Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 30 квітня 2019, 09:32
15979
7

З дублерів – в лідери, або Як Іван Петряк в Угорщині кар'єру рятує

Sport.ua – про перевтілення українського хавбека, який не побоявся змінити «Шахтар» на «Ференцварош»

| Оновлено 30 квітня 2019, 09:32
15979
7
З дублерів – в лідери, або Як Іван Петряк в Угорщині кар'єру рятує
ФК Ференцварош. Іван Петряк

Влітку 2016 року «Шахтар» домовився з «Зорею» про покупку флангового півзахисника Івана Петряка. Однак сезон-2016/17 футболіст провів на правах оренди в луганській команді, де без тіні сумніву був одним із лідерів. 28 матчів в тому розіграші чемпіонату України і 5 забитих м'ячів давали надію на те, що Петряк зможе поборотися за «місце під сонцем» в стані «гірників».

Однак вийшло все зовсім інакше – після повернення в «Шахтар» Іван Петряк задовольнявся рідкісними виходами в основі і куди більш частими – на заміну. Всього відіграв 581 хвилину в 14 матчах, забив 1 гол. Влітку 2018-го стало ясно, що на Петряка в «Шахтарі» особливо не розраховують.

Іван міг би й надалі залишатися в «розширеному складі» Фонсеки, проте зрозумів, що пора рятувати кар'єру та їхати туди, де знову можна буде грати постійно, а не час від часу.

Підоспіла пропозиція від «Ференцвароша», який на той момент ще очолював німець Томас Долль, для Петряка стала саме тим горезвісним новим викликом, про який так часто люблять говорити футболісти. Практично відразу ж український легіонер зміг пробитися в основний склад, а після того, як Томаса Долля біля керма команди змінив Сергій Ребров, освоюватися на новому місці Петряку стало ще простіше.

Головне, що не дозволив собі Петряк – це опустити руки. Після складного з моральної точки зору сезону в «Шахтарі» Іван зміг забути колишні негаразди і в «Ференцвароші» почати все з чистого аркуша. Показово, що не так давно Петряк зізнався - прикладом для себе вважає Олександра Зінченка, хоч той і молодший за Івана на кілька років.

«Зінченко взагалі молодець. Зараз зачепився за місце в основі і грає в кожному матчі. Це рівень. Він не здався, не опустив руки, а це складно при такій конкуренції. Скільки він витримав. То в заявку не потрапляв, то в оренду йшов. Він просто закрив рот, нікому нічого не розповідав, а наполегливо тренувався та пахав. І довів, що гідний місця в основі», - зазначив Петряк.

В Угорщині Петряку вдалося не тільки повернутися на колишній рівень, але й якісно еволюціонувати. Зараз практично всі статистичні показники Івана трохи краще його власних, які він демонстрував в сезоні-2016/17, коли був одним з лідерів «Зорі». Особливо додає Петряк в гостроті на завершальних стадіях атаки. Українець став частіше бити по воротах (2 удари в середньому за матч проти 1,7 - у позаминулому сезоні), що допомагає йому бути більш небезпечним футболістом (0,2xG в нинішньому сезоні проти 0,13xG в останньому сезоні за «Зорю»).

За загальною працездатністю Петряк нині грає десь на тому ж рівні, як і в сезоні-2016/17 (56,1 ТТД за матч проти 58,1 ТТД), проте серйозно поступається своїми показниками в минулому сезоні (72,1 ТТД за матч в середньому). Очевидно, в «Шахтарі» від Івана вимагали куди більшої активності при роботі на полі та участі в загальнокомандних діях. Але через це Петряк втрачав в гостроті – в єдиному поки сезоні за «Шахтар» Іван бив по воротах в середньому лише 1,3 рази за матч. Індивідуальна гра хавбека в стані «гірників» також пішла на спад – він менше йшов в обведення (3,3 рази (60,9% - успішні) проти 4,3 (71,3%) в сезоні-2016/17 за «Зорю» і 4,6 (75,4%) - в нинішньому сезоні за «Ференцварош»), на ньому менше фолили (1,4 порушення за гру в середньому проти 2,4 - в останньому сезоні за «Зорю» і 3 фолів в нинішньому - за «Ференцварош»).

Ігрова манера Петряк така, що йому для повної реалізації себе на полі необхідна певна свобода дій. У «Шахтарі» хавбек її не отримував, або ж відчував себе не до кінця впевненим у своїх силах, у зв'язку з чим більше підігравав партнерам, ніж грав безпосередньо сам.

У «Ференцвароші» Петряк по-справжньому ожив. Нині цей футболіст ділить лідерство в чемпіонаті Угорщини за кількістю відданих гольових передач (6), а також знаходиться серед кращих за багатьма іншими статистичними показниками. Наприклад, Петряк – абсолютний лідер нинішнього сезону угорського чемпіонату за кількістю торкань м'яча в штрафному майданчику суперника (104), другий – за заробленими фолами (81), другий – за передгольовими передачами (4), восьмий – за ключовими передачами (11) і т.д.

