Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 09 серпня 2024, 10:39
2446
0

Емоції Насібова і прощання Беленюка. Як минув 13-й день ОІ

Sport.ua виділяє найяскравіші події та постатей четвертого з кінця дня 33-ї Олімпіади

| Оновлено 09 серпня 2024, 10:39
2446
0
Емоції Насібова і прощання Беленюка. Як минув 13-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Від цього дня ми чекали більшого. І хоч спортивна Україна зараз не в тому стані, щоб перебирати медалями, сам перебіг подій на змагальній арені показав, що золото було цілком реальне. Але маємо срібло і бронзу, завдяки яким за три дні до фінішу Ігор-2024 підіймаємося в топ-15 медального заліку. Взагалі ж у четвер, 8 серпня, було розіграно 26 комплектів нагород.

Герой дня

Він виграв бронзову сутичку, з нею третю в кар’єрі олімпійську медаль, символічно поклав у центрі килима борцівки і оголосив про завершення кар’єри. Великої кар’єри, в яку вклався повний комплект олімпійських нагород, два золота чемпіонатів світу, три золота чемпіонатів Європи і перемога на Європейських іграх. 33-річний Жан Беленюк заслужив на звання найкращого борця греко-римського стилю в багатій на перемоги історії цього виду спорту в Україні і вирішив, що на цьому досить.

Мабуть, правильно вирішив, адже ця Олімпіада показала, що більше поєднувати депутатську діяльність з професійним спортом неможливо. «Ошукати систему» вдалося три роки тому в олімпійському Токіо. Але тоді Жан був на три роки молодший. Зараз у Парижі боротися з молодшими й голодними до перемог суперниками стало складніше. Яким би досвідченим Беленюк не був, але проти фізичної міці іранця Алірези Мохмадіпіані в півфіналі він нічого вдіяти не зміг.

Звісно, такі борці, як Беленюк, визнають лише одне місце – перше. Втім, перед сьогоднішньою сутичкою за бронзу Жан був дуже мотивованим. Він пригадав, що не повертався без нагород з міжнародних змагань, починаючи з 2013 року. Й відповідно завершувати кар’єру безмедальною поразкою теж не хотів. Суперника за бронзовим фіналом, бронзового призера чемпіонату світу-2021 Аркадіуша Кулинича з Польщі Беленюк, якщо так можна сказати, розібрав на запчастини. В класичному для себе на цій Олімпіаді стилі: не дав супернику провести прийому з партера у першому періоді, а потім сам виконав з партера накат у другому – 3:1. І то за умови, що легким суперником Кулинича не назвеш. У стартовій сутичці поляк переміг чинного чемпіона світу Дженґіза Алі з Туреччини і теж мав медальні амбіції. Однак Беленюку ця перемога точно була потрібніша.

А золото вагової категорії до 87 кг виграв вихованець харківської боротьби Семен Новіков, котрий був дворазовим чемпіоном світу серед молоді і чемпіоном Європи серед дорослих під прапором України, їздив на попередню Олімпіаду в статусі підстраховки Беленюку, який мав травмоване плече, а після тих Ігор вирішив змінювати громадянство. Мовляв, вийти з тіні Жана в Україні йому за спортивним принципом не дадуть. Семен почав виступати за Болгарію і сьогодні дуже переконливо (7:0) переміг у фіналі Мохмадіпіані.

Getty Images/Global Images Ukraine. Беленюк и Новиков

Олімпієць дня

Ще один борець греко-римського стилю, представник вагової категорії до 67 кг Парвіз Насібов з другої Олімпіади поспіль повертається зі сріблом. Як для спортовця, якому лише 25 років, начебто дуже непогано. Особливо з урахуванням, що найвищим досягненням Парвіза в міжолімпійському циклі була бронза чемпіонату Європи.

Втім, шанс перемогти і стати олімпійським чемпіоном Насібов зараз мав просто унікальний. То три роки тому в Токіо іранець Мохаммед Реза Ґераеї переміг Парвіза в фіналі вчисту. Нині ситуація була трохи інша. В фіналі українець боровся з іншим представником Ірану – 21-річним Саєдом Есмаеїлі, котрий згадуваного Ґераеї просто виштовхав з олімпійської команди, перемігши на відбірному турнірі. Невідомо, як Есмаеїлі боровся з земляком, але в Парижі він міг до фіналу взагалі не дійти. Вірменин Славік Ґалстян у півфіналі поклав Саєда на лопатки і начебто мав перемогти. Проте судді після відеоперегляду туше відмінили, мовляв, прийом проводився за межами килима. Дивне рішення, треба сказати.

Були питання до суддів і за підсумками фіналу. Ключовий момент сутички трапився в середині другого періоді за рахунку 3:3. Почалося все з того, що Насібов заробив два бали, зайшовши суперникові за спину. На тому Парвіз не зупинився і вирішив кинути суперника прогином та збільшити перевагу. Можна, звісно, говорити, що цей максималізм у підсумку й погубив українця: під час виконання кидка суперник зумів викрутитися й накрити Насібова. Парвіз впав на спину і формально два бали для Есмаеїлі виглядали справедливими. Проте з повтору видно, що провести кидок Парвізу іранець завадив з допомогою ніг й відповідно не за правилами. Судді, втім, поданий українським кутом протест відхилили. Есмаеїлі втримав мінімальну перевагу і став олімпійським чемпіоном.

Крім ситуації з кидком, Насібов також міг бути уважнішим на початку другого періоду. Його наш борець розпочинав, ведучи в рахунку 3:0, однак на перших секундах пропустив вибуховий прохід суперника в корпус і програв два бали. Разом із помилками суддів ці дрібниці зробили результат фіналу. Результат, м’яко кажучи, не дуже логічний. Але як є. Парвіз у такій фатальній манері бореться постійно. Як казав тренер нашої збірної Володимир Шацьких, сутички Насібова неможливо дивитися без валідолу. Весь шлях Парвіза до фіналу складався з поєдинків, у яких він був на грані поразки: в першій з чинним чемпіоном світу Мате Немешем з Сербії провів переможний прийом за п'ять секунд до завершення; у чвертьфіналі переміг киргиза Ісмаїлова, поступаючись по ходу 2:6; у півфіналі виграв в азербайджанця Джафарова після того, як теж програвав 2:3.

У підсумку – срібло. Хочеться вірити, що воно стане для Насібова додатковою мотивацією, щоб у Лос-Анджелесі-2028 виправити всі помилки і нарешті стати олімпійським чемпіоном.

Getty Images/Global Images Ukraine. Парвіз Насібов

Конфуз дня

8 серпня боротьбу на Олімпіаді в Парижі почали борці вільного стилю. Українці у цьому виді спорту представлені нечисельно – всього трьома людьми. І не дуже якісно. На Олімпіаді-2020 у Токіо обидва українці припинили боротьбу після перших же сутичок. Цей виступ був найгіршим в історії. Є побоювання, що після Парижа-2024 ця серія продовжиться. Особливо актуальними такі думки стали після стартового змагального дня, коли після першої сутички в розряд глядачів перейшов найсильніший український борець сьогодення, чемпіон Європи-2023, двічі призер чемпіонатів світу Василь Михайлов (вагова категорія до 86 кг). Для нього ця Олімпіада – друга в кар’єрі.

Поступився Василь з рахунком 4:7 сильному суперникові – бронзовому призеру попередньої Олімпіади і останнього чемпіонату світу Майлзу Аміну, який представляє Сан-Марино. «Михайлов помилився, коли тримав ногу, програючи десь два бали, - коментував сутичку в коментарі «Суспільному» тренер збірної України Василь Федоришин. – Він міг ногу втримати і забрати оцінку сам. Напевно, позначилося те, що він перейшов з категорії 79 кг у 86 кг, і важить набагато менше за суперника. Приблизна різниця у вазі в десять кілограмів, тому йому фізично важче».

Зрештою, поразка б не виглядала такою дошкульною, якби Михайлов і сам Федоришин, який його секундував, не були помічені в одній не дуже добрій ситуації: після завершення сутички вони потисли руку тренерові суперника, російському тренерові Сєрґєю Бєлоґлазову, дворазовому олімпійському чемпіону, який народився в Калінінґраді, в роки спортивної кар’єри разом з не менш титулованим братом-близнюком Анатолієм представляв Київ, а потім знову повернувся в московію. Де багато років був головним тренером з боротьби у клубі ЦСКА і пропагандистом путінського режиму. І Михайлов, і Федоришин, звісно, знають, хто такий Бєлоґлазов. Але їх це не зупиняло.

Між тим, підопічний Бєлоґлазова поступився в півфіналі олімпійському чемпіону Ріо-2016 Хассану Яздані і до фіналу не потрапив. Він побореться за бронзу, а українець Михайлов постежить за його боротьбою зі щирим болгарином Маґомедом Рамазановим за золото з трибуни.

Реалії дня

Вибула з боротьби за медалі й дворазова чемпіонка Європи, бронзова призерка чемпіонату світу-2022 з боротьби, представниця Київщини Аліна Грушина-Акобія, яка виступає в категорії до 57 кг.

При цьому першу в кар’єрі олімпійську сутичку Аліна виграла. В 1/8 фіналу українка у божевільному за сценарієм поєдинку перемогла 16:13 вихованку львівської боротьби Ангеліну Лисак, котра ставала чемпіонкою Європи серед кадеток і юніорок під українським стягом, а з 2021-го почала виступи за Польщу. Під біло-червоним прапором Ангеліна ставала чемпіонкою Європи серед молоді (U23), а також призеркою дорослих чемпіонатів світу і Європи.

Це була сутичка суперниць, які знають одна одну досконало. Лисак розпочала боротьбу краще, точніше, чіткіше. Вона доводила технічні дії до кінця і в контратакувальній манері двічі проводила прийоми на чотири бали. Після того ж, як Ангеліна провела кидок коцюбою, перевага полячки стала загрозливою – 5:13. Та в другій половині сутички Аліна продемонструвала вражаючу волю до перемоги, що в купі з ліпшою фізичною готовністю українки стало вирішальним фактором. Попервах Лисак ще рятувалася втечами за межі килима, але потім стала пропускати прийоми. В підсумку Аліна відігралася, а за 20 секунд до завершення сутички вийшла вперед – 16:13.

Getty Images/Global Images Ukraine. Грушина і Лисак

Після такої яскравої перемоги Грушина-Акобія в чвертьфіналі зустрілася з триразовою чемпіонкою світу, олімпійською чемпіонкою Ріо-2016 Гелен Маруліс зі США. І поступилася 4:7. Сама Аліна визнала що почувалася безпомічною і не знає, чому так відбулося. «Я не встигла відійти до чвертьфіналу. Розумію, що маю налаштовуватись на наступну сутичку, але тіло взагалі не готове. Відчувала себе порожньою всередині, не зарядженою на боротьбу», - сказала Аліна.

Маруліс у півфіналі поступилася триразовій чемпіонці світу Цуґумі Сакураї з Японії і, відповідно, не дозволила Грушиній-Акобії продовжити виступи у втішних сутичках. Японка ж у фіналі зустрінеться з чемпіонкою світу-2022, представницею Молдови Анастасією Нікітою, котра у півфіналі поступалася 2:7 китаянці Гун Кесінь, але змогла виграти достроково, поклавши суперницю на лопатки.

А призери в жіночій боротьбі в 13-й день Олімпіади визначилися у ваговій категорії до 53 кг. Дворазова чемпіонка світу Акарі Фуджінамі з Японії достроково, 10:0, перемогла представницю Еквадору Люсію Єпес.

У кроці від медалі

Менше секунди не вистачило для медалі чемпіонам світу-2021, українській байдарці-четвірці у складі Олега Кухарика, Дмитра Даниленка, Ігоря Трунова та Івана Семикіна. Не без труднощів вийшовши у фінал (п’яте місце у чвертьфінальному заїзді, четверте – у півфінальному), українці в медальному заїзді пройшли 500-метрову дистанцію за 1.21,01 і не дотяглися до п'єдесталу трохи менше секунди.

Зауважимо, що Україна в змаганнях чоловічих байдарок-четвірок не була представлена на Олімпіадах з далекого 1996 року.

Золото в цих змаганнях виграли переможці двох попередніх Олімпіад, команда Німеччини, за яку веслували Макс Рендшмідт, Макс Лемке, Якоб Шопф та Том Лібшер-Лукц. Срібло здобув екіпаж з Австралії, бронзу – іспанці.

Пробилися у півфінал спринтерської дистанції на 200 м на каное-одиночках й призерки попередньої Олімпіади на каное-двійці Анастасія Рибачок та Людмила Лузан. Пробилися, затративши, можливо, більше зусиль, ніж очікували, що може вплинути на стан наших веслувальниць під час завтрашнього фінального заїзду двійок. У кваліфікаційних заїздах і Анастасія, і Людмила стали четвертими, тоді як напряму у півфінал виходили по дві переможниці кожного заїзду. Тож довелося українкам брати участь ще й у чвертьфіналах. Там Рибачок і Лузан у своїх заїздах перемогли і тепер 10 серпня продовжать боротьбу за медалі.

Але перед тим на них очікує спільне випробовування: завтра, 9 серпня, 11:40 Людмила і Анастасія боротимуться за вихід у фінал на каное-двійці. Зважаючи, що у медальний заїзд потрапляє чотири з п’яти найкращих екіпажів, труднощів з проходженням півфінальної стадії виникнути не повинно. Фінал відбудеться теж завтра, починаючи з 13:50.

Сьогодні ж у перегонах байдарок-четвірок серед жінок перемогли новозеландки Ліза Каррінґтон, Алісія Госкін, Олівія Бретт і Тара Воґан. У перегонах чоловічих каное-двійок на 500 м виграли китайці Лю Гао та Цзі Бовен.

Надія дня

16-річна гімнастка Таїсія Онофрійчук, яку тренерський штаб збірної України на чолі з Іриною Дерюгіною вирішив взяти на Ігри в Париж останньої миті і залишити вдома лідерку команди протягом усього олімпійського циклу Вікторію Онопрієнко, стала справжнім відкриттям кваліфікаційних змагань художниць. Таїсія в сумі багатоборства посіла з сумою 135,750 високе четверте місце і в фіналі, який відбудеться в п’ятницю, 9 серпня, починаючи з 14:30, буде однією з претенденток на медалі.

Українка в кваліфікації програла тільки чинній чемпіонці світу Софії Раффаелі з Італії (139,100), Дар’ї Варфоломеєв з Німеччини (136,850) та Боряні Калейн з Болгарії (136,450).

Найліпше Онофрійчук вдався виступ з м’ячем. Її оцінка 35,250 за виступ з цим предметом стала другою після Варфоломеєв. Також Таїсія стала четвертою у виступах зі стрічкою (32,500) і булавами (33,750) і п’ятою – з обручем (34,250). Тобто, теоретично юна українка має де додавати і спробує зазіхнути на медаль. Сама дівчина зізналася, що не хвилювалася перед виступами на Олімпіаді, на відміну від інших змагань, зовсім.

Getty Images/Global Images Ukraine. Таїсія Онофрійчук

Скандал дня

Великий резонанс мав виступ єдиної на Олімпіаді-2024 української представниці з важкої атлетики. Заміна останньої миті чемпіонки Європи Ірини Дехи (категорія до 81 кг) на землячку-харків’янку Камілу Конотоп (до 59 кг) минула якось буденно. Участь 23-річної Каміли в Олімпіаді, звісно, радувала, адже в міжолімпійському циклі вона тричі виграла чемпіонати Європи, а на попередніх Іграх стала п’ятою. Конотоп вважалася єдиною поміж учасниць олімпійського фіналу в категорії до 59 кг європейською альтернативою азійкам і американкам.

Каміла гучно заявила про свої амбіції, встановивши після першого ж виходу на поміст олімпійський рекорд у ривку – 104 кг. Правда, надалі це досягнення поліпшувалося чотири рази. Але вже без участі Конотоп. Вона під час виконання другої спроби надірвала м’яз і продовжувати боротьби вже не могла. Фактично пропустивши дві спроби в ривку, у поштовху Каміла все ж взяла вагу 123 кг. А потім знову попри вигуки тренерів «Не звертай уваги!» зупинилася. І посіла з сумою 227 кг підсумкове сьоме місце.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каміла Конотоп

Не звертати уваги Каміла мала на травму. І боротися через біль. Ситуація, яка виглядає близькою до скандальної, сталася вже після завершення змагань, коли причетні особи давали коментарі пресі. Конотоп натякнула, що її продовжувати змагання з травмою змушували тренери. Натомість наставник збірної України з важкої атлетики Юрій Кучінов звинуватив підопічну у відсутності волі. І навів приклад свого вихованця Ігоря Разорьонова, котрий в Афінах-2004 здобув олімпійське срібло, виступаючи з важкою травмою спини.

А золото у вазі до 59 кг виграла, встановивши олімпійські рекорди в ривку, поштовху і сумі двоборства чинна чемпіонка світу Ло Шифан з Китаю – 241 (107 + 134) кг.

Натомість у ваговій категорії до 73 кг серед чоловіків сталася сенсація. Олімпійський чемпіон Ріо-2016 і Токіо-2020 Ши Чжиюн з Китаю, захопивши лідерство з результатом 165 м у ривку, не зміг взяти жодної ваги у поштовху і, відповідно, завершив змагання з «бубликом». Фаворит провалився, а тріумфував Різкі Джуніанся з Індонезії, найвищим досягненням якого досі було друге місце на чемпіонаті світу-2022. Чемпіон взяв 155 кг в ривку, встановив олімпійський рекорд (199 кг) в поштовху і набрав переможну суму 354 кг.

Сюрприз дня

У четвер розпочали боротьбу на Олімпіаді майстри сучасного п’ятиборства. Розпочали з фехтування. За підсумками першого з п’яти видів програми лідерство з 24 перемогами при 11-ти поразках захопив 28-річний дебютант Олімпіад з України Олександр Товкай. Так само, як наш земляк, 245 очок має єгиптянин Ахмед Елґенді, 240 – латвієць Павелс Швецовс.

Серед жінок 30-річна українка Валерія Пермикіна виграла 15 фехтувальних боїв при 20 поразках. З 200 очками вона посідає в таблиці 28 місце з 36-ти учасників. Лідирує в змаганнях дівчат срібна призерка Олімпіади в Ріо-2016 Елоді Кловел з Франції – 260 очок (27 перемог при 8 поразках). Другою йде угорка Міхелле Ґуляш – 245 очок. На третьому місці британка Кеті Френч – 240 пунктів.

Перший досвід

Євгенія Казбекова завершила виступи на Олімпіаді-2024 у скелелазінні. За сумою двоборства (боулдеринґ та складність) українка заробила 84,6 бала та не пробилася до вісімки фіналісток – 15 місце серед 20-ти учасниць.

У чоловіків у дисципліні швидкість чемпіоном став індонезієць Ведрік Леонардо.

Там, де нас нема

Американка Тара Девіс-Вудголл з результатом 7,10 м сенсаційно перемогла олімпійську чемпіонку Токіо німкеню Малайку Мігамбо в легкоатлетичних стрибках у довжину. Ще гучнішою сенсацією стала поразка з бігу на 200 м Ноа Лайлза зі США, переможця двох останніх чемпіонатів світу на цій дистанції, чемпіона Парижа-2024 на стометрівці. Він у фіналі став лише третім (19,70 м). Виявилося, що два дні тому Ноа здав позитивний тест на Covid-19 і знаходився, м’яко кажучи, в недоброму стані. А переміг на 200-метрівці, ставши першим африканцем, який взяв золото на цій дистанції, Леціле Тебоґо з Ботсвани. Його час 19,46 м є новим рекордом Африки.

Аршад Надеем приніс Пакистану перше в історії олімпійське золото у змаганнях з легкої атлетики. Він з олімпійським рекордом 92,97 м здобув золото з метання списа. Попередній рекорд легендарного норвежця Андреаса Торкільдсена (90,57 м) протримався 16 років, з Олімпіади-2008.

Американець Ґрант Ґолловей виграв золото з бігу на 110 м з бар’єрами (результат – 12,99 сек.). А ще одна представниця США Сідні Маклафлін-Леврон на 28 сотих секунди побила власний світовий рекорд з бігу на 400 м з бар’єрами – 50,37. Фінал на цій дистанції анонсувався як протистояння Сідні проти Фемке Бол з Нідерландів, котра на цій Олімпіаді вже виграла золото, ефектно фінішувавши в змішаній естафеті 4х400 м. Проте Фемке не витримала темпу Маклафлін і фінішувала третьою – 52,15. На фініші нідерландка пропустила ще й іншу американку Анну Кокрелл.

Олімпійська чемпіонка Ріо-2016 і чинна чемпіонка світу Шарон ван Рувендаль з Нідерландів виграла плавальну десятикілометрову марафонську дистанцію на відкритій воді. Її час - 2:03.34,2. Олімпійська чемпіонка Токіо-2020 Ана Марсела Кунья з Бразилії стала четвертою, відставши від чемпіонки на 41 секунду.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шарон ван Рувендаль

У змаганнях з велотреку в дисципліні кейрін серед жінок перемогла Еллесс Ендрюс із Нової Зеландії. Серед чоловіків в омніумі золото здобув чотириразовий чемпіон світу Беньямін Тома із Франції.

Олімпійський чемпіон Ріо-2016 Хасанбой Дусматов з Узбекистану виграв золото серед боксерів вагової категорії до 51 кг. В фіналі він одноголосним рішенням суддів переміг француза Біляла Беннама. В категорії до 54 кг серед жінок переможницею стала Чган Юань з Китаю.

Китай виграв чергове золото зі стрибків у воду. В чоловічих стрибках з триметрового трампліна серед чоловіків тріумфував дворазовий чемпіон Токіо-2020 Сє Сиї.

Вітрильники визначили переможців у двох змішаних класах. У класі Dinghy золото здобули австрійці Лара Вадлау і Лукас Майєр. В класі Multihull першими стали італійці Катеріна Маріанна Банті та Руджеро Тіта. В класі Kite серед жінок звання олімпійської чемпіонки виборола Елеанор Олдрідж з Великої Британії.

Два комплекти нагород розіграні в тхеквондо. У категорії до 57 кг серед жінок золото здобула Кім Ю-Чжін з Кореї. В чоловічій вазі до 68 кг переміг олімпійський чемпіон Токіо Улугбек Рашитов з Узбекистану.

Шок для Dream team

Чоловіча національна команда Нідерландів втретє в історії здобула золото з хокею на траві. У фіналі нідерландці після нічиєї 1:1 в ігровий час перемогли 3:1 у серії булітів Німеччину. Чемпіонські медалі отримали: голкіпер Пірмін Блак, польові гравці Їп Янссен, Ларс Бальк, Йонас де Ґеус, Тейс ван Дам, Тьєррі Брінкман, Сев ван Асс, Йоріт Ян Віллем Кроон, Юстен Блок, Дерк де Вільдер, Флоріс Вортелбур, Коен Бейєн, Юп де Мол, Стейн ван Гайнінґен, Дуко Тельґенкамп і Флоріс Міддендорп.

Бронзу чоловічого футбольного турніру здобула команда Марокко, котра в матчі за третє місце з непристойним результатом 6:0 здолала Єгипет. Соф’єн Рахімі зробив у цьому матчі дубль і довів кількість м’ячів в олімпійському турнірі-2024 до восьми. Також ворота єгиптян вражали Абде Еззальзулі, Білял ель-Ганнусс, Акрам Накаш і Ашраф Хакімі.

