Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 серпня 2024, 02:15
1264
1

Хижняк вривається на п’єдестал, легкоатлети – в фінали. Все про 7-й день ОІ

У п’ятницю українські спортовці гарно попрацювали на перспективу

| Оновлено 03 серпня 2024, 02:15
1264
1
Хижняк вривається на п’єдестал, легкоатлети – в фінали. Все про 7-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Хижняк

З 23-х комплектів нагород, які були розіграні у п’ятницю, 2 серпня, українці не здобули жодної. Але створили гарні передумови, щоб поповнити медальну скарбничку в майбутньому. Точніше, боксер Хижняк вже ґарантував собі місце на п’єдесталі, а легкоатлети поборються за медалі в найближчі дні.

Герой дня

Боксер Олександр Хижняк буде з нагородою на другій Олімпіаді поспіль. У чвертьфіналі вагової категорії до 80 кг Сашко розбомбив срібного призера останнього чемпіонату світу Вандерлея Перейру з Бразилії. Могутній бразильський боєць помітно переважає українця в габаритах і атлетизмі. Враховуючи доволі відкриту манеру ведення боїв Хижняком, це насторожувало. Але тренерський штаб нашої збірної і, головне, особистий тренер боксера Олександр Хижняк-старший грамотно відпрацювали тактику цього бою, а підопічний задумане реалізував у рингу.

Олександр сходу спантеличив Вандерлея шаленим темпом і великою кількістю ударів, більшість з яких, звісно, приходилися у блок, але чимало й досягали цілі. Враховуючи перевагу суперника в розмаху рук, українець зумів знайти зручну дистанцію і атакував опонента в ближньому бою. У такому ключі бій монотонно тривав усі три раунди, нічого вдіяти з тим Перейра не зміг. При цьому було помітно, що на заключний раунд Хижняк явно виходив, тримаючи в голові олімпійський фінал трирічної давнини проти іншого бразильця Еберта Консейсау, де Олександр, маючи ще більшу перевагу, захопився атакою і пропустив контратакуючий постріл, який призвів до нокауту. На цей раз Олександр діяв поміркованіше, з холодною головою і впевнено довів справу до перемоги. Судді одноголосно віддали перевагу українцеві.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Хижняк і Вандерлей Перейра

Завдяки цій перемозі і виходу в півфінал Хижняк ґарантував собі медаль. Якого ґатунку – покаже півфінальний бій проти дворазового олімпійського чемпіона Арлена Лопеса з Куби, котрий сьогодні переміг узбека Турабека Хабібуллаєва. Півфінальний бій Хижняк – Лопес відбудеться у неділю, 4 серпня, приблизно о 18:20 за київським часом.

Надії дня

Хоч десь ми виступаємо якраз так, як можемо. Принаймні, поки. Поряд можна було б назвати спортивну гімнастику. Однак там чимало залежить від суддівських оцінок. Тому й до п’єдесталу ми поки не дійшли. Хочеться вірити – поки. Не дійшли ще й у легкій атлетиці. Хоч і заявку за підсумками сьогоднішньої кваліфікації зробили непогану. Фактично, всі, хто мав вийти до фіналів, сьогодні в них і вийшли. Може, лише від Юлії Левченко, котра в кваліфікації не взяла стартової висоти (1,83 м), очікувалося більше. Та й то радше по старій пам’яті, яка відсилає до Юлиного срібла чемпіонату світу-2017. Справді високих результатів Левченко не демонструвала вже давно. Олімпійський показник є лише логічним вінцем того, що відбувалося в міжолімпійському циклі. В принципі, Юлія й сама, здається, відсутності результату сильно не засмутилася.

А ті, хто в стрибках у висоту на результат розраховував, його й здобув. Рекордсменка світу Ярослава Магучіх впевнено виграла кваліфікацію, взявши з перших спроб спершу 1,92, а потім 1,95 м. Ірина Геращенко взяла 1,95 м з другої спроби і теж кваліфікувалася до фіналу. Крім українок, здолали планку на висоті 1,95 м дві їхні основні суперниці – австралійки Нікола Оліслаґерс та Елеанор Паттерсон. А ось сербка Анґеліна Топіч, яку теж вважають однією з претенденток на нагороди, ще до старту кваліфікації перечепилася через мат, травмувала ногу і насилу вийшла у фінал, взявши висоту 1,92 м. При цьому сама сербка не впевнена, що зможе 4 серпня у цьому фіналі виступити.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ярослава Магучіх

Дуже впевнено подолав сито кваліфікації й метальник молота Михайло Кохан. З другої спроби він метнув снаряд на 77,42 м і виконав кваліфікаційний норматив. Крім Михайла, кваліфікаційний норматив (77 метрів рівно) виконали ще лише п’ять атлетів. В їхньому числі не було титулованих поляків – п’ятиразового чемпіона світу Павела Файдека і чинного олімпійського чемпіона Войцеха Новіцкі. Але до 12-ки фіналістів вони одначе потрапили.

Не так впевнено, але вийшла до фіналу у вечірній сесії срібна призерка чемпіонату світу-2023 з потрійного стрибка Марина Бех-Романчук. Стрибка на 14,30 для цього виявилося достатньо. Кваліфікувалися до фіналу й основні за відсутності травмованої Юлімар Рохас суперниці українки в боротьбі за золото Олімпіади: Леяніс Перес із Куби показала найкращий результат (14,68 м), Шаніка Рікеттс з Ямайки – другий (14,47 м). Потрапила до фіналу й етнічна українка Дарина Деркач, яка виступає за Італію. А ось ще одна представниця України Ольга Корсун стрибнула в найкращій спробі на 13,06 м, посіла 29 місце з 30 учасниць і на тому Олімпіаду завершила.

Також без особливих шансів провели українці й змішану естафету 4х400 м. Олександр Погорілко, Тетяна Мельник, Данило Даниленко і Марина Шостак пробігли дистанцію за 3.15,51. Цей час – 14-й серед 16-ти команд. Про вихід у фінал мова не йшла. А ось збірна США вже у півфіналі відзначилася першим у легкоатлетичній програмі цієї Олімпіади світовим рекордом. Вернон Норвуд, Шам’єр Літтл, Брюс Дімон і Кейлін Браун фінішували з часом 3.07,41, що на 1,39 секунди швидше, ніж попереднє досягнення збірної США на чемпіонаті світу-2023 у Будапешті.

Далеким від фіналу був і провідний український штовхальник ядра Роман Кокошко. В найліпшій спробі він штовхнув снаряд на 19,36 м і посів загальне 22 місце. Виграв кваліфікацію італієць Леонардо Фаббрі (21,76 м). Вийшли у фінал й інші фаворити – світовий рекордсмен і переможець двох попередніх Олімпіад Раян Крузер зі США, чемпіон світу-2017, призер двох Олімпіад Том Велш з Нової Зеландії, дворазовий чемпіон світу і двічі срібний призер Олімпіад Джо Ковач.

А комплект нагород у п’ятницю легкоатлети розіграли один. Олімпійський чемпіон Токіо, світовий рекордсмен і триразовий чемпіон світу Джошуа Чептеґеї підтвердив свій клас, вигравши золото з бігу на 10 000 метрів. Підсилив своє досягнення Джошуа олімпійським рекордом (26.43,14), відразу на 18,03 секунди покращивши досягнення ефіопця Кененіси Бекеле часів Пекіна-2008.

Закономірність дня

У перемоги, як у вчорашнього срібла Сергія Куліша – багато родичів. Поразка – завжди сирота. Кульова стрільба знову має олімпійську медаль, а отже, причетні до виду спорту чиновники і функціонери можуть бути спокійними: у них все добре. Дарма, що від минулої слави української кульової стрільби залишилися поодинокі крихти. Ні в якому разі не хочеться ставити під сумнів кваліфікацію Олени Костевич і справедливість її участі на шостій у кар’єрі Олімпіаді. Стрільба – вид спорту, який не має чітких вікових обмежень. Олена в Афінах-2004 стала чемпіонкою в 19. Зараз їй 39 і з шостих Ігор вона повертається не лише без медалей, але й без потраплянь у фінали. Це не обов’язково означає, що Костевич вже здає чи не зможе перемагати в майбутньому. Просто так склалися ці змагання, можливо, були допущені помилки в підготовці. Турбує інше. Важливо, що стільки років Олена не відчуває жодної внутрішньої конкуренції, що за 20 років не створено навіть передумов для неї.

Сьогодні Костевич виступала в останньому з трьох запланованих на Іграх-2024 стартах. Як і в двох попередніх, Олена не змогла пройти крізь сито кваліфікації. В стрільбі з швидкісного пістолета з 25-метрої відстані легенда українського спорту була лише 25-ю. Вона вибила 576 очок, тоді як переможниця кваліфікації Вероніка Майор з Угорщини побила олімпійський рекорд – 592 очки.

Заключний комплект нагород пістолетниці без участі Костевич розіграють завтра. А сьогодні медалі розіграли жінки в стрільбі з гвинтівки з трьох положень з 50-метрової дистанції. Золото, побивши олімпійський рекорд своєї землячки Ніни Крістен, виграла 26-річна швейцарка К’яра Леоне. Її результат – 464,4.

Стабільність дня

Українські стрибуни у воду закрили програму Ігор-2024 із синхронних стрибків. Закрили так, як провели загалом. За винятком дуету Середа/Болюх, які виступали в стрибках з десятиметрової вишки, решта пар виступили однаково. Ксенія Байло / Софія Лискун у стрибках з десятиметрової вишки, Анна Письменська / Вікторія Кесар, а тепер уже й Олег Колодій / Данило Коновалов у синхронних стрибках з триметрового трампліна випереджали один дует, який або провалювався, або був відчутно слабшим, а з іншими шістьма боротися були неспроможні. З одного боку, відрадний сам факт, що Україна має представницво відразу в чотирьох олімпійських фіналах. З іншого ж, і це демонструє вже не перша Олімпіада, треба визнати, що для подальшого розвитку варто щось змінювати. Наші тренери здатні надати гарну базову підготовку, але не спроможні готувати стрибунів світового рівня, здатних боротися за медалі Олімпіад. Якщо, звісно, в час повномасштабної війни про запрошення закордонного фахівця говорити доречно, то такий час настав. Інакше наші стрибуни у воду надалі приречені залишатися в когорті вічно перспективних.

Колодій та Коновалов сьогодні стали в стрибках з триметрового трампліна сьомими, відставши з сумою 348,27 від шостого місця на понад 13 очок. Медальні позиції виявилися для нас традиційно недосяжними. Чемпіонами в цьому виді програми стали китайці Лун Даої / Ван Цзунюань. Їхня сума балів – 446,10. Начебто все закономірно, адже спільно ці хлопці виграли два останніх чемпіонати світу, а Ван Цзунюань з іншим партнером здобув золото Олімпіади-2020. Втім, на відміну від більшості видів зі стрибків у воду, цього разу легкою перемогу китайців не назвеш. Представникам Піднебесної реальну конкуренцію склали мексиканці Хуан Мануель Келая / Осмар Олвера, котрі здобули срібло, програвши чемпіонам лише 2,07 бала.

«Вважаю цю Олімпіаду провальною»

Винесена в підзаголовок цитата – авторства президента Федерації дзюдо України Михайла Кошляка. Керівник ФДУ дав оцінку виступу збірної з виду спорту, за який він відповідає, невдовзі після того, як завершила виступи на Іграх остання з наших учасниць, представниця вагової категорії понад 78 кг Христина Гоман. На паризькому татамі Христина вибула після першої ж сутички проти Маріт Кампс із Нідерландів, отримавши три шидо за пасивне ведення боротьби. Нагадаємо, що днем раніше два поєдинки так само програла бронзова призерка чемпіонату світу-2022 Єлизавета Литвиненко.

Золото в найважчій вазі серед жінок виграла призерка трьох чемпіонатів світу Беатріс Соуза з Бразилії, котра в фіналі перемогла бронзову призерку попередньої Олімпіади Раз Гершко з Ізраїлю.

Та основна увага вболівальників дзюдо сьогодні була прикута до боротьби в найважчій категорії (понад 100 кг) серед чоловіків, де 35-річний француз Тедді Рінер здійснив черговий крок у історію. Сьогодні Тедді здобув свою шосту олімпійську медаль і став найтитулованішим дзюдоїстом в історії Ігор. Розпочав свій шлях Рінер з бронзи Пекіна-2008, після того в період, протягом якого він за десять років не зазнав жодної поразки, вигравав золото Лондона-2012 і Ріо-2016, а в Токіо-2021 взяв бронзу в особистій першості і золото в командній.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тедді Рінер

Сьогодні Тедді відборовся абсолютно бездоганно, вигравши всі чотири сутички на іппон. Чвертьфінальна, правда, завершилася великим скандалом. Провівши переможний прийом, Рінер показав своєму суперникові, грузинові Ґураму Тушишвілі, жест, який тому дуже не сподобався. Ґурам штовхнув Тедді в груди, а вже лежачого схопив за обличчя. У підсумку чемпіон світу-2018 і срібний призер Олімпіади-2020 Тушишвілі, який мав боротися у втішному турнірі за бронзу, був дискваліфікований, причому не лише з Олімпіади, а й з решти змагань, на невизначений термін. А Рінер пішов далі, переміг у півфіналі таджикистанця Темура Рахімова, а в фіналі за хвилину до завершення основного часу амплітудно кинув через стегно на іппон чинного чемпіона світу корейця Кім Мін-Чжона і став уже чотириразовим олімпійським чемпіоном. Завтра в командній першості Тедді може здобути п’яте олімпійське золото. Крім того, француз – 12-разовий чемпіон світу і п’ятиразовий чемпіон Європи.

Свьонтек з медаллю, дві африканські збірні – в футбольному півфіналі

Вирішальні матчі залишилося зіграти тенісистам. Слабкою втіхою для першої ракетки світу Іґи Свьонтек з Польщі стала перемога над Анною-Кароліною Шмідловою зі Словаччини (6:2, 6:1), а разом із нею здобута бронза. За золото жіночого одиночного розряду посперечаються хорватка Донна Векич і китаянка Чжен Ціньвень.

Перше тенісне золото Ігор-2024 здобули Катерина Синякова і Томаш Махач з Чехії, які в фіналі міксту переграли на супертайбрейку китайський дует Ван Сіньюй / Чжан Чжичжень.

У чоловічому фіналі очікувано зіграють Карлос Алькарас з Іспанії, який розгромив 6:1, 6:1 канадця Фелікса Оже-Альяссіма і серб Новак Джокович, котрий переміг 6:4, 6:2 італійця Лоренцо Музетті.

У чоловічому футбольному турнірі зіграні чвертьфінали. Збірна Марокко завдяки голам Суф’яна Рахімі, Ільяса Ахомаша, Ашрафа Хакімі і Маухуба ель-Мехді розгромила 4:0 збірну США.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марокко зіграє у півфіналі Олімпійського турніру

Якщо цей результат – цілком за грою, то результат другого чвертьфіналу виглядає трохи алогічним. Як мінімум – його рахунок. Збірна Іспанії виграла 3:0 у Японії, хоча азійці створили біля воріт «Фурії рохи» достатньо моментів, щоб навіть не програти. Героєм зустрічі став чинний чемпіон Європи Фермін Лопес, який забив два перших м’ячі. Третій гол на рахунку Абеля Руїса.

Збірна Єгипту, пропустивши від парагвайця Дієґо Ґомеса на 71-й хвилині, врятувалася зусиллями Ібрагіма Аделя на 88-й хвилині, а потім перемогла в серії пенальті. Четвертим півфіналістом стала збірна Франції, яка завдяки єдиному голу Жана-Філіпа Матета на п’ятій хвилині перемогла збірну Аргентини.

В поєдинках 1/2 фіналу 5 серпня зіграють Марокко – Іспанія, Франція – Єгипет.

Там, де нас нема

Чемпіон світу-2023 Кемерон Макевой з Австралії виграв з результатом 21,25 секунди плавальну 50-метрівку кролем. Срібло, поступившись лише п’ятьма сотими секунди, здобув чемпіон світу-2022 Бен Прауд з Великої Британії, бронзу – олімпійський чемпіон Лондона-2012 Флоран Манаду з Франції (21,56). 200-метрівку на спині з олімпійським рекордом 2.03,73 виграла інша австралійка Кейлі Маккеоун, яка була триразовою чемпіонкою Токіо-2020 і вже здобула два золота Парижа. Але головним мультимедалістом нинішніх Ігор є француз Леон Маршан. Сьогодні він виграв уже четверту свою золоту нагороду. Цього разу – на 200-метрівці комплексом. У фіналі Леон проплив дистанцію за 1.54,06 і на 17 сотих секунди побив встановлений Майклом Фелпсом у Пекіні-2008 олімпійський рекорд.

Ще чотири комплекти нагород розіграли представники академічного веслування. У змаганнях двійок розпашних серед чоловіків перемогли олімпійські чемпіони Ріо-2016 і Токіо-2020 Мартін і Валент Сінковичі з Хорватії, серед жінок – чинні чемпіонки світу Їмк'є Клеверінґ / Веронік Меестер з Нідерландів. У перегонах двійок парних у легкій вазі свій успіх Токіо трирічної давнини повторили ірландці Фінтан Маккарті та Пол О’Донован. Серед жінок в аналогічному класі виграли переможниці двох останніх чемпіонатів світу Емілі Крейґ та Імоджен Ґрант з Великої Британії.

Перші призери визначені у вітрильному спорті. У класі Skiff перемогли триразові чемпіонки світу в колись успішному для України класі 49er Оділь ван Ангольт та Анетте Дютц з Нідерландів. Серед чоловіків у тому ж Skiff виграли іспанці Дієґо Ботен ле Чевер та Флоріан Тріттель.

Обидва комплекти нагород розіграні і в стрибках на батуті, де колись у нас були і олімпійський чемпіон, і призери Ігор, а нині немає нікого й близько. Серед жінок найкращою батутисткою Парижа стала чинна чемпіонка світу і призерка двох попередніх Олімпіад Бріоні Пейдж з Великої Британії. В чоловіків переміг безпрапорний Іван Литвинович, який колись представляв радгосп імені Лукашенка.

Команду першість шпажистів серед чоловіків виграла збірна Угорщини, яка перемогла в фіналі 26:25 японців. Золото здобули Дьордь Шіклоші, Мате Тамаш Кох, Тібор Андрашфі і Давід Надь.

Чемпіонами в командному конкурі в кінному спорті стали британці Бен Магер на Dallas Vegas Batilly, Гаррі Чарльз на Romeo 88 і Скотт Браш на Jefferson.

Триразові чемпіони світу Чжен Сівей та Гуан Якьон з Китаю стали олімпійськими чемпіонами Парижа в бадмінтоні. Вони стали найсильнішими у міксті.

Мікстові змагання у стрільбі з лука виграли, звісно, корейці, які перемогли в фіналі 6:0 Німеччину. Свої другі на цій Олімпіаді золоті нагороди здобули Лім Сі-Гьон і Кім У-Чжін, котрі до того вигравали Ігри в командних першостях.

У перегонах на велосипедах BMX серед чоловіків виграв триразовий чемпіон світу Жорес Доде з Франції, серед жінок – лідерка світового рейтингу Сая Сакакібара з Австралії.

Медальний залік

Китай, у якого вже 13 золотих нагород, втримав лідерство в таблиці. На друге місце з 11 золотими, 12 срібними і 13 бронзовими медалями вийшла Франція. В Австралії теж 11 золотих нагород, але шість срібних і п’ять бронзових.

Збірна США зберігає лідерство за загальною кількістю призових місць (43), але золотих медалей серед них – дев’ять. Тому й поточне місце – четверте. Також дев’ять золотих медалей має Велика Британія, вісім – Японія, сім – Корея, п’ять – Італія, чотири – Нідерланди, три – Канада.

По дві золотих медалі мають Німеччина, Нова Зеландія, Румунія, Угорщина, Гонконґ, Ірландія, Хорватія і Азербайджан. По одному золоту здобули Бразилія, Швеція, Грузія, Швейцарія, Іспанія, Південна Африка, Бельгія, Казахстан, Узбекистан, Чехія, Гватемала, Аргентина, Еквадор, Словенія, Сербія і Уганда.

Україна зі сріблом і бронзою, тримаючи в голові медаль Хижняка, посідає 40-ве місце.

Всього нагороди вже здобули представники 53-х країн.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпіада-2024 (баскетбол): розклад, результати, таблиці, сітки плей-оф
Баскетбол | 03 серпня 2024, 00:45 3
Олімпіада-2024 (баскетбол): розклад, результати, таблиці, сітки плей-оф

Олімпійський турнір із баскетболу відбудеться з 27 липня по 11 серпня

Артем ДОВБИК: «Жирона – маленький клуб, Рома – великий клуб в Італії»
Футбол | 02 серпня 2024, 18:50 79
Артем ДОВБИК: «Жирона – маленький клуб, Рома – великий клуб в Італії»

Гравець дав коментар після трансферу

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Viktor Shvachko
Молодець Хижняк! Це ж не футбол!