Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
3065
2

Домінування Рогліча, сход Дюмулена. Підсумки першого тижня Джиро-2019

Sport.ua підводить підсумки першого тижня Джиро д'Італія-2019

| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
3065
2
Домінування Рогліча, сход Дюмулена. Підсумки першого тижня Джиро-2019
twitter.com/giroditalia. Прімож Рогліч

Дюмулен - жертва першого тижня

Перший тиждень будь-якого Гран Тура практично ніколи не проходить спокійно. Завжди багато падінь, небезпечних ситуацій, і, як наслідок, травм і сходів фаворитів. Жертвою першого тижня Джиро-2019 став один з головних фаворитів гонки - Том Дюмулен.

Голландець впав в кінцівці четвертого етапу і травмував коліно. В той день Дюмулен піймав ще й 4 хвилини відставання. Незалежно від складності травми, продовжувати гонку особливого сенсу не було - загальний залік вже був програний. А розмінюватися на погоню за окремими етапами гонщику рівня Тома не личить, особливо якщо можна зійти і готуватися до Тур де Франс.
twitter.com/giroditalia. Том Дюмулен

На старт п'ятого етапу Дюмулен вийшов, проте пошкодження коліна виявилося занадто серйозним - вже через кілька кілометрів лідер Sunweb з гонки зійшов. Цьому рішенню навряд чи зрадіють в Ineos - тепер у Кріса Фрума і Герейнта Томаса з'явився дуже небезпечний суперник у боротьбі за перемогу на Тур де Франс.

Дуже шкода Дюмулена, однак варто відзначити, що на стартовому етапі в Болоньї він трохи розчарував - п'яте місце. При цьому рівнинні 6 км дистанції він пройшов в одні ноги з далеко не найсильнішим роздільщиком - Мігелем Анхелем Лопесом. Втім, робити висновки про те, що Том був погано готовий до Джиро, не варто, враховуючи, що лідер Sunweb починав сезон дуже обережно і планував виходити на пік форми вже по ходу Джиро.

Спринтерський залік йде в руки Аккерманн

Травень 2019 року для Паскаля Аккерманна складається ідеально. Місяць для нього почався з перемоги на домашній одноденці Світового туру Ешборн - Франкфурт. На своєму дебютному Гран Турі в кар'єрі 25-річний німець уже перевершив очікування. Незважаючи на всі успіхи на старті нинішнього сезону, на тлі таких грандів спринту, як Елія Вівіані, Фернандо Гавірія чи Калеб Юен гонщик Bora Hansgrohe здавався явним аутсайдером.

Однак вже за підсумками першого тижня Джиро в кишені у Аккерманна 2 перемоги на етапах - стільки ж, скільки у Вівіані, Гавірії і Юена разом узятих. В придачу до двох виграних етапів - Малья чікламіно лідера спринтерського заліку. І відібрати у Аккерманн цикламенову майку буде дуже складно. Гавірія з гонки вже зійшов, Вівіані і Юен напевно зроблять це після 11-го етапу.
twitter.com/giroditalia. Паскаль Аккерманн

Юен з самого початку не планував доїжджати Джиро до кінця - він тримає в умі Тур де Франс, а після 11-го етапу йому на Джиро робити нічого. Далі почнеться безупинна низка гірських етапів з одним лише рівнинним днем ​​на третьому тижні. І такі етапи практично завжди віддають відриву. Що стосується Вівіані, то він планував і доїжджати Джиро, і боротися за спринтерський залік. Однак для чемпіона Італії все змінив третій етап. Він першим перетнув фінішну лінію, проте пізніше був релегований через те, що на фінішній прямій підрізав Маттео Москетті.

У Вівіані не тільки відібрали зароблені на тому етапі очки, але і додатково вліпили 50 очок штрафу - з мінусів він не вибрався до сих пір. Звісно, шансів на Малья чікламіно у нього тепер також немає ніяких, і залишатися на гонці після 11-го етапу немає сенсу. Найближчі два дні на Елії стануть дуже важливими - якщо він так і зійде без єдиної перемоги на етапах, то це буде справжній провал.

Невдачі Лопеса і Єйтса - позитивні події для гонки

Ключовим для загального заліку на першому тижні був, звичайно ж, дев'ятий етап - розділка на 34,7 км з Річчоне в Сан-Маріно. Як ми і припускали в прев’ю Джиро, цей етап багато в чому визначить подальший сценарій боротьби на Корса Роза. І результати етапу вийшли такими, які гарантують максимально видовищну боротьбу в горах.

З числа топ-фаворитів головними невдахами етапу стали Саймон Єйтс і Мігель Анхель Лопес, які програли Пріможу Роглічу 3 хвилини 11 секунд і 3:45 відповідно. Йейтс непогано пройшов рівнину (лише 10 секунд відставання від Вінченцо Нібалі), однак провалився в горі. Сам лідер Mitchelton Scott зізнався, що погано розподілив сили по дистанції, і до гори підійшов вже «порожнім» і по чистому часу гори показав лише 53-й результат.

Ймовірно, одним з факторів невдачі Єйтса стала погода. Розділка проходила під проливним дощем, і в таких умовах гонщикам, які звикли проходити підйоми стоячи на педалях, показати хороший результат завжди складніше ніж тим, хто працює сидячи. А з усіх грандів нинішньої Джиро саме Єйтс - найбільш «стоячий» гірник.
twitter.com/giroditalia. Саймон Єйтс

Лопес програв ще на 34 секунди більше, ніж Єйтс, але це багато в чому обумовлено тим, що у колумбійця був прокол на старті розділки (ще до першої проміжної позначки). Що, втім, не виправдовує настільки величезного відставання - тим більше, що на стартовій розділці в Болоньї лідер Астани приємно здивував.

Так чому ж невдачі Єйтса і Лопеса - це позитивні події для гонки? Тому, що це гарантія відкритої і агресивної боротьби в горах. Амбіції обох гонщиків не дозволять їм задовольнятися боротьбою за третє місце на подіумі, а відігравати у Рогліча треба 4 хвилини. При цьому за плечима у британця і колумбійця Mitchelton Scott і Астана - команди з двома, мабуть, найсильнішими гірськими потягами нинішньої Джиро. Той випадок, коли і бажання атакувати буде, і командні ресурси будуть дозволяти вести гонку активно. Хоча, повертаючись до Єйтса, є сумніви в тому, що людина, що показує 53-й час в горі, здатна буде рвати і метати в Доломітах.

Нібалі - єдина загроза для Рогліча?

З топ-фаворитів перший тиждень краще за все склалася для Пріможа Рогліча - він виграв обидві розділки з великою перевагою і добув 16 секунд переваги через завал на четвертому етапі. На тому ж етапі з боротьби вибув один з найнебезпечніших для нього суперників - Том Дюмулен. Ідеальний сценарій.

Перевага Рогліча над Нібалі за підсумками першого тижня становить 1 хвилину і 44 секунди, над Єйтсом і Лопесом - ще в два рази більше. Чи здатні британець і колумбієць повернутися в боротьбу за Рожеву майку? Складно сказати. Те, що вони будуть намагатися це зробити - однозначно, але в тому, що вони готові це робити, є сумніви.

Цілком можливо, що єдиною (і точно головною) загрозою для Рогліча буде Вінченцо Нібалі. Кумир всієї Італії на першому тижні виглядав дуже переконливо: третє місце на розділці в Болоньї і четверте вчора в Сан-Марино. Нібалі привчив до того, що він починає Гран Тури досить слабо, і набирає пікову форму лише до третього тижня. І якщо те, що ми побачили від «Мессінської Акули» на першому тижні - це ще далеко не його максимум, то Роглічу явно варто боятися лідера Bahrain Merida. В цілому варто відзначити, що такого сильного першого тижня від Нібалі на Гран Турах ми не бачили з часів тріумфального для нього Тур де Франс-2014.
twitter.com/giroditalia. Вінченцо Нібалі

