Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 17:21
4436
0

Що таке гол у футболі

Розповідаємо про голи у футболі

| Оновлено 31 жовтня 2023, 17:21
4436
0
Що таке гол у футболі
Twitter
Відповідно до Правил, основною і головною метою гри в футбол голи, забиті у ворота команди - суперниці. Кількість забитих голів визначає переможця в футбольному матчі, незалежно від статусу гри.

Що значить, термін гол і звідки він з'явився?

Відповідно до правил гри в м'яч ногами, придуманими в Англії ще в середині XIX століття, основне завдання команд - учасниць футбольного матчу уразити ціль. Гол в перекладі з англійської буквально означає «мета». Що це означає? Гравці кожної з команд повинні своїми активними діями на полі створити ігрову ситуацію, коли м'яч перетне лицьову лінію на боці команди - суперниці в позначеному місці. Саме цю ділянку лицьової лінії, позначену двома стійками, і є метою, до якої потрібно забивати м'ячі.
Чим більше забито голів у футболі, тим результативніше гра. Перемагає команда, яка за відведений час змогла більшу кількість разів вразити ціль. Голи повинні забиватися без порушення правил. Щоб попадання в ціль було зафіксовано, необхідно щоб м'яч повністю перетнув лицьову лінію на позначеній ділянці.
Взяття воріт може бути зараховано в результаті активних наступальних дій гравців супротивної сторони, так і в результаті неакуратних і необережних дій (удар в напрямку власних воріт) гравців власної команди.

Що означає гол в сучасних правилах гри в футбол?

Згодом мета на лицьовій лінії прийняла форму воріт, до вертикальних стійок додалася перекладина. Поняття «гол» трансформувалося і стало позначати вже не ділянку лицьової лінії, а безпосередньо вже саме результативна дія.
Поступово термін «гол» перекочував з побутового сленгу в спортивну термінологію під новим значенням. В наслідок нове трактування було зафіксована в Правила гри в футбол. Голом стали називати м'яч, забитий гравцями однієї з команд в ворота суперника.
Голи можуть бути наступними:
  • взяття воріт, досягнуте в результаті вдалих комбінаційних дій гравців атакуючої команди;
  • автоголом називається м'яч, забитий гравцем однієї з команд у власні ворота;
  • голи, забиваються зі стандартних положень (прямий удар при виконанні штрафного, пенальті).
  • голи, забиваються в серії 11-ти метрових ударів.
Кожне взяття воріт, зафіксоване в суддівському протоколі, йде в загальний залік, впливаючи на підсумковий результат матчу.
Щоб гол був зарахований, ситуація на полі не повинна суперечити правилам. Голи, які стали наслідком ігрової ситуації, забиваються ударами ногою, головою, будь-якими іншими частинами тіла, виключаючи контакт м'яча з руками гравця. Взяття воріт не буде зараховано, якщо гол забивався гравцем атакуючої команди з положення «поза грою».
Сучасні Правила чітко визначають ситуацію, коли взяття воріт не відбулося, тобто гол не буде зарахований:
  • м'яч не перетнув умовну лінію воріт;
  • удар по м'ячу, що влетів у ворота, зроблений з положення «поза грою»;
  • удар зі штрафного, в результаті якого м'яч влетів у ворота, зроблений до свистка судді;
  • гол, забитий з порушенням правил гравцями атакуючої команди;
  • м'яч, не торкнувся жодного гравця і влетів у ворота після виконання вільного удару, вкидання з-за бокової лінії.
Кількість забитих голів визначає переможця футбольного матчу. При рівній кількості забитих м'ячів, результатом гри є нічия.
Голи можуть мати певний статус:
  • переможний;
  • гостьовий.
У першому випадку гол буде вважатися переможним, якщо при досягненні нічийного результату в основний час матч, для визначення переможця призначається додаткове ігровий час, протягом якого суперники повинні забити один вирішальний гол. Єдиний м'яч, забитий в цей проміжок часу, буде вважатися для команди переможним.
Гостьові голи є статистичним інструментом, що дозволяє визначити переможця двоматчевого протистояння. Якщо за підсумками двох зустрічей, в гостях і вдома, переможець не виявлений, командою що перемогла вважається та, яка забила більше голів на чужому полі.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин