Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 10 жовтня 2023, 14:26
3326
0

Лудомания: що робити з ігровою залежністю?

Ігрова залежність - симптоми та методи позбавлення

| Оновлено 10 жовтня 2023, 14:26
3326
0
Лудомания: що робити з ігровою залежністю?

Залежність від азартних ігор - серйозний психічний розлад, здатне зруйнувати життя людини і його близьких. Підвищена потреба в гострих відчуттях ставить під загрозу не тільки фінансове благополуччя. У міру розвитку залежності часто втрачається зв'язок з реальністю, виникають проблеми з алкоголем і наркотиками. Лудомания включена в список захворювань, складений всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

Причини ігрової залежності

Чому дорослі стають залежними від комп'ютерних ігор, ставок або ігрових автоматів? Існує кілька причин:

  • вплив соціального середовища;
  • навколо немає людей, перед якими відчуваєш відповідальність;
  • недолік яскравих емоцій в житті;
  • депресія;
  • особлива значимість грошей і матеріальних благ.

Ознаки захворювання, наслідки

Ігрова залежність у чоловіків зустрічається частіше, але у жінок вона зазвичай виражається сильніше. Представниці прекрасної статі втягуються набагато швидше. Найпоширеніша причина - проблеми в особистому житті. Жінкам не тільки важче контролювати свій азарт. Як правило, їх очікує більш складне і тривале лікування ігрової залежності.

На відміну від хронічного алкоголіка чи наркомана, азартний гравець часто виглядає цілком благополучним. Іноді близькі дізнаються про проблему лише тоді, коли людина вже не може приховувати свого банкрутства. Однак існує ряд ознак, що вказують на проблему:

  • втрата інтересу до більшості старих захоплень;
  • різке збільшення кількості часу, проведеного перед монітором комп'ютера або з мобільним телефоном;
  • часта зміна стану збудження повною апатією;
  • різні психосоматичні симптоми (порушення сну, напруженість, безпричинна дратівливість);
  • небажання обговорювати тему ставок або онлайн-ігор, коли натякають на надмірну захопленість.

На перших порах лудомани нерідко поводяться адекватно. Проблеми виникають після того, як оптимістична стадія виграшів переходить в смугу невдач. Доводиться позичати гроші, наслідком чого часто стає розрив взаємин з друзями або переслідування з боку кредитних організацій. Рано чи пізно про ситуацію дізнаються близькі, у яких, природно, виникає шок.

Залежність від ігрових автоматів або ставок часто супроводжується алкоголізмом. Спиртні напої допомагають розслабитися, але психічні та фізичні наслідки не змусять довго себе чекати. Особливо якщо до алкоголю додаються наркотики. У неадекватному стані людина здатна остаточно посваритися з рідними, вкрасти гроші і навіть спровокувати небезпечний для свого життя конфлікт.

Як перевірити наявність ігроманії у себе

Залежність від азартних ігор може утворитися у кожного - потрібно бути чесним із самим собою. Але психологія людини часто заважає це зробити. Одним здається, що вони просто розважаються і можуть припинити в будь-який момент. Іншим соромно зізнатися в програші рідним, тому вони продовжують час гри до тих пір, поки не візьмуть «джекпот».

Лудомания це підступна хвороба. Динаміка розвитку буває непомітною до критичного моменту. Якщо ви виявили, що кожен день жадаєте нових емоцій, пов'язаних з очікуванням виграшу, - це вже привід насторожитися. Як тільки розвага починає ставати проблемою для сімейного бюджету, потрібно негайно змінювати спосіб життя або звертатися за допомогою до фахівців.

Як лікують ігроманію

Як і при реабілітації наркоманів і алкоголіків, лікування ігрової залежності буде ефективним тільки тоді, коли людина сама проявить бажання і волю почати нове життя. Поодинці позбутися згубної звички дуже складно, особливо коли мова йде про пізні стадії. Розуміння того, що правильно і неправильно, недостатньо, якщо пристрасть сильніше тебе.

Глибока ігрова залежність вимагає комплексного лікування. Зазвичай терапія включає наступні методи:

  • Психічна корекція. Пацієнт займається з психологом індивідуально або в групі. Часто вдаються до гіпнозу або кодування.
  • Соціальне визнання проблеми. Потрібно вчитися заново вибудовувати міжособистісні відносини і шукати нові захоплення.
  • Прийом медикаментів. Спеціальні ліки сприяють поліпшенню психологічного і фізичного стану, блокують «неспокійну гру» в період сну.
  • Профілактика. Час від часу кожен ігроман відчуває пекуче бажання «згадати молодість». Важливо, щоб в такі моменти він міг отримати підтримку від психолога або товаришів по груповій терапії.

Куди можна звернутися за допомогою

Програма «12 кроків» була розроблена в США для лікування наркоманії і алкоголізму. Існує багато спільнот, які використовують цю методику, щоб побороти залежність від ігрових автоматів та інших азартних розваг. Протягом програми учасник проходить 12 стадій, від простого визнання проблеми до наставництва над новачками.

У процесі терапії дуже важлива підтримка близьких. В ідеалі вони повинні перебувати в тісному контакті з лікарем. Є спеціальні групи, члени яких проживають разом під наглядом медичного персоналу, але знаходження в таких міні-лікарнях має сенс тільки в тому випадку, якщо ситуація близька до критичної.

FAQ

❗ Хто перебуває в групі ризику?

📌 Ігрова залежність у чоловіків частіше проявляється у віці 18-30 років. Зазвичай цьому передує тривалий захоплення комп'ютерними іграми, тому своєчасне втручання батьків є головною профілактикою..

❗ Як грати відповідально?

📌 Визначте суму, яку можна витрачати щомісяця без шкоди для сімейного бюджету. Не ставтеся до гри занадто серйозно.

❗ Що робити, якщо близька людина - ігроман?

📌 В першу чергу потрібно зробити все можливе, щоб умовити його відмовитися від згубної звички або звернутися до фахівця. На жаль, у багатьох випадках доводиться застосовувати жорсткі заходи.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин