Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 14 травня 2019, 15:02
18212
7

5 найкращих українських боксерів, які завершили кар'єру

Лев Кравців спробував скласти рейтинг кращих. Вийшло, звичайно, суб'єктивно

| Оновлено 14 травня 2019, 15:02
18212
7
5 найкращих українських боксерів, які завершили кар'єру
klitschko-brothers.com

Визначення найкращих та складання рейтингів  –  згубна затія. Саме тому, варто за це взятися. До приходу в професіонали Усика, Ломаченка, Гвоздика та інших героїв Олімпіади-2012, професіонали в Україні були і жили добре. Хай не настільки яскраво і барвисто, але дорогу нинішнім суперзіркам протоптали широку.

Важливе уточнення до того, як в сторону автора вилітають гнилі помідори: говорячи про «не так яскраво», звичайно, не маються на увазі брати Клички. Вони  –  легенди. Ця репліка відноситься до решти класних, але не настільки значущих боксерів.

Говорячи про рейтинг, варто згадати сайт боксерської статистики BoxRec. Той самий, в якому рейтинги складає комп'ютер, на основі математичних формул. Різноманітність рейтинів, які можна побачити на сайті, завжди тішила. Звичайно ж, там є список найкращих боксерів по державах.

Відкриваємо і бачимо, відкидаючи діючий боксерів наступний список: Володимир Кличко, Віталій Кличко, В'ячеслав Глазков, Сергій Дзинзирук та Володимир Сидоренко. Ось така топ-5 українських боксерів, які завершили кар'єру (Кличко - найкращий український боксер, в принципі, навіть з огляду на діючих бійців).

Чи правильний рейтинг?

Як мінімум, Андрій Котельник, який йде шостим, і В'ячеслав Сенченко, цілком собі можуть позмагатися за п'ятірку кращих. Так, з комп'ютером сперечатися сенсу немає, так як там все виконується завдяки математичним формулам, а й ми не можемо скласти свій рейтинг просто так. Навіть незважаючи на те, що будь-яке подібне обговорення в боксі  –  дуже суб'єктивне.

Давайте візьмемо за основу наступні параметри:

–  володів чи титулами і скільки поясів було на руках?

–  перемагав чи іменитих боксерів своєї та сусідніх вагових категорій?

–  наскільки боксер був упізнаваним за кордоном?

Володимир Сидоренко

Чемпіон світу за версією WBA

Українець завоював титул в 2005 році, а програв в 2008-му. Три роки і шість успішних захистів  –  дуже крутий результат. Суперники також були міцними. В принципі, в найлегших категоріях конкуренція висока, тому утримувати там пояс цілих три роки  –  велике досягнення.

Ближче до кінця кар'єри Володимир став програвати по-справжньому топовим боксерам. За всю кар'єру у нього всього три поразки і всі три  –  одним із найкращих на той час бійцям: двічі Ансельмо Морено і Ноніто Донейру.

Про яку-небудь пізнаваність говорити не варто. Легкі ваги завжди було незатребуваними, а за часів Сидоренко і поготів.

Сергій Дзинзирук

Чемпіон світу за версією WBA

Сергій володів поясом цілих п'ять років. Навіть не боксуючи по півтора року і приїжджаючи на поєдинок додому до претендента, він примудрявся перемагати достроково. Один із найбільш довгограючих чемпіонів в історії незалежної України.

А ось з топами з'являються проблеми. Сергій потрапив в свою категорію в такий час, що з яскравими суперзірками він майже і не зустрічався. Всіх захоплював його джеб, чіткість дій і те, як Дзинзирук примудряється вичавлювати дострокові перемоги з не самих яскравих поєдинків. Але опозиція була, максимум, хорошою.

Сергій багато виступав в Німеччині, але в США про нього всерйоз заговорили лише перед боєм з Серхіо Мартінесом. Українець піднявся у вазі заради поєдинку з справжньою зіркою і найкрутішим боксером, але нічого не вийшло. Американці ледве навчилися вимовляти його прізвище, а просто фізично потужніший Мартінес переміг достроково.

В'ячеслав Глазков

«Срібний» пояс WBC

Глазков  – класний навколо, якому не пощастило народитися в епоху домінації Кличків. Він завжди був десь поруч і «ось-ось добереться до титулу» і весь час не міг дістатися.

При цьому, суперники були дійсно хорошими і українець їх перемагав: ті ж Костянтин Айріх, Томаш Адамек або Стів Каннінгем  –  всі вони програвали Глазкову, але ні до популярності, ні до адекватних титулів він так і не дійшов.

Андрій Котельник

Чемпіон світу за версією WBA

Якщо ви встигли помітити, що поки лише чемпіони за версією найстарішою організації, то не варто дивуватися  –  саме пояс WBA українці завойовували найчастіше. Котельник  –  один з найяскравіших боксерів тих часів. Він ніколи не програвав достроково, а деяких програшів у нього взагалі не повинно було бути.

Андрій зустрічався з усіма топами, до яких був доступ, хоча і не завжди це закінчувалося вдало: все-таки, Амір Хан і Девон Александер перемогли абсолютно заслужено. Зате, в рекорді Котельника є Маркос Майдана. Так-так, той самий, який кістка в кістку бився з Флойдом Мейвезером.

В кінці кар'єри сам Дон Кінг приїхав, щоб запросити українця в свою компанію. Правда, спочатку стало зрозуміло, що американцеві потрібен не Котельник, а його бій з Александером. Андрій погодився, зарубав з Девоном і Кінг пропав, лише обіцяючи організувати ще парочку боїв.

В'ячеслав Сенченко

Чемпіон світу за версією WBA

Сенченко володів поясом три роки, програвши його лише Полу Маліньяджі. Перемагав Ріккі Хаттона, боксував (але теж програвав) з Келлі Бруком. Так, можливо початок кар'єри у В'ячеслава видався не найкрутішим по іменах, але період з завоювання титулу і до кінця кар'єри  –  супер.

Завдяки такому фінішу, В'ячеслава знають і в США, і серед боксерської громадськості. Він частий учасник всяких зустрічей і конгресів боксерських організацій.

Складаємо рейтинг

Якщо покладатися на критерії, обрані спочатку, отримуємо наступну картинку:

5. Володимир Сидоренко

Довго утримував пояс в дуже конкурентній ваговій категорії і був битий лише в самому кінці кар'єри топ-боксерами.

4. Андрій Котельник

Боксував практично з усіма топами своєї вагової категорії, володів поясом, успішно його захищав. Яскравий і свого часу відомий боксер на Заході.

3. Сергій Дзинзирук

Дуже довго утримував пояс чемпіона світу, перемагаючи абсолютно всіх. Програв, лише перебравшись під кінець кар'єри в категорію важче і вийшовши відразу на кращого з кращих.

2. Віталій Кличко

Йде нижче Володимира тільки через те, що менше часу утримував пояс чемпіона і по заданих раніше параметрами трохи поступається молодшому братові.

1. Володимир Кличко

Боксер, який домінував в королівському дивізіоні довгі роки і не давав підійти до його титулів нікому. Ні очевидним джойрніменам а-ляЛеапаї, ні топовим боксерам, на кшталт Девіда Хея.

Глазкова та Сенченка довелося опустити нижче. Перший хоч і боксував з багатьма крутими боксерами, так до поясів і не дістався, а пізніше і зовсім покинув ринг через травму. Другий програв всім найкращим боксерам категорії, не рахуючи Ріккі Хаттона. Хоча, англієць був після довгого простою і теж вів за очками.

І давайте не забувати головне: будь-який рейтинг (крім вашого, звичайно) –  дуже суб'єктивна штука і цей не виняток. Давайте обговоримо, який у вас особистий топ-5 українських боксерів, які завершили кар'єру і чому?

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі наступного сезону

Колишній спаринг-партнер Усика і Ф'юрі зробив прогноз на їхній бій
Бокс | 26 квітня 2024, 07:40 0
Колишній спаринг-партнер Усика і Ф'юрі зробив прогноз на їхній бій

Джордан Томпсон вірить, що Тайсон зможе досягти перемоги

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виктор Андрущик
О Вл.Вирчисе забыли? - ну да.....
UKRAINE FAN
Вячеслав Глазков куда он пропал? После травмы совершенно нет информации!
sv_2000
Глазков, Узелков.... Какая разница?
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Олег
Вот читаю, читаю. А кто такой этот Лев Кравцив, и почему он пишет о себе в третьем лице?)