Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 листопада 2023, 14:05
88345
22

Гравці, які принесли Шахтарю Кубок УЄФА-2009: де вони зараз?

Одинадцять років тому саме ці футболісти здобули найпочесніший трофей в історії донецького клубу

| Оновлено 22 листопада 2023, 14:05
88345
22
Гравці, які принесли Шахтарю Кубок УЄФА-2009: де вони зараз?
ФК Шахтар

Цей текст вперше вийшов на Sport.ua рік тому, 20 травня 2019-го, напередодні 10-річчя перемоги «Шахтаря» в Кубку УЄФА. Сьогодні ми пропонуємо освіжити в пам'яті тих героїв, а також актуалізуємо всю інформацію, згідно змін, що відбулися.

Час рухається вперед дуже швидко і ось вже без малого одинадцять років минуло з того моменту, як Даріо Срна в якості капітана «Шахтаря» підняв над головою Кубок УЄФА. Тоді «гірники» в Стамбулі виявилися сильнішими за «Вердер», обігравши німецький колектив в додатковий час з рахунком 2:1.

Це був день історичного тріумфу для «Шахтаря». З тих пір «гірники» входять в ту невелику кількість щасливчиків, які мають в своєму клубному музеї хоча б один єврокубковий трофей. Втім, ця перемога має цілком відчутні обриси у вигляді футболістів, що здобували трофей в 2009-му. Через одинадцять років мало хто з них продовжує грати за «Шахтар», а деякі навіть і зовсім вже завершили професійну кар'єру. Про те, де зараз перебувають і чим займаються гравці, які подарували щастя шанувальникам «гірників» одинадцять років тому, і поговоримо.

Андрій ПЯТОВ, воротар

Зіграв 9 матчів в КУЄФА-2008/09

Пятов перейшов в «Шахтар» в січні 2007 року, а в 24-річному віці разом з «гірниками» став володарем Кубка УЄФА. Андрій був ключовим голкіпером команди в тій єврокубковій кампанії, не давши конкурентам шансу зіграти в жодному з поєдинків.

У фінальному матчі Пятов не кращим чином зреагував на удар зі штрафного у виконанні Налдо, дозволивши «Вердеру» зрівняти рахунок, але потім відпрацював бездоганно. Крім того, Андрій став одним з небагатьох гравців команди, які провели всі поєдинки в КУЄФА-2008/09 від свистка до свистка.

На даний момент 35-річний Пятов продовжує залишатися ключовим голкіпером «Шахтаря», маючи на рахунку більше чотирьох сотень поєдинків за донецьку команду.

Богдан ШУСТ, воротар

Був у заявці на КУЄФА-2008/09, але жодного матчу не зіграв

Шуст опинився в «Шахтарі» на рік раніше за Пятова і спочатку вважався новим стражем воріт «гірників» на найближчі як мінімум десять років. Але ряд помилок Богдана привели до втрати довіри з боку Мірчі Луческу. У підсумку він залишався в донецькій команді до літа 2009 року, після чого пішов по орендах в донецький «Металург», «Зорю» та «Іллічівець».

У січні 2013 року Шуст покинув «Шахтар» після завершення терміну дії контракту, перейшовши в «Металіст». З літа минулого року виступає за «Інгулець», де є, мабуть, головною зіркою команди, що ставить завдання по виходу в УПЛ.

Рустам ХУДЖАМОВ, воротар

Був у заявці на КУЄФА-2008/09, але жодного матчу не зіграв

Безумовно талановитий голкіпер Рустам Худжамов в «Шахтарі» опинився влітку 2008-го. Протягом трьох років намагався боротися за місце в основі, але виграти конкуренцію у Пятова не зміг. Через це багато разів здавався в оренду іншим клубам.

З березня 2016 року по квітень нинішнього року виступав за «Маріуполь». Згодом покинув клуб на правах вільного агента і нині замислюється про завершення футбольної кар'єри.

