Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 19 серпня 2024, 19:15
672
0

Володимир РОМАНЦОВ: «Вийти із такої групи складно. Але ми постараємося»

Про підготовку до фінальної частини Євро нашому кореспонденту розповів тренер збірної України U-20

| Оновлено 19 серпня 2024, 19:15
672
0
Володимир РОМАНЦОВ: «Вийти із такої групи складно. Але ми постараємося»
збірна України з волейболу U-20

За тиждень у сербському місті Врнячка Баня розпочнуться ігри групи 1 фінальної частини чемпіонату Європи з волейболу серед юніорів вікової категорії до 20 років. У ній виступатимуть 8 збірних, і серед них українці. Наша команда вже перебуває у Сербії та готується до відповідального турніру. Ми зв'язалися з її наставником, заслуженим тренером України Володимиром Романцовим, та попросили його відповісти на деякі питання.

- Володимире Івановичу, зазвичай команди приїжджають до місця проведення великих турнірів за день-два, а наші волейболісти вже тренуються на майданчику, де пройдуть матчі чемпіонату Європи. Чому так вирішили?
- Почнемо з того, що ми зібрали гравців, які перебувають в Україні, 1 серпня. І розпочали тренування на базі відпочинку «Гарт» Волинського державного університету у мальовничому місці поблизу озера Світязь. Умови для нас тут були створені ідеальні, за що особлива подяка всім тим людям, які організували ці збори.

А із Сербією нам допоміг президент Федерації волейболу України Михайло Мельник. Має чудові стосунки з керівництвом місцевої федерації і вони запросили нашу збірну до себе заздалегідь, щоб ми могли тут продовжувати готуватися до Євро. Тож ми прибули сюди 11 серпня. А ще саме цими днями у місті Врнячка Баня проходили ігри чемпіонату Балкан серед юніорських команд саме нашої вікової групи. Тож ми мали нагоду подивитися у справі деяких найближчих наших суперників і навіть зіграти з ними контрольні матчі.

- Переглядаючи список гравців, яких Ви привезли до Сербії, та тих легіонерів, які під'їхали сюди із закордонних клубів, я не побачив деяких прізвищ, які зазвичай були раніше. У чому причина?
- Основна причина – це проблема оформлення документів. Справа в тому, що Сербія, як і Україна, поки що не входять до складу Євросоюзу. І тому в кількох наших хлопців, насамперед, у тих, що виступають у країнах, що входять до цього Союзу, виникли складнощі при перетині кордону. Наші зусилля врегулювати ситуацію позитивних результатів не дали. Тому терміново довелося шукати заміну, або змінювати на час позиції, на яких волейболісти звикли вже грати.

- Те, що саме у цей період тут проходив великий турнір, не заважає організації тренувального процесу. Часу для проведення занять та роботи у тренажерному залі всім вистачає?
- Так, все гаразд. Годинник для тренувань чітко розписаний для всіх команд, включаючи нашу. Тож у цьому плані жодних питань немає. Зате ми можемо з хлопцями подивитися волейбольні матчі, які нас цікавлять, як кажуть, наживо, а не по інтернету.

- За ким стежили уважніше?
- Звичайно ж, за нашими найближчими суперниками у групі – збірними Сербії та Туреччини. До речі, саме ці команди зустрілися у півфіналі. Виграли господарі майданчика з рахунком 3:0. А ось золото сербам не вдалося здобути – у фіналі Сербія програла Болгарії 1:3. Туреччина здобула бронзу, перемігши у матчі за 3 місце Грецію 3:2. Хочу зазначити, що Болгарія та Греція також виступатимуть у фінальній частині цьогорічного чемпіонату Європи, але у групі 2. Там ігри відбудуться у грецькому місті Арта.

- З якими збірними вдалося провести контрольні матчі?
– Загалом на чемпіонаті Балкан було 7 команд, і тому у процесі турніру у певний день одна з них залишалася вихідною. З кимось ми проводили матчі повністю, з кимось грали не в повному форматі, а з деякими взагалі проходили заняття у режимі двостороннього тренування. А якщо говорити про справжні контрольні матчі, то запам'яталася гра із Сербією, у якій ми перемогли з рахунком 3:2. Причому в ході гри ми вигравали 2:0, потім дві партії взяли господарі і в п'ятому сеті, який тривав до 25 очок, ми знову досягли успіху.

- Що можете сказати про інших учасників групи 1?
- Тільки те, що група у нас підібралась дуже сильна і в кожному матчі треба буде викладатися по максимуму. Франція та Польща особливого представлення не потребують, адже їхні національні збірні зовсім недавно грали у фіналі Олімпіади-2024 в Парижі. А команди Фінляндії, Австрії та Латвії успішно виступили у відбіркових турнірах, випередивши досить сильних опонентів. Наприклад, Латвія зуміла посісти перше місце у групі, обігравши Німеччину, Хорватію та Словаччину. Тож тут слабких суперників взагалі не буде.

- А як Вам календар майбутнього Євро?
- Нормальний календар. Як я вже сказав, особливої різниці немає, з ким ми гратимемо раніше, а з ким пізніше. Ми ставимо собі за мету вийти з групи, так що очки намагатимемося здобувати в кожному матчі. Розуміємо, що завдання вийти у фінал дуже складне, але все залежить від нас самих.

– Ваш тренерський штаб не змінився?
– Ні, всі на місці. Це заслужений тренер України Анатолій Янущик, а також В'ячеслав Гриньов, лікар-масажист Олександр Цилюра та тренер-статистик Дмитро Романцов.

- Скільки гравців зараз задіяно на зборах і чи всі вони братимуть участь у чемпіонаті Європи?
- У нас 15 гравців, тому хтось із них у чемпіонаті Європи, швидше за все, не зіграє. Якщо нам дозволять заявити всіх волейболістів, то всіх заявимо. Ось наш склад:

Зв’язуючі – Денис Дегтяр, Денис Самсонов
Догравальники – Ярослав Горобець, Максим Свиридов, Едуард Штерик, Євген Бойко, Микита Шаповалов
Центральні блокуючі – Андрій Челеняк, Руслан Черватюк, Артем Рязанов, Іван Челеняк
Діагональні – Максим Тонконог, Олександр Бойко
Ліберо – Микола Джуль, Віталій Кравченко

І пропонуємо вашій увазі календар ігор збірної України у групі 1 на чемпіонаті Європи в Сербії:

27 серпня
Україна – Франція
28 серпня
Україна – Туреччина
29 серпня
Україна – Польща
31 серпня
Україна – Сербія
1 вересня
Україна – Фінляндія
3 вересня
Україна – Латвія
4 вересня
Україна – Австрія

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

В Нідерландах завершився чемпіонат Європи з пляжного волейболу
Волейбол | 18 серпня 2024, 20:53 0
В Нідерландах завершився чемпіонат Європи з пляжного волейболу

У жінок перемогли волейболістки Німеччини, а у чоловіків перше місце дісталося дуету з Латвії

Вольова перемога Динамо, лідерство Олександрії, вимучені три очки Шахтаря
Футбол | 19 серпня 2024, 12:22 36
Вольова перемога Динамо, лідерство Олександрії, вимучені три очки Шахтаря

Найцікавіші події третього туру УПЛ – у нашому традиційному огляді

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.