Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 25 жовтня 2023, 15:17
30400
0

Футбольне поле - розміри, розмітка

Розповідаємо про футбольне поле

| Оновлено 25 жовтня 2023, 15:17
30400
0
Футбольне поле - розміри, розмітка
Twitter
Футбольне поле - це майданчик з відносно рівною горизонтальною поверхнею прямокутної форми. Що це таке за місце, яке використовують для гри в футбол? Відповідно до затверджених правил в футбол грають на ділянці з визначеними кордонами, що означає ігрову зону. Відповідно, розмір футбольного поля має ключове значення і визначається природними або штучно створеними умовами. Які розміри і площа футбольного поля?
Його розміри регламентовані складом Правил і можуть варіюватися в допустимому діапазоні в залежності від рівня проведених змагань. Стандартний розмір футбольного поля, площі відведеної для гри в футбол, має наступні параметри:
  • довжина футбольного поля варіюється в діапазоні 90-120 м;
  • ширина футбольної площадки становить 45-90 м.
Стандартні розміри 100-110 х 64-75 метрів мають футбольні поля, призначені для проведення офіційних ігор. Тренувальні поля мають меншу площу, обмежену розмірами 50х90 м. У будь-якому випадку майданчик для гри повинен мати прямокутну форму.
Як правило, в більшості випадків для футбольних матчів на всіх рівнях використовується поле довжиною 105 і шириною 68 метрів.

Що значить орієнтація футбольного поля і розмітка?

Відповідно до негласних вимог і рекомендаціями УЄФА, футбольні поля повинні мати чітку орієнтацію по сторонах світу. Поздовжня частина майданчика повинна бути зорієнтована на північ, щоб звести до мінімуму вплив прямих сонячних променів на гравців, що знаходяться на полі під час гри.
Чітких обмежень і вимог щодо орієнтації футбольного майданчика в Правилах гри в футбол немає, проте будь-яка спортивна арена, яка претендує на місце в рейтингу УЄФА, повинна відповідати цим параметрам.
Ігрова зона, визначена стандартними розмірами, обов'язково має розмітку, як зовнішню, так і внутрішню. Зовнішні лінії - це протилежні одна одній бічні і лицьові лінії.
Внутрішня розмітка включає в себе:
  • центральну або середню лінію, яка ділить поле на дві рівні половини;
  • центральне коло, окружність в центрі поля радіусом 9,15 м з центром в середині центральної лінії;
  • кожна половина поля має позначені лініями штрафну і воротарський майданчик (площа воріт);
  • кути футбольного поля окреслені чвертю окружності і позначені флагштоками.
Кожна позначена на футбольному полі зона має своє призначення. З центру поля, розташованого в центральному колі, починається розіграш м'яча при початку матчу, а так же починається розіграш м'яча після кожного забитого гола.
У штрафному майданчику допускається гра руками для воротарів. Всі порушення, допущені гравцями команди, що захищається в межах штрафного, караються штрафним ударом з 11-ти метрової позначки (пенальті).
Відмітка 11-ть метрів розташована безпосередньо на центральній осі воріт, строго по центру, на відстані 11 метрів від лінії воріт.
Воротарська площа або площа воріт є зоною з пріоритетним відношенням до дій воротаря. Будь-яке насильство на голкіпера під час гри в межах воротарського майданчика не допускається.

Що таке натуральний і штучний газон?

Футбольні поля можуть мати натуральне покриття або газон, виготовлений зі штучних матеріалів. Міжнародні правила на сьогоднішній день не встановлюють жорстких вимог до типу покриття. Єдина умова - нормальний стан газону, що дозволяє граючим реалізувати всі свої фізичні навички і кондиції, що виключає можливість отримання травм в процесі гри.
Оптимальний варіант покриття - натуральний трав'яний газон з доглянутою і стриженою травою. Для підтримки трав'яного газону в гарному стані рекомендується мати на футбольній арені обладнану дренажну систему і підігрів. Для територій з суворими кліматичними умовами, в умовах з обмеженими технічними можливостями спортивної споруди допускається використовувати штучне синтетичне покриття.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин