Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:53
1884
0

Історична перемога Жильбера. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:53
1884
0
Історична перемога Жильбера. Підсумки тижня в велоспорті
instagram.com/philippegilbertofficial

8 - 13 березня - Тур Країни Басків (Іспанія)

Тижневі багатоденки в нинішньому сезоні виходять дуже видовищними. Не став винятком і Тур Країни Басків, який був неймовірно багатий на події і подарував захоплюючу розв'язку. Протягом 5 з 6 етапів багатоденки на Ітцуліі домінувала Bora Hansgrohe. Максімільян Шахманн виграв перший, третій і четвертий етапи, Емануель Бухманн - п'ятий, і разом з Патріком Конрадом вони втрьох йшли в топ-6 загального заліку.

Шахманн переміг в перший день на дуже специфічній розділці з коротким, але дуже крутим підйомом в середині дистанції - через нього багато гонщиків біля підніжжя пересідали з розділочних велосипедів на звичайні. Потім Шахманну підкорилися третій і четвертий етапи, які були створені для панчерів - за відсутності Жулиана Алафіліппа (про це пізніше) ніхто не міг зрівнятися з молодим німцем в потужостіі ривка в підйом.

На п'ятому етапі, коли справа дійшла до високих гір, Макс був вже не настільки сильним. Однак Bora Hansgrohe майстерно провела рокіровку: поки лідери озиралися один на одного, в атаку пішов інший лідер команди - Емануель Бухманн, який виграв етап до Аррате і перехопив лідерство в генеральній класифікації. Бухманн виглядав дуже сильно, однак всі розуміли, що після довгого сольного рейду на заключному етапі йому буде несолодко.

Уже в середині заключного етапу суперники почали з усіх боків атакувати лідерів Bora Hansgrohe. В результаті численних атак у відрив поїхала група з 5 осіб. У ній було по два гонщика від Астани (Йон Ісагірре і Якоб Фугльсанг) і UAE Emirates (Тадей Погачар і Ден Мартін) і самотній Адам Йейтс. Бухманн виявився ізольований у другій групі - його партнери по команді, Конрад і Шахманн, ледь зачепилися за третю. У підсумку на рівнині лідер загального заліку вирішив чекати своїх товаришів по команді, і розрив зріс з 15 секунд до хвилини.
Навіть втрьох гонщики Bora Hansgrohe не зуміли ліквідувати відставання - навпаки, воно збільшилося майже в два рази: до 1 хвилини і 50 секунд. Відновившись, Бухманн на останньому підйомі самотужки зумів трохи відігратися - цього не вистачало для того, щоб зберегти лідерство в загальному заліку, але німець принаймні рятував своє місце на подіумі.

Однак і без топ-3 він в результаті ледь не залишився. На останньому кілометрі Бухманн разом з попутниками по групі поїхав не в той поворот (серйозний прорахунок організаторів), на чому втратив як мінімум секунд 10. У підсумку від подіуму Бухманна відділили всього 7 секунд ... Ось так ось Bora Hansgrohe, перед останнім етапом займаючи перші два місця в загальному заліку і маючи ще одного гонщика в топ-6, в результаті ледь не залишилася без призового місця і всього з одним гонщиком в топ-10.

Однак в результаті суддівська комісія розцінила інцидент з поворотом помилкою організаторів і повернула Бухманну втрачений в тому епізоді час, присудивши йому третє місце в загальному заліку. Те, як це було зроблено, стало причиною скандалу: Бухманну і компанії присудили час групи Моллеми, яка на момент того інциденту була метрах в 50 попереду.

Через це рішення призове місце втратив Якоб Фугльсанг, і генеральний менеджер Астани Олександр Вінокуров вже заявив про те, що команда буде подавати протест. Так що ця мильна опера ще далека від свого завершення.

Так чи інакше, з урахуванням 4 перемог на етапах і перемогою Шахманна в пунктовій класифікації назвати цей Тур Країни Басків невдалим для Bora Hansgrohe язик не повернеться. А Шахманн показав свою блискучу форму, яка робить його одним з головних фаворитів майбутніх Арденських класик.

Ну а перемогу в дуже заліку домашньої багатоденки здобув Йон Ісагірре - Астана продовжує збирати перемоги на тежневих багатоденках в нинішньому сезоні. Ісагірре же став першим з 2003 року баском, який виграв Ітцулію - до нього це робив Ібан Майо. Так що баскам безумовно є що святкувати. На контрасті з успіхом Астани варто відзначити черговий провал на іспанській багатоденці Movistar: знову 0 перемог на етапах, а кращим в загальному заліку став Мікел Ланда - 7-е місце.


twitter.com/AstanaTeam

Міг у Тура Країни Басків бути і абсолютно інший переможець, але вже дуже нинішня версія Ітцуліі була багата на різного роду форс-мажори. Через травми зійшли такі зірки, як Жуліан Алафіліпп, Герейнт Томас і Міхал Квятковські. На щастя, Алафіліпп і Квятковські уникли серйозних травм (хоча падіння француза спочатку виглядало дуже лякаюче) і зуміють виступити на Арденнах. У Алафіліппа могло статися дуже неприємне дежавю - два роки тому він вже пропустив Арденни через травму, отриману як раз на Турі Країни Басків.

Можливо, найсильнішим на нинішній Ітцуліі був Адам Єйтс, однак і його не обійшли стороною форс-мажорні обставини. На другому етапі він отримав прокол приблизно за 15 км до фінішу, чим відразу скористалися команди-суперниці, піднявши темп в пелотоні. В результаті Єйтс на другому етапі зловив більше хвилини, а в підсумковому загальному заліку фінішував п'ятим з відставанням в 51 секунду - британцеві знову дуже сильно не пощастило. Підсолодити пілюлю він зумів красивою перемогою на заключному етапі.

Ознаменувався нинішній Тур Країни Басків ще і блискучими виступами відразу декількох молодих гонщиків. Про подвиги Шахманна ми вже згадували, відмінно на окремих етапах виступали Бьорн Ламбрехт, Марк Хирші і Даніель Мартінес. Восьмим в загальному заліку став Х'ю Карті. Окремої згадки гідний Тадей Погачар, що фінішував шостим в загальному заліку. До слова, форс-мажори не обійшли стороною і юного словенця - він програв більше хвилини через падіння на четвертому етапі. У тому ж завалі постраждав і майбутній переможець перегонів Йон Ісагірре, у якого вся права сторона була в синцях.

Втім, вдалою вийшла ця гонка далеко не для всіх молодих талантів. Відверто невдалим вийшов дебют у сезоні Марка Падуна. На першому етапі він зайняв останнє місце з відставанням майже в 6 хвилин - зловити стільки на 11-кілометровій розділці не можуть собі дозволити навіть найслабкіші гонщики з професійним контрактом. Для розуміння ситуації: Мейін Ван, що фінішував на тому етапі передостаннім, програв 3 хвилини і 54 секунди. Однак після цього стала відома причина провалу: у Падуна тендиніт, через який він зійшов з багатоденки. Участь в Джиро д'Італія тепер здається вкрай малоймовірною ...

14 квітня - Париж - Рубе (Франція)

Сезон Північних класик завершувався, мабуть, найскладнішою, найпрестижнішою і легендарнішою одноденкою світу - Париж - Рубе. І за своїм сценарієм гонка як мінімум не розчарувала. Перемогу здобув Філіп Жільбер - Quick Step після провалу на Турі Фландрії зумів сповна реабілітуватися в «Північному Пеклі», тим більше, що топ-3 замкнув ще один гонщик команди Патріка Лефевра - Ів Лампарт.

Вирішальною стала атака Петера Сагана за 52 км до фінішу на секторі бруківки Орші. Разом з чинним чемпіоном Париж - Рубе вперед поїхали згадані вище Жильбер і Лампарт, а також Нільс Політт, Сеп Ванмарке і Воут Ван Арт. А вже за 18 км до фінішу на легендарному Карфур д'Арбр удвох поїхали Жильбер і Політт, які і розіграли перемогу в фінішному спринті. На останніх кілометрах Жильбер в основному сидів на колесі Політта, адже їх переслідував партнер Філіпа Ів Лампарт. Можливо, саме ці зекономлені дещиці сил і допомогли Жільберу виграти фінішний спринт, адже на папері Політт також є дуже непоганим фінішером.

Що ж, Жільбер в черговий раз вписав своє ім'я в історію - він став лише сьомим гонщиком, який за кар'єру виграв 4 з 5 Монументів. Не підкорився великому бельгійця поки тільки Мілан - Сан Ремо, але і там у нього є два призових місця. А на ранніх стадіях кар'єри Жильбер дуже не любив «Північне Пекло» - до минулого року він брав у ньому участь лише одного разу, в далекому 2007 році.


instagram.com/philippegilbertofficial

Не можна не відзначити і Нільса Політта. Катюша вже другий рік поспіль вважається абсолютно найгіршою командою Світового туру, яку критикують (і заслужено) всі, кому не лінь. У цій команді катастрофічно здав навіть Марсель Кіттель - людина, яка приходила в російсько-швейцарський проект в якості абсолютно кращого спринтера світу. І те, що в такій команді Політт зумів вирости в топового спеціаліста Північних класик, гідно неймовірного поваги.

Чинний чемпіон Петер Саган фінішував п'ятим. До певного моменту Петер виглядав дуже добре, і саме він затіяв атаку, яка стала визначальною. Однак на останніх 20 км дистанції словака дуже різко обрубало, і він не тільки проспав атаку Жильбера і Політт, а й потім не зміг всидіти за Лампартом. Не можна не відзначити і Сепа Ванмарке - бельгієць після всіх своїх проблем з коліном виглядав дуже достойно і зупинився за крок від подіуму.

Довгий час йшов з ними в одній групі і Воут ван Арт, проте його дуже різко обрубало, і в підсумку він фінішував лише 22-м. В цьому немає нічого дивного: в Аренбержском лісі у нього виникли технічні проблеми, через які він відстав майже на хвилину, був змушений наздоганяти самотужки протягом 20 км. Під час цього переслідування Ван Арту довелося міняти велосипед, а після цього він ще і впав - дивуватися з приводу того, чому у нього не вистачило сил на всю дистанцію, безумовно не варто. Явно не щастило в цей день і Александеру Крістоффу - він тричі отримував прокол і в підсумку фінішував 56-м з відставанням 14 хвилин.

Дайджест новин

На цьому тижні відбудеться повернення в гонки Марка Кевендіша. Легендарний британський спринтер провалив початок нинішнього сезону, і не з'являвся на гонках з початку березня, коли зійшов на другому етапі Париж - Ніцца. Однак тепер він виступить на Турі Туреччини.

Джіро д'Італія серед всіх Гран Турів найбільш радикальна в плані вибору місць старту гонки. У минулому році організатори Джіро першими вивезли Гран Тур за межі Європи - в Ізраїль. У 2020 році «Корса Роза» планує почати експансію на Схід. Старт Джіро-2020 пройде в Будапешті - кілька годин тому ця інформація була підтверджена офіційно. Сумарно ж на території Угорщини в околицях Будапешта повинні пройти перші три етапи Діиро, після чого гонщики отримував день відпочинку, під час яких повернуться до Італії.
twitter.com/giroditalia

Чутки про можливий перехід Вінченцо Нібалі в Trek Segafredo з'явилися ще в минулому році, після чого з кожним днем ​​ставали все більш реалістичними. Тепер же такий сценарій розвитку подій взагалі здається неминучим: Нібалі не зміг домовитися з Bahrain Merida з приводу продовження контракту. Швидше за все, в наступному сезоні Нібалі разом зі своїм братом Антоніо і особистим тренером Паоло Слонго перебереться в Trek Segafredo.

Шанувальників «Сицилійської акули» такі новини повинні насторожувати: в останні роки американська команда явно розчаровує, а багато зіркових гонщики в ній регресують. Втім, Нібалі, судячи з усього, продовжить працювати за індивідуальною програмою з Слонго, що може стати певною страховкою від деградації в новій команді. Сам Нібалі, до слова, сьогодні завершив високогірний збір на Тенеріфе. На черзі Тур Альп, Льєж - Бастонь - Льєж, і, звичайно ж, Джіро д'Італія.

Наступний тиждень

16 - 21 квітня - Тур Туреччини

21 квітня - Амстел Голд Рейс (Голландія)

Наступного тижня в Світовому турі нас чекає багатоденка Тур Туреччини, яка повертається на своє звичне місце в календарі - на середину квітня. У нинішньому сезоні маршрут Тура Туреччини буде незвично складним: лише один (з натяжкою - два) чисто спринтерський етапи і важкий гірський фініш на Картепе в передостанній день гонки - 12,1 км із середньім градієнтом в 9,2% і виположуваніям ближче до фінішу. За своєю конфігурацією цей підйом дуже нагадує знаменитий Лагос де Ковадонга, на якому багато разів фінішували етапи Вуельти.

За традицією Тур Туреччини зібрав дуже скромний склад учасників з точки зору претендентів на загальний залік. Про що говорити, якщо в числі фаворитів генеральній класифікації - такі гонщики, як Мерхаві Кудус або Рауль Аларкон. Відразу два претендента на загальний залік у UAE Emirates - Ян Поланц і Валеріо Конті. За старою звичкою можна записати в цей ряд і Беньята Інчаусті. Хоча всерйоз оцінювати баска після повністю провалених сезонів 2017 і 2018 (всього 7 гоночних днів за два сезони) складно. Варто звернути увагу на головного таланта світового велоспорту - Ремко Евенпула. Саме він повинен піти на загальний залік від Deceunink Quick Step.

А ось з точки зору спринтерів у Туру Туреччини завжди повний порядок. На гонці виступлять Сем Беннетт, Калеб Юен, Райан Гіббонс і, як ми вже повідомляли вище, Марк Кевендіш. Відразу двох штатних спринтерів привіз на гонку Deceunink Quick Step - Фабіо Якобсена і Альваро Одега. Допомагати їм буде чудовий разганяльщик Макс Річезе.

А вже в неділю пройде перша з трьох Арденські класик - голландська Амстел Голд Рейс. Після зміни маршруту гонки в 2012 Амстел став більше підходити спринтерам-універсалам на кшталт Майкла Меттьюза, який і буде одним з топ-фаворитів у цьому році. Спробують врятувати свої весняні класичні кампанії Петер Саган і Грег Ван Авермат. Свіжоспечений тріумфатор Париж - Рубе Філіп Жільбер спробує виграти Амстел вп'яте раз за кар'єру, хоча головною ставкою Deceunink Quick Step буде Жуліан Алафіліпп. Дуже серйозно готувався до цієї гонки і переможець Туру Фландрії Альберто Беттіоль, який Париж - Рубе пропускав.

Дуже добре підходить Амстел спринтерам широкого профілю на зразок Маттео Трентіна, Сонні Кольбреллі або Енріко Баттальіна. На більш селективну гонку сподіватимуться Олівер Насен, Тім Велленс, Воут Ван Арт, Міхал Квятковскі і Дієго Уліссі. У чудовій формі перебуває Олексій Луценко, не скидаємо з рахунків і Алехандро Вальверде. Відразу два екс-чемпіона Амстела в складі Dimension Data - торішній тріумфатор Міхаель Вальгрен і переможець 2012 і 2016 років Енріко Гаспаротто. Хоча їм повторити свій успіх буде дуже складно.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.