Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 17:33
7673
0

Що таке вінгер в футболі

Розповідаємо про голкіпера в футболі

| Оновлено 31 жовтня 2023, 17:33
7673
0
Голкіпер у футболі: роль воротаря у футболі
Twitter
У сучасному футболі, який став цілком і повністю інтернаціональним видом спорту, спостерігається повернення до традиційної термінології. В обговореннях і в коментарях до гри ми все частіше чуємо спортивні терміни англійського походження, що міцно ввійшли в лексикон. Замість нападника все частіше звучить англійське слово forward, захисники стали називатися back або stopper. Голкіпер - це страж воріт.
Якщо воротарем було прийнято називати гравця відповідно до його місцем розташування на полі, то англійський варіант назви цієї позиції точно передає функціональність гравця. Гол в перекладі з англійської означає ворота, а кіпер - це охоронець.
Термін з'явився на зорі розвитку футболу і в основному використовувався на Туманному Альбіоні. У решті Європи футболісти, які захищають ворота власної команди називалися по-різному. У дореволюційній Росії, а потім і в СРСР в спортивний лексикон увійшло слово воротар.
Минуло чимало часу, перш ніж замість традиційних назв воротар в радянському спорті стали вживати англійську версію - кіпер або голкіпер.

Що означає голкіпер в термінології сучасного футболу?

Цей термін буквально означає спеціалізацію спортсмена, в завдання якого входить безпосередній захист власних воріт. Поставленим завданням відповідає не тільки положення гравця на полі, а й манера гри. В рамках правил воротареві дозволяється використовувати ігрові прийоми і різні способи, що перешкоджають попаданню м'яча в ворота.
На відміну від інших гравців команди, голкіпер на своїй позиції користується виключними правами. Його відрізняє не тільки екіпірування, а й манера гри. В межах штрафного майданчика футболісту, що грає на позиції голкіпера, правила дозволяють торкатися до м'яча руками. Гра руками є одним з основних технічних елементів. У воротарській зоні воротар по відношенню до інших гравців має пріоритетне становище, тому будь-яке надмірне насильство на нього трактується суддівством як порушення правил.
До складу футбольної команди, що вийшла на поле, обов'язково входить воротар. Гра не почнеться доти, поки голкіпер не займе місце в своїх воротах. У ситуаціях, коли футболіст, який захищає ворота отримав травму, змушений покинути поле (травма або видалення), в воротах його замінює інший гравець. Це може бути запасний воротар або польовий гравець, який взяв на себе функції і обов'язки воротаря.

Що означає гра руками?

Гра руками розглядається, як один з практичних способів протистояти спробам гравців команди - суперниці забити гол. Однак це право має і ряд обмежень, передбачених футбольними правилами:
  • ігрова зона, в якій воротар може для захисту воріт ловити м'яч, торкатися до м'яча і брати його в руки обмежується межами штрафного майданчика;
  • голкіперу заборонено брати м'яч в руки при вкиданні через аут, або передачі м'яча, зробленої гравцем власної команди;
  • воротареві дозволяється тримати м'яч в руках, не більше 6 секунд поспіль;
  • як тільки м'яч випущений воротарем з рук, повторного його взяти в руки можна тільки після його торкання польовим гравцем.
Правилами дозволяється мати відповідну виконуваних функцій екіпіровку, рукавички, маски, шоломи і наколінники. Голкіпери одягнені в форму, відмінну від общекомандного екіпірування. У всьому іншому на голкіперів поширюються загальні правила гри в футбол. Футболіст, який грає на позиції воротаря, може брати участь в атакуючих діях команди, бити ногами і головою по воротах, виконувати штрафні і вільні удари, пробивати призначений у ворота суперника пенальті. В історії футболу немало прикладів, коли голкіпери відрізнялися під час гри забитими м'ячами.
Яскравий приклад такої універсалізації на полі, гра парагвайського воротаря Хосе Луїса Чілаверта. Цей футболіст був штатним пенальтистом в команді. Успішно грав цей воротар і головою, забиваючи вирішальні м'ячі в ворота суперників при розіграші кутових і штрафних ударів.

Що таке №1 в команді?

Голкіпер найважливіший гравець команди. Від його вміння захищати власні ворота залежить остаточний результат гри, ефективність колективних дій гравців своєї команди на поле. Це можна сказати - перший номер у команді, відповідальний за останній оборонний рубіж. Воротар в команді отримує номер відповідно до займаної позиції, часто стаючи негласним лідером команди. Як правило, в складі команди є два, три футболіста з відповідною спеціалізацією. Один з них є головним голкіпером. Решта гравців перебувають в запасі, готові в будь-який момент замінити, коли вибув з гри перший номер.
Для голкіперів характерними і відмітними ознаками є високий зріст, спритність і хороша реакція. Саме від швидкості реакції залежить ефективність гравця, що виконує функції захисту власних воріт. Уміння контролювати ігрову ситуацію у власному штрафному майданчику, бачити поле і відчувати подальший розвиток подій в поєднанні з досконалим володінням ігровими навичками, визначають цінність голкіпера.
У сучасному футболі техніка гри воротарів вийшла на зовсім інший рівень. Основний упор в підготовці воротарів робиться:
  • на психологічну підготовку, на універсальність в діях футболіста на поле;
  • на розвиток впевненості у власних силах і можливостей;
  • на розвиток інтуїції, підвищення концентрації уваги і розширення кругозору;
  • досконалість прийомів боротьби і навичок, що забезпечують перевагу голкіпера в індивідуальному протистоянні з суперником.
Крім того, в арсеналі футболістів під №1 повинні бути присутніми фінти, різні трюки і прийоми, що дозволяють ввести в оману суперника. Чим багатше у воротаря фантазія і кругозір, чим більше в його діях універсальності, тим ефективніше його гра.
Крім успішної та ефективної гри в обороні, грамотні дії воротаря і хороше бачення поля забезпечують початок контратакуючих дій.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин