Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 22 квітня 2019, 14:36
8353
1

Напередодні нового виклику: 5 ключових моментів в кар'єрі Едена Азара

Sport.ua виділяє найбільш значущі епізоди в кар'єрі бельгійського топ-футболіста

| Оновлено 22 квітня 2019, 14:36
8353
1
Напередодні нового виклику: 5 ключових моментів в кар'єрі Едена Азара
Твіттер Челсі

Навряд чи в наш час можна знайти людину, яка більш-менш уважно стежить за футболом і при цьому не знає, хто такий Еден Азар. Півзахисник «Челсі» і збірної Бельгії давно перетворився в одну з головних зірок європейського та світового футболу. Від рівня його гри багато що залежить як в клубі, так і в національній команді.

Навколо гравців такого калібру невпинно з'являється безліч чуток і пліток. Еден Азар провів практично сім років в «Челсі» і за цей час його неодноразово «продавали» в інший клуб. Втім, якщо пару років тому подібна інформація явно віддавала вигадкою, то останнім часом все більше і більше відомостей вказує на ймовірний швидкий від'їзд Азара з Лондона. 

Наступною командою неперевершеного бельгійця практично напевно стане «Реал». Сторони, за даними іспанської преси, вже погодили фінансові умови угоди – мадридці заплатять за Азара близько 100 мільйонів євро. При цьому перехід Азара нібито був чи не головною вимогою Зінедіна Зідана, коли той погоджувався повернутися на пост коуча «Реала».

Таким чином, Еден Азар нині перебуває на порозі нового виклику, а це прекрасний привід для того, щоб виділити п'ять ключових моментів з попередніх років його професійної кар'єри.

ЗОЛОТИЙ ДУБЛЬ У ФРАНЦІЇ

У 14 років Еден Азар перебрався з рідної Бельгії до Франції. Як згодом розповідав батько футболіста, це було пов'язано з поганою дитячої інфраструктурою, яка була в тих краях, де ріс Еден. Переїзд в «Лілль» дозволив йому значно додати в розвитку, а в кінці 2007 року в 16-річному віці дебютувати в Лізі 1. У матчі проти «Нансі» Азар вийшов на поле на 78-й хвилині за рахунку 0:2 і не зміг перешкодити суперникові здобути перемогу.

Уже в наступному сезоні Азар став гравцем ротації «догів», а через рік завоював місце в основі. Після цього на Едена звернули увагу скаути багатьох європейських топ-клубів, але визначальний момент настав у сезоні-2010/11. «Лілль» вперше після довгої паузи і в четвертий раз у своїй історії зміг сенсаційно здобути титул чемпіона Франції, а в «доважок» до нього виграв ще й національний Кубок, обігравши в фіналі ПСЖ з рахунком 1:0. Це були перші медалі та кубки в професійній кар'єрі Едена Азара.

Крім командних трофеїв Азар був визнаний Гравцем року в чемпіонаті Франції за версією Національної спілки професійних футболістів. Це ще більше підігріло інтерес до Азара зі сторони, але він залишився в «Ліллі» ще на сезон. На жаль, «доги» не змогли відстояти чемпіонський титул, фінішувавши на третьому рядку, проте сам Азар забив у ворота суперників 20 голів, що поки залишається його найкращим показником за сезон в кар'єрі. Після таких успіхів професійна кар'єра Едена Азара почала стрімко йти вгору.

ТРАНСФЕР У «ЧЕЛСІ»

Влітку 2012 року Еден Азар вирішував, який клуб буде для нього найкращим варіантом продовження кар'єри. У бельгійського таланта були пропозиції від багатьох топ-клубів, зокрема, «Реала», «Барселони», «Ювентуса», «Манчестер Сіті» і «Манчестер Юнайтед». Однак Азар зробив вибір на користь тодішнього тріумфатора Ліги чемпіонів «Челсі», про що поділився зі своїми підписниками в твіттері.

 

28 травня 2012-го футбольний світ дізнався, що наступною «зупинкою» в кар'єрі Едена Азара стане «Челсі». За перехід бельгійця лондонці заплатили «Ліллю» 35 мільйонів євро і з тих пір, здається, ні на секунду про це не пошкодували, адже Еден відпрацював сповна кожен витрачений на нього цент.

Цей перехід став важливим для Азара, тому як був першим в його професійній кар'єрі. Залишаючи «Лілль», який став вже рідним, для Едена було дуже важливо зробити правильний вибір, адже скільки до нього молодих зірок з чемпіонату Франції їхали підкоряти топ-ліги Європи, після чого губилися там. Але Еден Азар цей сумний перелік не поповнив, домігшись чималих висот з «Челсі».

ПЕРШИЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТРІУМФ

Прем'єрний сезон Азара в «Челсі» видався досить неоднозначним. У чемпіонаті Англії лондонці не змогли дістатися до вершини, фінішувавши на третьому рядку слідом за «Манчестер Юнайтед» та «Манчестер Сіті».

