Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 вересня 2024, 09:15
4952
9

Боротьба за український хокей: оновлення чи спроба перевороту?

У Федерації хокею України виник серйозний конфлікт

| Оновлено 24 вересня 2024, 09:15
4952
9
Боротьба за український хокей: оновлення чи спроба перевороту?
ФХУ

22 вересня в Кременчуку на Полтавщині відбулося те, що назвали «генеральним конгресом Федерації хокею України». І гучно оголосили, що на цьому зібранні за участю 46-ти з 66-ти делегатів обрали президента ФХУ та нову Раду Федерації. Хоча насправді виглядає, що боротьба за хокейну владу в Україні лише набирає обертів, а ті, хто провів «конгрес» у Кременчуку, зробили фальстарт.

Насправді, повноваження нинішнього очільника ФХУ Георгія Зубка закінчуються цьогоріч у грудні. Відповідно, звітно-виборчий конгрес, на якому мали б обрати нового очільника Федерації, мав би відбутися приблизно в ці терміни. Однак опоненти, головною опорою яких став нині почесний президент ФХУ, очільник Федерації хокею України у 2006-2020 роках Анатолій Брезвін, проявили дивовижну нетерплячість. 19 липня вони в рамках засідання Ради Федерації проголосували за скликання позачергового генерального конгресу на 22 вересня, «усунули» Зубка від влади і призначили виконувачкою обов’язки президента Олександру Слатвицьку, колишню віце-президентку і виконавчого директора ФХУ.

Юридичної сили це голосування не мало. Згідно з рішенням Міністерства юстиції від 05.08.2024, позивачці Слатвицькій відмовили у задоволенні скарги про відмову в державній реєстрації в Єдиному державному реєстрі її як тимчасового керівника ФХУ і, відповідно решти рішень, ухвалених 19.07.2024 під маркою Ради Федерації. Причина – голосування відсторонених членів, проведення зібрання без головуючого, незареєстрований протокол засідання. Річ у тім, що напередодні засідання дисциплінарний комітет ФХУ на вимогу військовослужбовця Максима Шиповського справді відсторонив за антиукраїнську діяльність вісьмох членів Ради Федерації: колишніх хокеїстів Андрія Срюбка, Андрія Бущана, Вадима Шахрайчука, а також Михайла Царенка, Вадима Сисюка, Костянтина Таратуту, Євгена Грищенка, Олега Юдіна і почесного президента Федерації Анатолія Брезвіна.

Федерація хокею України після того продовжувала функціонувати в штатному режимі: національна збірна провела тренувальні збори у Будапешті і взяла участь в олімпійській кваліфікації в Ризі, юнацька національна команда (U18) виступала на турнірах у чеському Тршинці і Будапешті, тривала підготовка до проведення чемпіонату і Кубка України. Власне, саме карта внутрішніх змагань стала для сторони, яка форсувала власне бажання захопити владу в українському хокеї, предметом найбільшого шантажу. Чотири клуби, представники яких були в опозиції до Георгія Зубка, зробили національні змагання розмінною монетою. «Кременчук» Сергія Мазура, «Київ Кепіталз» Євгена Зіміна, херсонський «Дніпро» Євгена Грищенка і вінницькі «Берсерки» Павла Легачева згуртувалися навколо ідеї провести альтернативний Кубок України, турнір, яким мав розпочинатися хокейний сезон.

Врешті, ризикуючи втратити спонсорів, вирішили піти на компроміс, долучитися до решти і взяти участь у спільному турнірі відкриття решта клубів – київські «Сокіл» та «Тризуб» і одеський «Шторм». Проте напруги цей компроміс не зняв. Оголошений на 22 вересня «генеральний конгрес» таки відбувся і всі рішення на ньому, як у старі брежнєвські часи, були ухвалені одноголосно. Зокрема, підтримали делегати в голосуванні за нового президента ФХУ Сергія Мазура, горілчаного магната і колишнього члена Партії регіонів, котрий для цієї мети залишив посаду президента клубу «Кременчук».

Новим словом у юриспруденції стала оцінка діяльності Георгія Зубка на посаді керівника ФХУ. Її визнано «недійсною й нікчемною, такою, що не відповідає займаній посаді».

Так само, як і за єдину і безальтернативну кандидатуру пана Мазура, одноголосно проголосували присутні й за 22-х членів Ради Федерації, більшість з яких, як і в попередньому варіанті, залишаються людьми Анатолія Брезвіна. Часи змінюються, а персони з сумнівним політичним минулим у керівних органах українського хокею залишаються. Відразу четверо обраних діячів раніше входили чи були причетними до визнаної в Україні поза законом Партії Регіонів. То – керівник Львівського обласного осередку ФХУ Микола Романюк, ексзаступник міністра спорту в уряді Азарова Вадим Сисюк, керівник Дніпровського обласного осередку Костянтин Таратута і Едуард Шевчук. Депутат Київради Михайло Царенко донедавна був членом ОПЗЖ і штатним працівником медведчуківської компанії «Глуско Україна». Колишній правоохоронець Євген Грищенко – людина, яку пов’язують із засудженим за замах на вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк ексголовою Херсонської ОДА Владиславом Мангером.

Додайте до цього шістьох керівників обласних осередків ФХУ, де хокею або немає зовсім, або присутній лише на дитячому чи аматорському рівнях, а також президента Федерації керлінгу України Олексія Переверзенцева і питання у фаховості новообраного складу «Ради Федерації» відпадуть зовсім.

«Так званий конгрес, який відбувся в Кременчуку, пройшов всупереч статуту Федерації хокею та українському законодавству, - коментує ситуацію президент ФХУ Георгій Зубко. – Ми жодним чином не визнаємо результати цього «конгресу» і будемо оскаржувати ці дії у законний спосіб. У черговий раз, на жаль, пересвідчилися, що певна група людей, всупереч здоровому глузду, законодавству України, хоче єдиного: задоволення власних амбіцій та руйнації українського хокею. Офіс Федерації хокею і я, як її президент, продовжуємо працювати у штатному режимі».

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Дебют у єврокубках. Довбик вийде в основі Роми на матч Ліги Європи
Футбол | 26 вересня 2024, 20:55 11
Дебют у єврокубках. Довбик вийде в основі Роми на матч Ліги Європи

Перший матч українця у єврокубках за нову команду

«Та ну, і так зрозуміло». Шапаренко відреагував на поразку Динамо від Лаціо
Футбол | 26 вересня 2024, 04:23 10
«Та ну, і так зрозуміло». Шапаренко відреагував на поразку Динамо від Лаціо

Хавбек киян висловився про фіаско команди у матчі 1-го туру ЛЄ 2024/25 проти римлян

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Engineer
Какие, оказывается, прибыльные в нашей стране все вот эти ОБЩЕСТВЕННЫЕ организации - федерации хоккея, футбола, баскета, велоспорта и т.д. Бандюки лезут в них, как те пчелы в улей.
avk2307
Все в нашій країні це боротьба кланів та олігархів.
Тут багато написано за Бревзіна і ко , як вони входили до забороненої в Україні партії регіонів. 
Але мовчання що Зубко старший також належав до забороненої в Україні партії СПУ. Його син також не ангел і в Борисполі співпрацював саме з отими усими поганцями і заробляв непогано і фактично у спадок йому передали ФХУ. (це ще в якій країні так?)
Корочше один на іншого бруд виливає і показують хто біліший.
І Ті і Ті один одного стоять. Взагалі потрібен хтось третій, бажано профільний а не з аєропорту чи з влади
mini.f
Війна ще не закінчилакся, а щури почали вилазити з різних боків. І таке становище не тільки в нашому хокеї. Подивиться, що діється в багатьох обласних асоціаціях футболу, деякі голови обласних адміністрацій раптом почали роботу по протисканню своїх кандидатур на посади голів  областних асоціацій футболу. По Україні ходять чутки, що в Одеській області виконувача обов'язки голови обласної асоціації запроторили до СИЗО, щоб він не був присутнім на звітно-виборчій конференції, на якій будуть призначати, так-так, я не помилився в формуліровці - призначати голову облдержадміністрації на посаду голови обласної асоціацї футболу. А тут якийсь хокей...
Roman
Ця шайка на чолі з  Брезвіним 13 років знищувала хокей, після початку війни поховалась, а зараз знов до кормушки рветься. Тепер Бревзін вирішив поставити командувати свого кореша, а сам буде грати роль сірого кардинала.
valerafan1
Чиясь підстілка вирішила що може керувати українським хокеєм. Всих цих діячів необхідно пожиттєво вигнати з нашого спорту.А Кременчук проявив неповагу до української спортивної і хокейної сім"ї. Сергій Мазур не ганьби Полтавщину.
suforza1921
Все написано однобоко, від, по-суті, нелегітимної ФХУ Зубка. Напевно, Вербицький цей текст писав. 
Зараз Зубка випруть, чи в грудні, в принципі, не важливо. Поїзд Жорика пішов, більшості в конгресі в нього нема і не буде.
От тільки ті, що прийдуть на його місце - Мазур, Брезвін, Слатвицька і ко - не кращі. Шкода, що на процеси у структурі ФХУ впливають не клуби, гравці, тренери і т. д., а чинуші, які в більшості дуже далекі від хокею, але добре відчувають запах "бабок". 
Выталкиватель парашутистов
Я смотрю, в Украину возвращаются бандитские 90-е... Чует мое сердце, что все эти разборки могут закончиться отстрелом особенно шустрых., рупь за сто. Это происходит всегда там, году крутятся криминальные, неучтенные деньги - хоккей, футбол, бокс... и далее по убывающей. Классика жанра- как убирали президента УАФ павелку и назначали вместо него Андрюшу Шевченка.