Не випадково, за індексом Wyscout Петряк на поточний момент входить до числа кращих одинадцяти гравців чемпіонату Угорщини, займаючи улюблену позицію лівого атакуючого півзахисника.

Причому фахівці цієї компанії в категорії «Кращі крайні форварди» ставлять Петряка на перше місце серед всіх інших виконавців угорського чемпіонату, що грають на цій позиції. Безумовно, першість цієї європейської країни не входить в категорію топових, проте і там, щоб стати кращим, потрібно чимало попрацювати.

Оренда Петряка в «Ференцварош» закінчується в кінці нинішнього сезону. Іван уже встиг достроково завоювати разом з командою титул чемпіона Угорщини, що дозволить підопічним Сергія Реброва в наступному сезоні спробувати свої сили в кваліфікації Ліги чемпіонів.

Чи залишиться до того моменту в стані «Ференцвароша» Петряк – велике питання. Очевидно, що «зелені орли» зроблять спроби, щоб український вінгер продовжував грати за них. Сергій Ребров вже заявляв, що хотів би зберегти Петряка в команді, однак розуміє, що домовитися його клубу з «Шахтарем» буде непросто. Сам футболіст також не проти продовжити виступи в Угорщині, де у нього дуже багато чого виходить.

Практично немає сумнівів, що «Шахтар» буде готовий розглядати пропозиції щодо Петряка, але з точки зору розумного менеджменту «гірники» навряд чи підуть на переговори по ще одній оренді. Їх футболіст відмінно себе проявив в поточному сезоні, коли фактично був «виставлений на вітрину». Це означає, що саме зараз для «Шахтаря» настає ідеальний момент, щоб вигідно продати Петряка, якщо на нього, звичайно, в наступному сезоні всерйоз не розраховує Паулу Фонсека.

У пресі вже з'являлася інформація про нібито готовність «Брюгге» виділити 2 мільйони євро на покупку Петряка. У «Ференцвароша» можливості придбати хавбека за такі гроші, очевидно, немає. Новоспечений чемпіон Угорщини сподівається в процесі переговорів знайти іншу, більш вигідну для себе зараз, формулу угоди – наприклад, залишити частину економічних прав на Петряка «Шахтарю», або ж домовитися про солідний відсоток від подальшого перепродажу гравця. До чого прийдуть ці переговори стане відомо, швидше за все, вже ближче до початку літа.

Але вже зараз очевидно одне – Петряку важливо й надалі бути в команді, де на нього всерйоз розраховують. У 25 років залишатися на лаві запасних і конкурувати з молодими та перспективними бразильцями «Шахтаря» - шлях в нікуди.

Після успішного сезону в Угорщині в кар'єрі Івана Петряка настає, можливо, ключовий момент. Від того, яким виявиться вирішення питання щодо подальшого майбутнього гравця, залежить дуже багато чого. Безпосередньо на цьому може бути зав'язане й кадрове питання в національній збірній України, де на лівому фланзі півзахисту практично немає серйозної альтернативи Євгену Коноплянці, який відчуває серйозні проблеми в своєму клубі з ігровою практикою. Як мінімум при здатності Петряка почати наступний сезон на такому ж рівні, як він проводить нинішній, у Андрія Шевченка та його тренерського штабу резонно можуть почати питати, чому місце в складі отримує «кризовий» Коноплянка, а не Петряк, який відроджує колишню впевненість й гостроту дій.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nabooo
Очень нравился в Заре. В принципе, Брюгге - отличный вариант, там и в еврокубках можно засветиться. Ну и отдельное спасибо Зинченко, который сейчас учит молодежь, как правильно строить карьеру. Потому что в моей молодости учили Миля и Аля.
Robert Monroe
Ну в Шахтере 90% украинцев сливают карьеру в унитаз. Вообще непонятно, на что Петряк надеялся.
cucumber
Молодец, Иван! Удачи тебе!
Виктор Андрущик
Ну согласитесь мадьярский чемпионат это не показатель,про что то серьезное говорить? Ну это не Бельгийский. Кинопленку,менять надо однозначно.Иван пусть доказывает,никто не против.
Бондаренко Александр
интересно какая у него в Венгрии зарплата?в Шахте на лавке больше за месяц получал,чем там играя за сезон
invent
О счастливчик! Жить и играть в Будапеште и Венгрии это фантастика!
Kl65
Ну в цьому дворовому чемпіонаті, як бачим, і опорник, Харатін кожен матч забиває причому сходу як тільки приєднався, там команда, яка чемпіоном стала, вилітає в першому ж раунді кваліфікації ЛЄ, не дивно, що Петряка більше не викликають в збірну, побачивши, якого рівня там чемпіонат і відповідно, сам гравець