Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 13 вересня 2024, 07:10
640
0

Війна на клітинах. Президент FIDE хоче повернути рф у шахи, Україна проти

На генасамблеї ФІДЕ у Будапешті можуть проголосувати за повернення рф

| Оновлено 13 вересня 2024, 07:10
640
0
Війна на клітинах. Президент FIDE хоче повернути рф у шахи, Україна проти
Getty Images/Global Images Ukraine

Жорстока війна рф проти України тепер перекинулася і на світ шахів. Подробиці опубліковано у статті BBC.

Після повномасштабного вторгнення рф в 2022 році Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) проголосувала за відсторонення збірної росії та офіційних осіб від участі у змаганнях. Для країни з великою історією домінування у шахах це був гіркий удар, але тепер кремль намагається дати відсіч.

Голосування на генеральній асамблеї ФІДЕ наступного тижня у Будапешті під час шахової Олімпіади може повністю відновити команди та гравців з росії у міжнародних шахових змаганнях. Українці за підтримки союзників із Великобританії, Німеччини та інших країн намагаються їх зупинити. Президентом ФІДЕ є колишній віце-прем'єр рф аркадій дворкович.

Малкольм Пейн із шахової федерації Англії розповів, що москва здійснює повільне захоплення федерації, вносячи зміни до її статуту та впливаючи на порядок прийняття рішень:

«Контроль Росії над ФІДЕ абсолютний. Ми маємо своєрідний прояв того, що за радянських часів називалося вертикаллю влади. Будь-яке голосування, яке росія хоче провести, завжди відбувається. ФІДЕ є членом МОК. Потрібно, щоб МОК чинив тиск на федерацію з метою збереження санкцій проти росії».

Пропозиція про відміну всіх санкцій проти росії була внесена Федерацією шахів Киргизстану, ключовим союзником рф в Центральній Азії. Проте очікується, що й інші країни підтримають москву на конгресі ФІДЕ.

Глава шахової федерації Німеччини Інгрід Лаутербах зазначила, що кожна федерація має один голос і що багато держав Африки та Азії легко піддаються впливу і голосують на користь рф: «Ви бачите, що проросійські люди намагаються захопити владу. Це справді тривожно».

У червні комісія ФІДЕ з етики вжила окремих заходів: ввела санкції проти російської шахової федерації (рфш), виключивши її на два роки за дискредитацію шахів та порушення принципів цієї міжнародної організації. Комісія встановила, що рфш організовувала турніри на територіях України, незаконно окупованих російськими військами, і винесла догану російському президенту ФІДЕ за його членство в раді рфш. Членами ради рфш також є колишній міністр оборони сергей шойгу і прес-секретар кремля дмітрій песков, які знаходяться під міжнародними санкціями.

Зрозуміло, що аркадій дворкович заявив, що його колеги у раді ФІДЕ не згодні із забороною федерації рфш, і вона буде оскаржена. Вирішальне голосування пройде на Генеральній асамблеї ФІДЕ наступного тижня і стосуватиметься санкцій, застосованих у 2022 році, а саме – виключення збірної росії з шахів, прапора, гімну та офіційних осіб із усіх міжнародних шахових заходів.

Збірні росії та білорусі з шахів були тимчасово дискваліфіковані в 2022 році через повномасштабне вторгнення рф в Україну Спроба України перешкодити росії взяти під контроль світову шахову організацію досягає апогею. Президент України Володимир Зеленський доручив це завдання своєму радникові зі стратегічних питань Олександру Камишину, який прославився на початку війни тим, що підтримував залізниці України у робочому стані, незважаючи на неодноразові атаки.

Олександр Камишин, новий глава Федерації шахів України розповів: «Я був дуже здивований результатами голосування у Будапешті. У нас у цій війні загинув 21 шахіст. Несправедливо навіть порушувати це питання на порядку денному, допоки росія вбиває наших мирних жителів, наших шахістів в Україні».

Малкольм Пейн побоюється, що якщо росію знову пустять у шахову гру, то це стане величезним успіхом пропагандистів: «Вони зможуть вказати на це і сказати: дивіться, нам дозволили повернутися в шахи. Вони зможуть продемонструвати своїм громадянам, що їм не потрібно більше зазнавати стільки поневірянь, скільки вони мають через війну».

Для України та її західних союзників шахи – один із елементів кампанії щодо підтримки санкційного тиску на росію в усіх напрямках. Однак після 2,5 років війни заклики повернути москву до міжнародної спільноти стають все гучнішими, зазначає ВВС.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч ЧС-2024 з футзалу Аргентина – Україна
Футзал | 13 вересня 2024, 03:12 3
Де дивитись онлайн матч ЧС-2024 з футзалу Аргентина – Україна

15 вересня о 18:00 пройде матч 1-го туру чемпіонату світу з футзалу

Відомий тренер розповів, хто поверне збірну України до нормального стану
Футбол | 12 вересня 2024, 09:57 2
Відомий тренер розповів, хто поверне збірну України до нормального стану

Сергій Ковалець – про найближчі перспективи команди Сергія Реброва

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.