Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:53
2118
0

Невдача Єйтса, Quick Step знову переміг. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:53
2118
0
Невдача Єйтса, Quick Step знову переміг. Підсумки тижня в велоспорті
instagram.com/adamyates7

25 - 31 березня - Тур Каталонії (Іспанія)

Черговою великою тижневою багатоденкою Світового туру був Тур Каталонії, який подарував цікаву боротьбу і драматичну розв'язку. Адам Єйтс поки що претендує на звання найбільш невезучого гонщика нинішнього сезону. Після невдалого минулого сезону британець знову знайшов відмінну форму, і міг виграти як Тіррено - Адріатіко, так і Тур Каталонії. Однак в підсумку на обох гонках він фінішував другим. На «Гонці двох морів» він програв всього одну секунду Пріможу Роглічу. На Каталонії все було не менш драматично.

До заключного етапу Адам підходив з 14-секундним відставанням від лідера, Мігеля Анхеля Лопеса з Астани. Традиційний фінальний етап в Барселоні з 8-кратним подоланням підйому Альт де Монжуїк зазвичай буває достатньо селективним для того, щоб викинути чистих спринтерів, але не для того, щоб стати сценою очної битви грандів загального заліку. Однак за 25 км до фінішу Адам Єйтс разом зі своїм братом-близнюком Саймоном влаштували красиву і сміливу парну атаку, яка ледь не стала успішною.

У певний момент Єйтс перехопив віртуальне лідерство в загальному заліку, а ситуація для Лопеса була дуже складною. Астана не була готова контролювати гонку і ефективно добирати відрив, та й сам колумбієць виглядав не найкращим чином. Однак досить несподівано Лопес знайшов союзників в особі гонщиків Movistar і Sky, які допомогли добрати Єйтса, після чого по суті нічого не зробили самостійно - за винятком непереконливої спроби проатакувати з боку Егана Берналя. Смілива атака Єйтса не принесла йому успіху через низку факторів, які залежали не тільки від нього.

Як підсумок - знову друге місце. Дивно, але у братів Єйтс за кар'єру є по три других місця на багатоденках Світового туру, але жодної перемоги в загальному заліку. Адам вигравав Тур Туреччини в 2014 році, проте тоді ця гонка ще не входила в Світовий тур.

Що стосується Астани, то команда в нинішньому сезоні виграла вже сьому багатоденку, при чому, зробила це зусиллями шести різних гонщиків. Брати Йон і Горка Ісагірре виграли Валенсіану і Тур де ла Прованс відповідно, Луїс Леон Санчес - Тур Мурсії, Олексій Луценко - Тур Оману, Якоб Фугльсанг - Тур Андалусії, Мерхаві Кудус - Тур Руанди. І тільки на рахунку Лопеса є вже дві перемоги - крім Каталонії він виграв домашній Тур Колумбії в лютому.
instagram.com/miguelsuperlopez

Що стосується Movistar, то команда Еусебіо Унсуе стала одним з головних розчарувань Тура Каталонії. Ні призового місця в загальному заліку, ні перемог на етапах - настільки невдалі виступи Movistar на домашніх іспанських багатоденках трапляються дуже нечасто. Найро Кінтана фінішував четвертим, а Алехандро Вальверде - лише десятим.

Що стосується Вальверде, то Тур Каталонії в черговий раз підтвердив те враження, яке склалося ще з минулого сезону - легендарний ветеран дуже сильно здав у великих горах. Мабуть, Вальверде, якому незабаром виповниться 39 років, з числа претендентів на найвищі місця на Гран Турах можна викреслювати, хоча на одноденках він як і раніше дуже сильний. До слова, на цьому тижні Вальверде заявив, що збирається виступати до кінця 2021 року. На той момент чемпіону світу буде вже 41 рік ...

Топ-3 на Каталонії замкнув переможець Париж - Ніцци Еган Берналь. Прогрес колумбійського вундеркінда вражає, як і те, що у нього, складається враження, майже не залишилося слабких місць. Крім блискучого гірського ходу ще в минулому році з'явилися хороші результати в розділці. У нинішньому сезоні на Париж - Ніцці Берналь показав відмінну здатність уникати часових втрат в умовах сильних вітрів, коли пелотон рветься на ешелони.

20 березня - Е3 Харельбеке (Бельгія)

Світовий велоспорт в цей тиждень жив не тільки Туром Каталонії, але й двома престижними бельгійськими Північними класиками. Е3 Харельбеке по праву вважається генеральною репетицією Тура Фландрії, і гонка, що відбулась в п'ятницю, дала чимало поживи для роздумів.