Проблемою для італійця може стати слабкість команди. По ходу першого тижня Нібалі втратив Крістіана Корена, а один з ключових грегарі в горах, Даміано Карузо, захворів, і в певний момент взагалі був близький до сходу. Карузо потроху пішов на поправку, і тепер питання в тому, чи встигне він повернути собі оптимальні кондиції до початку гірських баталій. Доменіко Поццовіво - дуже серйозний козир в рукаві Нібалі, однак його одного буде мало, тому боєздатний Карузо «Акулі» необхідний як повітря. Молодший брат Нібалі, Антоніо, виглядав дуже непогано на Турі Альп, однак є сумніви в тому, що на ключових етапах Джиро він буде настільки ж корисний.

Втім, головним суперником Рогліча може стати він сам і його команда. Про те, що від словенця чекають спаду форми і провалу на третьому тижні, не говорив тільки ледачий - як до старту Джиро, так і під час першого тижня. Проблемою для Пріможа може стати слабкість його команди, яка по ходу першого тижня втратила ще одного важливого гірського грегарі - Лауренса Де Плюса.

Ще одне важливе питання - чи може Нібалі обіграти Рогліча, якщо кризового для у словенця не буде? У попередній раз вони перетиналися на Гран Турах в минулому році на Турі, тоді до свого сходу Нібалі в горі виглядав сильніше за лідера Jumbo Visma. Тому, шанси у італійця є, але невеликі, адже йому потрібно не тільки відігравати 1:44 відставання від Рогліча, але і створити запас хоча б у 30-40 секунд перед фінальною розділкою в Вероні. І добути дві з половиною хвилини в горах над прямим конкурентом в сучасних реаліях дуже складно.

Хто може стати темною конячкою?

Розглядати як претендентів на загальний залік лише 4 гонщиків було б неправильно. Однак проблема в тому, що ті гонщики, які перед стартом розглядалися як фаворити другого ешелону (Ланда, Закарін, Майка і інші) перший тиждень також не можуть занести собі в актив.

Шанси стати темною конячкою є у других номерів Movistar і Астани - Річарда Карапаса і Пельо Більбао. Тим більше, що обидва на даний момент йдуть в загальному заліку вище своїх капітанів і встигли виграти по одному етапу. Сплутати карти може ще один гонщик Movistar - Андрей Амадор, який заробив понад 6 хвилин над грандами у відриві на 6-му етапі і зараз замикає топ-6 загального заліку, випереджаючи всіх генеральщикыв крім Рогліча. Що стосується володаря Рожевої майки Валеріо Конті, то у великих горах він, швидше за все, не витримає. Однак довезти рожеве вбрання до 13-го етапу здатний.
twitter.com/giroditalia. Річард Карапас

На кого ще не можна не звернути увагу, так це на Бауке Моллему. Голландець вчора видав блискучу розділку і замкнув топ-3, навіть випередивши на 5 секунд Нібалі. Втім, претендувати на щось більше, ніж топ-5, лідеру Trek Segafredo буде складно. На Гран Турах він завжди починає добре і поступово згасає, і те, що всі гірські етапи Джиро сконцентровані в кінці другого і на третьому тижні, явно не на руку Моллемі.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 14:11 17
The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024

Лідерами «жовто-синіх» британці вважають Мудрика та Судакова

Велоспорт. Йоргенсон виграв одноденку Дварс доор Фландерен
Інші види | 27 березня 2024, 19:18 0
Велоспорт. Йоргенсон виграв одноденку Дварс доор Фландерен

Низка топ-фаворитів на чолі з Ван Артом важко впали

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DIBUA
Дякую за огляд!
DIBUA
Тома жаль, але хоч хтось має спробувати скласти конкуренцію Інеос на Турі.
Якщо Рогліч збереже форму до кінця то це буде тотальне домінування. Нібс уже зовсім не молодий, а більше фактично і нікому