Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 06 травня 2019, 11:38
30322
3

А що там в Першій лізі? Одразу п’ятеро претендентів на УПЛ

Серед них – «Дніпро-1» та «Металліст-1925»

| Оновлено 06 травня 2019, 11:38
30322
3
А що там в Першій лізі? Одразу п’ятеро претендентів на УПЛ
СК Дніпро-1

За вікном — люди ще догулюють першотравневі шашлики під прохолодним небом, а в Першій лізі — саме спека! До кінця першості залишилося всього чотири тури, а ясності немає, як нагорі, так і внизу таблиці.

Чудова п'ятірка та «Авангард»

Майже напевно відомо тільки одне: чемпіоном, мабуть, таки стане «Дніпро-1» і саме він у наступному сезоні буде одним із новачків елітного дивізіону. Завадити цьому не зможе, певно, ні чудо, ні чудо-юдо: на чолі клубу і команди стоять справжні богатирі...

Незважаючи на статус новачка ліги, дивуватися прориву дніпрян у Прем'єр-лігу не варто. Боси клубу — круті бізнесмени й політики, команду очолює амбіційний Дмитро Михайленко, котрий вже працював у вищому дивізіоні з тим бідним нині «Дніпром», що нині ледь животіє на аматорському рівні. Нинішня команда Михайленка втрамбована сильними, як досвідченими, так і перспективними хлопцями, багато з яких також вже знають на смак, що таке УПЛ. На повну потужність працює і знаменита школа, безперебійно видає батагових із литвиненками.

А ось з іншими путівками (вже не прямими, а тільки в плей-оф, за право поборотися за вихід до Прем'єр-ліги) доведеться зачекати. На два місця — претендентів аж п'ятеро! Найменші шанси у краматорського «Авангарду»: він відстає від третього місця на чотири очки, та й за іншими показниками клуб поки не дуже готовий до еліти (навіть до такої, як наша).

А ось розрив між другим і п'ятим місцями становить всього два очки і тут статися може будь-що.

Ковалівський «Колос» впевнено проводив більшу частину сезону і програв найостаннішим із клубів ліги, довівши серію без поразок до 21-го матчу. Й відразу ж зарядив нову, без перемог, яка розтяглася на три тури. Чи то бійці Костишина втомилися, чи то хвиля новин про «договорняки», що ринула в інтернет, накрила, але друга сходинка під «Колосом» захиталася. Хоча поки що команда на ній утримується.

З третім місце все ще складніше: туди по черзі піднімаються «Волинь», «Металіст 1925» і «Оболонь-Бровар».

ФК Оболонь-Бровар

Лучани дуже активно почали нинішній сезон, але їх сильно підкосило зняття шести очок за старі гріхи. Після дев'яти голів у 12 матчах замовк і кращий снайпер команди Денис Кожанов. Команда навіть докотилася до шостого місця. Але Тлумак і його хлопці вчасно взяли себе в руки, зумівши залишитися в боротьбі за трійку.

«Металіст 1925», як і «Дніпро-1» — новачок першого дивізіону, але це не заважає команді битися за попадання до «вишки». Незважаючи на тренерські перестановки, які пройшли наприкінці минулого року, команда намагається демонструвати стабільні результати на чолі з Олександром Горяїновим. Але навіть харківські вболівальники відзначають занадто коротку і не дуже якісну лаву запасних (така ж біда, до речі, і у «Колоса» з іншими).

Можливо, деякі й не очікували побачити серед претендентів «Оболонь-Бровар», але «пивовари» тут. На початку сезону команду очолив Сергій Ковалець, він вже керував киянами, коли ті ще виступали у Прем'єр-лізі в далеких 2010-11-х роках. І зумів швиденько зліпити боєздатний колектив. Можливо, він не так багато забиває (всього 26 голів), але і пропускає мало (18 м'ячів і це четвертий результат у лізі).

Сізіфова праця Луткова, Кучук двигун для «Руху»

ФК Рух. Леонід Кучук

Якщо говорити про підвали турнірної таблиці, то там все ще більш заплутано. З турніру вже знялися двоє: «Кобра» — ще після перших турів, «Зірка» протрималася трохи довше. І якщо харків'ян навіть викинули з таблички, то кропивчани там залишаються, оскільки провели більшу частину матчів чемпіонату.

Окрім залізно останньої «Зірки» є ще 14-е і 13-е місця, які будуть грати перехідні зустрічі з представниками Другої ліги. Зараз на них розташувалися минулорічний чемпіон другої ліги «Агробізнес» і «Суми» відповідно.

Команда з Волочиська незважаючи на симпатичну гру, не може похвалитися виразними результатами, від рятівного 12-го місця відстань у сім очок, які відіграти буде вкрай складно.

У сумчан справи в плані очок йдуть краще, але ось в плані гри, забитих м'ячів і інших питань — не дуже. Не так давно ЗМІ приголомшили новиною про участь команди в договірних матчах. Заглиблюватися в цю ситуацію не будемо, але вердикт суворий: дискваліфікація без права участі в турнірах під егідою ПФЛ. Таким чином, у новому сезоні такої команди як «Суми» бути не повинно. Правда, нинішню першість вже повністю оновлена ​​команда із новими, молодими гравцями і тренером Олегом Лутковим дограє. Поки що робить це так собі (всього одне очко і жодного забитого гола).

Турнірна таблиця Першої ліги

Радує метаморфозами винниківський «Рух». Команда, яка йшла в зоні перехідних матчів, ризикнула затіяти перебудову по ходу турніру, і… вгадала. Все почалося з призначення тренером досвідченого Леоніда Кучука. Потім в клубі з'явилися перші в історії бразильці (і відразу троє — Леандро, Сідней і Габріель). Додамо, що саме «Рух» став тією командою, яка завдала першої поразки в сезоні «Колосу», сталося це в 22-му турі. Та й взагалі, за Кучука не програвала: дві перемоги, чотири нічиї. Одна з них — на знаменитому стадіоні з кліткою у Петрово, в матчі з фіналістом Кубка «Інгульцем» (0:0).

Хто забивав і не пропускав

Якщо пройтися по персоналіях першості, то, насамперед, хотілося б відзначити Станіслава Куліша. Форвард поповнив ряди «Дніпра-1» перед нинішнім сезоном, після невдалого вояжу до Прем'єр-ліги з кам'янською «Сталлю». Із його результативності видно, що гравець дуже любить саме першу лігу. У сезоні 2014/15 він ставав тут кращим гравцем і кращим бомбардиром. Тоді в складі «сталеварів» забив 21 гол. Потім у вищому дивізіоні були не дуже вдалі спроби заграти в «Металісті» і «Вересі», трохи краще склалося в «Олександрії». Повернувшись влітку 2018 го року в свою стихію, гравець знову розцвів і в нинішній першості забив уже 17 голів.

ФК Волинь. Денис Кожанов

Можна й потрібно говорити про Дениса Кожанова, гравця з колосальним досвідом виступів у Прем'єр-лізі. Відмінно влився в компанію луцької «Волині» і двічі в нинішньому сезоні видавав серії з чотирьох матчів із забитими голами. Хоча була й тривала пауза в сім поєдинків без точних ударів.

Крім голеадорів варто, напевно, згадати і про голкіпера. Кращі захисти у нинішній першості у двох лідерів — «Дніпра-1» (12 пропущених м'ячів) і «Колоса» (11). Все це багато в чому завдяки воротарям Валерію Юрчуку і Антону Яшкову. Кіпер ковалівців відстояв у 20 іграх, з них 14 разів залишав ворота на замку. Юрчук зіграв трохи менше — 16 поєдинків, але також може похвалитися сімома матчами «на нуль».

Іван АНДРІЙЧЕНКО

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slevin
Лучшие бы Супряга поигарл в первой лиге и поднабрался опыта, чем сидел на банке в ДК
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил