Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 03 листопада 2023, 13:33
17876
0

Що таке штрафний удар у футболі

Розповідаємо про штрафний удар у футболі

| Оновлено 03 листопада 2023, 13:33
17876
0
Що таке штрафний удар у футболі
Twitter
У футболі однією з центральних ігрових ситуацій на полі є штрафні удари, їх призначення і подальше виконання. Ця дія відноситься до стандартних положень і є покаранням за вчинений фол під час гри. Ігрова ситуація, після якої призначається пробиття штрафного, може виникнути на будь-якій ділянці футбольного поля. Зважаючи на це, такі стандартні положення можуть бути звичайним рядовим ігровим моментом або навпаки, стати гострою і небезпечною ігровj. ситуацією в футбольному матчі.
Для такої динамічної і швидкоплинної гри як футбол, штрафні удари можуть стати вирішальними чинниками, що впливають на хід зустрічі, на результат футбольного матчу вцілому.

Що таке штрафний удар з точки зору Правил?

Ігрова ситуація, що виникла на полі через недбалі або грубі дії футболістів, які стали причиною порушення футбольних правил, тягне за собою покарання. За фіксацією порушення слідує зупинка матчу. Найбільш поширений вид покарання в подібних ігрових ситуаціях, застосовуваний суддівством по ходу футбольного поєдинку - штрафний удар, призначений в сторону воріт команди, що завинила. Відповідно до встановлених Правилами порушеннями, що дають привід для зупинки гри, є:
  • гра польового гравця рукою;
  • умисна затримка руху (перешкоджання виконанню ігрових дій і маніпуляцій) футболіста команди супротивника;
  • грубу поведінку гравця, проявлену до футболістів команди суперника;
  • недбала гра футболістів, пов'язана зі спробою або з застосуванням надмірної фізичної сили по відношенню до гравця протилежної сторони;
  • навмисне застосування футболістом грубої фізичної сили по відношенню до суперника з метою зірвати його атакуючі дії.
Два передостанніх пункти є найбільш частими видами порушень, що трапляються на футбольному полі під час футбольного поєдинку, Велика частина з них карається покаранням - попередження винного гравця або його видалення з поля. Одночасно з цим фактом суддя призначає штрафний удар в бік воріт команди, гравець якої порушив правила.
Грубістю, розцінюється наступні ігрові моменти:
  • спроба нанести суперникові удар ногою або сам факт удару ногою;
  • спроба зробити гравцеві підніжку або сам факт такої;
  • навмисний стрибок на суперника, з метою збити його з ніг;
  • груба атака суперника, котра закінчилася його падінням;
  • спроба затримати суперника рукою, удар суперника руками;
  • грубий поштовх суперника, який став причиною його падіння;
  • неправильно виконаний підкат.
Перераховані порушення можуть бути здійснені будь-яким гравцем, що бере участь в грі, в тому числі і воротарем. Точкою пробиття штрафного є місце, де відбулося порушення, яке може бути здійснено на будь-якій ділянці футбольного поля.

Штрафний удар з технічної точки зору

Призначаються і пробиваються штрафні удари в ігровий час матчу або протягом доданих хвилин. При призначенні додаткових таймів з метою визначення переможця, штрафні удари у вигляді покарання залишаються в силі. Гравець постраждалої команди здійснює виконання штрафного удару. Штрафний удар, призначений за межами штрафного майданчика, може бути направлений на подальший розвиток атаки, з розрахунком на подальше загострення ситуації біля воріт суперника за допомогою навісу або гострої передачі, для створення безпосередньої загрози воротам суперника.
Штрафний удар, що пробивають гравці постраждалої командою в межах своєї половини поля, в центрі поля, як правило, носить характер пасу або передачі своїм партнерам. Штрафний, призначений у безпосередній близькості від штрафного майданчика суперника, найчастіше виконується як прямий удар в ствір воріт.
Подібні порушення, вчинені футболістами по відношенню до суперника в межах штрафного майданчика своєї команди, караються призначенням пенальті. Виконання пенальті здійснюється відповідно до футбольних правил, що регламентують виконання цього виду покарання.

Що значить правильно виконаний штрафний?

Вводити м'яч у гру, давати передачу або виконати удар зі штрафного, дозволяється тільки після свистка арбітра спортивного поєдинку. Місцем установки м'яча для майбутнього штрафного, зазвичай стає ділянку поля, де було зафіксовано порушення правила. Удар виконується тільки по нерухомому м'ячу. Футболіст, що виконує штрафний, повинен виконати удар або зробити передачу в один дотик. Вторинний дотик до м'яча забороняється до того моменту, поки будь-який інший футболіст не зробить дотик по м'ячу.
Футболісти команди, що обороняється при виконанні удару або передачі в момент не мають право заважати польоту, руху м'яча. Поки м'яч знову не введений в гру, гравці команди суперника зобов'язані дотримуватися встановленої дистанції, не ближче 9,15 метра від точки, з якої вводиться м'яч.
Створена перешкода в момент руху м'яча в результаті недотримання встановленої дистанції, стає приводом для повторного пробиття штрафного.
У ситуаціях, коли суддя зафіксував подвійне торкання м'яча гравцем, що пробиває штрафний, право на введення м'яча в гру переходить до суперника.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин