Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 травня 2019, 14:23
36081
32

Як повернення Коломойського може позначитися на українському спорті

Оглядач Sport.ua - про повернення в Україну колишнього власника «Дніпра»

| Оновлено 21 травня 2019, 14:23
36081
32
Як повернення Коломойського може позначитися на українському спорті
ФФУ. Ігор Коломойський
Як і обіцяв, недавно ще опальний олігарх Ігор Коломойський повернувся в Україну. Навіть раніше, ніж планував. Ігор Валерійович анонсував своє гучне повернення акурат на інавгурацію нового президента країни Володимира Зеленського, але прибув на кілька днів раніше.
 
Напевно можна майже зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, що Коломойський повернувся з насидженого місця в Ізраїлі в Україну неспроста. Ну, ж не заради сина, який, нібито, буде грати в одному з українських клубів повернувся, правда? Олігарх, безсумнівно, має види на політичні процеси. Має і амбіції. А так як колишня влада його ображала, можна очікувати реванш.
 
Однак не менш цікаво будут виглядати і спортивні перспективи упереміш з апетитами в цій сфері Ігоря Валерійовича. Незважаючи на свої значні габарити, він дуже непогано грає в футбол, любить цей вид спорту як уболівальник. Хоча, за словами нинішнього тренера «Дніпра-1» Михайленка, розбирається він в ньому краще будь-якого фану. Бачення поля і процесів у нього відмінні. Втім, як і інші бачення.
 
***
 
Зовсім недавно він відігравав найважливішу роль в нашому футболі та баскетболі. На час одіозний олігарх випав з спортивному житті країни. Пора повертатися. Тим більше, що в спортивних колах його напевно зустрінуть більш прихильно, ніж в політичних.
 
Найбільшу впізнаваність в сфері українського спорту Коломойський отримав, будучи в ролі власника і президента футбольного «Дніпра». Того самого, який дійшов до фіналу Ліги Європи, де поступився «Севільї». Протягом тієї знаменитої дніпровської єврокампанії Коломойський практично не платив зарплати футболістам і тренерам. Вони грали за свої. То Маркевич щось виділить, то Ротань пошкребе по засіках. Однак після фіналу усміхнений Ігор Валерійович, як ні в чому не бувало, прийняв з рук президента УЄФА медаль за друге місце.

ФК Дніпро. Игор Коломойський

Після того фіналу почалося швидке згасання колись знаменитої команди. «Дніпро» розвалився в першу чергу тому, що Коломойський відмовився погасити заборгованості перед тренерським штабом Рамоса. У підсумку команда через санкції УЄФА була позбавлена ​​професійного статусу. І зараз виступає серед аматорів.
 
Тим часом в УПЛ вийшов «Дніпро-1». Начебто цей клуб не має ніякого відношення до одіозного олігарха. Ну, хіба що, за винятком того, що команда грає на побудованому Коломойським стадіоні «Дніпро Арена». А ще у неї той же клубний автобус. Той же головний тренер. Багато гравців з «Дніпра». І навіть той же спортивний директор. Для повноти картини не вистачає, хіба що, Стеценка. У зв'язку з цим досить цікаві плани Коломойського з приводу: чи буде він якось впливати на процесі в «першому» «Дніпрі», або буде реанімувати «Дніпро», який грає серед аматорів?
 
Не менш актуальним є питання і з приводу можливого інтересу Коломойського до входження в керівні кабінети всього нашого футбольного господарства. Кілька років тому Коломойський несподівано для багатьох вирішив балотуватися в президенти ФФУ. Але з тріском програв тоді Павелко, якого підтримали як політичні еліти на чолі з Президентом Порошенко, так і еліти футбольні. Від президента «Шахтаря» Ріната Ахметова до віце-президента УЄФА Григорія Суркіса.
 
Зараз на цьому «ринку» ситуація змінилася. Причому дуже серйозно. Павелко все ще залишається в друзях президента «Шахтаря», але від підтримки Порошенка не залишилося і сліду, бо колишній Гарант став колишнім. Подейкують, що Павелко дружний і з Зеленським, так що на всяк випадок у нього є запасний аеродром. Але якщо раптом, чисто випадково, Коломойський, який з Павелко представляє один регіон, але різні інтереси і підходи, захоче в'їхати на білому коні в офіс на Черепанової горі, йому напевно в цьому допоможе колишній віце-президент УЄФА, який вщент розсварився з главою ФФУ . Вибачте, УАФ. Тим більше, що досвід роботи в федерації футболу у Коломойського є.

morning-news.ru. Игор Коломойський с Григорієм и Игорем Суркісами.

Коломойський свого часу був першим віце-президентом ФФУ. Запам'ятався на цій посаді в першу чергу тим, що запропонував (і протягнув це рішення) за пару результативних помилок суддів відстороняти їх від арбітражу в УПЛ і переводити на перевиховання в Першу і Другу ліги. Коли в УПЛ через таких суворих покарань фактично закінчилися судді, експеримент визнали невдалим. Але щось в ньому таки було. Може, Ігор Валерійович знову захоче впровадити якесь ноу-хау в цю галузь?
 
А ще з подачі Коломойського збірну України свого часу очолив Мирон Маркевич. Правда, ненадовго. Через звинувачення в договірному матчі «Металіст» - «Карпати» Мирон Богданович демонстративно пішов зі свого поста. Але інтерес до нього у Ігоря Валерійовича залишився. Коли впав «Металіст», Коломойський запросить тренера в свій «Дніпро». Що було далі - ви знаєте.
 
***
 
Як знаєте і те, що Коломойський у свій час був спонсором «Динамо». У прямому і переносному сенсі. Однак між його «Дніпром» і не зовсім його «Динамо» завжди була заруба. Пам'ятається, коли дніпряни програли вдома динамівцям 1: 2 через два лівих пенальті, бос дніпровського клубу особисто зайшов в суддівську і напіхав Годуляну, після чого в одній з телепередач заявив, що з таким суддівством київському клубу потрібно вішати золоті медалі з початку чемпіонату. Також Ігор Валерійович запам'ятався тим, що на всю країну в прямому ефірі озвучив телефон Ігоря Суркіса. Президенту «Динамо», почувши багато всього від уболівальників, довелося змінити номер телефону.

Але це не заважало двом клубам постійно обмінюватися футболістами і бути учасниками одного пулу. В який в кращі часи входили ще й «Кривбас», «Арсенал», «Волинь», «Нафтовик» і «Карпати». Цікаво, що «Арсенал» і особливо «Кривбас» регулярно відбирали очки у «Дніпра» і, кажуть, отримували за це подвійні преміальні.
 
На даний момент частка Коломойського залишилася лише в «Карпатах». Однак, за запевненнями менеджменту львівського клубу, олігарх не вкладає в клуб ні копійки. Все тримається на тендітних плечах Димінського. Зараз все може бути по-іншому?
 
Тим більше, що в пулі колоритного олігарха може з'явитися ще одна команда. Останнім часом у Коломойського встановилися тісні зв'язки з президентом «Зорі» Геллером. Подейкують, що обидва олігархи стали родичами - сватами. Саме цим продиктовано поява саме в «Зорі», а не «Динамо» або «Шахтарі», деяких колишніх гравців «Дніпра». Зокрема, того ж Луніна, який був проданий за хороші гроші в «Реал». Багато хто з цього приводу дивувався, як же так сталося, що Коломойський на рівному місці втратив більше десяти мільйонів євро. Виявляється, не зовсім втратив. Він якщо щось і втрачає, то все одно з вигодою.
 
***
 
Вагому роль грав дніпровський олігарх і в нашому баскетболі. До речі, однією з причин свого повернення в Україну він назвав бажання свого сина грати в баскетбол в Україні. Григорій Коломойський, він же Грегорі, засвітився в США в одній зі студентських баскетбольних ліг. Тепер, схоже, Коломойський-син вирішив йти на підвищення.

Cleveland State University. Грегорі  Коломойський

Свого часу у Коломойського-старшого в українському баскетболі теж був свій пул. Причому навіть більше, ніж у футболі. Пам'ятається, колись було відразу два альтернативних чемпіонату України з баскетболу. І в одному з них грали колективи, так чи інакше пов'язані з Коломойським - київський «Будівельник», дніпровський «Дніпро», дніпродзержинський «ДніпроАзот», запорізький «Ферро-ЗНТУ», львівська «Галичина», івано-франківська «Говерла» та БК «Одеса». Ціла імперія!
 
Тісні зв'язки у Коломойського і з нинішнім главою федерації баскетболу України Михайлом Бродським. Що на грунті бізнесу, що на грунті баскетболу. У всякому разі, були. Не так давно вони побилися об заклад - хто швидше схудне. Більш габаритний Бродський за чотири місяці повинен був скинути 27 кг, тоді як менш громіздкий Коломойський - «усього» 14-ть. Швидше це зробив Бродський, який всерйоз зайнявся спалюванням жирів. І скинув майже тридцять кілограм. Але обіцяного переможцю спору мільйона гривень Міхал Юрійович не дочекався. Коломойський не вважав за себе стороною, що програла. Загалом, як і завжди. 
 
Загалом, питань з даної теми набагато більше, ніж відповідей на них. Цілком можна очікувати на повторну появу Коломойського в якості великого гравця і в нашому все ще великому спорті. Якщо це йому потрібно і цікаво, то спортивний ренесанс Коломойського обов'язково відбудеться. Чи буде при цьому ренесанс українського футболу або баскетболу - питання важке.
 
Валерій ВАСИЛЕНКО
Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Поручик Ржевский
Давайте без шуток и подколов.
Итак, футбольная Украина имеет два гранда, канувших в лета: ФК Днепр и ФК Металлист. Я, как болельщик Металлиста, Днепр ставлю умышленно первым - т.к. 1/4 КЧ против Бордо и финал ЛЕ против Севильи дорогого стоят. 2 Чемпионства СССР - это тоже что-то из запредельной области. Металлист, конечно, вёл себя в 80-е поскромнее, зато хорош был в чемпионатах Украины в 2006-2014 годах.
Итак, два футбольных гранда - две легенды украинского футбола стёрты с карты.
Виноваты в этом, увы, всего лишь два человека - Курченко и Коломойский.
Виноваты не из-за ситуации в стране, экономики и т.д., а из-за собственной жадности и чрезмерных амбиций.
Поэтому моё мнение таково: господ Курченко и Коломойского надо пожизненно отстранить от футбола решением ФИФА, в какой стране подлецы не находились бы. За плевок болельщикам общей численностью более 2,5 миллиона человек.
Олег Стець
Будет то же самое, что и с "Днепром" ... для коломойских Украина - это страна тупых хохлов и безграничного гешефта ...
bzzzzzz
не читал статью, но заголовок удивляет.
С какого перепугу он должен как-то на спорт повлиять ?
Он и спорт это почти что несовместимые вещи.
Golhrenshtanga
Нашо он надо,после того что он сделал с Днепром
Stanislav Matusevych
Новые деньги, возможно, в наши клубные футбол и баскетбол вольются. Вроде бы неплохо, но. Стоит только ситуации снова оказаться для Бени угрожающей (например, ФБР доведет до конца свои расследования против него), он опять сбежит куда-нибудь в Израиль вместе с деньгами, оставив хоть Днепр, хоть свои бизнес-активы банкротами. И мы опять останемся у разбитого корыта.
iskender
Спорт для нового хозяина страны не более, чем второстепенный инструмент. Надо будет - будет содержать целые лиги. Не надо - утопит своими руками, как сделал это с блистательным Днепром.
Mstislav77777
В большой спорт Коломойский уже вряд ли пойдёт, слишком маленькая отдача. Коломойский лучше всего умеет деньги считать, но стратегически мыслить нет. Возможна небольшая рекламная помощь и свои матчи на своих каналах. Он бы рад стадион и клуб продать, но вложил слишком много и мечтает вернуть. Мечты, мечты, для создания суперклуба важно, чтобы игроки были уверены в контрактах. После случая с Рамосом и другими, к нему серьёзные игроки не пойдут. Только местного масштаба.
0108niko_and
Не знаю як з футболом, але баскетболу він наврядчи скаже до побачення) Хоча б тому що земля під спорткомлекс до Євробаскету, який не відбувся з відомих причин, на Деміївці коштує деякі гроші)))
movkli
сначала он вернет свои активы, потом встанет на новые или прежние потоки - начнет зарабатывать через свои фирмы или афелированные, а уж потом посмотрит, что можно выделить на игрушки...
artemshepit
Ці бердичівські штучки - спосіб життя, а що поробиш - він же не винен, так навчили.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Святослав Сташевский
из-за таких гнид Украина в ГОВНЕ!
симон петлюра
ахметов в горде кривой рог .запорожье имеет такой бизнес и не может вложить деньги в команды города ахмэд это жлоб при бене и кривбасс и карпаты говерла играли побеждали и динамо и шахтёр и днепр .металист
Sunrise
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Andrey Kuzma
В ФБР уже ждут зеленого кукловода.
Муґунот
никак. клад Беня на спорт
vizuals
К счастью, на главный украинский спорт (бокс) выборы в президенты игоря валерьевича не повлияют
an52
Думаю, що справжньому президенту України, яким і є ІВК, поки що не до спорту
Владимир Копяк
Как не крути, но на сегодняшний день Коломойский реальная фигура, которая может подвинуть Павелко. Павелко - это дутая фигура, даже не на глиняных ногах, мы ведь все понимаем - без Порошенка он бы до сих пор занимался мелким воровством в Днепропетровске. Есть еще ГМС, с амбициями и неплохими шансами возглавить ФФУ, пардон, еще не привык к идиотскому переименованию... Я думаю, что эти два олигарха должны сесть за ресторанный столик в каком-нибудь 5-ти звездном отеле Киева и обо всем договориться, заодно утвердив план по перекрытию кислорода Ахметову. Но в любом случае наш футбол только выиграет, сколько можно жить в этом зазеркалье....
SandroKing
Очень надеюсь, что с приходом новой власти и поменяется отношение к спорту. Ведь последние 5 лет ни о чем кроме собственного обогащения власти не думали. Только пару дней назад проезжал мимо недостроенной баскетбольной арены Будивельника на Демеевке. Больно смотреть на все это когда президент страны приумножает миллиарды, а спорт погибает.