Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Друга ліга
| Оновлено 13 липня 2020, 19:59
16172
14

За побиття арбітра вінницьку Ниву чекає серйозне покарання

Оглядач Sport.ua розбирається в грандіозному скандалі у Другій лізі

| Оновлено 13 липня 2020, 19:59
16172
14
За побиття арбітра вінницьку Ниву чекає серйозне покарання
ФК Нива В

У перенесеному матчі 21-го туру чемпіонату другої ліги групи «А» зустрілися сусіди - і географічні, і по турнірній таблиці: вінницька «Нива» і житомирське «Полісся». Обидва колективи претендують на підвищення в класі (на даний момент ділять третє-четверте місця), їх поєдинки вважаються справжнім дербі ще з радянських часів. Так що гра на Центральному міському стадіоні Вінниці обіцяла стати спекотною. І вона стала такою. Навіть більше ніж.

Що трапилось?

На 35-й хвилині зустрічі господарі зусиллями Дугієнка вийшли вперед. У дебюті другого тайму гості рахунок зрівняли. З пенальті. Відзначився Соломка. Саме цей м'яч, точніше, правомірність призначення одинадцятиметрового удару арбітром Денисом Резніковим викликала нарікання з боку господарів. Але це було ще не все. На четвертій доданій хвилині все той же Соломка забив переможний м'яч у ворота вінничан.

Але на цьому поєдинок завершився лише формально. Після фінального свистка незадоволені вболівальники «Ниви» (в кількості шести чоловік) вибігли на поле і побили головного арбітра зустрічі. Побиття припинилося лише після втручання поліції. Правоохоронці пов'язали деяких бешкетників. Але і на цьому інцидент не закінчився. Деякі горе-вболівальники спробували проникнути в підтрибунне приміщення, щоб і там дістати суддів. Поліцейським довелося робити живий коридор, щоб Резніков співтовариші проникли в суддівську кімнату.

 

 

Цей кричущий по своїй суті факт швидко став надбанням футбольної громадськості. Притому не тільки вітчизняної. Відео з розбірками вінницьких фанатів з суддею щосили смакують і за бугром. З відповідними коментарями.

«Полісся» звинуватили у підкупі арбітрів

Вінницька «Нива» теж спробувала відреагувати по даному епізоду оперативно. Виконуючий обов'язки президента клубу Вадим Кудіяров за допомогою офіційного сайту клубу заявив, що «арбітр зустрічі Резніков вкрав перемогу у вінничан». Додавши, що «нам не соромно за нашу команду і наш колектив». Крім того, керівництво «Ниви» направило на адресу ПФЛ офіційний лист, в якому назвало дії арбітра матчу Рєзнікова «упередженими і непрофесійними».

ФК Нива В. Напередодні матчу ніщо не віщувало біди.

У подібному ключі висловився і колишній почесний президент вінницького клубу Василь Вовк, який звинуватив в упередженості не тільки арбітра даної зустрічі, а й «деяких відповідальних осіб ПФЛ і ФФУ». Резюмувавши, що у цій справі «готуються матеріали до правоохоронних органів».

На сайті «Полісся» щодо того, що сталося, коментарів немає. Є тільки звіт про гру, що завершилася - «Полісся» здобуває вольову перемогу в Вінниці».

Яке покарання понесе «Нива»?

Як не дивно, але і на сайті ПФЛ - організації, під егідою якої проводяться змагання у другій лізі, з приводу того, що сталося, немає ніяких коментарів.

Однак це аж ніяк не означає, що інцидент вичерпано. Футбольний арбітр - особа недоторканна, і будь-яке втручання в його роботу загрожує серйозним покаранням. Тим більше, таке втручання. У зв'язку з цим дуже багато буде залежати від того, що саме відобразив в своєму суддівському рапорті Резніков. Так, є відео інциденту, але відповідні дисциплінарні органи будуть керуватися, в першу чергу, рапортом арбітра. І коментарями офіційних осіб поєдинку - від ПФЛ і ФФУ. Якщо ці всі офіційні особи підтвердять письмово те, що ми всі побачили на відео, «Ниві» буде ой як не солодко. Навіть якщо вінничани гіпотетично доведуть, що Резніков діяв упереджено, з умислом.

ФК Нива В. Найближчі матчі Нива проводитиме без глядачів.

На підставі діючих Дисциплінарних Правил ФФУ можна зробити висновок, що за підсумками інциденту «Нива» легко не відбудеться. Найближчі три-п'ять домашніх поєдинків вінничани проведуть без глядачів. І це мінімум. А то і зовсім в іншому місті. Крім того, на клуб чекає серйозний грошовий штраф.

Чи анулюють результат гри? Скоріш за все, ні. Так як матч був офіційно завершений, а не перерваний, його результат може залишитися в силі. Хоча не виключено, що, з огляду на серйозний резонанс, «Ниві» можуть впаяти і технічну поразку.

Що ж стосується більш серйозних наслідків - про дискваліфікацію команди зі змагань, то такий поворот подій теж навряд чи можливий. Це якби рукоприкладством займалися офіційні представники клубу - тоді інша справа.

Але, як би не завершився розгляд цього інциденту, можна з упевненістю констатувати, що наш футбол потихеньку сповзає в «лихі дев'яності». Порожні стадіони, здачі матчів, «клітки» для уболівальників, переломи кінцівок від несподіваного потрапляння футболістів у відкриті люки, розправа над суддями - все це ланки одного ланцюга. І одного діагнозу. І чим раніше ми зможемо всі ці атавізми випалити розпеченим залізом, тим краще.    

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 24 квітня 2024, 17:24 3
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Динамо хотіло перенести матч із Дніпром-1 в інше місто. Відоме рішення
Футбол | 24 квітня 2024, 16:37 46
Динамо хотіло перенести матч із Дніпром-1 в інше місто. Відоме рішення

Клуби УПЛ таки зіграють у Дніпрі, а от молодіжки зустрінуться у Києві

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Внеземной_2019
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FanatUA
Да, есть видео инцидента, но соответственные дисциплинарные органы будут руководствоваться, в первую очередь, рапортом арбитра.
-------
Круто, дали лещей арбитра на поле, потом представим , дают лещей в судейской и "просят" в рапорте ничего плохого не писать , профит.
Установить личности быдла, открыть криминальные дела по хулиганству (там и полиции попало) , штраф хозяевам, дисквалификация стадиона на матчей 10+ , условно дисквалифицировать стадион на 2 года. Ко всему этому проверить и арбитра.
Сергей Долина
Матч не видел, поэтому по судейству сказать ничего не могу. Бить судью , конечно же нельзя, но мы знаем как они могут судить. Если по судьям не будут приниматься решительные меры федерацией, то может быть как в анекдоте : Болейщики приехавшие на матч своей команды в другой город, избили судью перед матчем, у них спрашивают, зачем побили судью еще до матча, ведь он еще не судил, на что болейщики ответили, что после матча они будут спешить на поезд и могут не успеть.
kino
Це лице українського футбола сьогодення! Точнішше харя ффушників , підрелків, рижого який той срач в футболі і устроїв. Корупція, тоталізатори, договорняки, і підкупи зробили колись з популярного виду спорту в Україні -посміховисько. Дальше буде ще цікавішше.
dedpixto
"Нива" проведёт несколько матчей без болельщиков? Следует ли это понимать так, что 10 человек на трибунах означает, что матч проходит при болельщиках, я бы даже уточнил, "заполнивших все трибуны до отказа"?
Владимир Копяк
До тех пор, пока не начнутся конкретные посадки проворовавшихся судей-взяточников с конфискацией автопарка, дворцовой и элитных квартир у людей в черном, которые до того, как взять свисток в руки, не имели за душой даже собачий будки, я уже не говорю о высшем образовании и опыта хоть какой-то работы на благо Украины. Сейчас это каста людей, которая считает, что им все должны... Их покрывает судейской комитет ФФУ, и не только. Я думаю, что за всем этим судеймких беспределом стоят и аысокопоставленные лица ФФУ, ведь только этим можно объяснить, почему эти люди до сих пор на свободе, не смотря на то, что есть задокументированные факты взяток с их стороны, а ведь уже скоро два года прошло с обнародрвпния первых фактов!!! Или все начнется после того, как одного из фигурантов повесят в лесопосадке или пристрелят в кабине собственного BMW? Я этого очень не хочу, я хочу увидеть воров и взяточником на скамье подсудимых...
OLEXANDER
Нада було так дати в "чашечки", щоб більше такий рефері не судив. Тут федерація нехай вирішить, що важливіше:Рефері-чудо чи славетно-історичний клуб Нива і вболівальниаи, заодно шкуру Павелка побачимо.
Били, б'ють і будуть бити. Президент ФФУ і його команда знищують наш футбол.
Таких суддів в базарний день куча і сила силенна, за ті бабки, що їм платять кожеш учащийся фізкультуного факультету любого Виша буде судити.
С суддею нада було погпоняттях після ммтчу і за м.Вінниця розібратися в тиху і виставити на гроші і все. Так рішалося всп в 90х і люди жили жирніше, вівці були цілі і вовки ситі, а заоаз всім чогось не хватає, у всіх хтось щось забирає .Криси завелися?Істрібляти потрібно.Нє, я маю 30..50грн платити в дощ стояти і дивитися як одне чудо рішає рахунок...
Давно назріла потрійна війна в нашому футболі уболівальників зі своїми клубами(нехай президенти клубів дітей водять своїх на таке позорисько, а клуби воюють з федерацією.
А суддів всіх поміняти, а бивших запресувати і нехай випоачують нам убитки...
Леонид Загоруйко
Ни чуть не одобряю действия подобных болельщиков. Но правда прежде всего .Во-первых, не избили, так как полиция во время вмешалась. Вы бы еще написали,что чуть не убили. Погоня за сенсацией не делает Вам чести. На видео, качество которого оставляет желать лучшего, Вы смогли рассмотреть такие подробности. Во-вторых, выжигать каленным железом надо непрофессионализм и некомпетентность судей, которые (дело не о конкретном матче) участвуют в договорных матчах.