Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол
| Оновлено 10 серпня 2024, 20:09
3156
6

Франція – США. Прогноз і анонс на фінал Олімпіади

Скоро стане відомий володар олімпійського золота

| Оновлено 10 серпня 2024, 20:09
3156
6
Франція – США. Прогноз і анонс на фінал Олімпіади
Getty Images/Global Images Ukraine

Матч за золото між Францією та США розпочнеться о 22:30. Гру покаже телеканал Суспільне Спорт.

Сьогодні ввечері відбудеться фінальний поєдинок у чоловічому баскетбольному турнірі Олімпійських ігор-2024. У ньому віч-на-віч зійдуться головний фаворит турніру в особі національної команди США і господарі майданчика – збірна Франції. В принципі, такий склад учасників головного матчу ігор у Парижі прогнозувався багатьма вболівальниками та баскетбольними експертами ще до старту Олімпіади. Проте обом командам довелося попрацювати, щоби взяти участь у цій зустрічі. Звичайно, в більшій мірі це стосується європейської збірної, але й зірковим американцям також довелося неабияк попітніти у півфіналі.

Франція

Французи розпочали домашню Олімпіаду дуже посередньо. Господарі турніру на першому етапі потрапили до досить комфортної групи, де в них був один по-справжньому потужний суперник, але пройти її без проблем підопічні Венсана Колле не змогли. Після легкої перемоги над Бразилією (78:66) найсильніший варіант збірної Франції ледь не зганьбився в поєдинку з Японією, який вдалося виграти лише в овертаймі (94:90), а після триколірні за всіма статтями були биті німцями в матчі за перше місце у своїй четвірці (71:85).

Однак у плей-оф Франція постала значно збалансованішою командою. Спочатку у чвертьфіналі вона обіграла потужну Канаду (82:73), а в півфіналі взяла реванш у Німеччини за поразку шестиденної давнини (73:69) і вельми несподівано, якщо дивитися на те, як складався турнір загалом, зайняла місце у вирішальному поєдинку та забезпечила собі як мінімум срібні медалі.

Неприємний осад на турнірі залишає домашнє суддівство для французів. Не можна сказати, що їм відверто підсуджують, але певна лояльність феміди до господарів точно є. Спочатку в поєдинку з Японією азіатам дали спірний ключовий фол при дальньому кидку триколірних. У чвертьфіналі з Канадою статистика штрафних кидків становила 42-25 на користь Франції, а у півфіналі також було зафіксовано кілька спірних рішень у бік господарів. Їх було не так багато, щоб зламати суперника, але все ж таки.

США

Перші чотири матчі на Олімпіаді для підопічних Стіва Керра пройшли в режимі розминки. На груповому етапі зірки НБА не зазнали жодних проблем із Сербією (110:84), Південним Суданом (103:86) та Пуерто-Ріко (104:83). Аналогічна ситуація була і у чвертьфінальній зустрічі з Бразилією, яку зірково-смугасті виграли з перевагою +35 (122:87).

Але півфінальний поєдинок для збірної США склався дуже непросто. Серби врахували помилки першого матчу, добре підготувалися тактично і зуміли нав'язати боротьбу зіркам НБА, причому зробили це не в класичній європейській манері, з довгими атаками, жорсткими фолами та іншим. Балканці вирішили зіграти з американцями у швидкий триочковий баскетбол і ледь не досягли в цьому успіху. Перед останньою чвертю Сербія вела +13 і на горизонті замаячила найбільша сенсація у світі баскетболу за останні 20 років, адже крайній раз елітна (олімпійська) версія збірної США не пройшла до фіналу Олімпійських ігор аж 2004 року.

Однак зірки НБА по максимуму виклалися у заключній десятихвилинці й таки схилили шальки терезів на свою користь (95:91). До того ж перемогу своїй команді більшою мірою принесли ветерани. Стефу Каррі, Леброну Джеймсу та Кевіну Дюранту на трьох більше ста років, але вони показали, що таке справжній клас гравця. Такий поєдинок був максимально корисним для США. Команда спустилася з небес на землю і одночасно пройшла дуже сильне моральне загартування.

Особисте протистояння

Цьогорічний фінал є повторенням вирішального матчу минулих Олімпійських ігор у Токіо. В ньому французи нав'язали серйозну боротьбу американським топам і поступилися їм зовсім небагато – 82:87. Тепер підопічні Венсана Колле матиме додатковий козир у вигляді домашніх трибун і, можливо, лояльного суддівства.

Однак не дуже віриться, що навіть з цими факторами Франція забере цей поєдинок. Щоб обіграти елітну версію збірної США, всій решті команд необхідно стрибнути вище голови. Чи здатна на це Франція? Теоретично так, але на цій Олімпіаді вони дуже сильно не вразили. Трудові перемоги над Канадою та Німеччиною у плей-оф це добре, але сьогодні у них буде кардинально інший рівень опозиції. Та й самі зірки НБА вже натерпілися у грі проти Сербії і точно врахують свої помилки. Двічі поспіль ходити тонким льодом підопічні Стіва Керра не повинні. Фаворит у фінальному поєдинку Олімпіади більш ніж очевидний.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної США

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ТвояМамка
Шо тут прогнозировать? Может быть снова потная катка, но Леброныч и ко своё точно не пустят)
T-800
если бы не ОИ 1972 или 2004 года, то поверил бы что США будет выигрывать вечно, а так - нет
der_MaiStier
Все залежить від того, кого буде загравати Керр. Якщо буде тупити, як із сербами, може бути інтрига. Якщо разом з Каррі будуть грати негри з найсильнішими захисними навичками, буде побиття французів. Але щось мені підказує, що Гібон буде надрачувати черговий тріпл-дабл, щоб йому подарували MVP турніру (хоча на фоні Йокіча воно жалюгідне і його відсутності збірна США не помітила б взагалі, на відміну від Ніколи у Сербії), а отже у французів шанси будуть, питання у тому, чи не зламаються вони ментально