Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 01 листопада 2023, 13:35
6567
0

Що таке пас у футболі

Розповідаємо про пас у футболі

| Оновлено 01 листопада 2023, 13:35
6567
0
Що таке пас у футболі
Twitter
Основні технічні ігрові елементи, якими насичений футбол, паси, передачі і удари. В процесі гри ключовим моментом для кожної з команд - учасниці є ефективні командні дії. Від уміння гравців точно передати м'яч своєму партнеру по команді залежить якість гри і продуктивність дій футболістів на поле.
Пас у футболі або цілеспрямовані передачі визначають шанси команди в атаці, ефективність дій в обороні. Рівень технічної і тактичної підготовки команди, майстерність футболістів багато залежать від культури пасу, від того, наскільки технічно грамотно виконуються передачі на великі відстані.
У сучасному футболі більше цінується командна гра, коли гравці за допомогою вивірених передач створюють гольові моменти біля воріт суперника. Пас може стати ключовим фактором для гольового моменту, бути вирішальною ланкою в оборонних порядках .

Що таке точний пас?

Точність пасу залежить від уміння і навичок футболіста. У будь-якій ігровій ситуації гравець повинен володіти технічними прийомами, за допомогою яких він може вчасно передати м'яч партнеру по команді, створивши тим самим загрозу воротам суперника або навпаки, знижуючи напруженість ігрового моменту біля власних воріт.
Для футболістів, які грають на різних позиціях, характерно використання певного виду пасу. Якщо гравці лінії атаки більше орієнтуються на швидкі і короткі передачі, то гравці центру поля і лини захисту найчастіше виконують довгі паси, адресовані партнерам в пусту зону.
Традиційно гравці використовують такі види пасів:
  • пас «щічкою» або передача, виконана на коротку відстань безпосередньо партнеру по команді або в нову зону. Ці передачі не відрізняються силою удару і більше орієнтовані на точність. Удар по м'ячу виконується внутрішньої частина стопи (щокою). Як один з різновидів короткого пасу є удар по м'ячу зовнішнього боку стопи (шведа);
  • діагональ або діагональний пас. Цей вид передачі використовується при активній грі на флангах. Завдання футболіста полягає в тому, що б за допомогою навісної передачі перевести м'яч на інший фланг або ж за допомогою навісу в штрафний майданчик, створити гострий момент біля воріт суперника. Як правило, подібні передачі робляться ударом ноги під м'яч, як внутрішньою стороною стопи, так і зовнішньої, в залежності від напрямку і мети пасу, положення тіла гравця на полі і позиції , того що віддає. Навіси - улюблена манера зробити передачу гравцям своєї команди під час виконання кутових і штрафних ударів. При грі в обороні навіс є найпростішим і ефективним способом винести м'яч з небезпечної зони і розрядити обстановку біля власних воріт. Навісний пас виконується воротарями в якості варіанту введення м'яча в гру.
  • передача підсічкою. Цей вид пасу застосовується при необхідності передати м'яч партнеру по команді, минаючи гравця команди - суперника. Зазвичай такий вил пасу використовується для закидання м'яча за спину захисної лінії команди суперника на свого гравця, що знаходиться на ударній позиції. Передача не повинна бути сильною і виконуватися з особливою точністю.

Що означає тип паса і класифікація?

Паси можна умовно розділити на типи. Що це - звичайний пас? Передача від одного гравця команди іншому, за допомогою якої здійснюється виконання певної комбінації або здійснюється перешкода атакуючим діям суперника. Таким передач за весь матч може бути зроблено кілька сотень. Чим точніше паси, тим вище ефективність гри всієї команди.
Паси можуть бути довгими і короткими. Перші робляться на відстані 30-40 метрів, з метою різко загострити ситуацію на полі. Другі використовуються при комбінаційній грі, з метою подолання оборонних порядків противника.
Паси можуть здійснюватися як по повітрю, тобто верхом, так і по землі. Верхом здійснюються передачі на великі відстані або навіси. Низом пасується м'яч на короткі дистанції в процесі виконання комбінаційних дій. Пас низом може бути зроблений в обличчя своєму партнеру або зроблений в розріз на хід партнера, на зону що звільнилася.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин