Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 15 вересня 2024, 21:10
452
0

Андрій ЛЕВЧЕНКО: «Хочемо успішно зіграти у Суперлізі та єврокубку»

Волейбольний клуб «Решетилівка» у новому сезоні має намір досягти високих результатів

| Оновлено 15 вересня 2024, 21:10
452
0
Андрій ЛЕВЧЕНКО: «Хочемо успішно зіграти у Суперлізі та єврокубку»
ВК Решетилівка

Все ближче старт нового волейбольного сезону в Україні. З різних причин склад чоловічої Суперліги помітно змінився і одразу три клуби («Прометей», «Юракадемія» та «Буковина») вже не братимуть участі у турнірі. Тому нашу увагу зараз привертають команди, які здатні їх замінити і поборотися за нагороди чемпіонату країни. Серед них, безсумнівно, і ВК «Решетилівка», який, до речі, разом із двома призерами попереднього сезону – «Епіцентром-Подоляни» та «Житичі-Полісся» – представлятиме Україну на міжнародній арені.

Влітку цього року команду з Полтавської області очолив відомий у нашій країні наставник, причому сам у минулому добрий волейболіст Андрій Левченко. Саме під його керівництвом дніпровський «Прометей» уперше у своїй історії став чемпіоном країни, а потім дебютував в єврокубкових турнірах, ледь не діставшись основного раунду Ліги чемпіонів. Крім того, Левченко кілька років поспіль допомагав Угісу Крастіньшу у національній збірній України і був головним тренером нашої молодіжної збірної U-22.

- Андрію Сергійовичу, як у Вас виник варіант з «Решетилівкою»? – питаю у наставника.
- Ще наприкінці минулого сезону, коли я був змушений піти із «Прометея», зі мною зв'язалися представники керівництва «Решетилівки» та запропонували співпрацю. Ми зустрілися, обговорили всі питання, що нас цікавлять, і я вирішив працювати в цьому клубі. А вже після відпустки гравців у міжсезоння мене представили команді у якості головного тренера.

– Що для Вас було вирішальним фактором?
- Насамперед те, що керівництво клубу має великі плани та амбіції. Перед нами стоять серйозні завдання – це потрапити до призерів чемпіонату України і якомога успішніше виступити в Кубку Виклику. До речі, те, що «Решетилівка» заявилася до європейського турніру, вже була моя пропозиція. Адже за підсумками минулого сезону команда посіла лише 5 місце у чоловічій Суперлізі. Але через те, що «Прометея» та «Юракадемії», які стояли вище за нас у турнірній таблиці, вже немає, то з'явилася можливість спробувати себе на такому високому рівні. Керівництво клубу мене підтримало, але при цьому поставило завдання пройти якнайдалі.

– А потенціал гравців для цього відповідає?
– Ми зараз будуємо, по суті, нову команду. З торішнього складу залишилося лише кілька волейболістів. Проте ми зміцнилися деякими досвідченими гравцями. Є у нас і два кубинські легіонери.

– Можете докладніше розповісти про новачків?
- Так, звичайно. У команду запрошено двох гравців із клубу «Житичі-Полісся», який став бронзовим призером попереднього чемпіонату країни. Це зв’язуючий Микола Куранов та центральний блокуючий Андрій Оробко. Ще одним зв’язуючим тепер у нас буде Микола Бовсуновський із Тернополя. Догравальник Іван Кривобок особливого представлення не потребує, оскільки у складі дніпровського «Прометея» він двічі ставав чемпіоном України, а трохи раніше разом із харківською «Юракадемією» завойовував бронзову медаль. Разом із ним на цій позиції діятиме і вихованець сумського волейболу Костянтин Борщенко, який відіграв минулий сезон за команду вищої ліги «Хотинські козаки». Прийшов до нашого колективу ще один волейболіст, який починав грати у Сумах, це молодий центральний блокуючий Дмитро Цацорін.

Щодо легіонерів, то обидва гравці представляють Кубу. Діагональному Єлісеру Рохасу Мадану 27 років. Більшість своєї кар'єри він провів у себе на батьківщині, причому раніше грав за молодіжну збірну країни. Догравальник Юснір Понсе Де Леон на п'ять років молодший. Він також виступав у складах збірної Куби різних юнацьких та юніорських віків. Сподіваюся, що всі ці хлопці дуже допоможуть нам успішно виступити цього сезону.

- Наскільки відомо, деякі тури чоловічої Суперліги Федерація волейболу України має намір проводити у Решетилівці. І це вперше під час війни, коли ігри відбуватимуться не у Чернівцях. Як у клубі та у місті до цього ставляться?
– Тільки позитивно. У наш важкий час спорт ще більше об’єднує людей, додає емоцій, хоч ненабагато відволікає від війни. Приклад тому футболу, коли глядачів повернули на трибуни. З іншого боку, приймаюча сторона має велику відповідальність за безпеку людей. У Решетилівці чудовий спортивний комплекс саме із ухилом на волейбол. До речі, саме тут тренувалася збірна України з сидячого волейболу, яка потім виступала у Парижі на Паралімпійських іграх. Так ось поряд зі спортивним комплексом розташовано бомбосховище і у разі оголошення повітряної тривоги, спортсмени та глядачі можуть швидко перебратися до нього. Дуже хотілося б, щоб цього не знадобилося. Але всі ми розуміємо, що маємо бути готовими до всього.

- Нещодавно ми повідомляли, що, готуючись до нового сезону, «Решетилівка» була у Польщі, де зустрічалася з іншим українським клубом, львівським «Баркомом-Кажани». Це також була Ваша ініціатива?
- Так, моя. Насамперед, я зв'язався з моїм добрим другом українським тренером Сергієм Капелусем, який зараз працює у польському клубі з міста Бельсько-Бяла. Там поставили завдання наступного сезону пробитися до Плюс Ліги. Сергій погодився та допоміг організувати зустріч. Потім зателефонував Угісу Крастіньшу і той теж із задоволенням відгукнувся (до речі, на фото – команди «Барком-Кажани» та «Решетилівка» перед грою – прим.І.З.). А третя команда була із Кракова. У всіх трьох контрольних матчах ми поступилися, але здобули значний досвід перед стартом у єврокубку.

– Виїхати за кордон зараз дуже складно. Як вирішувалося це питання?
- Мені дуже допомогло те, що я рік тому виїжджав із «Прометеєм» на кваліфікацію Ліги чемпіонів, потім на ігри Кубку ЄКВ, а також із національною збірною та збірною України U-22. Тому я вже знаю, які документи потрібні. Крім того, як було сказано раніше, ми незабаром гратимемо в Кубку Виклику, тому в будь-якому випадку довелося б готувати ті самі документи. Тож все було нормально.

- У Кубку Виклику першими суперниками «Решетилівки» буде команда «Клаксвік» із Фарерських островів. Де її прийматимете?
- Ми зв'язалися з представниками «Клаксвіка» і домовилися, що обидва матчі проведемо на їхньому майданчику 16 та 17 жовтня. На даний момент, мені здається, це чудовий варіант. Проте завдання проходу до наступного етапу ніхто не скасовував, тож боротимемося за перемогу за сумою двох поєдинків.

- Поки що календар чоловічої Суперліги наступного сезону не опубліковано. А ви знаєте, коли стартує чемпіонат України?
- Скоріш за все, в останній тиждень вересня, орієнтовно 27 числа. Сподіваємось, що до єврокубку ми зіграємо не лише матчі першого, а й другого турів Суперліги. Це, звичайно, допоможе нам краще підготуватися до ігор Кубка Виклику.

Склад ВК «Решетилівка» у сезоні 2024-2025 років

Зв’язуючі – Микола Куранов, Микола Бовсуновський
Догравальники – Дмитро Шаврак, Іван Кривобок, Костянтин Борщенко, Юснір Понсе Де Леон (Куба)
Центральні блокуючі – Руслан Осипенко, Данило Махонін, Андрій Оробко, Дмитро Цацорін
Діагональні – Нік Сотник, Елісер Рохас Мадан (Куба)
Ліберо – Євген Бойко, Михайло Бойко

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бойовий матч та камбек господарів. Полісся вдома переграло Верес
Футбол | 15 вересня 2024, 19:58 7
Бойовий матч та камбек господарів. Полісся вдома переграло Верес

Олександр Назаренко забив у четвертій грі поспіль, це принесло його команді лідерство в УПЛ

У першому турі Плюс Ліги Барком-Кажани програв чемпіону Польщі
Волейбол | 14 вересня 2024, 23:41 0
У першому турі Плюс Ліги Барком-Кажани програв чемпіону Польщі

Підопічні Угіса Крастіньша поступилися волейболістам «Ястшембски Вегель» з рахунком 1:3

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.