Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Німеччини
| Оновлено 05 червня 2019, 15:13
5117
1

Поліція Берліна: «Тепер хулігани б'ються в лісах і на пустирях»

Sport.ua дізнався, як в столиці Німеччини готуються до фіналу національного Кубка

| Оновлено 05 червня 2019, 15:13
5117
1
Поліція Берліна: «Тепер хулігани б'ються в лісах і на пустирях»
Berlin.de
У суботу, 25-го травня, на берлінському Олімпійському стадіоні, який вміщує близько 75-ти тисяч глядачів, відбудеться фінал Кубка Німеччини з футболу, в якому «Лейпциг» прийме «Баварію».
 
Кореспондент Sport.ua в рамках семінару «Футбол і культура футбольних уболівальників у відкритому суспільстві» став гостем Polizeidirektion 2 — відділку поліції, у відомстві якого знаходяться Олімпійський стадіон і безпека майбутнього поєдинку.
 
Представники Polizeidirektion 2 Ганс-Вернер Шрамм і Хейко Хомолла, які відповідають за зв'язки з громадськістю, розповіли про підготовку до прийдешнього поєдинку і про свою роботу по забезпеченню безпеки футбольних матчів.
 
Щодо поділу фанатів на категорії
 
«Загалом найбільш проблемними, за статистикою, є вихідці з Туреччини та країн Північної Африки. Вони часто не хочуть інтегруватися, проживають компактно. Також є арабські клани, які займаються шахрайством в місцях великих скупчень людей.
 
На «Олімпійському» стадіоні свої домашні матчі проводить «Герта». Але «Герта» хоче побудувати свій, чисто футбольний стадіон.
 
Професійний футбол комерціалізується, що є проблемою для багатьох фанатів. Телебачення показує всі матчі першої та другої Бундесліги, клуби отримують величезні гроші від реклами.
 
Ситуація на матчі залежить від настрою і поведінки фанатських трибун. Є тонка грань між неналежною поведінкою і правопорушенням, наприклад, застосуванням піротехніки і проявом агресії.
 
Всі фанати діляться на три категорії: А, В і С. А — законослухняні вболівальники, з якими немає проблем. В — фанати, які відзначилися деякими правопорушеннями. С — найбільш потенційно небезпечна частина фанатів».
 
Про підготовку до фіналу Кубка Німеччини
 
«В день проведення футбольного матчу німецька поліція задіяна відразу в декількох точках:
 
- поліція перебуває безпосередньо на місці проведення матчу;
 
- поліція приїжджає на місця проживання проблемних фанатів;
 
- поліція присутня на місцях приїзду і від'їзду приїжджих фанатів.
 
На основі попереднього аналізу будь-якому матчу можуть бути присвоєні три категорії ризику: зелена, жовта або червона, з яких зелена — найбільш безпечна. Майбутній фінал Кубка Німеччини між «Лейпцигом» і «Баварією» відносять до зеленої категорії ризику. Крім поліції в підготовці до матчу задіяні і інші структури.
 
На прийдешній фінал Кубка Німеччини прибудуть 50 автобусів з Лейпцига і 120 автобусів з Мюнхена. У фанатів «Баварії» на сидіннях будуть червоні прапори без хореографії. «Лейпциг» підготував величезний банер і хореографію. Фанати «Лейпцига» запланували передматчевий марш від однієї з площ до стадіону. Вболівальники пройдуть приблизно 4 кілометри.
 
На Олімпійському стадіоні є повноцінна поліцейська дільниця, яка функціонує тільки під час матчів.
 
На Олімпійському стадіоні 78 звичайних камер і 4 панорамні камери, в яких 16 лінз і 85 мегапікселів. Така кількість камер забезпечує повний контроль всередині стадіону. Поліція може керувати всіма камерами, направляючи їх в потрібні місця.
 
Важливим моментом підготовки до матчу є поділ шляхів, за якими фанати протиборчих команд потрапляють на свої місця. Вони приїжджають на різні станції. Але багато що залежить від ставлення один до одного фанатів різних команд. Якщо фанати дружать між собою — поліція просто п'є каву.
 
Бувають ситуації, коли фанати шукають бійки. Про це поліція зобов'язана знати заздалегідь і бути готовою. У таких випадках представники правоохоронних органів використовують іншу кількість людей, іншу тактику.
 
Також є офіційні банки даних про потенційно небезпечних фанатів, які постійно оновлюються і доповнюються».
 
Про боротьбу з футбольними хуліганами
 
«Розквіт футбольних хуліганів стався в кінці 80-х — початку 90-х років. Тоді стадіони були в жахливому стані, на них не можна було ефективно розділити фанатів по блокам. Було нормально, коли фанати з однієї трибуни нападали на фанатів з іншої трибуни. Це не подобалося нікому. Була ініційована робота з обміну інформацією. Аналізувалися матчі, на цій підставі робився прогноз для наступних ігор. Була також вдосконалена техніка. Завдяки ряду заходів, можна сказати, що зараз в Німеччині немає проблем з хуліганами. Цю проблему вирішили.
 
Зараз хулігани б'ються за межами стадіонів. Поліцейські поза стадіонами теж стежать за тими районами, де потенційно можуть збиратися хулігани. Останнім часом і на стадіоні, і поруч з ним радикально скоротилася кількість правопорушень. Тепер хулігани б'ються в лісах і на пустирях».
 
Михайло ШАПОВАЛОВ з Берліна
Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 8
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

МИХАЙЛЕНКО: «Ніколи у юнацьких збірних не було стільки легіонерів»
Футбол | 26 квітня 2024, 00:55 1
МИХАЙЛЕНКО: «Ніколи у юнацьких збірних не було стільки легіонерів»

Коуч збірної України U-19 розповів про юних гравців, які виїхали за кордон

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Provodauskas
Молодцы немцы, вот бы и у нас был нормальный контроль над долбоебами-ультрас.