Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:53
2910
0

Успіх Фугльсанга, невезіння Вальверде. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підводить підсумки змагального уїк-енду в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:53
2910
0
Успіх Фугльсанга, невезіння Вальверде. Підсумки тижня в велоспорті
instagram.com/jakobfuglsang_official

22-26 квітня - Тур Альп (Італія, Австрія)

Тур Альп, що проходив минулого тижня, не має статусу гонки Світового туру. Однак ця багатоденка, раніше відома як Джіро дель Трентіно, завжди викликає осібний інтерес тому, що вважається генеральною репетицією Джіро д'Італія.

Цього року склад учасників гонки, як і маршрут, був досить скромним. З усіх топ-претендентів на перемогу в Джіро-2019 на Турі Альп виступав тільки Вінченцо Нібалі - йому навіть ні з ким було порівняти свою поточну форму. Проте, стан Нібалі і було однією з головних інтриг Тура Альп.

Уже багато років Нібалі не феєрить в цілому по сезону і точково виводить себе на пік форми до головних стартів року. Тому, за 3 тижні до Джиро і відразу після високогірного збору на Тенеріфе від «Мессінскої Акули» чогось значного не чекали. Однак на ділі Нібалі виявився дуже сильним вже зараз. Саме Вінченцо був головним агресором гонки - він атакував на кожному етапі, і багато в чому його атаки не стали результативними саме через відносну простоту маршруту.
instagram.com/vincenzonibali

Складно пригадати, коли в останній раз Нібалі за 3 тижні до головного для себе старту сезону був уже настільки сильним. Про це заявив і генеральний менеджер Bahrain Merida Брент Коупленд. Позитивні сигнали явно на обличчя. До слова, однією з причин, по якій Нібалі так і не виграв Тур Альп, була слабкість його команди. Тому Коупленду все одно є над чим замислитися.

Ну а перемогу в загальному заліку здобув Павло Сіваков. Вирішальним для долі гонки виявився другий етап. У пелотоні запанувало безвладдя, і в відрив поїхала група других-третіх номерів команд. І вони попереду спрацювалися між собою набагато краще, ніж капітани в групі переслідувачів. Свваков виграв той етап, зумівши привезти Нібалі і Майці по 30 секунд.

До слова, після гонки Нібалі скаржився на те, що разом з Сіваковим у відрив поїхав його партнер по Bahrain Merida Херманн Пернштайнер, замість того, щоб допомагати Нібалі переслідувати пелотон.
І хоч Сіваков отримав 30 секунд переваги через зазначені вище фактори, варто відзначити, що росіянин захищався дуже гідно. Допомагали йому в цьому партнери по Sky на чолі з Крісом Фрумом, який після другого етапу перетворився на вірного грегарі молодого Сівакова.

Довший час на рівних з Нібалі найсильнішим в гонці виглядав Рафал Майка, проте останній етап поляк провалив, програвши більше хвилини. Частково це пов'язано і з падінням на одному зі спусків в середині етапу.

Ну а Sky здобула подвійну перемогу в загальному заліку - друге місце зайняв переможець двох етапів Тао Ґеоґеґан Харт. Сіваков же здобув головну поки що для себе перемогу в дорослому кар'єрі. Після досить слабкого дебютного сезону молодий росіянин починає виправдовувати видані аванси.

Одним з відкриттів гонки став Фаусто Маснада, який також здобув дві перемоги на етапах і фінішував п'ятим у загальному заліку. Міг опинитися 25-річний італієць і вище. На останньому етапі він поїхав в ранній відрив, який Sky відпустила занадто далеко: на деякий час Маснада навіть ставав віртуальним лідером загального заліку. Блискучий виступ від Маснади, і тепер від нього багато чого чекають і на Джіро д'Італія.

24 квітня - Флеш Валлонь (Бельгія)

Як ми і припускали тиждень тому, Флеш Валлонь своїм сценарієм не здивувала - доля гонки знову вирішалась на останньому сходженні на Мур де Уї. Другий рік поспіль гонку виграв Жуліан Алафіліпп, який у важкій боротьбі випередив Якоба Фугльсанга. Схоже, француз стає новим домінатором «Валлонської стріли» - тим більше, що ця гонка ідеально підходить під його гоночні характеристики.
instagram.com/alafpolak. Жуліан Алафіліпп

Ну а багаторічний король Флеш Валлонь, Алехандро Вальверде провалився. Так, нинішня весна у чемпіона світу виходить слабкою, але лише за його мірками. І на своїй улюбленій гонці його все одно по праву вважали одним з топ-фаворитів. Однак Вальверде став лише 11-м. І лише через кілька днів після гонки стала відома причина такого провалу іспанського ветерана. І причина ця, м'яко кажучи, незвичайна: під час фінального підйому на Мур де Уї він проковтнув бджолу.

Замкнув топ-3 Дієго Уліссі, а четвертим став Бьорг Ламбрехт - дебютний сезон бельгійця в професіоналах виходить досить непоганим: 6-е місце на Амстелі і 4-е на Флеш Валлон. При чому, і Ламбрехт, і Уліссі до цього пробували свої сили в ранній атаці разом з Тімом Велленсом, Діланом Тойнсом і Давіде Формоло.

28 квітня - Льєж - Бастонь - Льєж (Бельгія)

Одним з найсильніших гонщиків нинішньої весни був Якоб Фугльсанг. Однак данцеві катастрофічно не вистачало великої перемоги - при всій повазі, Тур Андалусії під цей опис не підходить. Призові місця на Амстел, Флеш Валлонь, Страде Б’янке і Тіррено-Адріатико - більш ніж вагомі результати. На Льєж - Бастонь - Льєж Фугльсанг їхав у статусі топ-фаворита поряд з Жуліаном Алафіліппом, і перемога гонщика Астани була б найбільш заслуженим і закономірним підсумком гонки.

У велоспорті таке трапляється нечасто, проте вища справедливість таки перемогла. Фугльсанг переміг завдяки атаці на останньому підйомі дня - Рош-о-Фоконі. Не завадили Фугльсангу навіть зміни в маршруті Льєж - Бастонь - Льєж. Тепер фінішні кілометри гонки рівнинні, і фінального сходження в Ансі немає. Це означає, що гонщикам без сильного спринту перемагати стало складніше - необхідна рання атака, і Фугльсанг її видав.

Датчанин був дійсно найсильнішим в гонці, проте на останньому спуску міг в один момент втратити все. Датчанин послизнувся на дорожній розмітці, і лише в останній момент зумів утриматися в сідлі - вищий пілотаж:

Чергову блискучу гонку провела Bora Hansgrohe. Зусиллями Давіда Формоло і Максімільяна Шахманна німецька команда забрала останні два місця на подіумі. Жуліан Алафіліпп, який поряд з Фугльсангом вважався головним фаворитом «Ля Дойенн», розчарував: лише 16-е місце. Гонка проходила у важких погодних умовах (дощ і холод), і француз знову показав, що такій ситуації йому важко видавати топ-результати.

Жахлива Арденнська кампанія Алехандро Вальверде завершилася ще одним провалом. У четвер чемпіон світу впав на тренуванні і отримав травму, а на самій Льєж - Бастонь - Льєж зійшов з дистанції. Тепер через цю травму під питанням участь Вальверде в Джиро д'Італія. Вже вкотре доводиться ловити себе на думці про те, що горезвісне «прокляття райдужної майки» - цілком реальна річ.

Нібалі після Тура Альп виглядав непогано, але в підсумку посів восьме місце - відразу перед своїм партнером по команді Діланом Тойнсом. До слова, на Флеш Валлонь впав ключовий помічник Нібалі на майбутній Джиро д'Італія - ​​Доменіко Поццовіво. «Пулічіно» отримав струс мозку, але заявив, що на «Корса Роза» все одно виступить.

Дайджест новин

Раніше ми вже повідомляли про те, що перехід Вінченцо Нібалі з Bahrain Merida в Trek Segafredo на наступний сезон здається вже вирішеним питанням. Через це у команди Брента Коупленда виникла необхідність пошуку нового топового капітана-генеральщика. І зараз Bahrain Merida звернула свою увагу на Мікела Ланду, якому стає все тісніше в Movistar. Ще одним варіантом для самого Ланди є повернення в Астану. Контракт баска з Movistar закінчується в кінці сезону, і, ймовірно, не буде продовжений.

Марк Кевендіш з 2 по 5 травня виступить на домашній багатоденці Тур Йоркшира, намагаючись набрати форму до Тур де Франс. Раніше британець невдало виступив на Турі Туреччини.

Здавалося, що це не ввідбудеться ніколи, але це все ж сталося: Давіде Ребеллін оголосив про завершення кар'єри. Легендарний 47-річний ветеран попрощається з велоспортом в червні під час групової гонки чемпіонату Італії, на якій спробує на прощання показати гідний результат.

Наступний тиждень

30 квітня - 5 травня - Тур Романдії (Швейцарія)

1 травня - Ешборн - Франкфурт (Німеччина)

Наступного тижня пройде ще одна престижна багатоденка - Тур Романдії. За традицією швейцарська гонка збирає дуже сильний склад учасників. За перемогу борються як генеральщики, які вицілюють Тур де Франс, так і ті, хто намагається внести останні корективи в свою форму перед Джіро д'Італія. Хоча багато хто вважає поїздку на Романдію перед Джіро не найкращою ідеєю.

В цьому році Тур Романдії пропонує учасникам і дуже цікавий маршрут. Дві розділки (пролог на 3,5 км і фінальна розділка на 17 км) і етап з гірським фінішем в Торгон - 10,3 км із середньою градієнтом 6,5%.

Головними фаворитами Романдії вважаються Прімож Рогліч і Герейнт Томас. Словенець напередодні старту на Джиро захищатиме свій минулорічний титул, а Томасу потрібно вже зараз починати доводити свої права на капітанські повноваження у своїй команді на Тур де Франс. До слова, саме на Романдії команда Sky 1 травня офіційно змінить свою назву на Ineos.
instagram.com/primozroglic

Крім Рогліча, у Jumbo Visma є ще один топ-претендент на перемогу - Стівен Кройсвейк. Хоча наявність відразу двох розділок робить його шанси суттєво нижчими, ніж у Томаса і Рогліча. Ильнур Закарін, як і Рогліч, готується до Джіро. І поки що складно сказати, чого чекати від росіянина, який провалює останні півтора сезони. Претендувати на високі місця в загальному заліку будуть Емануель Бухманн і Даніель Мартінес. Буде цікаво поспостерігати і за молодими талантами - Давидом Году і Ремко Евенпулом.

1 травня в Німеччині пройде одноденка Світового Туру Ешборн - Франкфурт, доля якої найчастіше вирішується в масовому спринті. Останні 4 роки гонку виграє Александер Крістофф, який є найтитулованішим гонщиком в історії Ешборн - Франкфурт. В цьому році норвежець спробує виграти гонку вп'яте раз поспіль, і шанси зробити це у нього максимальні.

За традицією виступлять на гонці практично всі сильні німецькі спринтери. Місцеві фанати будуть вболівати за зіркових Джона Дегенкольба і Андре Грайпеля, а також за молодих Філа Баухауса і Паскаля Аккерманна. Марсель Кіттель гонку пропускає - замість нього Катюша зробила ставку на Енріко Баттальіна, який буде зацікавлений в тому, щоб гонка була селективною. Приблизно такі ж інтереси будуть і у Майкла Меттьюза і Едвальда Боассон Хагена - в чистому спринті проти Крістоффа і компанії шансів у них небагато.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Без Луніна. УЄФА назвав претендентів на звання найкращого гравця тижня у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 09:39 2
Без Луніна. УЄФА назвав претендентів на звання найкращого гравця тижня у ЛЧ

Троє з чотирьох номінантів відзначилися забитими м'ячами у своїх матчах

Минай – Динамо 1:3. Тріумф киян у перенесеному матчі. Відео голів та огляд
Футбол | 17 квітня 2024, 18:16 6
Минай – Динамо 1:3. Тріумф киян у перенесеному матчі. Відео голів та огляд

Дивіться найцікавіші моменти перенесеного матчу 16-го туру УПЛ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.