Києву — фінал Ліги чемпіонів!

Столиця України побореться за право бути господарем фіналу Ліги чемпіонів

Такі наміри задекларував віце-прем'єр-міністр Борис Колесников. Фінальний поєдинок, на його думку, повинен прийняти НСК «Олімпійський», який нині активно зводять до Євро-2012.

Чи вигідно нам боротися за звання господаря фіналу Ліги чемпіонів? Про це йшлося в розмові з Анатолієм Поповим, заступником гендиректора «Шахтаря», а також Олексієм Сорокіним, координатором організації фіналу Ліги чемпіонів 2008 року. Тоді в Москві, нагадаємо, зустрічалися англійські «Челсі» та «Манчестер Юнайтед».

- Чи потрібен українській столиці фінал Ліги чемпіонів?
А. Попов:

- Звичайно. Україна зводить багато спортивної інфраструктури в рамках Євро-2012. Її треба використовувати для інших заходів. Проблем у підготовці зовсім не буде. Ми ж організуємо європейську першість. За масштабом вона значно більша за фінал Ліги чемпіонів. От у Москві 5,5 тисячі місцевих жителів отримали квиток на фінал. Таке заслужили й українці.
О. Сорокін:
- Я не можу українцям нічого радити. Лише запевнити, що Москві ця гра була вкрай потрібна. Так, лунало чимало нарікань, нібито тільки на один матч витратили забагато грошей. Стривайте, але ж кращого іміджевого проекту годі придумати! Ми хотіли якнайліпше організувати фінал, щоб пізніше нам довірили організацію чемпіонату світу. В Україні все навпаки: спершу ви проводите Євро-2012, а пізніше - фінал єврокубка.

- Скільки часу потрібно готуватися до цієї події і яких труднощів слід очікувати?
О. Сорокін:

- Ми почали підготовку за рік до фіналу. А за шість місяців до події перейшли на режим інтенсивної підготовки. Щодо труднощів, то найважче було домовитися з власниками готелів. УЕФА ставить високу планку вимог. Ми повинні були достойно прийняти вболівальників та почесних гостей. Найбільше нарікань було щодо роботи аеропортів. Їх у Москві аж три. Та все ж ми боялися. Чому? Бо в день матчу є понад сто чартерних рейсів. І в цей час ніхто не скасовував регулярних...

- То правда, що Москва зазнала величезних збитків від фіналу Ліги чемпіонів? На проведення одного матчу російська столиця нібито витратила 227 мільйонів доларів, а це дворічний бюджет на розвиток спорту в місті...
О. Сорокін:

- Ми справді витратили багато грошей. Левова частка пішла на розвиток інфраструктури. Не лише спортивної. Ми поліпшили вигляд столиці. Об'єкти нікуди не зникли - ними і досі користуються жителі та гості міста. Тож не варто зважати на збитки.
А. Попов:
- Усі країни б'ються за право бути господарем цього матчу. Отже, їм це вигідно. Думаю, Україна також зможе добре збагатитися на фіналі. Це доходи від реклами, спонсорів. А скільки грошей залишать 40 чи 50 тисяч чужоземних уболівальників? Та й УЕФА платить солідну компенсацію. (УЕФА виділяє майже 68 мільйонів доларів господарям фіналу. - Авт.)

- Чи важко буде Україні виграти тендер? Мішель Платіні відверто каже: УЕФА трохи пошкодувало, що довірило нам організацію Євро-2012...
А. Попов:

- Він переживає, бо Україна трохи відстає від графіків. Однак бос УЕФА висловив і надію, що ми впораємося. Якщо встигнемо надолужити згаяне, то сповна можемо розраховувати на фінал Ліги чемпіонів. Тим паче, досвід засвідчує: хто приймає чемпіонат Європи, той за кілька років стає господарем фіналу єврокубка.

Олег ЗУБАРУК, Галичина спортивна

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 03 мая 2024, 22:23 1

Команда Михайленко попала в группу с Нидерландами, Словенией, Казахстаном

Комментарии