Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 25 жовтня 2023, 16:53
6646
0

Що таке бомбардир в футболі

Розповідаємо про футбольного бомбардира

| Оновлено 25 жовтня 2023, 16:53
6646
0
Що таке бомбардир в футболі
Twitter
У футболі основне завдання граючих команд полягає в забиванні голів у ворота суперника. Справлятися з цією функцією повинні гравці лінії атаки, проте апріорі завдання вразити ворота суперника за будь-якої ситуації лежить на кожному футболістові. Гравець атаки, що забиває регулярно голи, результативність якого в кожному матчі і протягом усього сезону перебуває на високому рівні, неофіційно називається бомбардир, футбол трактує це слово по-своєму.
На відміну від традиційного тлумачення цього слова, яке безпосередньо пов'язане з військовою сферою і означає буквально - обслуга артилерійської гармати, бомбардир в футболі - це гравець, який грає в амплуа нападника і забиває багато голів. Статус бомбардира зобов'язує гравця перебувати в хорошій фізичній і ігровій формі, нести реальну загрозу оборонним порядкам команд - суперниць.

Що значить бомбардир в сучасному футболі?

Бомбардирами найчастіше стають гравці, що знаходяться в центрі атакуючої лінії своєї команди на позиції центрального нападника. Успіх і результативність нападника залежить від ефективних і активних дій всієї команди. Гравці середньої лінії, інші нападники докладають усіх зусиль, щоб вивести форварда на ударну позицію.
Бомбардир повинен володіти унікальними ігровими навичками, високими фізичними кондиціями і гострим гольовим чуттям, щоб своїми діями реалізувати перевагу всього колективу. Прийнято вважати, що критерії для отримання футболістів статусу бомбардира наступні:
  • встановлення певного рекорду за кількістю забитих м'ячів протягом одного турніру;
  • стабільна результативність;
  • висока технічна майстерність, везіння.
  • гольове чуття;
  • постійна націленість на ворота суперника;
  • вміння з максимальною вигодою використовувати становище на полі.
Бомбардиром вважається футболіст, який відрізняється забитими м'ячами в кожному третьому офіційному матчі. Практично всі турніри на рівні національних клубних першостей, кубкові змагання, офіційні турніри на рівні національних збірних мають свої змагання бомбардирів, в яких за титул самого щасливого і забивного нападника змагаються гравці різних команд. Кожен сезон складає топ кращих бомбардирів в клубних чемпіонатах, в єврокубкових змаганнях. Раз на чотири роки визначаються кращі бомбардири європейського і світової першості з футболу серед національних збірних.
Кращий бомбардир, який забив більше м'ячів в регулярних матчах національної першості, визначається по закінченню сезону. Нагородою за видатний результат, досягнутий протягом всього турніру в клубному чемпіонаті, є приз - «золота бутса УЄФА». Якщо на звання кращого бомбардира претендує відразу кілька футболістів, перевагу отримує той гравець, який провів меншу кількість матчів і хвилин на полі.
Бомбардир - це не ігрова спеціалізація футболіста. Термін вживається, щоб зайвий раз підкреслити виняткову продуктивність нападника під час гри. Талановитих і забивних футболістів можуть називати так само голеадорами або просто форвардами. В окремих країнах, де футбол особливо популярний, найращих нападників називають по-різному:
  • в Іспанії це голеадор;
  • в Британії забивних форвардів називають Страйкер;
  • в Італії нападника, що регулярно забиває м'ячі, прийнято називати меркатором.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин