Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 01 травня 2019, 12:47
17167
15

Тікав з дому, мив туалети, забивав Реалу. Історія Садіо Мане

Sport.ua розповідає, як хлопчина з сенегальській глушині став суперзіркою АПЛ

| Оновлено 01 травня 2019, 12:47
17167
15
Тікав з дому, мив туалети, забивав Реалу. Історія Садіо Мане
Твіттер ФК Ліверпуль. Садіо Мане

- Одного разу я виросту і буду грати у Франції за великий клуб!

- Садіо, малюк, в нашу глухомань навіть скаути не приїжджають. До Дакара цілих 800 км, про що ти говориш ...

Дядько хоч і був пристрасним футбольним уболівальником, але не хотів, щоб його десятирічний племінник жив в полоні ілюзій.

Село Бамбалі, де проживала сім'я Мане, і правда знаходилось в рідкісній глушині, і тут не було навіть справжніх футбольних м'ячів, не кажучи вже про поля, екіпіровку або скаутів професійних клубів.

Батьки Садіо теж і чути не хотіли про футбол. Батько майбутнього форварда «Ліверпуля» був імамом в селі і виховував своїх численних дітей в строгості. На Садіо у нього були особливі плани: він вірив, що той отримає освіту і стане вчителем – представником важливої і рідкісної професії в африканській провінції. Але юного Мане весь час тягнуло до м'яча, а не книг.

Першу спробу втекти в Дакар, щоб стати футболістом, Садіо зробив ще зовсім маленьким. На щастя, батьки швидко схаменулися, відправили за ним старшого брата, який через тиждень повернув втікача додому.

А незабаром після цього у Мане помер батько. Крім душевної травми це вдарило і по матеріальному благополуччю сім'ї – вдома банально стало менше їжі.

Трагедія зблизила Садіо з дядьком, який куди більш прихильно ставився до його захоплення футболом. І хоча мати продовжувала виступати проти, після закінчення школи Садіо вдруге відправився в Дакар. Тільки цього разу він вже не втікав. Навпаки – збиратися в дорогу йому допомагало вся село. На той момент футбольний талант Мане був широко відомий в Бамбалі та навколишніх селах, так що кожен допомагав хлопцеві-сироті, чим міг.

Повіз Садіо в Дакар, звичайно ж, дядько. Коли Мане був ще маленьким, він обривав його мріяння. Але життя склалося так, що від мрії Садіо тепер залежало благополуччя всієї родини.

***

- Мам, я у Франції! Чому ти мовчиш? Це в Європі, ти ж знаєш.

- Садіо, навіщо ти дуриш мене? Ви ж займаєтеся в Дакарі.

Кажуть, мати Садіо до останнього не вірила, що її сина забрали виступати в Європу. Вона нічого не розуміла в футболі і майже не бувала на матчах сина. За її власними словами, їй ставало зле, коли його били по ногах.

Переконати матір, що він дійсно в Європі, Садіо зміг тільки з часом, коли друзі показали їй його матч за «Мец» в Лізі 2. То був уже 2011 рік, і на той момент Мане було майже 19 років. Бамбалі він покинув, коли йому було всього 15.

За чотири роки в дакарській академії «Женерасьон Фут» Мане створив собі репутацію одного з головних талантів покоління в Сенегалі. Хоча починалося все зовсім не райдужно – його взагалі не хотіли пускати на перегляд! У Мане не було ні бутс, ні нормальної форми. Коли тренер-француз запитав його, чому він такий обірваний, Садіо з образою відповів, що це найкраще, що в нього було. На щастя, його все-таки допустили до гри, він забив два м'ячі, після чого тренер дав йому пачку франків, щоб він купив собі нормальну екіпіровку.

Ну а потім був «Мец». У «мессінців» є давній договір з «Женерасьон Фут», так що і до, і після Мане найобдарованіші вихованці сенегальської академії перебиралися на «Сен-Сімфор'єн».

Садіо пощастило, адже коли він перебрався до Європи, в «Меці» якраз підібрався дуже талановитий склад. Серед інших, там грали нинішній фулбек «Марселя» Буна Сарр, один з найстабільніших центрфорвардів Франції останніх років Анді Делор, а центр оборони цементував нині зірковий стоппер «Наполі» Каліду Кулібалі.

Звичайно, гравці такого класу не могли надовго затриматися в настільки скромному клубі. Ось і Мане всього через два роки перебрався до «Зальцбургу».

***

- Садіо, ми представляємо московський «Спартак». З твоїм клубом вже проведені переговори, і вони про все знають.

- Вибачте, але я вже дав слово «Саутгемптон» і ось-ось вилітаю до Англії. Ще раз вибачте.

Хто знає, як повернулася б кар'єра Мане, якби влітку 2014-го він переїхав до Росії? Як мінімум, його шлях наверх значно сповільнився б. Пізніше скаути «Спартака», розповідаючи про ті переговори, акцентували увагу на ввічливості і хороших манерах Мане. Те ж саме про сенегальця говорили і в «Зальцбурзі», і потім в «Ліверпулі».

