Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Боротьба греко-римська
| Оновлено 09 серпня 2024, 18:53
4253
19

Сапронов розповів, як чемпіон ОІ-2024 Новіков змінив громадянство

Український борець приніс Болгарії золото Олімпіади-2024

| Оновлено 09 серпня 2024, 18:53
4253
19
Сапронов розповів, як чемпіон ОІ-2024 Новіков змінив громадянство
Getty Images/Global Images Ukraine. Семен Новіков

Відомий бізнесмен і спортивний функціонер Юрій Сапронов на своїй сторінці у Facebook розповів історію про те, як олімпійський чемпіон Парижа-2024 у греко-римській боротьбі (вагова категорія до 87 кг) Семен Новіков змінив спортивне громадянство з українського на болгарське:

«Семен Новіков. Борець греко-римського стилю. 26 років. Вагова категорія 87 кг (у цій категорії у нас Жан Беленюк). Учора приніс Болгарії золоту олімпійську медаль.

Народився, виріс і тренувався в Харкові у Дмитра Тимченка. Де я і де греко-римська боротьба? У липні 2021 року мені зателефонував тренер Семена Дмитро Тимченко. Ми зустрілися в Суперіорі й дві години проговорили. Дмитро розповів і показав мені Семена, його сутички та попросив фінансового спонсорства.

Розповів, що найбільша проблема - два ведмеді в одній ваговій категорії. Беленюк, олімпійський чемпіон Токіо, і молодий Новіков. Я вирішив ризикнути і сказав, що буду спонсорувати Семена до Олімпіади в Парижі включно. Я дав перші гроші для підготовки та поїздки на чемпіонат світу восени 2021 року. І потихеньку ми почали готувати контракт.

Після цього я поїхав до Києва і про всяк випадок дві години проговорив із Жаном Беленюком. Жан сказав, що хлопець дуже хороший і перспективний.

Далі сталися дива. У середині листопада мені телефонує Дмитро і каже, що Семен поїхав до Болгарії, нічого нікому не сказав і підписав якісь документи, буде виступати за Болгарію та прискорено отримувати громадянство Болгарії.

Я харків'янин, і не міг навіть у незрозумілому виді спорту проґавити харків'янина і не допомогти талановитому хлопцю харків'янину. Штучному діаманту. І я просто відчував. «Чуйка» у мене є, і вона мене рідко підводила.

Де була в цій історії помилка – я не знаходжу. Мабуть, у цінностях і моралі.

P.S. Навіщо докладно написав? Для журналістів здебільшого.

Учора було багато привітань від українців і харків'ян із гордістю за Семена, і часто звучало «війна змусила Новікова виїхати і виступати за Болгарію...». Привітання із золотом Олімпіади абсолютно справедливі. Це величезна праця Семена. Війна може змусити виїхати. Але війна не може змусити змінити громадянство. І це не війна, у листопаді 2021 року.

Це цінності? Це мораль? Це патріотизм?».

Нижче в коментарях під своїм постом Сапронов написав, що, на його думку, вчинок Новікова - це зрада.

Олег Дідух Джерело: Facebook
Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vitaha33
Новіков говорив про зміну громадянства одразу після того, як федерація не захотіла проводити сутичку з Беленюком перед токіо, я це дуже добре пам'ятаю. Він не хотів чекати, хоча Беленюк готовий був в Париж не їхати
oldman
Через лоббі Беленюка вже не один раз топові спортсмени не їхали на Олімпіаду, навіть переможці чемпіонату України.
Новіков зрозумів, що більше чекати не може і вчинив правильно.
Якщо ви думаєте, що самих лише хороших результатів достатньо для виступу на Олімпіаді - то це не так.
SergiiSport
Не уехал бы в Болгарию и не было бы у него золото Олимпиады. Мы сами не ценим спортсменов, а когда они завоевывают золото за другую страну, начинаем грязью поливать. 
nick07
тю, так логічно вчинив Новіков - він ж чудово розумів що в українських реаліях він не зможе пробитись в олімпійську збірну і в т.ч. завдяки тому що Беленюк депутат, хоча Новіков в кращий формі, що і довела Олімпіада. Тому і змінив громадянство 
Василий Гредюшкин
 Харлан  живе і тренується  в Італії Але вона УКРАЇНКА   .Як   Світоліпа  в Монако  Як  інші   .      До  чого  тут  війна   Беленюк і Насібов  тренувались в Україні  .
oleksiyshabanov
Та замахали ви вже з тим Новіковим. Поїхав і поїхав. Он зараз в півфіналі два грузини будуть боротись - один за Грузію, другий за Азербайджан. Це звична практика. І взагалі не факт, що він взяв би золото, якби виступав за Україну. Може на нього більше давила відповідальність і він тупо перегонів би.
Stanislav Matusevych
Текст, який дуже гарно характеризує, скажімо так, деякі аспекти політичних переконань пана Сапронова. У листопаді 2021 року війни для нього ще не було. В принципі, я й не сумнівався.
Ard2323
За 1 і за 2 роки перед ОІ Беленюк вигравав у Новікова на ЧУ. А те що відмовився із ним боротися перед минулою ОІ ну незнаю наскільки було правильне то рішення. Може в план підготовки не вписувалось чи не хотів Жан ризикувати у кожного є погані дні. Ліцензію на ЧС здобув Беленюк але Новіков потім виграв ЧЄ.Но Жан взяв золото на минулій Олімпіаді. В цьому році у Новікова була бронза ЧЄ і бронза ЧС. Оба дуже сильні але Новіков ще може виступати на двох олімпіадах. Добре було б його повернути.
as and
насправді цей відомий спортивний лихвар розлючений що втратив частину призових за золоту олімпійську медаль-тому й поливає новікова брудом.ох і ціж юдейчики)
Iurii Lukianov
а ще Беленюк депутат від слуг , тому Новіков вирішив не лізти в політику ((((
Serhii P.
Ні, мав бігати, ховатись віл обстрілів та ТЦК. Хороші перспективи...