Визначилися фіналісти чоловічого баскетбольного турніру. Команда Франції в першому півфіналі змогла перемогти чинних чемпіонів світу Німеччину – 73:69. Найрезультативнішими в складі переможців стали Ґершон Ябуселе (17 очок) та Ісая Кордіньє (16). У німців найліпші індивідуальні показники в Денніса Шрьодера – 18 пунктів.

Getty Images/Global Images Ukraine

В іншому півфіналі команда США, поступаючись по ходу зустрічі з різницею в 17 очок Сербії, все ж вирвала перемогу – 95:91. Стеф Каррі відзначився 36 очками і 8 підбираннями. Джоель Ембіід набрав 19 очок, а Леброн Джеймс записав до активу тріпл-дабл (16 пунктів + 12 підбирань + 10 передач). Найрезультативнішим гравцем команди Сербії став Богдан Богданович – 20 очок. Нікола Йокич відзначився 17 пунктами і 11 передачами.
Фінал Франція – США відбудеться 10 серпня.

Жіноча команда США з волейболу переграла в півфіналі 3:2 суперниць з Бразилії. В фіналі американки 11 серпня зустрінуться з командою Італії, яка переграла 3:0 чинних чемпіонок Європи туркень.

У фіналі жіночого гандбольного турніру 10 серпня зіграють команди Франції та Норвегії. Господарки в півфіналі перемогли в овертаймі Швецію – 31:28. Норвежки здолали Данію – 25:21.

За золото Олімпіади в жіночому турнірі ватерполісток посперечаються 10 серпня команди Іспанії та Австралії. Обидва півфінали завершилися серіями пенальті: іспанки перемогли Нідерланди, австралійки – команду США.

Медальний залік

Команда США перетнула позначку в 100 нагород Олімпіади-2024. Наразі медалей у американців вже 103: 30 золотих, 38 срібних, 35 бронзових.
У Китаю – 73 нагороди: 29 золотих, 25 срібних, 19 бронзових.

Австралія залишається на третьому місці: 18 золотих, 14 срібних, 13 бронзових медалей.

14 нагород найвищого гатунку має Франція, по 13 – Велика Британія, Корея і Японія, 11 – Нідерланди, 10 – Італія. Замикає топ-10 заліку з 9 золотими нагородами Німеччина.

6 золотих медалей має Канада, 5 – Нова Зеландія, 4 – Ірландія.

Україна з трьома золотими, трьома срібними і чотирма бронзовими нагородами знаходиться на 15 місці.

Також три золота мають Румунія, Угорщина, Швеція і Узбекистан. По дві нагороди найвищого гатунку виграли Бразилія, Іспанія, Іран, Хорватія, Куба, Азербайджан, Бельгія, Гонконґ, Філіппіни, Індонезія та Сербія.

По одному золоту здобули Ізраїль, Казахстан, Ямайка, Таїланд, Швейцарія, Данія, Грузія, Еквадор, Греція, Польща, Кенія, Південна Африка, Аргентина, Чилі, Сент-Люсія, Уганда, Китайський Тайбей, Болгарія, Австрія, Чехія, Гватемала, Марокко, Норвегія, Алжир, Ботсвана, Бахрейн, Домініка, Пакистан і Словенія.

Всього медалі здобули представники 85-ти країн.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коляденко впевнено вийшла в 1/2 фіналу на ОІ-2024 у Парижі
Олімпійські ігри | 09 серпня 2024, 14:02 28
Коляденко впевнено вийшла в 1/2 фіналу на ОІ-2024 у Парижі

Українка розібралася з Біляною Дудовою з Болгарії

Франція U-23 – Іспанія U-23. Прогноз і анонс на фінальний матч Олімпіади
Олімпійські ігри | 09 серпня 2024, 17:31 0
Франція U-23 – Іспанія U-23. Прогноз і анонс на фінальний матч Олімпіади

Поєдинок відбудеться 9 серпня о 18:00 за Києвом

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.