Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 01 листопада 2023, 14:30
19006
0

Що таке соккер

Розповідаємо про соккер

| Оновлено 01 листопада 2023, 14:30
19006
0
Що таке соккер
Twitter
Соккер - вкорочена англомовна назва футболу, яке набув поширення в ряді англомовних країн. Що таке соккер буквально? Як і футбол - це командна гра в м'яч, в процесі якої гравці однієї команди повинні забити якомога більше голів у воротах іншої команди. Під час гри допускається контакт гравця з м'ячем тільки за допомогою ніг або інших частин тіла за винятком рук. Гра руками дозволена тільки двом гравцям на полі - воротарям, завдання яких полягає в захисті власних воріт.
Іншими словами, соккер не відрізняється від гри в футбол, ні зведенням правил, ні манерою.
Історія з цією назвою йде корінням в середину XIX століття. Соккер - це англійською похідне «soc» від абревіатури «association football», що означає буквально футбол за правилами асоціації. Така довга назва гри в м'яч ногами пояснювалося просто. Значення «за правилами асоціації» - це що б не плутати гру в м'яч за допомогою ніг, з таким видом спорту як регбі, яке було в той час популярно в Англії. Згодом повна і довга назва втратила актуальність. Як назва стали використовувати тільки частина слова «soc» з доданим до нього для звучності суфікса «er».
До слова, аналогічно стало називатися і регбі - на англійський манер ця гра звучить, як «рагерр».
З огляду на те, що гра в м'яч ногами отримала широке поширення не тільки на Туманному Альбіоні, а й по всій континентальній Європі, питання з назвою вирішилося саме собою. Вид спорту на міжнародному рівні перестали називати сокером. У побуті, а трохи пізніше і на офіційному рівні, гру в м'яч ногами стали називати футбол.

Соккер, як вид спорту

Сьогодні соккер залишається альтернативним назвою для гри в м'яч ногами для таких країн, як США, Австралія, Нова Зеландія і ПАР. У цих країнах традиційно футболом прийнято називати інші командні ігри. У Сполучених Штатах це американський футбол, в Австралії і Новій Зеландії - це австралійський футбол або регбі, в ПАР звичайний класичний футбол продовжують називати соккер.
Правила гри такі ж, як і в європейському футболі, прийняті ще в XIX столітті. Для гри в соккер характерно:
  • використання для гри поля стандартних розмірів (105х68 метрів);
  • така ж розмітка (поле центральною лінією розділене на дві половини, є дві штрафні площі і два воротарські майданчики, на кожній лицьовій лінії встановлюються ворота стандартних розмірів);
  • в грі беруть участь дві команди, по одинадцять чоловік в кожній;
  • польові гравці можуть торкатися до м'яча ногами, головою і іншими частинами тіла (гра руками заборонена);
  • воротарі займають позицію у власних воротах. Для захисту від ударів воротарям дозволяється в межах штрафного грати руками;
  • гра ведеться футбольним м'ячем стандартного розміру;
  • рахунок забитих м'ячів ведеться звичайним способом. Переможцем вважається та команда, яка заб'є більшу кількість м'ячів;
  • система штрафів і покарання в соккері така ж, як і в звичайному європейському футболі;
  • суддівство в матчі здійснюється командою арбітрів (головний суддя в полі і два бокових арбітра на лініях).
  • результати гри оцінюються за такою ж системою: перемога - 3 очки команді переможцю; нічийний результат - 1 очко кожній команді учасниці; поразка - 0 очок.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин