Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Паралімпійські ігри
| Оновлено 07 вересня 2024, 19:30
233
0

Перша медаль у пауерліфтингу. Українець завоював бронзу Паралімпіади

Юрій Бабинець посів третє місце у категорії до 80 кг

| Оновлено 07 вересня 2024, 19:30
233
0
Перша медаль у пауерліфтингу. Українець завоював бронзу Паралімпіади
Getty Images/Global Images Ukraine. Юрій Бабинець

Збірна України здобула першу нагороду у пауерліфтингу на Паралімпійських іграх 2024. Її володарем став Юрій Бабинець, який виступав у вазі до 88 кг.

29-річний Бабинець проводить другу Паралімпіаду в кар'єрі. На дебютних Іграх у Парижі український спортсмен, виступаючи у вазі до 80 кг, посів лише дев'яте місце. У Парижі Бабинець був серед претендентів на бронзу. Перед стартом змагань він заявив у першій спробі вагу 212 кг – це третя найбільша серед усіх учасників.

Бабинець взяв 212 кг, після чого зміг підняти і вагу 214 кг, закріпившись на третьому місці. Найближчі переслідувачі українця, Мохаммед Хаміс Халаф з ОАЕ та Хуснідін Усманов з Узбекистану наступну вагу у 215 кг та 213 кг відповідно підняти не зуміли.

Не зуміли покращити свої результати представники Азії й в останній спробі. Бабинець намагався штурмувати вагу 225 кг, яка могла зробити його й срібним призером. Втім судді не зарахували спробу українського пауерліфтера навіть попри те, що його команда згодом подавала протест на це рішення. Чемпіоном Ігор став китаєць Панпан Ян. Його фінальна спроба на 242 кг виявилася успішною і принесла йому золото з паралімпійським рекордом.

Юрій Бабинець: «Я дуже щасливий. Це перша моя паралімпійська нагорода. Емоції переповнюють. Хотілося б подякувати своїй сім'ї та тренерам, вони підтримують увесь цей шлях. Завдяки їм я тут. Ми спершу боролися за третє місце, і коли побачили, що я гарантовано буду третім – боролися за срібло. Не зарахували, бо спроба була справді важка. Я вперше пішов на таку вагу, це був мій найкращий результат. Максимально виклався».

Медаль Бабинця є першою в історії України у чоловічому пауерліфтингу на Паралімпійських іграх. Перед цим українці виборювали нагороди лише у жіночих турнірах. «Перший паралімпійський медаліст в історії чоловічого пауерліфтингу? Навіть не задумувався, не знав про це, якщо чесно. Максимально щасливий».

Юрій Бабинець – 29-річний український пауерліфтер з Волині. 2-разовий призер чемпіонатів світу та бронзовий медаліст Євро у командному пауерліфтингу. На особистому рівні Бабинець здобував лише одну нагороду – бронзу у вазі 80 кг на ЧЄ-2022. На чемпіонаті світу 2023, виступаючи у вазі до 88 кг, зупинився за крок від медалі – четверте місце.

Паралімпійські ігри 2024

Париж (Франція), 7 вересня

Пауерліфтинг. До 88 кг, чоловіки

  • 1. Ян Панпан (Китай) – 242 кг
  • 2. Мохамед Елефат (Єгипет) – 224 кг
  • 3. Юрій Бабинець (Україна) – 214 кг

Фотогалерея

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.