Даріо СРНА, захисник

Зіграв 9 матчів в КУЄФА-2008/09

Перейшовши в «Шахтар» в 2003 році, Даріо Срна став його капітаном після того, як команду залишив Анатолій Тимощук. Характер і бажання битися за «гірників» до останнього стали візитною карткою хорвата, за що він отримав визнання і любов уболівальників «Шахтаря».

У 2009 році Срна провів всі матчі в турнірі, будучи неймовірно корисним для команди. Символічно, що саме флангова передача від Срни стала ключовою в додатковий час фінального поєдинку проти «Вердера». З того пасу забив Жадсон і цей м'яч виявився вирішальним.

Влітку минулого року завершив кар'єру футболіста в рядах італійського «Кальярі», після чого повернувся в «Шахтар», де нині обіймає посаду одного з асистентів Луїша Каштру.

Олександр КУЧЕР, захисник

Зіграв 4 матчі в КУЄФА-2008/09

Луческу використовував Кучера в широкій ротації в розіграші КУЄФА-2008/09. Однак у фінальному поєдинку саме Олександр вийшов в основному складі в парі з Дмитром Чигринським.

Всього в «Шахтарі» Кучер провів 11 років, проте влітку 2017-го покинув клуб після завершення контракту. Останньою командою захисника були «Карпати», звідки він пішов на початку нинішнього року, а згодом стало відомо про те, що Кучер завершив кар'єру.

Микола ІЩЕНКО, захисник

Зіграв 6 матчів в КУЄФА-2008/09

Сезон-2008/09 став для Іщенко першим в «Шахтарі». Микола користувався довірою Мірчі Луческу, зігравши, в тому числі, більшу частину поєдинків команди в Кубку УЄФА. Однак з часом втратив авторитет в очах тренера, покинувши клуб в лютому 2015 року.

Останнім клубом Іщенка був «Чорноморець», який він залишив минулого літа, після чого завершив кар'єру.

Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ, захисник

Зіграв 8 матчів в КУЄФА-2008/09

В ті часи Чигринський був ключовим виконавцем в «Шахтарі» і вважався одним з найбільш перспективних центрбеків Європи. Не випадково, влітку 2009 року «Барселона» купила Дмитра за 25 мільйонів євро. Правда, кар'єра Чигринського в топ-клубі Іспанії не склалася і через рік він повернувся в «Шахтар».

На даний момент Чигринський грає в Греції за АЕК, куди перейшов ще влітку 2016 року. У цьому клубі Дмитру вдалося більш-менш перебороти травми і нині він має досить регулярне місце в основі своєї команди.

Разван РАЦ, захисник

Зіграв 8 матчів в КУЄФА-2008/09

Румунський легіонер довгий час був ключовим гравцем на лівій «бровці» оборони «Шахтаря», в тому числі і в тріумфальному сезоні-2008/09. Всього за «гірників» провів 255 матчів, а покинув клуб влітку 2013 року, поїхавши в «Вест Гем» після завершення контракту з донеччанами.

Влітку 2018 року Разван Рац в 37 років прийняв рішення завершити професійну кар'єру футболіста. Після того про Развана мало що чути.

В'ячеслав ШЕВЧУК, захисник

Зіграв 1 матч в КУЄФА-2008/09

Українець при Раці був другим вибором Луческу на позицію лівого захисника. Не дивно, що в КУЄФА-2008/09 на рахунку Шевчука лише одна гра - матч-відповідь проти московського ЦСКА, в якому «гірники» в Донецьку вирвали перемогу з такою необхідною різницею в два м'ячі (2:0).

У січні 2017 року Шевчук прийняв рішення завершити кар'єру, коли у нього закінчився контракт з «Шахтарем». Недовго попрацювавши в «Олімпіку» головним тренером, В'ячеслав покинув клуб і нині трудиться експертом на телебаченні.

Олександр ЧИЖОВ, захисник

Був у заявці на КУЄФА-2008/09, але жодного матчу не зіграв

У першому ж сезоні Чижова в «Шахтарі» команда виграла Кубок УЄФА, проте самого Олександра в єврокубках Луческу не застосовував, той лише зрідка отримував право зіграти в чемпіонаті України.

«Шахтар» покинув в січні 2014 року. З березня 2017-го по літо минулого року виступав за «Ворсклу», проте потім прийняв рішення перебратися в СК «Полтава». Також відомо, що Чижов входить до тренерського штабу «Ворскли» U-19.

Артем ФЕДЕЦЬКИЙ, захисник

Був у заявці на КУЄФА-2008/09, але жодного матчу не зіграв

Працьовитому Федецькому було неймовірно складно закріпитися в «Шахтарі», адже на його позиції діяв беззаперечний лідер команди Даріо Срна. Пробувши в стані «гірників» в сезоні-2008/09, Федецький був відправлений в оренду в «Карпати», а в 2012 році перейшов до «Дніпра».

Останнім клубом в кар'єрі Федецького були «Карпати», звідки він пішов влітку минулого року, а потім попрощався з футболом.

Володимир ЄЗЕРСЬКИЙ, захисник

Був у заявці на КУЄФА-2008/09, але жодного матчу не зіграв

У «Шахтарі» Єзерський був з 2007 по 2010 рік, але стати важливим гравцем основи не зміг. Після донецької команди виступав за «Зорю», «Таврію» та «Говерлу».

Кар'єру професійного футболіста завершив у 2014 році. З літа 2019 року є головним тренером збірної України U-18.

Ігор ДУЛЯЙ, півзахисник

Зіграв 5 матчів в КУЄФА-2008/09

Сербський хавбек провів у «Шахтарі» шість з половиною років - з січня 2004-го по червень 2010-го. Взяв активну участь у перемозі «гірників» в Кубку УЄФА, в тому числі вийшовши на заміну в фінальному матчі. На 112-й хвилині Дуляй замінив автора переможного гола Жадсона.

Кар'єру футболіста завершив влітку 2014 року. З 2016-го працював одним з асистентів головного тренера «Шахтаря» Паулу Фонсеки, але покинув клуб разом з португальцем. На початку нинішнього року отримав посаду помічника наставника «Партизана».

Маріуш ЛЕВАНДОВСЬКИ, півзахисник

Зіграв 7 матчів в КУЄФА-2008/09

У сезоні-2008/09 був одним з гравців ротації команди на позицію опорного або центрального півзахисника. Взяв участь в більшій частині поєдинків Кубка УЄФА, в тому числі провівши повний фінальний матч проти «Вердера».

В кінці 2013 року завершив професійну кар'єру футболіста. З листопада 2017-го по жовтень 2018-го працював головним тренером польського клубу «Заглембе» (Любін). У січні нинішнього року очолив «Брук-Бет Термаліцу».

Томаш ГЮБШМАН, півзахисник

Зіграв 6 матчів, забив 1 гол в КУЄФА-2008/09

Чеський легіонер провів 2/3 всіх поєдинків команди в тому розіграші турніру, відкривши рахунок у домашньому поєдинку чвертьфінальної стадії проти «Марселя» (2:0). У фіналі Гюбшман участі не брав.

«Шахтар» покинув влітку 2014 року, коли у нього завершився контракт з клубом. З тих пір виступає на батьківщині за «Яблунець», будучи капітаном команди.

ФЕРНАНДІНЬЙО, півзахисник

Зіграв 9 матчів, забив 4 голи в КУЄФА-2008/09

Фернандіньйо зіграв одну з ключових ролей в переможному для «Шахтаря» розіграші КУЄФА-2008/09. Він взяв участь у всіх матчах турніру, відзначившись голами у воротах «Тоттенгема» (в 1/16 фіналу), ЦСКА (в 1/8 фіналу), «Марселя» (в 1/4 фіналу) і київського «Динамо» (в 1/2 фіналу).

