Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 10 травня 2019, 09:56
4738
2

Жоржиньо і зона комфорту

Валерій Василенко - про те, що і хто заважає півзахисникові «Челсі» стати зіркою світового масштабу

| Оновлено 10 травня 2019, 09:56
4738
2
Жоржиньо і зона комфорту
Твіттер ФК Челcі. Жоржиньо

Півзахисник «Челсі» Жоржиньо - аж ніяк не стодоларова банкнота. Він подобається далеко не всім. І якщо вже не Особливий Моурінью назвав італійця кращим півзахисником в світі на даний момент, то в Англії знайдеться добрий десяток фахівців (від Ріо Фердинанда до Лінекера), які мають іншу думку. Неоднозначне ставлення до Жоржиньо і в самому клубі. Багато партнерів у відкриту називають його «сином Саррі». Втім, це не заважає одноклубникам визнавати значимість 27-річного опорника для «Челсі». А все тому, що Саррі зробив зі свого протеже основотворчого гравця команди. Але чи допомогло це самому футболістові вийти на новий рівень - велике питання.

***

Жоржиньо визначав гру «Наполі» часів Саррі. Коли Мауріціо в минулому році перебрався в Західний Лондон, туди ж слідом за своїм алленаторе подався і італійський півзахисник бразильського походження Жорже Луїз Фрелло, або просто Жоржиньо. За цей перехід «пенсіонери» заплатили клубу з Неаполя 57 мільйонів євро. Показово, що на цього футболіста претендував і «Манчестер Сіті». Особисто менеджер «городян» Пеп Гвардіола обходив Жоржиньо, обіцяючи дуже хороший контракт і місце в основному складі. Але італієць віддав перевагу опинитися в одній команді зі своїм «хрещеним батьком». Чи правий він?

Якщо говорити з точки зору комфорту, ігрового часу і тренерської довіри, то в зв'язку з цим у Жоржиньо зараз все добре. Але могло бути значно краще. Наприклад, в «МанСіті» він би заробляв більше шести мільйонів євро в рік, які отримує в «Челсі». До того ж, в команді Гвардіоли італієць теж був би гравцем основи і напевно боровся б за всі трофеї, існуючі в АПЛ. У «Челсі» він цього робити не може. Причому відразу з кількох причин.

З перших же днів появи Саррі в «Челсі», італієць почав ліпити з «синіх» точну копію «блакитних». Ігрова схема була перебудована на 4-3-3, команда почала більше часу приділяти атаці, і в цій ігрової моделі ключова роль відводилася саме Жоржиньо, який розташовувався в опорній зоні, пов'язуючи воєдино захист, півзахист і атаку. Однак справжній опорник в системі Саррі - це аж ніяк не руйнівник, як Макелеле або Канте. Це людина типу Бускетса - поєднує в собі відразу кілька функцій і вміє одним пасом відрізати півкоманди суперника. Ось такого футболіста «вирощував» Саррі з Жоржиньо чотири роки в своєму «Наполі». І тренеру дуже багато вдалося на цьому терені. Адже не дарма Гвардіола, який свого часу знайшов Бускетса, саме в Жоржиньо побачив копію каталонця. Не отримавши в своє розпорядження гравця «Наполі», Пеп вирішив удосконалити Фернандіньо. І, в принципі, досяг успіху. Ферна став для Гвардіоли ключовим виконавцем. І тренер «МанСіті» напевно забув би про невдалий перехід Жоржиньо, якби не вік колишнього гравця «Шахтаря». Все-таки тридцять чотири роки - це багато. Особливо в тому випадку, коли від тебе вимагають не тільки руйнувати чужі атаки і чужий пресинг, але і виконувати роль глибинного плеймейкера. Жоржиньо зі своїми 27 роками на тлі свого колишнього співвітчизника виглядає переконливіше. А якщо брати суто ігрові показники?

***

«Хвилеріз» в команді Саррі, як було сказано вище, повинен, перш за все, починати атаки, робити різницю в середині поля, забезпечуючи передачами Вілліана і Азара. Для цієї ролі Жоржиньо, за задумом Саррі, підходить краще, ніж Канте або Ковачич. Саме італієць розташовується в центрі поля, над квартетом захисників. Праворуч від «сина Саррі» грає, як правило, Канте, зліва - Ковачич. Останні двоє - опорники в чистому, чи то пак «олдскульному» розумінні. Їх головне завдання - руйнування. Творення заохочується, хоча в набір основних опцій і не входить. У той же час Жоржиньо практично повністю самоусунувся від руйнівної роботи. Точніше, Саррі його не напружує подібними функціями. Стихія італійця - передачі: загострюючі, розсікаючі, вивірені. І в цьому він досяг успіху. 

На старті своєї кар'єри в «Челсі» Жоржиньо з точки зору точності передач не було рівних в АПЛ. Наприклад, в матчі проти «Ньюкасла» півзахисник віддав відразу 158 точних пасів, в той час як всі гравці «сорок» спромоглися на 131 адресну передачу. У поєдинку проти «Вест Хема» Жоржиньо взагалі встановив рекорд, віддавши відразу 180 точних пасів. Причому, що показово, його передачі в своїй більшості - це аж ніяк не для простої кількості, не для красної цифри в графі ТТД, а саме на користь атаки. Напевно, така стартова активність Жоржиньо в його новій команді стала одкровенням для суперників «Челсі». Тривалий час «пенсіонери» були одними з лідерів першості, команда йшла без поразок. Але ближче до другої частини сезону опоненти не тільки вивчили манеру гри «Челсі» з його новим лідером в центрі поля, а й підібрали ключі до його нейтралізації. Жоржиньо, поза всякими сумнівами, хороший при будь-якому варіанті атак своєї команди. Тобто, і при позиційних діях, і при контратаках. Але ось коли суперник теж не ликом шитий, коли теж може високо пресингувати і швидко перебудовуватися, миттєво переходячи центр поля, в такій грі італієць почуває себе не в своїй тарілці. Жоржиньо при таких розкладах перетворюється, як це не дивно на перший погляд, в найвразливішу ланку «Челсі». Якщо закрити, виключити з гри «улюбленця Саррі», команді доведеться шукати альтернативні шляхи розвитку атаки. І тоді атакуючий вектор переміщається на Канте і Ковачіча, які за своєю суттю гравці іншої формації. Тобто, того, чого Жоржиньо вистачає в грі з умовним «Бернлі», йому явно не вистачає в матчах з умовним «МанСіті».

***

Практично всі лобові поєдинки взимку-навесні цього року «Челсі» не виграв. В першу чергу тому, що не виграв їх Жоржиньо. А підстрахувати, замінити його нікому. Італійський бразилець виявився не настільки хороший, як його намалював Саррі. Він, можливо, дійсно геній. Геній точної передачі, перш за все. Однак ця геніальність локальна. Він навряд чи коли-небудь досягне рівня Бускетса. Тому що каталонець божественно хороший не тільки при організації атак «Барселони», а й при чорновій роботі, руйнуванні і перехопленні. А ось в цьому компоненті Жоржиньо помітно програє своєму візаві. Та що там Бускетс, він програє і своєму партнеру по нинішній команді Канте. Середній показник мініатюрного француза за виграними єдиноборствами - більше 2,3 за гру, перехоплень - більше 2,5 за матч. Цифри Жоржиньо з цього приводу: 0,7 і 0,8 відповідно. Це можна було б зрозуміти і пробачити, якби йшлося про Мессі. Але для опорного півзахисника, будь ти тричі геніальний при початку атак своєї команди, дана статистика виглядає гнітюче.

І як її змінити - велике питання. Саррі категорично не збирається удосконалити захисні навички свого улюбленця, Жоржиньо теж в зв'язку з цим не поспішає проявляти ініціативу. З точки зору комфорту півзахисник відчуває себе напевно прекрасно. Але ось чи може цей футболіст стати справжньою зіркою в АПЛ, людиною, яка самотужки здатна на подвиг, велике питання. Адже навіть в матчах типу проти «Айнтрахта», який за рівнем нижче «Челсі», вразливість глибинного плеймейкера лондонців видно неозброєним поглядом. Поки що цей хлопець - просто дуже хороший футболіст. Яких в найсильнішій лізі світу - не так вже й мало. І якщо він дійсно хоче вийти на якісно новий рівень, потрібно стрімголов бігти із зони комфорту, так дбайливо вибудуваної його футбольним батьком.   

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Україна – лідер. Турнірні таблиці ЧЄ із socca. Зафіксовано рахунок 18:0
Інші види | 10 травня 2024, 06:15 0
Україна – лідер. Турнірні таблиці ЧЄ із socca. Зафіксовано рахунок 18:0

Хорватія відвантажила у ворота Люксембургу 18 м'ячів без відповіді

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 10 травня 2024, 08:47 1
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
movkli
подобную проблему решили еще в золотом Милане, где рядом с гением Пирло играл цепной пес Гатуззо, просто у Жоржиньо пока, надеюсь, ниже класс, чем у Пирло и Эриксена, а, может, это уже действительно его потолок... да и из Ковачича, честно говоря, еще тот опорник, а Канте Сарри, наоборот, более ориентирует на атаку, тот вступает в прессинг слишком высоко и не успевает к Жоржи
nabooo
Показательно, как решил проблему с жестким прессингом Эриксона Почеттино. В матчах, где ему не дают продохнуть, плеймейкер уходит в зону обороны, иногда опорника, а иногда и третьего центрдефа. Там его соперники перестают прессовать, поскольку боятся отправлять на столь высокий прессинг дополнительного игрока из обороны. В итоге он феерит из глубины, а в зону атаки сваливаются неожиданные игроки, включая крайков. Так что проблема Жоржи не столько в нем - он умеет то, что умеет, сколько в тактической закостенелости Сарри. Нужно быть более гибким в современном футболе.