Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 01 листопада 2023, 15:48
2894
0

Що таке удар рабоною в футболі

Що таке удар рабоною в футболі

| Оновлено 01 листопада 2023, 15:48
2894
0
Рабона в футболі: що це таке
Twitter
Кожен професійний футболіст, так чи інакше, повинен мати в своєму арсеналі набір складних технічних прийомів, що забезпечують в певні моменти гри необхідну перевагу. Особливо цей набір цінується, якщо подібними прийомами досконало володіє гравець атакуючої лінії, який грає на позиції нападника або вінгера. Одним з таких прийомів є удар рабоною - футбольний фінт, що дозволяє кардинально змінити ігрову ситуацію на полі.
Назва цього технічного елемента прийшло в футбол з Латинської Америки. Рабоною називається танцювальний елемент в аргентинському танго, який виконують танцюристи, щоб різко змінити своє становище під час виконання танцю. У перекладі з іспанського «rabona» означає буквально - «прогуляти школу».
Рабона в футболі - це удар по м'ячу, що виконується позаду опорної ноги футболіста. В ігровому плані це нагадує схрещені ноги танцюриста.
Уміння виконувати подібний фінт під час футбольного матчу є прерогативою висококласних футболістів. Щоб домогтися досконалості у виконанні складного технічного елемента необхідно довго тренуватися і практикуватися. Основними критеріями при оцінці майстерності футболіста є:
  • досконале володіння технікою ведення м'яча;
  • вміння ефективно застосовувати обманні фінти;
  • точно виконувати паси і передачі, наносити влучні удари.
В цьому аспекті вміння виконувати рабону не є ключовим фактором оцінки майстерності футболіста. Однак при правильному виконанні, цей прийом гарантує загострення ситуації, забезпечує досягнення необхідної мети. Крім цього рабона додає видовищності діям футболіста, особливо коли цей удар виконує справжній майстер.

Рабона з точки зору техніки виконання

Правильність виконання прийому визначається правильним положенням тіла футболіста, який володіє м'ячем. Схрестити ноги, щоб виконати удар або пас перебуваючи в русі, необхідно мати багатий ігровий досвід і практику. Технічно елемент досить складний, однак при відповідному виконанні дозволяє домогтися поставленої мети. Основне завдання при виконанні - встояти на ногах і зберегти м'яч, точно передавши його своєму гравцеві, або виконавши удар по воротах.
Причини, за якими гравці часто вдаються до використання прийому можуть бути самими різними. Наприклад, під час руху футболіст - правша має контакт з м'ячем лівою ногою, рабона дозволяє точно передати пас іншому гравцеві або зробити удар в напрямку воріт суперника. У ситуації, коли гравець перебуває не на своєму фланзі, за допомогою рабони можна виконати точний пас або удар робочою ногою.
Удар може виконуватися з різними цілями:
  • для пасу з незручного становища;
  • для зміщення в сторону з метою обведення суперника;
  • для удару по воротах з положення боком або спиною до воріт.
Найчастіше такий удар використовують півзахисники, які здійснюють прорив до бік воріт суперника. Нерідко удари рабоною застосовують нападники, як при необхідності, так і з метою привернути увагу публіки.

Рабона в історії футболу

Багато фінтыв в футболі з'явилися в результаті старань окремих гравців, які стали в результаті легендарними футболістами. Не оминула ця доля і удар рабоной. Вперше цей технічний елемент на поле продемонстрував аргентинський нападник Рікардо Інфанте. Сталося це в далекому 1948 році під час футбольного матчу чемпіонату Аргентини між командами «Росаріо Сентраль» та «Естудіантес».
Після матчу на передовиці спортивного видання «El Gráfico» з'явилася стаття під назвою «Інфанте прогуляв школу». У перекладі з іспанської мови рабона означає саме цей факт. Вираз виявився настільки доречним для аргентинських уболівальників, тому з їх ініціативи в подальшому подібні удари стали називати саме цим словом.
В іншій інтерпретації удар рабоною зобов'язаний своїм походженням старанням легендарного Пеле, вперше продемонстрував даний фінт з м'ячем в 1957 році. У Європі вперше серйозно стали говорити про цей технічний прийом в середині 70-х років, називаючи його удар схрещеними ногами. З подачі італійського футболіста Джованні Роккотеллі, який успішно застосовував удар схрещеними ногами в матчі команд «Асколі» і «Модена» в чемпіонаті серії «А» 1978 року, футбольний фінт набув широкого поширення.
Тепер італійці називають Роккотеллі «татом рабони», хоча латиноамериканські футболісти і вболівальники дотримуються іншої думки на цей рахунок.

Удар схрещеними ногами у виконанні великих футболістів

У світовій історії є ціла група футболістів, які зуміли вдосконало освоїти рабону, успішно застосовуючи даний прийом під час футбольних матчів. Прекрасно пам'ятаються красені голи, забиті подібним чином Паоло Росії і Мішелем Платіні. Відрізнялися голами в чужі ворота після ударів рабоной Дієго Марадона і Еміліо Бутрагеньо.
У сучасному футболі рабона у багатьох асоціюється в основному з грою португальського нападаючого Кріштіану Роналду, який найбільш блискуче і ефектно виконує даний фінт. Однак не тільки одному зоряному португальцю вдалося майстерно застосовувати рабону на футбольному полі.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин