Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 11 квітня 2019, 13:38
16401
14

Уругвайська опція Динамо, або Хто такий Карлос де Пена

Олексій Сливченко розповідає все найцікавіше про несподіваного новобранця київської команди

| Оновлено 11 квітня 2019, 13:38
16401
14
Уругвайська опція Динамо, або Хто такий Карлос де Пена
ФК Динамо. Карлос де Пена

Вкотре в сезоні в «Динамо» склалася непроста ситуація навколо лінії атаки. Травми, як і раніше, заважають грати Артему Бесєдіну та Франу Солю, через що головному тренеру команди Олександру Хацкевичу на відповідальний матч чвертьфінальної стадії Кубка України проти «Шахтаря» довелося в лінію нападу відряджати номінального вінгера Беньяміна Вербича. В цьому випадку зліва на фланзі вийшов Сідклей, а ось за ним почала утворюватися певна порожнеча. Звичайно, закрити позицію при необхідності зміг би Віталій Буяльський, але він останнім часом якісно себе показує саме в центрі поля. Є ще Міккель Дуелунд, проте він ще дуже молодий, не до кінця інтегрований в схему «Динамо», та й, до того ж, все ще відновлюється після травми. 

Загалом, мабуть, саме ця ситуація і навела «Динамо» на думку про доцільність підписання ще когось для створення можливості «кадрового маневру» у тренерського штабу. Так як трансферний ринок уже закритий, варіант був тільки один - звернути погляд на вільних агентів. Саме в такому статусі в «Динамо» опинився Карлос де Пена, який підписав контракт на півроку з опцією продовження і став першим уругвайським легіонером в історії киян.

З 5 років у футболі

Карлос де Пена народився 11 березня 1992 року в столиці і найбільшому місті Уругваю Монтевідео. Футболом почав займатися дуже рано – з 5 років, а вже в тринадцятирічному віці опинився в академії клубу «Насьональ».

За першу команду «триколірних» де Пена зміг дебютувати, коли йому було вже 20 років. Він вийшов на заміну на 40-й хвилині в гостьовому поєдинку проти мексиканської «Толуки» в рамках Копа Лібертадорес. Безпосередньої участі в голах не прийняв, однак його команда поїхала з перемогою - 3:2. У тому ж сезоні почав залучатися до ігор за першу команду в чемпіонаті Уругваю, провівши 6 поєдинків і відзначившись 1 голом.

У сезоні-2013/14 де Пена став гравцем ротації в «Насьоналі», відігравши 24 поєдинки (14 - в основі, 10 - з лави запасних) і забивши в них 3 голи. А ось ключовим футболістом в рідній для себе команді Карлос став в наступному сезоні, за підсумками якого «Насьональ» завоював свій 45-й титул чемпіона Уругваю.

Сезон-2014/15 став для де Пени дуже вдалим. В його активі було 9 голів в 26 поєдинках, завдяки чому на Карлоса звернули увагу селекціонери європейських клубів. Що правда, зі зміною клубу виявилося все не так і просто...

Неспокійний трансфер в «Мідлсбро»

У послугах де Пени зацікавився «Мідлсбро», тренером якого на той момент був іспанець Айтор Каранка. У Карлоса, крім уругвайського, вже був на руках італійський паспорт, завдяки чому отримувати спеціальний дозвіл на роботу у Великобританії не було потрібно.

Втім, складності в проведенні операції виникли в іншому. Вона здійснювалася на самій «стрічці» роботи трансферного вікна, а тому існував серйозний ризик, що «Мідлсбро» не встигне зібрати всі необхідні документи для реєстрації новобранця. Підливало олії в вогонь і керівництво «Насьоналя», яке чи не в останній момент вирішило, що пропонована клубу сума відступних за де Пену мізерно мала, як для ключового й одного з найбільш перспективних гравців команди. Двічі боси «Насьоналя» забороняли футболістові сідати в літак, щоб летіти в Англію для підписання контракту. Після другої відміни посадки на рейс де Пена повертався додому, але потрапив в автомобільну аварію. В результаті Карлос опинився в лікарні, викликавши серйозну стурбованість не тільки в «Насьоналі», а й в «Мідлсбро». На щастя, де Пена відбувся лише синцями та ніяких серйозних наслідків для його здоров'я автомобільний інцидент не мав.

Коли «Насьональ» та «Мідлсбро» все ж домовилися з фінансових питань, виявилося, що футболіст не встигає прилетіти до Англії для проходження медичного огляду та особистого підписання всіх необхідних паперів. З цієї причини «Насьональ» відправив одного зі своїх директорів в Англію, а другу групу разом з футболістом - до Бразилії. У Сан-Паулу де Пена в одній з клінік пройшов медичний огляд, який влаштував «Мідлсбро», а прибулий до Англії представник «Насьоналя» був готовий підписати всі необхідні папери для завершення трансферу. У цей момент збунтувалися фанати уругвайського клубу і угода знову опинилася під загрозою зриву. Карлосу де Пені довелося особисто пояснити свою позицію перед уболівальниками, заявивши, що це його бажання – продовжити кар'єру за кордоном. Шанувальники пішли назустріч і розблокували офіс «Насьоналя», а уругвайський і англійський клуби 1 вересня 2015 року нарешті завершили трансфер. За свого вихованця південноамериканський клуб отримав 2,4 мільйона євро.

Перший вояж до Європи не задався

Дебютний матч за «Мідлсбро» де Пена провів 22 вересня, вийшовши в основі на поєдинок Кубка Ліги проти «Вулвергемптона». Відіграв 79 хвилин, після чого був замінений, але встиг взяти активну участь в двох гольових атаках своєї команди, яка виграла з рахунком 3:0.

Після гри Айтор Каранка похвалив старанність уругвайця, висловивши впевненість в його світлому майбутньому на «Ріверсайді»: «Після гри я сказав Карлосу, що тепер він розуміє, як нелегко йому буде в Англії. Він показав свою якість, але йому потрібен час. Будь то матч чемпіонату або кубка, але футбол в цій країні завжди важкий. Я дуже довіряю Карлосу, як і його товариші по команді. Але зараз важливо зберігати спокій, тому що він встигне стати важливим гравцем. Це дуже хороший футболіст, який хоче ставати ще сильнішим. Він здатний домогтися набагато більшого і зараз я дійсно задоволений ним».

Втім, пробитися в число ключових гравців в «Мідлсбро» де Пені не вдалося. У першому сезоні на «Ріверсайді» він провів лише 6 матчів в Чемпіоншипі, 25 раз залишаючись сидіти на лаві запасних. Не дивно, що наступний сезон де Пена почав в резервній команді «Мідлсбро», а в січні 2017 року англійці із задоволенням скористалися можливістю відправити хавбека в оренду на півроку в «Ов'єдо».

Але і в іспанській Сегунді показати себе де Пена не зміг. За «Ов'єдо» він провів лише 7 матчів, відзначившись 1 голом, а влітку повернувся в «Мідлсбро». У плани керівництва та тренерського штабу цього клубу уругваєць вже не входив, а тому клуб і футболіст домовилися про полюбовне розірвання контракту. 19 липня 2017 року Карлос де Пена став вільним агентом.

Повернення в «Насьональ»

Практично півроку після того, як він пішов з «Мідлсбро», Карлос де Пена залишався без клубу, поки в січні 2018-го не прийняв рішення повернутися в рідний для себе «Насьональ». Однак знову стати ключовим гравцем для «триколірних» у де Пени не вдалося. Він провів 14 поєдинків (8 - в основі, 6 - з лави запасних) в розіграші чемпіонату Уругваю-2018, а ще в 20 матчах залишився сидіти на «банці». Забив тільки 1 гол.

«Насьональ» не зміг знову стати чемпіоном Уругваю, програвши титул у вирішальних матчах у серії пенальті «Пеньяролю». Що стосується Карлоса де Пени, то 1 січня 2019 року він знову отримав статус вільного агента, в якому і перебував до моменту укладення контракту з «Динамо».

Правда, до переходу в «Динамо» навколо де Пени ходило кілька чуток. Згідно однієї з них послугами уругвайця цікавився бразильський «Ботафого», який нібито навіть був близький до завершення угоди. Сам де Пена був не проти спробувати сили в Бразилії: «Було б чудово зіграти в Бразилії, тому що там відмінна ліга з дуже сильними командами. Вони грають в футбол, який мені дуже близький і подобається. Я вважаю, що зміг би добре проявити себе в цьому чемпіонаті».

Але до трансферу не дійшло, після чого в ЗМІ промайнули чутки про інтерес до де Пені з боку перуанського «Універсітаріо», проте й ця інформація ні в що конкретне не матеріалізувалася.

Трохи статистики

Говорячи про ігрові характеристики де Пени, можна відзначити, що практично всі, хто бачив його гру вживу, стверджують - цей хавбек вміє диктувати темп, володіючи досить пристойними швидкісними якостями. Також уругваєць непогано підкований технічно, через що відмінно утримує м'яч, відібрати який у де Пени без порушення правил не так і просто.

В цілому де Пена - досить працездатний футболіст, який не тільки любить грати на атаку, але і не гребує допомагати обороні. Що правда, з якістю ведення єдиноборств далеко не все у новобранця «Динамо» добре, що підтверджує і статистика.

Важливим моментом може стати той факт, що де Пена здатний досить регулярно і якісно забезпечувати своїх партнерів м'ячами в штрафному майданчику суперника. Також хавбек, який може зіграти і на позиції форварда, непогано себе проявляє у верховій боротьбі, що може допомогти йому в чемпіонаті України.

Якщо ж поглянути на «радар» футболіста, який охоплює статистику за кілька останніх його сезонів, то стане ясно - Карлос де Пена любить опинятися в штрафному суперника, бити по воротах, виконувати ключові передачі і передачі в останню третину поля, йти в дриблінг, а також активно використовує навіси. Все це здатне стати в нагоді йому для акліматизації та становленні в «Динамо».

Важливо відзначити, що «Динамо» фактично нічим не ризикує в цьому трансфері. Кияни взяли гравця безкоштовно на півроку, через що витрати на нього зведуться лише до зарплати. Якщо де Пена проявить себе і покаже, що здатний конкурувати і завойовувати місце в основі, то договір з ним буде пролонговано ще на сезон - такий пункт в нинішній угоді футболіста присутній. У разі ж, якщо для уругвайця і друга «вилазка» в Європу виявиться невдалою, то його зовсім ніхто не згадає в числі трансферних провалів київського клубу. Де Пена - така собі опція для «Динамо», спроба виловити «золоту рибку» в озері з карасями. Думаєте, таке можливе тільки в казках? Подивимося...

 

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Shara
Видать совсем плохо у Суркисов.... дно
Ukraine_Kiev_Fan
Ну не знаю. Точность передач в 67% это что-то не то, 18% потерь на своей половине поля вообще не радуют. Чувак стабильно бокопорит
DK1961
И еще ТРИ женщины вышли в завтрашние финалы ЧЕ по борьбе в Бухаресте! ТАКОГО еще не было в истории спортивной Украины. От всего сердца поздравляю и желаю завтра только побед!
DK1961
По-моему ТРЕТЬЕ (!!!) украинское золото в один день на ЧЕ по борьбе в Бухаресте (ВСЕ три золотые медали - женские) ВАЖНЕЕ этой статьи НИ О КОМ, которая висит уже сколько времени?!! Ну совершает ХАЦ до предела странные поступки (отказаться от Че-Че и взять никакущего игрока). И ЧТО из этого? Физрук он и есть физрук...
Український Патріот
Его надо ставить нападающим! Динамо должно играть, как все сильные клубы Европы с 3 нападающими! При Реброве Динамо играло 3-4-3 тактику и вполне хорошо играло и вышло даже с группы в ЛЧ, а как перешли на защитную тактику 4-5-1 и сразу начался тотальный спад в игре потому что обычно с такой тактикой играют клубы слабые, которые сидят в штрафной и выносят мяч. Для Динамо Киев играть в такой футбол - это стыдно! потому что Динамо клуб с историей и имиджем и Динамо Киев должно играть в футбол, а не играть на вынос! Надо делать тактику с 3 нападающими и давить соперников, чтобы те не могли выйти со своей половины, а когда Динамо теряет, то сразу пытаться вступать в отбор, а не возвращаться на свою половину. Сначала тактика 3-4-3 будет может не очень в первых матчах, но когда ее наиграют, то будет футбол доминирующий, как у европейских топов, которые абсолютно все играют атакующую тактику с 3 нападающими - это 3-4-3 или 4-3-3. И что главное с этой тактикой футбол красивый выходит и зрелищный!!!
justhateme
Жосский, буду за него голосовать во втором туре выборов.
nicksaf
Кучер може теж пшик.
Микола Кучер
Пшик.
Андрей Деко
Очередное, никому не нужное, даже в Уругвае создание!
Вячеслав Самойлов
Может выйдет нормальным этот трансфер (в смысле - полезным), а может и нет. И дело не только и не столько в футболисте, как в его "врастании" в команду. Уж очень многие легионеры из-за именно этого не очень себя смогли в Динамо проявить...
А так - вроде довольно качественный игрок с нужными киевлянам качествами (а будет "бокопорить" - так он же не в защите, а в атаке будет играть - а там будет кому за ним "огрехи подчищать").
Alex86 1
бідність, що тут сказати ... а вообще после игроков уровня Шевченко, весь этот шлак безтолковых свободных агентов выглядит удручающе