Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 01 листопада 2023, 14:22
10114
0

Що таке сейв у футболі

Розповідаємо про сейв у футболі

| Оновлено 01 листопада 2023, 14:22
10114
0
Що таке сейв у футболі
Twitter
У футболі найважливішим аспектом залишається вміння зберегти в цілісності власні оборонні рубежі, не дати гравцям команди суперника вразити власні ворота. У цьому виді спорту головна і остання лінія оборони знаходиться на лінії воріт, і захищати її повинен воротар, футболіст з особливою спеціалізацією. Про вміння майстерно виконувати функції щодо захисту власних рубежів красномовно свідчать сейви воротарів, які ми звикли бачити у виконанні голкіперів команд. До того ж, без цих ігрових елементів футбол став би нудний, втративши свою динаміку і гостроту.
Голкіпер повинен володіти прекрасним чуттям, вміти координувати свої дії в залежності від ситуації на полі, бачити перелік небезпечних зон і намагатися локалізувати будь-яку небезпеку, що виникла біля власних воріт. Для цього воротарям Правилами надано виключне право, руками торкнутися м'яча, використовувати для захисту власних воріт всі доступні технічні прийоми, які допускаються правилами гри в футбол. Воротар не повинен просто стояти на воротах і відбивати м'яч, що летить в його сторону. Ширина воріт складає 7,42 м і для того, щоб не дати м'ячу перетнути лінію воріт, футболістові доводиться кидатися за м'ячем, здійснювати неймовірні стрибки, щоб відбити удар по воротах.
Сейви в футболі - це як раз і є ті ігрові моменти, коли воротареві в неймовірно складній ситуації вдається зловити м'яч після небезпечного удару, відбити небезпечний штрафний або зреагувати на несподіваний удар головою. Одним словом, сейв полягає в неймовірних діях воротарів, спрямованих на те, що б врятувати власні ворота від 100% голів.

Що означає вміння рятувати свої ворота з технічної точки зору?

Термін сейв, як і більшість інших назв, прийшов в футбол з англійської мови. Буквально, в перекладі з англійської «save» означає зберегти. Саме в цьому трактуванні слово можна застосувати до футболу, а конкретно означає певні дії воротарів. Природно, рятувати ворота може і будь-який інший гравець своєї команди. У футболі нерідкі випадки, коли захисники вибивають м'яч безпосередньо з лінії воріт, перешкоджають польоту м'яча, перегороджуючи йому шлях в сітку воріт. Однак такі дії виконуються тільки ногами і в основному в тій зоні, де не потрібно докладати особливих зусиль.
Для воротарів завдання щодо захисту ворота виглядає більш масштабним. Футболістові необхідно перекрити всі зони, не дати м'ячу потрапити у ворота ні поверху, ні внизу. Для того, щоб блокувати удар, спрямований в дев'ятку, йому необхідно зробити кидок. Аналогічно виглядає ситуація, коли м'яч після удару летить низом і спрямований в кут воріт. У будь-який з перерахованих ситуацій від воротаря потрібне вміння, спритність і гнучкість. Не варто забувати і про безстрашність, так як часто кидки за м'ячем пов'язані з болючими падіннями на газон, з ударами об каркас воріт, із зіткненнями з суперником.
Сейв буде вважатися таким, якщо:
  • воротар кинувся на м'яч, займаючи при цьому вкрай невигідне становище тіла;
  • футболіст зумів відбити удар по воротах у важкодоступній зоні (удар під поперечину, в крайній лівий або правий верхній кут, удар низом в один з кутів воріт);
  • воротар зумів відбити несподіваний удар з короткої дистанції, зроблений гравцем команди суперника;
  • футболіст відбив удар по воротах зі штрафного, спрямований у важкодоступні зони воріт;
  • вдало зіграв на виході, перегородивши дорогу нападнику.
Кидки за м'ячем, стрибки в ноги є найважливішими елементами важкої воротарської роботи. Віддаючи належне старанням голкіперів, футбольна статистика спеціально веде облік таких цікавих ігрових моментів. За кількістю зроблених сейвів можна робити висновки про розпал боротьби в матчі, про перевагу однієї команди над іншою.
Наприклад, кількість виконаних сейвів за сезон, як і кількість відбитих одинадцятиметрових ударів, факти, що свідчать про високий рівень воротарської майстерності, це те, що говорить про те, наскільки воротар успішно справляється зі своїми прямими обов'язками.
Рятувати ворота в таких ситуаціях можна всіма частинами тіла, ловлячи м'яч в руки, відбиваючи його долонями, кулаками або підставляючи ногу.

Що значить воротарський сейв в ігровому плані?

Вболівальники і звичайні глядачі, що спостерігають за ходом поєдинку на полі, пам'ятають не тільки забиті голи, а й добре запам'ятовують воротарські сейви, інші найбільш гострі моменти матчів. Особливо ефектні стрибки голкіперів, так звані суперсейви, запам'ятовуються надовго і стають візитною карткою футболістів.
В ігровому плані сейви є найбільш видовищними моментами футболу. Спритність воротаря, що відбиває удар, в поєднанні з майстерно виконаним ударом надають грі додаткову динаміку і колорит, забезпечують видовищність дійства на футбольному полі.
Описувати дії воротаря під час небезпечного удару словами досить важко. Щоб передати весь драматизм ігрового моменту досить сказати, що голкіпер зробив неймовірний сейв. Інше домалює багата фантазія цінителів футболу. Для справжніх шанувальників футболу цього буде цілком достатньо.

Що таке сейв, виконаний польовим гравцем?

Тож не дивно, що багато термінів у футболі мають універсальне значення. Це стосується і сейвів, що здійснюються під час гри. Якщо до воротарських еквілібристичним прийомам ми ставимося з особливою повагою, то до успішніої гри польових гравців на останньому рубежі основна маса вболівальників ставиться спокійно.
Нерідкі випадки, коли марні зусилля голкіпера по захисту власних воріт. Тоді останньою надією залишається ефективна гра інших футболістів своєї команди, що беруть участь у відбитті атаки суперника. В основному подібні ігрові ситуації виникають при розіграші стандартних положень, при навісах з флангів, при виході воротарів на перехоплення. На відміну від голкіпера, польовий гравець може зробити сейв тільки головою або ногами. Незважаючи на те, що гра руками польовим гравцям заборонена, щоб відбити м'яч, що летить в ворота, футболісти часто вдаються до використання різних трюків.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин