Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 04 липня 2021, 00:20
6038
1

Плей-оф чемпіонату України з баскетболу. Фінал. Прев´ю

Sport.ua анонсує фінальне протистояння чемпіонату України з баскетболу

| Оновлено 04 липня 2021, 00:20
6038
1
Плей-оф чемпіонату України з баскетболу. Фінал. Прев´ю
ФБУ
В українській баскетбольній Суперлізі настав час вирішального протистояння. Зовсім скоро всі шанувальники баскетболу дізнаються ім'я нового чемпіона країни. Хто ж їм стане? Команда, яка в рік свого дебюту в Суперлізі пробилася в головну серію сезону або ж постійний учасник вирішальних баталій в українському баскетболі? Спробуємо проаналізувати шанси на успіх фіналістів нинішнього сезону. 
 
«Хімік» (2) – «Київ-Баскет» (4)
 
Дати зустрічей: 20, 22 и 25 квітня, 27 квітня та 1 травня за необхідності
Шанси на перемогу в серії: 45% - 55%
 
Зустрічі між собою в регулярному чемпіонаті: 
 
18.10.2018 «Хімік» – «Київ-Баскет» – 89:75
08.11.2018 «Київ-Баскет» – «Хімік» – 77:80
20.01.2019 «Хімік» – «Київ-Баскет» – 72:79
16.02.2019 «Київ-Баскет» – «Хімік» – 60:65
 
Шлях у плей-оф. Чвертьфінали.
 
«Хімік»
 
27.03.2018 «Хімік» – «Політехнік» – 83:81
30.03.2018 «Політехнік» - «Хімік» – 66:90
 
«Київ-Баскет»
 
26.03.2019 «Київ-Баскет» – МБК «Миколаїв» – 82:70
29.03.2019 МБК «Миколаїв» – «Київ-Баскет» – 103:94
01.04.2019 «Київ-Баскет» – МБК «Миколаїв» – 83:73
 
Півфінали
 
«Хімік»
 
06.04.2019 «Хімік» – «Дніпро» – 95:85
08.04.2019 «Хімік» – «Дніпро» – 92:86
11.04.2019 «Дніпро» – «Хімік» – 90:53
13.04.2019 «Дніпро» – «Хімік» – 93:77
16.04.2019 «Хімік» – «Дніпро» – 76:71 
 
«Київ-Баскет»
 
05.04.2019 БК «Запоріжжя» – «Київ-Баскет» – 86:94
07.04.2019 БК «Запоріжжя» – «Київ-Баскет» – 95:83
10.04.2019 «Київ-Баскет» – БК «Запоріжжя» – 104:92
12.04.2019 «Київ-Баскет» – БК «Запоріжжя» – 89:81
 
Нинішній сезон в Суперлізі вийшов найкращим за кілька останніх років. Боротьба на всіх поверхах турнірної таблиці, запеклі протистояння і велика кількість несподіваних результатів супроводжували український баскетбольний чемпіонат з його самого початку. В якійсь мірі несподіваним виявився і склад учасників фінальної серії сезону. Безумовно, і «Київ-Баскет», і южненський «Хімік» своєю грою заслужили право грати в фіналі, але багато любителів баскетболу не очікували такого повороту подій, віддаючи перевагу їх суперникам на півфінальній стадії плей-оф.
 
«Київ-Баскет» по ходу сезону постійно знаходився в групі лідерів, але ніколи не був на вершині турнірної таблиці. Відповідно, очікування від столичних баскетболістів в плей-оф були схожими. Кияни сприймалися як серйозний колектив, до матчів з якими необхідно підходити в стадії максимальної готовності, але, тим не менш, точно не вважалися непрохідним суперником. 
 
 Але «Київ-Баскет» зумів вийти на пік форми до вирішальних матчів сезону і став показувати в плей-оф баскетбол зовсім іншого рівня, ніж в регулярному чемпіонаті. Столичні баскетболісти переграли переможця регулярного чемпіонату БК «Запоріжжя», причому зробили це досить впевнено, з пристойним запасом міцності. Передня лінія киян начисто переграла своїх опонентів, а впевнена гра в захисті не дозволила розгулятися американським лідерам «Запоріжжя».
 
 Южненський «Хімік», навпаки, значну частину сезону перебував на вершині турнірної таблиці і лише під кінець регулярного чемпіонату опустився на друге місце, яке, тим не менш, залишило за «Хіміком» перевагу свого майданчика в півфінальній серії з «Дніпром». Ця перевага зіграла одну з ключових ролей в перемозі южненців у півфіналі. Але основними факторами успіху южненців стали успішна гра в дуже короткій ротації (по суті, півфінальне протистояння було виграно сімома баскетболістами, кожен з яких вніс вагомий внесок в загальний успіх) і відмінно проведена серія тренерським штабом «Хіміка» на чолі з Віталієм Степановським.
 
У короткій лаві бачиться одна з основних проблем для «Хіміка». Звичайно, команда з Южного заслуговує на повагу, що змогла у такій вузькій ротації перемогти маститий «Дніпро», а Віталій Степановський продовжує вичавлювати максимум з обмежених ресурсів своєї команди. Але другої такої впертої серії (а саме таким і очікується фінал) южненці можуть і не потягнути. У киян було набагато більше часу на відпочинок, та й ротація у «Київ-Баскета» більш краща ніж у «Хіміка».
 
Крім традиційних лідерів в грі столичних (Крик, Петров, Крутоус), дуже хорошу гру демонструють резервісти «Київ-Баскета». Аарон Нванкво нарешті почав показувати гідну гру під щитами, Максим Луценко став ікс-фактором киян у другій грі проти «Запоріжжя», а молодий Михайло Горобченко під кінець сезону просто дивує своєю не по роках зрілою грою і впевненістю. Якщо така тенденція збережеться і в фіналі, то «Хіміку» буде дуже непросто протистояти «Київ-Баскету».
 
Обидві команди вміють бути максимально незручними для своїх суперників, якісно розбираючи гру опонентів перед іграми і б'ючи їх в проблемні місця. Тут на перший план виходить протистояння тренерських штабів команд. Віталій Степановський та Євген Мурзін провели непоганий клубний сезон, але все ж варто більше відзначити роботу головного тренера южненців. Перебуваючи в умовах проблемного фінансування і обмеженою ротації, Степановський зумів довести команду до фіналу. Цілком можливо, що це максимум для «Хіміка», але апетит приходить під час їжі і, напевно, у тренерського штабу южненців буде, чим здивувати своїх опонентів.
 
Дуже багато на майданчику буде залежати від лідерів команд. Пара южненських американців Едвін-Джонс видала відмінну півфінальну серію. Особливо це стосується Деон Едвіна, який в п'ятому матчі проти «Дніпра» встигав скрізь і лише одного очка не дотягнув до тріпл-даблу. Закінчивши чотири з п'яти матчів півфіналу з рейтингом ефективності вище двадцяти балів, Едвін обов´язково звернув на себе увагу тренерського штабу киян, які кинуть на нейтралізацію американця кращі захисні сили своєї команди.
 
У складі киян максимально ускладнити життя супернику може цілий ряд виконавців. На високому рівні в пост-сезоні грають Моріс Крик, В'ячеслав Петров і Павло Крутоус. Особливо хотілося б відзначити Петрова, який просто розірвав своїх опонентів в першому і третьому матчі півфінальної серії (32 і 30 балів рейтингу ефективності, відповідно). Крик і Крутоус, в свою чергу, не опускаються нижче свого високого рівня і є кращими снайперами команди по ходу сезону. В цілому, лідери «Київ-Баскета» явно знаходяться на піку форми, що не обіцяє нічого хорошого для южненців.
 
Звичайно, чемпіонський титул є максимально бажаною і важливою нагородою для обох команд. «Київ-Баскету» він дозволить вже в свій перший сезон в класі найсильніших утвердитися в якості домінуючої сили в українському баскетболі, а відчуваючому серйозні фінансові проблеми южненському «Хіміку», теоретичний чемпіонський титул дасть цілком реальну можливість залучити до себе додаткову увагу потенційних спонсорів.
 
Можна бути впевненим, що команди викладуться по максимуму у фінальній серії, але, більше шансів, що по її завершенні чемпіонське шампанське все ж відкриють в Києві.
 
Прогноз Sport.ua: перемога «Хіміка» в серії 3:2.
Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 178
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 22
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Руслан Шевченко
Важная награда, но варитесь в своем соку. Опять без еврокубков?