Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:58
6648
0

Що таке мундіаль у футболі

Розповідаємо про мундіаль

| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:58
6648
0
Мундіаль у футболі: найфеєричніші змагання у футбольному світі
Twitter
Напередодні чергової світової першості з футболу найбільш часто вживаними словами стають яскраві словосполучення мундіаль, футбол, футбольна фієста і так далі і тому подібне.

Що таке мундіаль?

Мундіаль - це чемпіонат світу з футболу, що проходить раз на чотири роки.

Що означає мундіаль для футболу?
Якщо словосполучення футбольна фієста має абстрактне значення і асоціюється зі святом футболу, то іспанське красиве слово мундіаль, позначає безпосередньо футбольну першість світового масштабу.
У перекладі з латині перша частина слова «Мунд» буквально означає «мир». Отже, все інше слово є прикметником, що має більш широке значення і тільки в контексті футболу. Іншими словами, коли говорять мундіаль, мова йде про чемпіонат світу з футболу, який був, проходить або очікується.
Говорити і вживати слово мундіаль в іншому контексті буде неправильно. Тому вважається неправильним, що таку назву застосовують до будь-якого іншого футбольного турніру на рівні збірних, будь-то «Copa America» або чемпіонат Європи.
Говорячи технічною мовою, мундіаль - це головна подія у футбольному світі чотириріччя. Регламент турніру наступний:
  • в турнірі беруть участь 32 національні збірні, з яких 31 команда потрапляє на чемпіонат світу за результатами відбіркових ігор. Національна збірна команда країни - господині турніру автоматично стає учасницею фінальної стадії світової першості;
  • всі учасники команди, які беруть участь в мундіалі, в процесі жеребкування розділені на 8 груп. У кожній групі 4 команди, які в ході 3 ігрових турів з'ясовують хто найсильніший. Дві кращі команди з кожної групи виходять в стадію плей-офф, що стартує з 1/8 фіналу;
  • підсумковими матчами мундіалю стають півфінали. Ті, команди, що програди в них з'ясовують стосунки, борючись за третє місце (бронзові медалі першості);
  • переможці півфіналів стають фіналістами світової першості і борються за Кубок Світу в фінальному матчі турніру.
Що значить мундіаль для футбольної громадськості?
Слово в іспанському і в португальській мові буквально означає футбольний чемпіонат світу. В іншому значенні на побутовому рівні слово мундіаль практично не вживається. Називати цим словом світову першість з футболу стало модним в журналістському середовищі і серед корустувачів. Набагато зручніше писати і читати заголовки в спортивних виданнях, чути коментарі по телебаченню, що стосуються саме мундіалю.
Спортивні коментатори, експерти, вболівальники і самі футболісти охоче прийняли цей вислів в оборот, використовуючи його в розмовній мові.
Вперше слово мундіаль прозвучало в 1982 році, коли на зелених футбольних полях Іспанії проходив черговий чемпіонат світу з футболу. Перед початком турніру на всіх рекламних афішах і інформаційних стендах, на всій футбольній атрибутиці з'явився латинський термін мундіаль. Перший раз за всю історію чемпіонатів світу, головний футбольний турнір планети отримав офіційне нетрадиційне назва - «Copa Mundial de Futbol - Espana 82». Зроблено це було з однією метою. На думку менеджерів турніру і дизайнерів, присутність в контексті світової першості настільки гучного і яскравого слова мало сприяти підвищенню глядацького інтересу до майбутнього турніру на рівні збірних. Створений рекламний імідж чемпіонату світу 1982 року виявився привабливим і припав до смаку всім, як уболівальникам, так і решті спортивної громадськості.
Мундіаль, співзвучний для піснеспіви фанатів і відмінно римований з футбольними кричалками, міцно увійшов в ужиток футбольного співтовариства.
З того часу, всі наступні світові першості на рівні національних збірних стали називатися одним простим і ємним словом - мундіаль. Таку назву стало інтернаціональним. Незалежно від того, в якій частині світу проходить турнір, яка країна приймає змагання між збірними командами і якою мовою говорять уболівальники на трибунах, значення слова мундіаль зрозуміло всім.
З тих пір, як це слово міцно прижилося в футбольному лексиконі, спостерігається тенденція його поширення і в інших видах спорту.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин