Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 02 вересня 2024, 21:26
613
0

Рогліч бере гонку під контроль. Підсумки другого тижня Вуельти-2024

Sport.ua підбиває підсумки другого тижня іспанського Гран туру

| Оновлено 02 вересня 2024, 21:26
613
0
Рогліч бере гонку під контроль. Підсумки другого тижня Вуельти-2024
Getty Images/Global Images Ukraine. Прімож Рогліч

Рогліч взяв гонку під контроль

Після першого тижня ситуація, в яку потрапив Прімож Рогліч на нинішній Вуельті, була непростою. З одного боку, у нього було доволі суттєве відставання від Бена О'Коннора в загальному заліку, з іншого – на дев'ятому етапі Енрік Мас продемонстрував свою перевагу над словенцем у гірському ході та позначив свої претензії на підсумкову перемогу.

Це ставило Рогліча в дуже складну тактичну позицію. З одного боку, йому разом із партнерами по «Red Bull Bora» потрібно було робити гонку максимально селективною, щоб відігравати час у О'Коннора. З іншого – влаштовуючи серйозну селекцію, був дуже серйозний ризик нарватися на результативну атаку Маса в горах.

Однак по ходу другого тижня нинішньої Вуельти Рогліч взяв гонку під контроль і значно підвищив свої шанси на підсумкову перемогу. По-перше, капітан «Red Bull Bora» відіграв ще майже три хвилини відставання від О'Коннора. Від переваги австралійця залишилася лише 1 хвилина та 4 секунди, і немає сумнівів у тому, що на третьому тижні Рогліч це відставання відіграє. Хоча залишитися на подіумі Бену цілком під силу – нагадує сценарій, за яким Давід Арройо заїхав на подіум Джиро д'Італія 2010 року.

По-друге, Рогліч показав свою перевагу над Масом. Виявилося, що перфоманс іспанця на дев'ятому етапі був разовим випадком, і на другому тижні в горах він виглядав загалом слабкішим за капітана «Red Bull Bora». Це стосується, перш за все, 13-го етапу з фінішем на важкому підйомі Пуерто де Анкарес, де Рогліч зумів виграти у Маса 58 секунд. Енрік спробував відповісти на атаку словенця, але переоцінив свої сили, і на останніх кілометрах підйому практично встав, пропустивши вперед не тільки Рогліча, а й Мікеля Ланду, Матіаса Ск'єлмосе, Карлоса Родрігеса, Давіда Году і Флоріана Ліповітца.

Час показав, що Мас урок зі своєї помилки виніс, і на 15-му етапі з фінішем на Куїту Негру діяв більш обачливо. Він не став відповідати на атаку Рогліча, а добрав його трохи пізніше в рівному темпі, після чого ненадовго навіть зміг скинути словенця з колеса. Капітан «Red Bull Bora» знову виглядав наприкінці тижня трохи гірше, ніж на попередніх етапах, але, як і на дев'ятому етапі, зумів уникнути часових втрат.


Getty Images/Global Images Ukraine

Так чи інакше, у загальному заліку Рогліч виграє у Маса 1 хвилину і 20 секунд. Відіграти таке відставання гонщику «Movistar» буде дуже важко – надія лише на те, що Пріможа підведе відновлення і на одному з гірських етапів він зловить кризу. Ну і не будемо забувати, що в рукаві у Рогліча є ще козир у вигляді 25-кілометрової рівнинної розділки в Мадриді в останній день Вуельти. І, навіть незважаючи на те, що в минулому у словенця було чимало невдач у розділках під кінець третього тижня Гран турів, там він у Маса вигравати повинен – аж надто слабкий Енрік в такій вправі, як індивідуальна гонка на час.

Зазначимо, що перевага Рогліча над Масом та рештою суперників могла бути на 20 секунд більшою, проте за підсумками 15-го етапу словенець був оштрафований. Перед початком фінального підйому на Куїту Негру Рогліч вирішив змінити велосипед на більш «гірську» модифікацію з більш легкими передачами, та надто активно користувався допомогою технічки, коли повертався в пелотон. Сам Прімож уже визнав, що гра не варта була свічок, при цьому не заперечуючи своєї провини.

Щодо Карапаса, Ланди та компанії, то через ту фору, яку дали О'Коннору, вони ризикують залишитися без подіуму. Тож на третьому тижні вони будуть зацікавлені в селективній гонці чи не більше, ніж сам Рогліч. «Soudal Quick Step» вже спробували влаштувати її на 15-му етапі – саме команда Патріка Лефевра виконала левову частку роботи в пелотоні, після чого Ланда намагався атакувати своїх прямих конкурентів.

Але, як уже неодноразово бувало в кар'єрі баска, коли команда на нього активно працює, сам Мікель у кінцівці виглядає не найкращим чином. Ланда на Куїту Негру програв не лише Роглічу з Масом, а й Карапасу, Сеппу Куссу та Маттіасу Ск'єлмосе, який дуже сильно додав на останніх сотнях метрів дистанції. Що стосується Карапаса, то наразі він програє Масу лише 21 секунду в загальному заліку. Але, відверто кажучи, не видно, за рахунок чого гонщик «EF Education EasyPost» міг би обійти іспанця – виглядає він явно слабшим.

«UAE Emirates» і «Visma Lease a Bike» без шансів у загальному заліку

«UAE Emirates», яка зусиллями Тадея Погачара виграла перші два Гран тури сезону, Вуельту відверто провалює і не має шансів на високе місце в загальному заліку. Варто визнати, що команду Мауро Джанетті дуже помітно підкосив коронавірус: на першому тижні через нього зійшов Жоау Алмейда, на другому хворобу виявили вже в Ісаака Дель Торо. При цьому в мексиканського вундеркінда хвороба проходить у легшій формі, тож він гонку продовжує, хоча вже й без шансів у генеральній класифікації.

Звісно, є сумніви в тому, що 20-річному дебютанту Гран турів варто в такій ситуації експлуатувати свій організм у такому ранньому віці, але це вже вибір самого гонщика та команди. Два роки тому в абсолютно ідентичній ситуації Хуан Аюсо з коронавірусом доїхав Вуельту на третьому місці в загальному заліку, однак після цього кар'єра іспанського таланта виключно стагнує.

Одним з головних розчарувань нинішньої Вуельти став Адам Єйтс, якого перед стартом гонки я взагалі називав головним фаворитом. Однак британець виявився абсолютно не готовим до іспанської гонки, і відразу ж почав втрачати час у загальному заліку. Красива перемога з відриву на дев'ятому етапі дозволила Єйтсу піднятися на сьоме місце в загальному заліку. Однак своїм другим шансом Адам також не скористався, і за підсумками другого тижня знову вилетів за межі топ-10.


Getty Images/Global Images Ukraine. Адам Єйтс

Замість нього в десятку найкращих піднявся партнер по команді, Павєл Сіваков. На 15-му етапі він опинився у відриві дня, при чому саме з метою просування в загальному заліку, а не для боротьби за перемогу на етапі. Сіваков виконував левову частку роботи на фінальному підйомі на Куїту Негру, абсолютно не турбуючись про те, що Пабло Кастрільо і Александр Власов економлять сили у нього на колесі. Для Павла все закінчилося закономірно – третім місцем на етапі. При цьому менше хвилини переваги над прямими конкурентами за загальним заліком і просування лише на десяте місце – напевно, трохи не той результат, на який сподівався француз, виконуючи такий величезний обсяг роботи.

Проте, не можна не відзначити, що зараз Сіваков перебуває чи не в найкращій формі у своїй професійній кар'єрі. Перехід до «UAE Emirates» точно пішов йому на користь: останніми роками у складі «Ineos Grenadiers» він виключно стагнував. І лише зараз нагадав про те, що у 2018 році в професіоналах він з'явився як один із головних молодих талантів і переможець молодіжної Джиро д'Італія. До слова, «Ineos Grenadiers» вже підписала на наступний сезон контракт з Пабло Кастрільо, який став одним з головних відкриттів нинішньої Вуельти, вигравши з відриву два гірських етапи.