Покинув «Шахтар» влітку 2013 року, перейшовши за 40 мільйонів євро в «Манчестер Сіті». У стані «городян» нині є одним з найважливіших футболістів основного складу.

ЖАДСОН, півзахисник

Зіграв 9 матчів, забив 4 голи в КУЄФА-2008/09

Роль Жадсона, як і Фернандіньйо, в успіху «Шахтаря» в Кубку УЄФА величезна. Бразильський легіонер забивав «Тоттенгему», «Марселю», «Динамо» і «Вердеру». Гол у ворота німецької команди відбувся на 97-й хвилині фінального поєдинку і, як виявилося, став переможним для «гірників».

З «Шахтаря» Жадсон пішов в січні 2012 року за 4 мільйони євро в «Сан-Паулу». Бразилець сам попросив керівництво клубу відпустити його на батьківщину за сімейними обставинами. На початку березня Жадсон покинув «Корінтіанс», де провів останні три роки. Нині хавбеку 36 років, і він перебуває в пошуках нового клубу, не плануючи поки завершувати кар'єру.

Олексій ГАЙ, півзахисник

Зіграв 6 матчів в КУЄФА-2008/09

Гай в «Шахтарі» був гравцем ротації, зігравши лише два з шести поєдинків у стартовому складі (проти «Марселя» і «Динамо»). У фінальному матчі вийшов на заміну на 100-й хвилині замість Ілсіньо.

Влітку минулого року завершив кар'єру гравця в «Олімпіку».

ІЛСІНЬО, півзахисник

Зіграв 9 матчів, забив 1 гол в КУЄФА-2008/09

У сезоні-2008/09 Ілсіньо був одним з найважливіших гравців команди Мірчі Луческу. Його гол на 89-й хвилині півфінального протистояння з «Динамо» (2:1) вивів «гірників» у фінал Кубка УЄФА.

У 2010 році Ілсіньо фактично самовільно покинув «Шахтар», але згодом повернувся в клуб і провів в ньому ще 3,5 роки, але вже без особливого успіху. З лютого 2016 року грає в північноамериканській МЛС за «Філадельфію Юніон», з якою ось уже кілька років щорічно продовжує контракт на один сезон.

ВІЛЛІАН, півзахисник

Зіграв 9 матчів в КУЄФА-2008/09

Молодий Вілліан в тому сезоні три матчі зіграв в основі «гірників» в Кубку УЄФА, а ще в шести виходив на заміну. Безумовно ключовим гравцем команди бразилець стане через кілька років.

Пішов з «Шахтаря» в січні 2013 року після того, як «Анжи» активував його клаусулу в розмірі 35 мільйонів євро. Через півроку за 35,5 мільйона євро був проданий в «Челсі», де виступає і до цього дня.

Олександр ГЛАДКИЙ, нападник

Зіграв 7 матчів в КУЄФА-2008/09

Мірча Луческу використовував Гладкого, як правило, в ролі «джокера», випускаючи на заміну. На рахунку Олександра три поєдинки в основі і чотири - після виходів на заміну. Всього за «гірників» провів 185 матчів, забивши 63 голи, але до кінця реалізувати свій потенціал так і не зміг.

Покинув клуб влітку 2016 року разом з Мірчею Луческу. Після завершення контракту з «гірниками» перейшов в «Динамо», але там здобути слави не зміг. Нині грає в Туреччині за «Адану Демірспор» у другому за силою дивізіоні країни.

Луїс АДРІАНО, нападник

Зіграв 8 матчів, забив 3 голи в КУЄФА-2008/09

Луїс Адріано завдяки своїй працездатності був одним з улюбленців Мірчі Луческу. Відзначився трьома голами в останньому розіграші Кубка УЄФА, засмутивши фанатів ЦСКА, «Марселя» і «Вердера».

Був проданий «Шахтарем» в «Мілан» влітку 2015-го за 8 мільйонів євро, але через півтора роки італійці погодилися відпустити Луїса Адріано вільним агентом в московський «Спартак». Влітку минулого року повернувся до Бразилії, де нині і виступає в рядах «Палмейраса».

Марсело МОРЕНО, нападник

Зіграв 2 матчі в КУЄФА-2008/09

Кар'єра у болівійця в «Шахтарі» не вийшла, але з «гірниками» він здобув єврокубковий трофей. У Кубку УЄФА Марсело Морено двічі вийшов на заміну - на 61-й хвилині гостьового поєдинку проти «Тоттенгема» (1:1) і на 72-й хвилині гостьової зустрічі з ЦСКА (0:1).

Покинув «Шахтар» в січні 2012 року, перейшовши в «Греміо» за 6 мільйонів євро. У лютому після чотирьох років, проведених в чемпіонаті Китаю, повернувся до Бразилії, уклавши угоду з рідним для себе «Крузейро».

Євген СЕЛЕЗНЬОВ, нападник

Зіграв 2 матчі, забив 1 гол в КУЄФА-2008/09

Обидві появи Селезньова в Кубку УЄФА відбулися з лави запасних. У першому матчі 1/16 фіналу проти «Тоттенгема» Євген вийшов на поле на 78-й хвилині, а через хвилину відкрив рахунок в грі. Ще одного разу Луческу випустив Селезньова на 83-й хвилині домашнього поєдинку проти ЦСКА, після чого більш українець на поле в турнірі не з'являвся.

У вересні минулого року після невдалої спроби проявити себе в Іспанії в рядах «Малаги» повернувся до Туреччини, уклавши контракт з «Бурсаспором» з другого дивізіону.

Нері КАСТІЛЬО, нападник

Був у заявці на КУЄФА-2008/09, але жодного матчу не зіграв

Один з головних трансферних провалів «Шахтаря» Нері Кастільо був дозаявлений «гірниками» на Кубок УЄФА-2008/09 під час зимової паузи. Однак Мірча Луческу не бачив опального мексиканця в складі, а тому той на поле так і не з'явився.

«Шахтар» покинув вільним агентом влітку 2011 року, а через три роки виявився нікому непотрібним після того, як залишив «Райо Вальєкано». Кілька років тому Кастільо в інтерв'ю дав зрозуміти, що в футбол вже не повернеться, тому можна вважати, що фактично в 30 років цей гравець завершив кар'єру.

Оцініть матеріал
(211)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 01:00 2
Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25

«Лестер» повернеться в елітний дивізіон Англії, «лиси» гарантували як мінімум 2-ге місце

Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал
Футбол | 27 квітня 2024, 07:56 1
Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Эх какие матчи были против Тотенхема,Марселя да и полуфинал против динамо оба матча были шикарные не то что сейчас пол момента на двоих! Да и матч динамо-метал жесть было. Самый успешный сезон для Украинских клубов в европе. 3 команды вышли в 1\8!
johnDNK
Тяжелее всего найти достойную замену Срне, Фернандиньйо. Даже подобных по пользе не было никогда, а жаль. Очень хорошие игроки.
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Mr.Budd
Хорошее было время,хорошая команда, приятные воспоминания
Lion
А динамовский кубок существует?
Времен СССР.
digital_summer
Самый тупой игрок - Илсиньо. С таким потенциалом не смог вырваться в топ-чемпионаты
Alex86 1
Nery Alberto Castillo самый удивительный игрок шахты, везде лажа какая-то после покупки
Dima Any
саме головне питання , де зараз Любош Міхел?)))
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Dragon9
А риберініо?
Макс Максов
https://youtu.be/G6WOVHIqNBg
DK1961
А куда дели ГЛАВНОГО игрока (тьфу, ПОСРЕДНИКА с судьями) - михела?!! Без него беспредел в отношении немцев последние 15 минут матча был бы нереализуем...
Dom_y_Doporu
Каждый год одно и то же.... где они сейчас... вот вспомните в конце мая 2020ого... эта же статья у них будет. При чем в ней нихера не меняется толком
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил