Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Снукер
| Оновлено 13 жовтня 2024, 15:04
1806
0

Перший титул за 17 років кар'єри. Завершено снукерний турнір Wuhan Open

У фіналі зустрілися китайці: Сяо Годун переміг Сі Цзяхуея з рахунком 10:7

| Оновлено 13 жовтня 2024, 15:04
1806
0
Перший титул за 17 років кар'єри. Завершено снукерний турнір Wuhan Open
WST. Сяо Годун

Китайський снукерист Сяо Годун нарешті завоював свій перший рейтинговий титул через 17 років після того, як став професіоналом. У фіналі турніру 2024 Wuhan Оpen він витримав натиск молодого китайця Сі Цзяхуея і здобув перемогу з рахунком 10:7.

Перемога стала втіленням амбіцій всього спортивного життя Сяо, який уперше отримав місце у профі аж у 2007 році, вигравши чемпіонат Азії U-21.

Це протистояння стало третім рейтинговим фіналом між двома гравцями з материкового Китаю. Перший такий китайський фінал відбувся у 2013 році, коли Сяо програв із рахунком 6:10 знаменитому Діну Цзюньхуею на турнірі 2013 року Shanghai Masters.

Тріумф Сяо зробив його 7-м переможцем рейтингового турніру з материкового Китаю. 35-річний снукерист декілька разів був близьким до перемоги на рейтингових турнірах, але досі не міг здобути титул.

Він 4 рази поступився у півфіналах і двічі посів друге місце, програвши у фіналах Діну Цзюньхуею (2013 Shanghai Master) і шотландцю Ентоні Макгіллу (2017 Shoot Out).

За перемогу Сяо отримає £140 тисяч, це найбільший гонорар у його кар'єрі. Завдяки тріумфу Сяо Годун посяде 18-ту позицію у світовому рейтингу, піднявшись із 29-го місця.

Хоча поразка стала гіркою пігулкою для Сі Цзяхуея, це був дуже визначний тиждень для нього.

22-річний снукерист зробив перший максимальний брейк (серію 147 очок) у своїй кар'єрі під час півфіналу, в якому він обіграв перший номер світового рейтингу Джадда Трампа (6:2). Після матчу Трамп зазначив, що це був найкращий виступ, який будь-хто коли-небудь показував проти нього.

13-й номер світового рейтингу Сі залишає Ухань із втішним призом у розмірі 63 тисячі фунтів стерлінгів, закріплюється в топ-16, що практично гарантує йому участь у престижному січневому турнірі Masters 2025.

На вечірню сесію гравці вийшли за рахунку 6:3 на користь Сяо Годуна. Незабаром рахунок став 7:3, коли він узяв перший вечірній фрейм.

Сі відповів вражаючим чином: виконав серію 109 очок і скоротив відставання (4:7). Далі були 113 очок від Сяо у 12-му фреймі (8:4). Потім він наблизився лише на один фрейм від перемоги, коли брейком у 77 очок зробив рахунок 9:4. З цього моменту Сі ожив і посилив тиск. Серії 76, 131 і 83 дали йому три переможні партії, і він наблизився в рахунку, відстаючи на два фрейми (7:9).

У Сі була перша можливість у 17-му фреймі, але він промазав складну червону кулю у зелену лузу, зупинивши серію на 46 очках. Сяо повернувся в боротьбу в партії й поставив складний снукер на останній червоній кулі, при цьому білий наблизився до зеленого біля борту. Після трьох спроб Сі залишив кулю на грі для Сяо, який скористалася шансом і завершив матч (10:7).

Сяо Годун після перемоги розповів: «До того, як виграти титул, я думав, що момент перемоги буде надзвичайно захоплюючим. Зараз я справді щасливий, але це не так приголомшливо, як я собі уявляв. Тим не менш, я відчуваю, що вся важка робота за ці роки нарешті окупилася. Для гравця виграти титул є надзвичайно важливим. Я став професіоналом у 2007 році, і після 17 років змагань я нарешті виграв свій перший рейтинговий титул. Незважаючи ні на що, все це того варте.

Сі сьогодні грав дуже добре, і ми мали якісний фінал. Коли два китайські гравці вийшли у фінал на рідній землі, публіка була неймовірно натхненна. Камбек Сі в останніх кількох фреймах змусило мене трохи понервувати. Поки що цей титул дістається мені, але матиме багато можливостей у майбутньому.

Молоді китайські гравці зараз надзвичайно талановиті. Я вважаю, що їм просто потрібно трохи часу, і якщо вони змінять своє мислення та подолають власні бар'єри, вони досягнуть успіху. Чи то Сі Цзяхуей, чи такі гравці, як У Іцзе, Юань Сицзун або Пан Цзюньсю, я думаю, що вони мають шанс стати наступним чемпіоном з Китаю.

Я хочу подякувати глядачам за те, що вони прийшли подивитися матч. Я також хочу подякувати своїм батькам за те, що вони направляли мене на цьому шляху, і сьогодні я нарешті досяг цього. Дуже дякую всім вболівальникам, які підтримують мене, та друзям, які допомогли мені. Я нарешті виграв турнір».

Після поразки у фіналі китаєць Сі Цзяхуей розповів про свої враження від вирішального матчу:

«Я трохи нервував у фіналі, але ні про що не шкодую. Я грав досить добре. Трохи шкода, але нічого страшного. Я повернуся наступного разу і намагатимусь виграти свій перший титул.

Вихід на Мастерс? Це можливість зіграти проти 16 найкращих гравців, що є чудовим шансом повчитися у них. Здобуття такого досвіду буде дуже корисним для мене в майбутньому».

За матеріалами World Snooker Tour

2024 Wuhan Open

Ухань (Китай), 6–12 жовтня

Фінал, 12 жовтня

Сі Цзяхуей (Китай) – Сяо Годун (Китай) – 7:10

Відеофрагменти матчу

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.