Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 23 квітня 2019, 11:18
14644
5

Майбутнє Барселони буде яскравим - 5 топ-талантів академії каталонців

Sport.ua виділяє найбільш перспективних вихованців Ла Масіі

| Оновлено 23 квітня 2019, 11:18
14644
5
Майбутнє Барселони буде яскравим - 5 топ-талантів академії каталонців
ФК Барселона

Існує думка, що Хосепу Гвардіолі дуже пощастило опинитися в «Барселоні» саме в той момент, коли в основній команді почали «проростати» юні таланти з клубної академії, що іменується Ла Масією. Втім, знайдуться й ті, хто скаже, що в каталонському гранді завжди приділяють значну увагу підростаючим талантам, а тому нічого дивного в часи Гвардіоли в принципі не відбулося.

Обидві думки мають право на життя та в більшій мірі є абсолютно істинними. Однак не можна не помічати й те, що за кілька останніх років потік вихованців Ла Масіі в першу команду «Барселони» починає вичерпуватися. Юні таланти каталонців все більше відправляються в оренду в інші команди, або ж їх просто перехоплюють інші топ-клуби, обіцяючи ігрову практику та великі оклади.

Вболівальники «Барселони», як і будь-якого сучасного топ-клубу, дуже радіють, коли «блаугранас» здійснюють черговий гучний і дорогий трансфер. Але в цьому клубі як і раніше дуже цінують, коли в його рядах виступають вихованці місцевої школи. Важливо, що боси «блаугранас» це розуміють, а тому шанси талановиті гравці все ж отримують. Останній приклад – Карлес Аленья, який в нинішньому розіграші Прімери вже провів 13 поєдинків. І нехай поки він переважно виходить на заміну, але сама тенденція обнадіює - в «Барселоні», як і раніше шанують традиції і не мають наміру йти по шляху деяких інших топ-клубів, тільки скуповуючи талантів зі сторони. І це правильно, адже в рядах нинішнього другого і юнацьких складів «Барселони» є чимало талантів...

Рікард ПУЧ, 19 років

Один з найбільш яскравих талантів сучасної Ла Масіі Рікард Пуч народився в муніципалітеті Матазапера, що входить в провінцію Барселона в складі автономної області Каталонія.

Пішов по стопах батька Карлоса Пуча, який також був футболістом і грав на позиції лівого захисника за скромну «Террассу». У цьому клубі Рікард Пуч робив перші кроки у футболі, але досить рано його успіхи запримітили в «Барселоні» і запросили в Ла Масію.

На професійному рівні Пуч дебютував в минулому сезоні за «Барселону Б» в Сегунді, провівши 3 поєдинки. Уже тоді безліч фахівців в Іспанії почали говорити про великий талант Пуча, що привернуло увагу до юнака з-за кордону. Однак «Барселона», відчувши, що може втратити гравця, запропонувала йому продовжити контракт на покращених умовах до літа 2021 року.

У літнє міжсезоння-2018 головний тренер «Барселони» Ернесто Вальверде брав Пуча в американське турне команди, де молодий хавбек взяв участь в трьох поєдинках «блаугранас» в рамках Міжнародного кубка чемпіонів - проти «Тоттенгема», «Роми» та «Мілана». Залишив приємне враження про себе і навіть отримав похвалу від наставника «россонері» Дженнаро Гаттузо: «Я був вражений, побачивши, як хлопець з обличчям дитини так поводиться з м'ячем. Я бачу, що він відчуває в собі футбол, і те, що він робив, було схоже на поезію».

У поточному сезоні вже провів 30 поєдинків в Сегунді Б за «Барселону Б», а на початку грудня 2018 року встиг дебютувати за першу команду в кубковому протистоянні з «Культураль Леонес» (4:1), де вийшов на заміну на 55-й хвилині.

МОНЧУ, 19 років

Рамон Родрігес Хіменес, більш відомий на прізвисько Мончу, народився в Пальма-де-Майорка – головному місті та порту іспанської автономної спільноти Балеарські острови.

Перші кроки у футболі робив в рядах рідної «Мальорки», але в 2012 році, будучи 13-річним підлітком, вирушив підкорювати Ла Масію. Нині пройшов шлях від юнацьких команд «Барселони» до її дубля. На професійному рівні дебютував у минулому сезоні, відігравши 6 поєдинків в Сегунді за «Барселону Б» і відзначившись 1 голом.

Влітку також залучався головним тренером «Барселони» до поєдинків Міжнародного кубка чемпіонів, виходячи на заміни в матчах проти «Тоттенгема» та «Роми». Вважається одним з найперспективніших вихованців академії каталонців, завдяки чому клуб в липні 2018 року подбав про пролонгацію контракту з юним талантом до 2021 року з опцією продовження ще на два сезони.

Мончу володіє відмінною працездатністю на полі, цінується за вміння виконувати чудові довгі передачі, а також добре показувати себе в єдиноборствах, як в атаці, так і в обороні.

Марк КУКУРЕЛ'Я, 20 років

Марк Кукурел'я, який грає на позиції лівого фулбека, народився в місті Алел'я, яке входить в провінцію Барселона в складі автономної області Каталонія.

З дитячого віку грав у міні-футбол в рідному місті, а потім перебрався в дитячу школу «Еспаньйола», де пробув шість років. У 2012 році Кукурел'я перебрався в Ла Масію, а через чотири роки дебютував у професійному футболі за «Барселону Б», провівши 17 поєдинків в Сегунді Б. На наступний сезон каталонський дубль пробився до Сегунди, де Кукурел'я був уже ключовим футболістом команди – на його рахунку 37 матчів і 1 гол.

У червні 2017 року керівництво «Барселони» підписало з Кукурел'єю новий контракт, який розрахований до 30 червня 2022 року. У першій команді «блаугранас» Марк дебютував в минулому сезоні в кубковій зустрічі проти «Мурсії» (3:0). Захисник вийшов на заміну на 83-й хвилині.

Влітку 2018-го їздив з командою в американське турне, де зіграв проти «Роми» та «Тоттенгема» в рамках Міжнародного кубка чемпіонів. При цьому, проти римлян з'явився на полі в стартовому складі.

31 серпня минулого року «Барселона» віддала Кукурел'ю в оренду «Ейбару» на один сезон з опцією покупки. У новій команді молодий бек майже відразу застовпив за собою місце в основі, провівши до нинішнього моменту 24 матчі в Прімері і відзначившись у них 2 асистами.

Очевидно, що боси «Барселони» віддали Кукурел'ю «Ейбару» з тієї причини, що будь-якому молодому гравцеві зараз буде вкрай непросто витіснити з основи «блаугранас» Жорді Альбу. Однак навіть якщо «Ейбар» використає опцію викупу фулбека, то за «Барселоною» в майбутньому все одно збережеться пріоритетне право на зворотну купівлю Кукурел'ї, а це значить, що в каталонському гранде зовсім не ставлять «хрест» на своєму вихованці, якого багато хто в Іспанії називає «новим Карлесом Пуйолем».

Абель РУЇЗ, 19 років

Молодий форвард Абель Руїз народився в місті Алмусафес, який входить в провінцію Валенсія у складі однойменної автономної спільноти.

З дитинства займався у футбольній школі в рідному місті, а в 8-річному віці перебрався в академію «Валенсії». У Ла Масіїю перейшов через чотири роки, а в професійному футболі дебютував за «Барселону Б» в сезоні-2016/17.

З тих пір є гравцем дубля «Барселони» і вважається досить перспективним форвардом, незважаючи на вкрай невисоку результативність. Хоча в більш ранньому віці Абель Руїз відрізнявся куди більшою кількістю голів, виступаючи в рядах збірної Іспанії U-17. Нині форварда хвалять за його універсальність – він здатний успішно зіграти як в центрі нападу, так і на будь-якому з флангів, виконує великий обсяг чорнової роботи, непогано виглядає в боротьбі за м'яч, має хороші фізичні дані. Багато фахівців в Іспанії бачать в Абелі Руїзі потенційного наступника для Луїса Суареса, який через кілька років з огляду на вік, ймовірно, покине клуб.

Влітку взяв участь з першою командою «Барселони» в Міжнародному кубку чемпіонів, де провів 3 гри (101 хвилину), але голів в актив не записав. У червні 2018-го «Барселона» пролонгувала контракт з перспективним форвардом на 3 роки, прописавши в ньому можливість продовження ще на 2 сезони.

Оріоль БУСКЕТС, 20 років

Оріоль Бускетс є уродженцем Сан-Феліу-де-Гішольс - муніципалітету в Іспанії, який входить до складу провінції Жирона в автономній області Каталонія.

Уже зараз Оріоля Бускетса, який з дитинства займається в Ла Масії, називають молодою копією Серхіо Бускетса, що не є його родичем. Оріоль за манерою гри дійсно дуже нагадує Серхіо, виконуючи величезний обсяг роботи в центрі поля та істотно розвантажуючи партнерів по команді.

На професійному рівні дебютував у сезоні-2016/17 за «Барселону Б» в Сегунді Б, де провів 2 матчі. У наступному сезоні Оріоль відіграв вже 22 поєдинки за дубль «блаугранас» в Сегунді, а в поточному розіграші Сегунди Б на його рахунку 25 поєдинків і 1 гол.

Оріоль Бускетс володіє хорошою технікою, відмінним баченням поля і здатний добре «читати» футбол, опиняючись в потрібному місці в потрібний час. Розуміючи це, боси «Барселони» влітку минулого року продовжили контракт з Оріолем Бускетсом на 3 роки з опцією пролонгації ще на 2 сезони.

За першу команду «блаугранас» Оріоль Бускетс дебютував в минулому сезоні в кубковому матчі проти «Мурсії» (5:0). Він вийшов в стартовому складі, а на 62-й хвилині поступився місцем на полі Серхі Роберто.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст
Футбол | 28 березня 2024, 09:16 7
Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст

Кевіном Келсі всерйоз цікавляться за океаном

Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»
Футбол | 27 березня 2024, 18:18 2
Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»

Колишній тренер київського «Динамо» оцінив прогрес українського воротаря «Реала»

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzz
ну такое, сыроватые футболисты...
я вопще не пойму против кого они там играют, по видосам такое ощущение, что товарняки катают: ни прессинга, ни давления, поднял голову 5 минут подумал, отдал спокойно мяч... что ж это за игры такие, чему они научат