Чергову перемогу здобув Quick Step - підопічні Патріка Лефевра в нинішньому сезоні практично непереможні на одноденках. При чому, бельгійська команда домінує не за рахунок одного яскраво вираженого капітана, здатного вигравати все підряд. Quick Step ідеально розігрує карту з декількома рівноцінними капітанами, протистояти якій в сучасних реаліях, коли немає надсильного домінатора на кшталт Фабіана Канчеллари, дуже складно.

І Е3 Харельбеке Quick Step знову провів ідеально з тактичної точки зору, розігравши все як по нотах. Ранню атаку провів Боб Юнгельс, який на початку березня виграв Куурне - Брюссель - Куурне. Поки лідери інших команд витрачали всі сили на те, щоб наздогнати люксембуржця, його партнер по команді Зденек Штибар економив сили і впевнено розібрався зі своїми суперниками на фініші.
instagram.com/stybarzdenek/

До слова, Юнгельс зараз по праву претендує на звання найуніверсальнішого гонщика світового пелотону: людина рівня топ-6 Гран Турів, переможець Льєж - Бастонь - Льєж, один з кращих роздільників світу, який в нинішньому сезоні в повній мірі розкрився ще і як чудовий спеціаліст Північних класик.

Втім, Юнгельс - далеко не єдиний гонщик, який заслужив аплодисментів за свій виступ на Е3 Харельбеке. Топ-10 в своїй дебютній Північної класиці в кар'єрі замкнув Марк Хірші, який разом з Юнгельсом брав участь в ранньому відриві. Але ж при цьому 20-річний швейцарець по праву вважається одним з найперспективніших гірників світу - в минулому році він став чемпіоном світу серед андерів на важкій трасі в Інсбруку.

Четвертим на Е3 Харельбеке став Альберто Беттіоль. 25-річний італієць претендує на звання одного з головних відкриттів нинішнього сезону - до цього він блискуче виступив на Тіррено-Адріатико, в тому числі вразивши всіх другим місцем у фінальній розділці, чого від нього точно ніхто не очікував. Немає сумнівів в тому, що гонщик Education First ще пошумить цієї весни.

31 березня - Гент - Вевельгем (Бельгія)

Вчора в Бельгії відбулася ще одна престижна брущата класика - Гент - Вельвельгем. Втім, через відносно простий маршрут цю гонку важко сприймати як пробу сил перед Туром Фландрії. Гент - Вевельгем частіше за все буває не дуже селективним і закінчується досить масовим спринтом. Однак цього разу гонка вийшла дуже цікавою.

Якщо гора не йде до Магомеда, то Магомед йде до гори. Грандам Північних класик в нинішньому сезоні вже набридли поразки від Quick Step, і вони спробували самі тактично обіграти підопічних Патріка Лефевра. У ранній відрив поїхало чимало фаворитів гонки, хоча з топів до самого кінця трималися в ньому тільки Петер Саган і Маттео Трентін. Quick Step до такого ходу подій явно був не готовий, і свого представника в цей відрив не делегував.

Через це Quick Step витратили дуже багато сил на переслідування цього відриву: в роботу включався навіть головна ставка команди - спринтер Елія Вівіані. У підсумку ціною дуже великих зусиль Quick Step відрив все ж наздогнав, проте сам при цьому залишився ні з чим. Перемогу в фінішному спринті завоював Александер Крістофф, а Вівіані зайняв лише 19-е місце - провал, який частково можна пояснити тим, що сам італієць брав участь у переслідуванні відриву.
instagram.com/kristoff87

Так чи інакше, можна констатувати, що цього разу протистояння «Quick Step проти решти пелотону» закінчилося не на користь підопічних Лефевра. Втім, повторити подібний сценарій на Фландрії буде набагато складніше, адже залишити Quick Step ні з чим Сагану і компанії вдалося тільки ціною втрати всіх своїх шансів. А стати розмінною монетою заради перемоги когось іншого з чужої команди на Туре Фландрії не захоче ніхто з грандів.

Перемогу Крістоффа також не можна не відзначити. Норвежець в черговий раз довів, що як фінішер на довгих і важких одноденках він зараз кращий в світі. У такому стилі він виграв Мілан - Сан Ремо, Фландрію, чемпіонат Європи та багато разів вигравав фініш з групи на Монументах в тих випадках, коли це була вже не боротьба за перемогу. Цілком можливо, обіграти Крістоффом в неділю міг би, мабуть, кращий спринтер світу прямо зараз - Ділан Груневеген. Однак голландець пропускав Гент - Вевельгем через хворобу. Тішить друге місце Джона Дегенкольба. Можливо, німець нарешті зможе повернутися в число претендентів на перемоги на Монументах - з цієї елітної когорти він випав після тієї страшної аварії в січні 2016 року.

Що стосується Петера Сагана, то після перенесеної хвороби навесні 3-кратний чемпіон світу виглядає непогано, однак очевидно, що до своїх пікових показників поки що не дотягує. А Фландрія і Париж - Рубе вже зовсім близько - часу на те, щоб вийти на максимальні оберти, практично не залишилося.

Наступний тиждень

3 квітня - Дварс доор Фландерен (Бельгія)

7 квітня - Тур Фландрії (Бельгія)

Наступного тижня в Світовому турі не заплановано ніяких багатоденок - вся увага буде прикута до Північних класик. У середу відбудеться Дварс доор Фландерен, проте весь велосипедний світ вже чекає на неділю, коли відбудеться другий Монумент сезону - легендарний Тур Фландрії.

Швидше за все, головна сюжетна лінія буде все тією ж - Quick Step проти решти світу. У команди Патріка Лефевра очікується два рівноцінних капітана - екс-чемпіон цієї гонки Філіп Жільбер і Зденек Штибар. Однак не варто списувати з рахунків Юнгельса і чудового роздільника Іва Лампарта, який, до слова, виграв останні два розіграші Дварс доор Фландерен.

Хто ж кине виклик Quick Step? Звичайно, це в першу чергу Петер Саган, Грег Ван Авермет, Тіш Беноот, Олівер Насен і Александер Крістофф. Минулорічний титул захищатиме Нікі Терпстра, хоча після переходу в Direct Energie голландець поки не вражає. Побореться за найвищі місця і Сеп Ванмарке, хоча Париж - Рубе йому все ж підходить трохи краще. Небезпечною темною конячкою буде і Воут Ван Арт. Зараз він виглядає не гірше будь-кого з топ-фаворитів, проте оцінювати шанси людини з мінімальним досвідом на Монументах все ж варто дуже обережно.
instagram.com/petosagan

Відразу дві надії у Trek Segafredo - це згадуваний вище Дегенкольб і Яспер Стуйвен. Хоча Стуйвену, як і Ванмарке, більше підходить Париж - Рубе. Італійські шанси - Маттео Трентін і Джанні Москон. Хоча є великі побоювання, що для Трентіна гонка буде занадто селективною і складною. А форма Москона в нинішньому сезоні викликає дуже багато питань. У 38 років дебютує на гонці Вальверде. Чемпіон світу почав відкривати для себе Північні класики ще в минулому році, проте до головних із них поки не добирався. Звичайно, від гонщика Movistar не варто чекати великих звершень, проте поспостерігати за ним буде цікаво - як і за Вінченцо Нібалі рік тому.

Дайджест новин

Тур Каталонії зібрав чималий «урожай» падінь і травм. Найважче постраждав Вілко Келдерман на п'ятому етапі. У нього переломи ключиці та шийного хребця. Після цього його участь в Джіро д'Італія виключена. А на Корса Роза він повинен був стати ключовим помічником Тома Дюмулена - можливо, навіть з особистими претензіями на генерал.

Що стосується інших жертв, то Тоні Галлопен травмував плече, Сімон Гешке зламав ключицю, а Марк Солер - зап'ястя. Ще одним зірковим потерпілим став Ромен Барде. У нього підозри на перелом кількох ребер. Найімовірніше, цьогорічна весняна кампанія для нього завершена - тепер відновлення і підготовка до Тур де Франс.

Фабіо Ару, схоже, нарешті знайшов причину своїх провальних результатів в останні півтора року. У нього проблема з клубовою артерією лівої ноги, яка не дозволяла йому видавати максимальні потужності. Ару пройде операцію і пропустить значну частину сезону, включаючи Джіро.
instagram.com/fabioaru1

Марк Кевендіш повністю провалив старт нинішнього сезону. Легендарний спринтер перебуває в відверто поганій формі, і не виходив на старт з часів другого етапу Париж - Ніцци, який він не завершив. Керівництво Dimension Data надалі не знає, коли Кев повернеться до перегонів. Головною метою залишається підготовка до Тур де Франс.

Не вражає на старті сезону і Кріс Фрум. На Турі Каталонії він виступав без амбіцій в загальному заліку і старанно виконував роль грегарі Егана Берналя. Фізична форма не влаштовує Фрума. Щоб виправити це, після Каталонії 4-кратний чемпіон Тур де Франс проведе ще один тренувальний блок, після чого, ймовірно, приїде на Тур Альп (колишня Джіро дель Трентіно), якого в його гоночному календарі спочатку не було.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.