміло, що погоня Єйтса за рожевою майку остаточно завершилася.

На наступний день на етапі до Курмайора Єйтсу стало трохи краще - навіть випавши при першій же серйозній роздачі, він зумів знайти свій ритм і на вершині Колле Сан Карло програвав групі грандів близько 20 секунд. Наздогнавши їх на спуску, він пішов в атаку на пологом фінальному підйомі. Дуже агресивним був Саймон і на наступний день на етапі до Комо.
twitter.com/giroditalia

Незважаючи на те, що рівень готовності Єйтса до Джиро став великим розчаруванням, йому варто віддати належне: при кожній зручній нагоді він намагається атакувати. Стан Саймона поступово поліпшується, і на третьому тижні від нього варто чекати активності.

Втім, початковий статус фаворита навряд чи дозволить йому їхати в відриви. Це можна було зрозуміти уже на 14-му етапі, коли лідер Mitchelton Scott намагався відібратися у відрив дня, але його атаку закривав сам Рогліч. Єйтс зараз приблизно в тій же ситуації, що й Нібалі на Тур де Франс-2015: незважаючи на ранню кризу, його бояться відпускати далеко навіть топ-фаворити. Однак ризикнемо припустити, що один гірський етап на нинішній Джиро Саймон все ж виграє.

Загальний залік Джиро після 15 етапів:

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.