Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 21 березня 2019, 16:04
5472
4

Вище тільки ПСЖ. Таланти Лілля розривають Лігу 1

Sport.ua - про команду Крістофа Гальтьє, чиї лідери скоро поповнять ряди топ-клубів

| Оновлено 21 березня 2019, 16:04
5472
4
Вище тільки ПСЖ. Таланти Лілля розривають Лігу 1
ФК Лілль. Ніколя Пепе

Луїш Кампуш, звичайно, дивовижний персонаж. Близький друг Жозе Моуріньо, він входив в його штаб в «Реалі» та «Челсі», а з 2013 року був радником віце-президента «Монако», буквально по крихтах зібравши для монегасків чемпіонський склад-2017. І весь цей час для широкої публіки він залишався ноунеймом.

Коли Кампуш прийняв пропозицію Жерара Лопеса очолити скаутський відділ «Лілля», відразу було зрозуміло - «Догів» чекає прорив. Чекали його вже в минулому сезоні, але «Лілль» тоді підкосило божевілля Марсело Б'єлси, помножене на управлінський хаос імені Лопеса. А ось в поточному сезоні зірки, нарешті, зійшлися, і після 28-ти турів «Доги» займають друге місце в таблиці з відривом від йде третім «Ліона» в 4 очка.

Неймовірно, але всі гравці основи сьогоднішнього «Лілля», крім вихованців клубу Міка Меньяна, Юсуфа Коне і Адама Сумаоро, були привезені в клуб саме Кампушем за останні два з половиною роки. Географія пошуків спортдира «Догів» вражає: Ніколя Пепе знайшли в «Анжі», Тіаго Мендеса - в «Сан-Паулу», а Зеки Челік - взагалі в «Істанбулспорі».

Звичайно, вже в новому сезоні всіх цих гравців в «Ліллі», швидше за все, не буде. Піде і Кампуш - ЗМІ щосили сватають його в «Челсі». Проте, час, який зараз переживають фанати «Догів», вони запам'ятають надовго. Як і гравців, які на наших очах ногою вибивають двері, що ведуть на топ-рівень.

1. Ніколя ПЕПЕ

Позиція: правий вінгер
Вік: 23 роки
Збірна: Кот-д`Івуар
Нинішній сезон: 31 матч, 18 голів, 11 ассистов у всіх турнірах
Трансферна вартість: 40 млн євро

Беззастережно кращий гравець в нинішньому «Ліллі». Сильний, швидкий, неймовірно технічний і забивний. Не жадібний - звідси велика кількість гольових передач. Крім того, що в цілому веде гру «Лілля» в атаці, ще й регулярно виручає команду в складних матчах. Останній приклад - важкий виїзд в Сент-Етьєнн, де саме Пепе забив вирішальний гол у сольному проході на 87-й хвилині.

За манерою гри багато в чому нагадує Андрія Ярмоленка: теж лівша, теж грає на правому крилі атаки, теж любить передачі в недодачу і класно б'є після зміщення в центр. Але при цьому Пепе набагато швидший, атлетичніший і краще працює на оборону. І не дивно - в першій частині сезону Ніколя зробив найбільшу кількість відборів в останній третині в усій Лізі 1.

У минулому сезоні Ніколя вимушено закривав позицію центрфорварда, де теж був вельми ефективним, забивши 13 голів, хоча «Лілль» тоді боровся тільки за виживання. Після цього у Франції його навіть порівнювали з Дідьє Дрогба, але очевидно, що Пепе більше до душі роль творця, ніж наконечника.

Тренер «Лілля» Крістоф Галтьє ще напередодні Нового року висловив думку, мовляв, Ніколя вже зараз готовий грати в клубі-гранді. Сперечатися з цим безглуздо - так воно і є. За стилем гри, найкраще підійде Пепе швидка, контратакуюча команда, на кшталт «Ліверпуля». Також ходять чутки про «Арсенал» та «Баварію». Втім, хто б в результаті не підписав івуарійця, він точно не помилиться.

2. Жонатан БАМБА

Позиція: лівий вінгер
Вік: 22 роки
Збірна: -
Нинішній сезон: 31 матч, 10 голів, 3 ассисти
Трансферна вартість: 15 млн євро

У будь-якому середняку Ліги 1 Бамба був би головною зіркою, але поруч з Ніколя Пепе це апріорі неможливо. Проте, Жонатан непоганий, багато працює в кожному матчі і приносить користь, перш за все, у вигляді забитих м'ячів.

 

 

Козирі Бамба - щільний удар, в тому числі здалеку, вибухова швидкість, вміння вибирати позицію в штрафному. Здатний обіграти опонента на фланзі, але чекати від Жонатана якогось феєричного дриблінгу не варто. Він більше командний гравець, і по флангу віддає перевагу просуванню за рахунок ривків фулбека. Ну або взагалі зміщуватися в штрафну, чекаючи подачі.

На ринку його вартість досить висока, але все-таки не така, як у Пепе. Ще минулої весни писали про інтерес до Бамба з боку «Севільї» та «Інтера». Здається, після цього сезону список претендентів на вінгера помітно збільшиться.

3. Тіаго МЕНДЕС

Позиція: опорний півзахисник
Вік: 26 років
Збірна: -
Нинішній сезон: 28 матчів, 2 ассисти
Трансферна вартість: 22 млн євро

Тіньовий герой «Лілля». Той самий гравець, на якому будується і контроль м'яча, і його відбір в центрі поля. Неймовірно працездатний і витривалий. У поточному сезоні в атаці не виблискує, сконцентрувавшись на виконанні прямих обов'язків. А ось рік тому, коли в атаці у «Лілля» були проблеми, часом виконував справжні шедеври.

 

 

Цим Мендес схожий на Фернандіньо: в «Шахтарі» той теж багато атакував, а ось в потужному складі «Сіті» відійшов у глибину поля, але при цьому в обох ролях був доречний і органічний.

Тіаго запізно дістався до Європи - йому вже 26 років, а значить часу на розкачку не залишилося. Його потенціал і майстерність дозволять закріпитися в топ-клубі, і не дарма ЗМІ пишуть про «ПСЖ» - парижанам після відходу на пенсію Тіаго Мотти саме такого гравця і не вистачає. Але тут все буде залежати від пріоритетів Мендеса: подейкують також, що в Китаї йому обіцяють золоті гори.

4. Зеки ЧЕЛІК

Позиція: правий захисник
Вік: 22 року
Збірна: Туреччина
Нинішній сезон: 27 матчів, 5 асистів
Трансферна вартість: 10 млн євро

Луїш Кампуш викрав в останній момент Челіка у «Бешикташу», який занадто довго готував пропозицію. Але і не прогадав! Зеки виявився гідним спадкоємцем Матьє Дебюші, Себастьяна Корш'я і Джібріля Сідібе на правому фланзі оборони «Лілля».

Як і більшість турецьких гравців, Челік технічний і м'який в роботі з м'ячем. Але крім цього у нього є ще купа козирів: гарі кроси, висока швидкість, дисципліна і розуміння принципів гри в захисті. Іспит з цього предмету турок восени здав на «Парк де Пренс»: треба визнати, в цьому чемпіонаті Неймару ще ніколи не було так незатишно на поле.

У січні в Англії преса писала, що «Кардіфф» пропонував за Челік 9 млн фунтів, але «Лілль» логічно відхилив пропозицію. По-перше, віддавати посеред сезону важливого гравця - дурість, а по-друге, турок швидко зростає, а значить зростає і його цінник. Влітку за нього можна буде виручити в рази більше.

5. Рафаел ЛЕАУ

Позиція: центрфорвард
Вік: 19 років
Збірна: Португалія U-21
Нинішній сезон: 20 матчів, 7 голів, 2 ассисти
Трансферна вартість: 12 млн євро

Перед стартом сезону здавалося, що в центрі нападу «Лілля» буде вирішувати досвідчений Лоїк Ремі, але Рафаел так бадьоро почав виступи у Франції, що про ветерана немає приводу і згадувати.

Рафаел швидкий, здорово переміщається, досить технічний в поводженні з м'ячем і володіє достатніми габаритами, щоб успішно боротися за верхові м'ячі. Він не цурається пресингу і чорнової роботи, але поки в них малоефективний. Гарний на лінії офсайду, але боїться щільної, жорсткої опіки, вважаючи за краще робити ривки на відкритий простір. Назвати це мінусом язик не повертається, адже очевидно, що варто Рафаель має обрости м'язами і його стиль зміниться.

Потенціал Леау найкраще характеризує те, що в лютому його переглядали скаути «Барселони». Само собою, для каталонців португалець поки занадто сирий. Але сам факт інтересу від такого клубу говорить багато про що. У «Спортінгу» ще кусатимуть лікті через те, що відпустили цього хлопця безкоштовно, це точно.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Денис Лизунов
В «Спортинге» еще будут кусать локти из-за того, что отпустили этого парня бесплатно, это точно.
Ничего, что он сам ушел из-за нападения фанатов на базу? Там никто не хотел его отпускать...
banderlog78
так можна і про Динамівців написати і нарізку зробити . але то таке...
Magic Rush
Перспективных много всегда, талантливых - единицы, вряд ли из них кто прославится.