Чекали від команди Роберто Ді Маттео і вдалого турнірного шляху в Лізі чемпіонів, але чинний володар трофея не зміг пробитися навіть у стадію плей-офф, посівши третє місце в групі слідом за «Ювентусом» і «Шахтарем». Ді Маттео був звільнений, а на його місце до кінця сезону призначили іспанця Рафаеля Бенітеса. Тому залишилося вести «Челсі» до успіху в Лізі Європи, і з цим завданням Бенітес впорався чудово. Лондонці послідовно вибили в плей-офф євротурніру празьку «Спарту», ​​«Стяуа», «Рубін» та «Базель», а в фіналі вийшли на «Бенфіку».

На жаль, через травму Еден Азар не зміг допомогти своїй команді у вирішальному поєдинку. Однак і без бельгійця мотивований «Челсі» вирвав перемогу у лісабонського клубу, коли в компенсований до другого тайму час Браніслав Іванович, прийшовши на подачу кутового, головою відправив м'яч у сітку «Бенфіки». 2:1 - перемога «Челсі», яка дозволила лондонцям скрасити далеко не самий вдалий сезон в клубній історії, а Едену Азару - завоювати перший європейський трофей в кар'єрі.

КРАЩИЙ В ПРЕМ'ЄР-ЛІЗІ

У сезоні-2014/15 «Челсі» через п'ять років повернув собі титул чемпіона Англії. У тій команді Жозе Моурінью Еден Азар був безумовно ключовим гравцем і одним з трьох (разом з Івановичем і Террі), хто взяв участь у всіх 38 поєдинках Прем'єр-ліги, причому незмінно виходячи в стартовому складі на кожен з них.

Еден Азар став другим в команді за кількістю забитих голів - 14 (більше забив тільки Дієго Коста - 20) і другим за гольовими пасами - 9 (більше тільки у Сеска - 18). Крім того, саме бельгійський хавбек став кращим в тому сезоні в Прем'єр-лізі за кількістю передач в останню третину поля, ключових передач, зароблених фолів, створених шансів для партнерів і так далі. Не дивно, що саме Еден Азар був визнаний Гравцем сезону в АПЛ-2014/15.

 

Той сезон був дійсно видатним для Азара в Англії. Він остаточно довів усім, що є лідером однієї з найсильніших команд Прем'єр-ліги і всього континенту. Не дивно, що вже в лютому 2015 року керівництво «Челсі» завчасно потурбувалося продовженням контракту з Еденом, який потім і був перепідписаний з терміном дії до липня 2020-го.

Згодом Азар виграв з «Челсі» ще один розіграш Прем'єр-ліги - в сезоні-2016/17, однак тоді Гравцем року в турнірі визнали партнера бельгійця по команді Н'Голо Канте.

ЯСКРАВИЙ ВИСТУП НА ЧС-2018

Збірна Бельгії до початку ЧС-2018 називалася серед фаворитів турніру, хоча більшість аналітиків віддавали перевагу більш брендовим командам з Бразилії, Франції, Аргентини, Німеччини. Втім, багато хто з цих колективів так і не виправдав надій, а ось «червоні дияволи» проявили себе чудово.

Бельгійці зупинилися лише за крок від виходу у фінал, поступившись путівкою в вирішальний матч майбутньому тріумфатору турніру команді Франції (0:1). Однак в матчі за третє місце Бельгія впевнено розібралася з англійцями (2:0), а Еден Азар провів другий м'яч у поєдинку.

В цілому гра Едена Азара стала одним з головних відкриттів турніру разом з приголомшливими діями хавбека збірної Хорватії Луки Модріча, а також форвардів збірної Франції Антуана Грізманна та Кіліана Мбаппе. Бельгійський вінгер заслужено отримав «Срібний м'яч» - приз гравцеві, що зайняв друге місце в номінації «Кращий футболіст чемпіонату світу».

Визнання Еден Азар отримав і на батьківщині. За підсумками 2018-го вінгер «Челсі» вперше в кар'єрі отримав нагороду «Спортсмен року в Бельгії», ставши першим футболістом з 2015-го, який ставав володарем призу.

P.S. Очевидно, що в кар'єрі Едена Азара має трапитися ще як мінімум кілька яскравих подій. Найближчою з них за часом, ймовірно, стане трансфер в «Реал», а потім чому б хавбеку не замахнутися на першу в своїй кар'єрі перемогу в Лізі чемпіонів з клубом, та й зі збірною пора буде ще більш серйозно поборотися за значимий трофей, будь-то чемпіонат Європи або чемпіонат світу.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Поверніть Тухеля». Фани Баварії протестують проти планів клубу
Футбол | 26 квітня 2024, 13:49 5
«Поверніть Тухеля». Фани Баварії протестують проти планів клубу

Вболівальники не хочуть бачити тренером Рангніка

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 26 квітня 2024, 03:31 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Роман Захарчук
что то статейка не зашла...