Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:53
1952
0

Ван дер Пул виграв Амстел і інші підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:53
1952
0
Ван дер Пул виграв Амстел і інші підсумки тижня у велоспорті
instagram.com/mathieuvanderpoel

16 - 21 квітня - Тур Туреччини

Тур Туреччини, що проходив минулого тижня, як і прогнозувалося, був більш цікавий своєю боротьбою на спринтерських етапах, ніж боєм за перемогу в загальному заліку, адже склад спринтерів на гонці був набагато сильнішим, ніж склад генеральщиків.

По два етапи виграли Сем Беннетт і Калеб Юен, при чому, кожен з них по разу переміг як на чисто рівнинному, так і на досить складному за рельєфом етапі. Тим самим і ірландець, і австралієць довели, що не є «паркетними» спринтерами, хоча за обома (особливо за Беннеттом) така слава водилася.

Deceunink Quick Step привіз на гонку відразу двох спринтерів (Фабіо Якобсена і Альваро Одега) і, мабуть, кращого розганяльщика світу - Максімільяно Річезе. І лише одна перемога на етапі - досить скромний результат як для такого складу. Команда Патріка Лефевра зробила ставку на Якобсена, і молодий голландець переміг на третьому етапі.

Що стосується боротьби за загальний залік, то вона, по суті, звелася до одного етапу - п'ятого з фінішем у важкий підйом Картепе. Через снігопади на вершині гори етап був трохи скорочений - були прибрані рівнинні останні кілометри дистанції, які повинні були проходитися вже після завершення самого підйому.
instagram.com/felixgro93

Перемогу в генеральній класифікації розігрували чотири гонщики - Фелікс Гроссшартнер, Мерхаві Кудус, Валеріо Конті і Ремко Евенпул. Найсильнішим як на етапі, так і в загальному заліку виявився Гроссшартнер. Черговий успіх Bora Hansgrohe: три перемоги на етапах і перше місце в загальному заліку багатоденки. Ближче до фінішу Гроссшартнер поїхав удвох з Мерхаві Кудус, після чого скинув його. Кудус не дуже вдало розрахував свої сили і на останніх метрах дистанції пропустив на друге місце Валеріо Конті. У такому ж порядку вони фінішували і в загальному заліку.

Четвертим на етапі і в генеральній класифікації став Ремко Евенпул, до якого було прикуто більше уваги, ніж до будь-кого іншого на цій гонці. Евенпул першим з чотирьох грандів пішов в сольну атаку на Картепе, однак не розрахував свої сили. З огляду на його вік, це можна пробачити. До слова, Евенпул став наймолодшим гонщиком в історії, який фінішував в топ-10 загального заліку багатоденки Світового туру. Він перевершив досягнення Майкла Меттьюза зразка Тура Даун Андер-2011.

21 квітня - Амстел Голд Рейс

Тиждень Арденських класик стартувала вчора найбільшої гонкою на території Голландії - Амстел Голд Рейс. Після переконливої ​​перемоги на Флеш Брабансон головним фаворитом Амстелу вважався Матьє Ван дер Пул. І до останнього моменту здавалося, що Матьє втратив свій шанс виграти домашню гонку. Голландець пішов в ранню атаку, яка не увінчалася успіхом, після чого надовго заховався в пелотоні.

При цьому він прогавив атаку Жулиана Алафіліппа і Якоба Фугльсанга за 40 км до фінішу. За ними кинулися Міхал Квятковскі, Маттео Трентін і Майкл Вудс. Канадець пізніше випав з другої групи, однак ні втрьох, ні удвох переслідувачі не змогли добрати дует лідерів. Відставання ж пелотону становило практично хвилину, і здавалося, що для Ван дер Пула і компанії перемога вже недосяжна.

Довший час Фугльсанг і Алафіліпп працювали чесно і злагоджено, проте під кінець датчанин почав пропускати зміни і намагався скинути свого суперника. В цьому немає нічого дивного, адже як фінішер Алафіліпп на папері набагато сильніший за гонщика Астани. У цей момент в пелотоні в контратаку пішов Матьє Ван дер Пул, який протягом приблизно 15 км практично самотужки тягнув на собі групу.

На останньому кілометрі дистанції Алафіліпп і Фугльсанг загралися, і спочатку підпустили до себе Квятковскі (поляк раніше скинув з колеса Трентіно), а потім і пелотон на чолі з Пан дер Пулом. Матьє, притягнувши групу на своїх плечах, з першої позиції почав спринт і не залишив нікому шансів. Неймовірна демонстрація сили з боку екс-кросмена, проте варто визнати, що Алафіліпп з Фульсангом фактично самі віддали йому перемогу. Головна іронія долі в тому, що в результаті в фінішному спринті Фугльсанг обіграв Алафіліппа і посів третє місце - їх випередив Саймон Кларк.

You’ve gotta want it more than your last breath #amstelgoldrace

Допис, поширений MVDP (@mathieuvanderpoel)

Перед гонкою зазначалося, що в цьому році Dimension Data зібрала в своєму складі всіх трьох призерів минулорічного Амстелу - Міхаеля Вальгрена, Романа Кройцігера і Енріко Гаспаротто. При чому, раніше Амстел вигравав кожен з цієї трійці. Однак вчорашню гонку Dimension Data провалила: кращим став Кройцігер, який посів 18-е місце.

В черговий раз варто відзначити сильне виступ Education First. Саймон Кларк став другим, а в цілому команда, як і на Турі Фландрії двома тижнями раніше, мала чисельну перевагу в пелотоні в вирішальні моменти гонки.

Що ж, перемога Ван дер Пула в черговий раз підтвердила: в світовому велоспорті зійшла нова суперзірка. І, не дивлячись на всі заяви самого Матьє, його перехід в велику команду Світового туру не за горами. Тому що для такого сильного гонщика залишатися в скромній Проконтинентальній Corendon Circus і пропускати чимало престижних гонок - це злочин.

Ну і не можна не відзначити Фульсанга, який чудово виглядає протягом всієї нинішньої весни. І на Льєж - Бастонь - Льєж у нього буде відмінний шанс все-таки конвертувати цю форму в велику, важливу перемогу.

Наступний тиждень

22 - 26 квітня - Тур Альп (Італія, Австрія)

24 квітня - Флеш Валлонь (Бельгія)

28 квітня - Льєж - Бастонь - Льєж (Бельгія)

На наступного тижня продовжиться серія Арденських класик. У середу відбудеться Флеш Валлонь з традиційним фінішем на Мур де Уї. При всій повазі до Флеш Валлонь, з усіх престижних класичних одноденок вона найбільш одноманітна: з року в рік перемагає той, хто просто найшвидше заїде в фінальний короткий крутий підйом на Мур де Уї. Ніяких тактичних баталій, ніяких результативних ранніх атак. Зворотний бік медалі - ймовірність появи випадкового переможця на Флеш Валлонь мінімальна: тут завжди перемагає той, хто краще за всіх в даний момент вміє карапкатися в коротку круту гору.

Беззаперечним королем Флеш Валлонь є Алехандро Вальверде. Іспанець вигравав гонку рекордні 5 разів, в тому числі 4 рази поспіль в період з 2014 по 2017 роки. Безумовно, іспанський ветеран мріє про те, щоб виграти в майці чемпіона світу, і він в числі топ-фаворитів. У минулому році гегемонію Вальверде перервав Жуліан Алафіліпп, і саме він здається нам фаворитом №1.
instagram.com/alejandvalverde

Ден Мартін заради підготовки до Флеш Валлонь навіть пропустив Амстел Голд Рейс, і також може поборотися за перемогу - ірландець раніше вже двічі фінішував на подіумі в епоху домінування Вальверде. У чудовій формі перебуває Адам Йейтс, і британець напевно хоче конвертувати її в гучну перемогу. Тім Велленс - один з тих, хто на Флеш Валлон неодноразово намагався піти проти системи і виграти ранньою атакою. Як поведе себе бельгієць в цей раз - невідомо, однак шанси на перемогу у нього безумовно є.

Головною надією Sky буде Міхал Квятковскі, хоча поляк все-таки не дуже любить надкруті градієнти. Чого не скажеш про Ділана Тойнса, який замкнув топ-3 в 2017 році. Не скидаємо з рахунків також Давіде Формоло, Майкла Вудса і Бауке Моллему.

Ну а завершуватися Арденський тиждень буде четвертим (і останнім весняним) Монументом сезону - Льєж - Бастонь - Льєж. На найстарішій одноденці світу, «Ла Дойенн», список фаворитів буде набагато ширшим. До перелічених вище фаворитів Флеш Валлонь варто додати Філіпа Жильбера, Вінченцо Нібалі, Олексія Луценко, Тома Дюмулена і багатьох інших. Ну і, звичайно, не варто забувати про призера Амстелу Якоба Фугльсанга, який знаходиться в чудовій формі. Поборотися за перемогу він може і на Флеш Валлонь, однак на Льєж - Бастонь - Льєж його шанси вищі. З ним і Луценко в Астани з'являється чудова можливість розіграти тактику декількох капітанів в стилі Quick Step.

Також на наступному тижні пройде ще проте гонка, яку, хоч вона і не входить в Світовий тур, не можна обійти увагою - Тур Альп, колишня Джіро дель Трентіно. Ця багатоденка за традицією вважається генеральною репетицією Джіро д'Італія, проте в цьому році зібрала незвично слабкий склад учасників. З топ-фаворитів Джиро на ній виступить тільки Вінченцо Нібалі - йому навіть не буде з ким порівняти свою поточну форму. Приїде на гонку і Кріс Фрум, незважаючи на те, що британець не збирається захищати свій минулорічний титул на Джіро.

Дайджест новин

У вівторок в Агуаскальєнте (Мексика) відбулася знаменна подія. Віктор Кампенартс став новим володарем годинного рекорду - 55 089 м. Попереднім володарем рекорду був Бредлі Віггінс - 54 526 м в 2015 році. Варто відзначити, що Кампенартс готувався до побиття годинного рекорду майже півроку, витратив на цей захід досить багато грошей і, по суті, був тимчасово звільнений своєю командою Lotto Soudal від виконання контрактних зобов'язань. Тому будь-який інший результат розглядався б як невдача.

У суботу Messagero Veneto повідомив про те, що в 2021 році в маршруті Джіро д'Італія може з'явитися етап з фінішем в підйом Монте Санто ді Луссарі. 4,1 км із середньою градієнтом 21% при середньому 27,7% на останніх двох кілометрах - справжнє божевілля. Втім, на цьому підйомі ще доведеться прокласти асфальтове покриття - зараз там лише гравій. Тому говорити про це серйозно поки що занадто рано.

Відбулася минулого тижня і набагато менш приємна подія: колумбійський гонщик Харлінсон Пантано здав позитивний допінг-тест на ЕПО. Позитивною виявилася його позазмагальна допінг-проба за 26 лютого. Команда Trek Segafredo вже усунула 30-річного Пантано від виконання контрактних зобов'язань. Колумбійцеві загрожує 2-річна дисквалафікація.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів
Футбол | 25 квітня 2024, 11:44 5
Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів

Екс-форвард «Динамо» та «Шахтаря» не планує залишатися у Бразилії

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.