Взагалі в Австрії Мане розвивався стрімко. Агресивна манера гри, яку сповідував тренер Рогер Шмідт, була сенегальцю до душі. Він і в контратаки вибігав блискавично, і пресингував вдало, і про голи не забував.

Майбутній тренер «Байєра» бачив прогрес Садіо, і багато говорив з ним індивідуально, звертаючи увагу на тактичні речі. Так з типового африканського «бігунка» Мане поступово перетворювався на грізну атакуючу силу.

Як і у Франції, Мане знову пощастило з партнерами: в Зальцбурзі в той час грали майбутні топи Бундесліги Кевін Кампль і Мартін Хінтереггер, а також талановиті форварди Алан і Хонатан Соріано. Обидва мали задатки грати на високому рівні, але віддали перевагу божевільним контрактам в Китаї. Мане ж вчинив зовсім інакше, вибравши «Саутгемптон».

Через пару років з'ясувалося, що з «Зальцбурга» Садіо могла забрати також дортмундська «Борусія», але проти трансферу виступив Юрген Клопп. «Все просто: я помилився, не підписавши Мане в Дортмунд», - просто скаже тренер в 2016-у.

***

- Негайно видали це відео! Чуєш, я не хочу, щоб воно кудись потрапило.

- Я ніде не викладу, обіцяю. Це тільки для себе.

Але, звичайно, відео спливло. У вересні 2018-го світ побачив, як один з кращих вінгерів АПЛ - той самий, кого Джеймі Каррагер порівнював з самим Джоном Барнсом, драїть туалети в ліверпульській мечеті.

Пізніше Мане розповість, як він зустрів знайомого з Гани, який працював в мечеті прибиральником, і вирішив йому допомогти, що і потрапило на відео. Він також розповість, що просив автора ролика видалити його, але марно. У підсумку відео стало вірусним, і до тихого й скромного Мане вишикувалась черга з журналістів.

Звичайно, така поведінка суперзірки стало сенсацією для широкої публіки, але ті, хто особисто знайомий з Садіо, ніскільки не здивувалися. За їх словами, Мане завжди був дуже віруючим і скромний – як і годиться синові імама. Хоча він ще зовсім молодий, Садіо вже заснував благодійний фонд і, серед іншого, відремонтував мечеть в рідному селі, купив односельчанам телевізори, а зовсім скоро в Бамбалі ще й з'явиться нова школа – звичайно, побудована на кошти фонду Мане.

Одним словом, з пріоритетами у Садіо все в повному порядку. Його не змінив ні гучний успіх в «Саутгемптоні» з найшвидшим хет-триком у історії АПЛ, ні трансфер в «Ліверпуль» в 2016 році за 41 млн євро, ні гол «Реалу» у фіналі Ліги чемпіонів.

***

«Не думаю, що існує клуб, який би не хотів купити Садіо. У мене взагалі до нього тільки одна претензія – часом він не розуміє, наскільки сильний. А адже саме Мане – гравець з найбільш повним набором атакуючих навичок в нашій команді », - говорив по ходу поточного сезону Юрген Клопп. І це чиста правда.

За три роки на «Анфілді» Мане пройшов через дивовижну трансформацію. Він починав справа в атаці, грав дуже високо і майже не повертався на захист. Потім в команду прийшов Мо Салах - і Мане пішов на лівий фланг, тільки тепер йому треба було більше оборонятися, граючи без м'яча флангового півзахисника. Сьогодні «Ліверпуль» все частіше випробовує схему 4-2-3-1, де у Мане більше свободи і він не настільки прив'язаний до бровки. І що ви думаєте? Мало того, що Садіо забив 20 м'ячів в АПЛ, він ще й став кращим по відборах у чвертьфіналі Ліги чемпіонів!

Складно сказати, чи може Мане ще краще. Іноді здається, що він сам цього не знає, як і більшість його партнерів по «Ліверпулю». В цьому і полягає сила команди Клоппа - часом вона звикає до власної крутості прямо по ходу матчів.

А ось що ясно абсолютно точно, так це те, що жителі Бамбалі не прогадали, скинувшись на дорогу в Дакар для щуплого сина місцевого імама. Те рішення не тільки прославило їх маленьке село, а й подарувало світу одного з кращих африканських футболістів в історії.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 01:00 2
Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25

«Лестер» повернеться в елітний дивізіон Англії, «лиси» гарантували як мінімум 2-ге місце

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 27 квітня 2024, 12:15 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Макс Максов
Автору статьи респект, как и самому Мане! Очень достойный игрок!!!
Yura Voller
За останній час напевне найкраща стаття.
Надихає творити хороші справи.
Андрій Стадник
чудова стаття.
Denys Kosar
Неймовірна історія
russol30
Він вже давно топ, всі фани Ліверпуля знають його історію і яка проста добра людина
Axmetov
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kherson384
"Четкая" статейка!
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Dora
Дійсно цікава і життєва історія!! Спасибі редакції даного сайту!!!
Fredee
Феноменально!
Это же в скольких наших соотечественниках, "спрятан" потенциальный Манэ?
**************
Не стёба ради, а факта для.
Не от хорошего отношения власти к своим согражданам, бегут мыть писсуары на чужбину....