Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 14 травня 2019, 15:08
9893
9

У пошуках втраченого вогню. Моуріньо і Ліга 1 потрібні один одному

Роман Сінчук вважає, що Жозе Моуріньо неодмінно треба попрацювати у Франції

| Оновлено 14 травня 2019, 15:08
9893
9
У пошуках втраченого вогню. Моуріньо і Ліга 1 потрібні один одному
Skysports. Жозе Моуріньо

Жозе Моуріньо зайшов в кар'єрний кут, вибратися з якого йому допоможе тільки новий виклик. Франція ідеальне місце, щоб його знайти.

Минулого уїк-енду найавторитетніша спортивна газета Франції L'Equipe написала, що після закінчення сезону Жозе Моуріньо очолить «Ліон» або «Монако». 

З того часу обидва клуби вже встигли цю інформацію спростувати, але це й не дивно монегаски ледь намацали хоч якусь стабільність після провальної першої частини сезону, і зайвий раз розбурхувати команду зараз вони не будуть. «Ліон» веде відчайдушну боротьбу за срібло, і теж не зацікавлений в галасі посеред сезону. Але, звичайно, це зовсім не гарантує, що влітку позиції обох клубів не зміняться.

Сам Моуріньо за останні місяці неодноразово компліментарно висловлювався про французькі команди і навіть був помічений на стадіоні «Лілля» під час матчу «Догів» із «Монако». Здавалося б, де великий Жозе, а де скромний клуб з французької провінції? Але реалії для Моуріньо нині такі, що і варіант з «Догами» відкидати не можна.

***

Нерозумно заперечувати, що кар'єра португальця зайшла в глухий кут. Його останній безсумнівний успіх датується 2015 роком, коли Жозе привів до чемпіонства «Челсі» і був визнаний кращим тренером АПЛ. З тих пір суцільні «косяки».

Жахливий пост-чемпіонський сезон в «Челсі», коли команда відверто злила Моуріньо, багатьма був сприйнятий як прикра випадковість. Але вже наступні два з половиною роки в «МЮ» показали, що в Жозе щось надломилося. Так, звична самовпевненість і гострий язик залишилися при ньому, але ось пристрасть згасла. Якщо в «Реалі» Моуріньо вів свою команду на війну і першим нападав на тренерів «Барси» (в прямому сенсі), то в «МЮ» насміхався над надмірно театральними емоціями Антоніо Конте.

Постарів? Як варіант. А ще методи його застаріли, футбол пішов вперед все це писано-переписано, підкресліть потрібне. Єдине, що точно ясно: сьогодні Моуріньо абсолютно нецікавий грандам. Ті хотіли Жозе, поки він був енергійним і успішним. А ось нервовий скиглій, що посварився з гравцями і тролить босів за слабкі трансферні кампанії в «МЮ», їм не потрібен.

Перезапуск кар'єри ось єдиний вихід для португальця. Виїхати на Далекий, Близький Схід або в Росію не варіант. Там можна добре заробити, але і тільки. Прийняти збірну Жозе сам відмовляється, хоча і не заперечує, що пізніше хотів би очолити Португалію. Таким чином, залишаються тільки клуби другого ешелону топ-чемпіонатів ті, які теоретично мають шанси зачепитися за плей-офф Ліги чемпіонів, але по факту навіть не завжди потрапляють до групового етапу.

Франція в цьому плані ідеальне місце. По-перше, тут проектів такого роду відразу декілька. По-друге, ставка в місцевому чемпіонаті робиться на талановиту молодь, яка часом настільки гарна, що продається до Англії або Іспанії за 40-50 млн євро. Якщо їх правильно зарядити вони гори звернуть.

Ну і найважливіше: в Лізі 1 намітився певний застій. Другий сезон поспіль чемпіонських перегонів як такої немає «ПСЖ» бере свіє без бою. І причина тут не стільки в перевазі в класі, скільки у відсутності харизматичних лідерів, здатних надати командам імпульс на весь сезон. «Свій хлопець» Женезьо, добряк Гарсія, нуднуватий відмінник Жардім добротні фахівці, але по-справжньому підірвати чемпіонат вони не здатні. І ось тут харизма Моуріньо, який навіть з Russia Today за пару тижнів зробив чи не найбільш цитований канал в світі спорту, була б максимально доречною.

***

Всього проектів, здатних зацікавити Жозе у Франції, чотири. «ПСЖ» ми в розрахунок не беремо  це окрема історія, і якщо Моур очолить Париж, то ніяким новим викликом для нього це не стане. Виграючи половину матчів ще до стартового свистка, загублений вогонь ну ніяк не повернеш.

ЛІОН

Нинішній тренер: Бруно Женезьо

Президент: Жан-Мішель Ола

Трансферний бюджет: 285 млн євро

Останнє чемпіонство: 2008 рік

Зірки: Набіл Фекір, Мемфіс Депай, Антоні Лопеш

Найбагатший французький клуб, якщо винести за дужки «ПСЖ». Бюджет клубу в основному наповнюють ІТ-компанії президента Жан-Мішеля Ола, а також китайський інвестор, який викупив 20% акцій за 100 млн євро.

У «Ткачів» сильний склад, особливо гравці атаки, плюс найстабільніший воротар чемпіонату Франції. Також на користь «Ліона» говорить божевільна підтримка на «Люм'єр», де часто збирається понад 40 тисяч глядачів. За останні роки «Ткачі» привчили всіх, що здатні стабільно розбиратися з «ПСЖ» на своєму полі (остання гра завершилася з рахунком 2:1 на їх користь), але на дистанції команді не вистачає стабільності. Після впевнених перемог над конкурентами часто йдуть поразки від аутсайдерів.

Тренер Бруно Женезьо  «свій в дошку», колишній тренер академії. При цьому ніякої харизми у нього немає, і раз зустрівши його на вулиці, ви його одразу ж забудете. Свої недоліки Женезьо розуміє, і вже заявив, мовляв, якщо його змінить Моуріньо  він буде цим пишатися.

МОНАКО

Нинішній тренер: Леонарду Жардім

Президент: Дмитро Риболовлєв

Трансферний бюджет: 215 млн євро

Останнє чемпіонство: 2017 рік

Зірки: Радамель Фалькао, Сеск Фабрегас, Желсон Мартінш

Недавній чемпіон переживає найважчий період за багато років. Монегаски не змогли якісно провести зміну поколінь в команді, через що були відкинуті на дно таблиці, і тільки в останні два місяці почали приходити до тями.

Сильна сторона проекту монегасків: наявність у складі як визнаних зірок, хай і не першої свіжості, так і молодих талантів. З тих і інших можна багато взяти, якщо пощастить. З іншого боку, у «Монако» лімітований бюджет, причому пов'язано це не з позицією босів клубу, а з маленькою базою фанів. Вболівають за «Монако» майже виключно в самому князівстві, чиє населення становить трохи більше 38 тисяч чоловік. Чи треба пояснювати, що місцевий стадіон на 18 тисяч найчастіше наполовину порожній?

Загалом, економічних можливостей для зростання у клубу немає, так що вся надія на скаутинг та геній тренера. Жардім в принципі зі своєю роботою справляється добре, але недавній експеримент з Тьєррі Анрі показав, що монегаски готові спробувати й інші варіанти. Моуріньо в цьому плані - чи не ідеальна кандидатура.

МАРСЕЛЬ

Нинішній тренер: Руді Гарсія

Президент: Жак-Анрі Ейро

Трансферний бюджет: 150 млн євро

Останнє чемпіонство: 2010 рік

Зірки: Маріо Балотеллі, Дімітрі Пайєт, Флоріан Товен

Минулорічний фіналіст Ліги Європи переживає дивний сезон. У першій його частині провансальці чергували вдалі матчі з жахливими, потім всю зиму команда терпіла одні поразки, і ось після приходу Маріо Балотеллі «Марсель» знову повернувся до боротьби за зону ЛЧ.

В цілому такі американські гірки цілком типові для клубу після того, як його придбав американець Френк Маккорт. Він інвестує в команду не так багато, роблячи частіше точкові трансфери за порадою спортивного директора Андоні Субісаррети. Але позиції іспанця за останній час різко похитнулися: він люто опонував Руді Гарсії в питанні трансферу Маріо Балотеллі, який зараз рятує для південців сезон.

Наявність різних центрів впливу  одна з проблем «Марселя». Є й інші: наприклад, старіння лідерів Аділя Рамі, Дімітрі Пайєта і Луїса Густаво, а також завалена робота з фарм-клубами в регіоні, які раніше регулярно постачали на «Велодром» талантів калібру Саміра Насрі. З іншого боку, у «Марселя» також величезний потенціал для зростання, найбільша вболівальницька база у Франції і зрілий склад, з яким можна досягти ще не одного фіналу.

ЛІЛЛЬ

Нинішній тренер: Крістоф Галтьє

Президент: Жерар Лопес

Трансферний бюджет: 90 млн євро

Останнє чемпіонство: 2011 рік

Зірки: Ніколя Пепе, Тіаго Мендес, Жонатан Бамба

Мабуть, найменш очевидний варіант. У «Лілля» об'єктивно замало ресурсів, щоби претендувати на стабільне місце в Лізі чемпіонів і на гідний виступ. Нещодавно клуб був змушений продати декількох гравців, щоб збалансувати бюджет і не понизитися в класі. Втім, це не заважає «догам» наразі займати друге місце в Лізі 1.

Моуріньо в «Ліллі» можуть спокусити два фактори. По-перше, скаутингом тут займається його друг і колишній помічник по «Інтеру», «Реалу» і «Челсі» Луїш Кампуш. Ці двоє відмінно працюють в тандемі, і Кампуш не раз привозив до команд Моура майбутніх зірок. Другий момент  прямо зараз склад «Лілля» рясніє нерозкрученими, але дуже якісними виконавцями.

Наразі всі вони вже на півдорозі до грандів, але прихід Жозе міг би допомогти «Ліллю» зберегти лідерів ще на рік-другий. І якщо ця команда, ледь зібравшись, вже впевнено посідає друге місце, то що буде, якщо ця вона змужніє під крилом у одного із найтитулованіших тренерів планети?

Роман СІНЧУК

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала
Футбол | 16 квітня 2024, 01:55 2
Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала

13–15 квітня відбулися матчі 33-го туру чемпіонату Англії 2023/24

Фани Арсенала насмішками провели Зінченка на заміну в грі з Астон Віллою
Футбол | 15 квітня 2024, 12:59 16
Фани Арсенала насмішками провели Зінченка на заміну в грі з Астон Віллою

Олександр переживає непрості часи в лондонському клубі

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Внеземной_2019
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ukraine_Kiev_Fan
Хм... не знаю насколько статья объективная.... Все как бы ничего, но фраза о том, что "после 2015 года с Челси сплошные косяки" у Маура вовсе не то. Как бы он пришел в МЮ и вытянул красных из того кризиса, в котором команды была при Ван Гале и Мойесе - это раз. Он вывел клуб в Лигу Чемпионов - эта два, Он выиграл Лигу Европы - и пусть это связано со вторым пунктом, но тоже отдельное достижение. За кубки тоже вспомню. Другое дело, что клуб не прогрессировал и с игроками не лады, это уже да. Но Жозе явно не в тупике, а вот ценник на его услуги оплачивать просто готовы не все гранды за скучный футбол
Саша Яковенко
Моуриньо и Лига 1 нужны друг другу
________________________________________
судя по фото, Жозе нужно закусить.
Serhiy Kovalov
МОУ считает себя лучшим из лучших, притом за все время. Спорить с ним как с моей бабушкой...ничего не докажешь а виноватым будешь. Сколько игроков он угробил. Но как не крути он был топовым тренером и ещё может возродить карьеру - ещё молод. Успехов и удачи ему не желаю, скорее всего наоборот.
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Саша Яковенко
после Франции Турция, потом , Китай или США.
Некоторые пункты можно пропустить. Т.е. прямиком Китай.
Это была шутка.
Но.
То что сильно горит, выгорает быстрее.
Не исключено ведь, что в выборе между "никем" и "посредственностью", Моуиньо выберет "никем".
Andy_P
Да! Там он ещё бабла не рубил
zhyr
Просто цікаво, чи реально було б вмовити Жардіма тренувати Динамо? Хоча в нинішній чемпіонат навряд
waw
платити моуру дикі гроші після провалів у челсі і мю ніхто не буде,був колись тренером,але минулося