Нічого не виходить на нинішній Вуельті з точки зору загального заліку і в іншої суперкоманди, «Visma Lease a Bike». Сепп Кусс за підсумками другого тижня залишається за межами топ-10 загального заліку (12-те місце) і абсолютно не виправдовує статус чинного чемпіона. Варто зазначити, що коронавірус вдарив і по «Visma Lease a Bike»: через нього з гонки зійшов Кіан Уйтдебрукс, на якого перед стартом також розраховували як на претендента на загальний залік. Другий Гран тур у кар'єрі бельгійського таланта – і знову сход через хворобу. З тією лише різницею, що на Джиро Кіан впевнено йшов у топ-10 на момент сходу.

Ван Арт націлився на дві майки

Невдачі в загальному заліку «Visma Lease a Bike» компенсує успіхами Воута Ван Арта. Після першого тижня ми говорили про те, що бельгієць став головним фаворитом у боротьбі за зелену майку найкращого спринтера, проте тепер він націлився і на горохову майку найкращого гірника!

Почалося все з горбистого 10-го етапу, який Ван Арт забрав з відриву, попутно зібравши чимало гірських очок на перевалах. Спочатку здавалося, що Воут робив це мимохідь, проте надалі гонщик «Visma Lease a Bike» включився в боротьбу за горохову майку по-справжньому. За підсумками 15-го етапу у Ван Арта вже 46 очок (після перемоги на 10-му етапі було 22), і він ділить лідерство з Джеєм Вайном з «UAE Emirates». При цьому, з точки зору боротьби за перемогу в гірському заліку варто звернути увагу і на Пабло Кастрільо, який йде третім з 37 балами і перебуває в найкращій формі у своєму житті. Ключовим з точки зору боротьби за горохову майку може стати 20-й етап, на якому на гонщиків чекають одразу 7 підйомів.

Спринтерська плюс горохова майка – дуже незвична комбінація для людини, яка не є генеральщиком, тим більше, для Вуельти. Однак універсалізм Ван Арта робить такий дубль у його виконанні більш ніж реальним.

Три перемоги на етапах, впевнене лідерство в спринтерському заліку (109 очок переваги над найближчим переслідувачем, Кейденом Гроувзом) і боротьба за горохову майку... Звучить вражаюче, і багато хто вже поспішає говорити про те, що Ван Арт повноцінно повернувся на свій піковий рівень.


Getty Images/Global Images Ukraine. Воут Ван Арт

Але насправді не все так добре. І з точки зору спринту Воут точно виглядає далеким від своїх пікових кондицій. З трьох перемог бельгійця лише одна була здобута в масовому спринті. Двічі (в тому числі на 14-му етапі) він програв Кейдену Гроувзу, ще раз – молодому чеху Павелу Біттнеру. Не дуже вражаючий результат, особливо враховуючи, що спринтерський склад на нинішній Вуельті дуже скромний – всі найкращі минулого тижня виступали на Турі Бенілюксу (Renewi Tour).

Впевнене лідерство Ван Арта в спринтерському заліку зумовлене, перш за все, його універсалізмом і здатністю вигравати етапи з відривів. Хоча того ж Гроувза «паркетним» спринтером теж не назвеш. Про це говорить хоча б його перемога на 14-му етапі, коли він висидів у пелотоні в 23-кілометровий підйом із середнім градієнтом у 4,5%. Однак загальний клас Ван Арта все ж помітно вищий, і саме це дозволяє йому виглядати настільки яскраво на нинішній Вуельті на тлі набагато слабшого поля суперників, ніж на Тур де Франс – піковою нинішню форму бельгійця не назвеш.

До слова, Ван Арт на майбутніх чемпіонатах світу та Європи, які відбудуться у вересні, планує виступати тільки в групових гонках, пропустивши обидві розділки. І, незважаючи на те, що дві групові гонки будуть абсолютно різні в плані маршруту, в обох Воут буде в числі головних фаворитів.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Без несподіванок. Названі найкращі спортсмени України у серпні
Олімпійські ігри | 02 вересня 2024, 17:28 0
Без несподіванок. Названі найкращі спортсмени України у серпні

Найкращими стали Магучіх та Хижняк

Анчелотті дав оцінку вчинку Вінісіуса Жуніора по відношенню до Мбаппе
Футбол | 02 вересня 2024, 04:51 0
Анчелотті дав оцінку вчинку Вінісіуса Жуніора по відношенню до Мбаппе

Бразилець віддав французу право пробити пенальті в матчі з «Бетісом»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.