Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 02 серпня 2024, 01:12
518
0

Срібна стійкість Куліша і тенісне дежавю. Як минув 6-й день ОІ

Україна у вівторок одну медаль виграла, а ще дві-три втратила

| Оновлено 02 серпня 2024, 01:12
518
0
Срібна стійкість Куліша і тенісне дежавю. Як минув 6-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Сергій Куліш

У перший день серпня на Олімпіаді в Парижі було розіграно 16 комплектів медалей. Вже звикнувши до постійних втрат, сьогодні нарешті маємо підстави порадіти. Другу медаль Україні приніс стрілець із Черкас Сергій Куліш.

Герой дня

Сергій Куліш із Черкас виграв срібло в стрільбі з дрібнокаліберної гвинтівки з трьох положень. Його медаль – друга на цій Олімпіаді після бронзи Ольги Харлан. До фіналу Сергій відібрався третім, а в фіналі тривалий час взагалі лідирував. І якщо у стрільбі з коліна українець ще допустив два постріли нижче десятки і поступився однією сотою китайцеві Лю Юйкуню (сума українця за підсумками 15-ти пострілів – 153,9), то в стрільбі лежачи якийсь час мав відчутну перевагу. Усі 15 пострілів Сергія були в «десятки» (сума 155,2), але китаєць стріляв не гірше і навіть збільшив перевагу до чотирьох сотих. Певні зриви у вигляді пострілів на 9,1 і 9,5 Куліш допустив у «стійці». Це ще до боротьби на виліт. Коли ж учасники фіналу почали по одному відсіюватися, українець у заключних пострілах не поцілив у «десятку» жодного разу. Як наслідок, Лю Юйкунь виграв золото, а наш стрілець – срібло.

Getty Images/Global Images Ukraine. Cергій Куліш

Куліш – найстабільніший український стрілець-спортовець останнього часу. Він вигравав срібло також на Олімпіаді в Ріо-2016 і мав бути з медаллю на Іграх у Токіо в 2021-му. Але там Сергій у кінцівці, перебуваючи серед лідерів, відволікся на розстебнутий ґудзик, втратив концентрацію і помилково вистрелив по сусідній мішені хорвата Мілана Марічича. Цей «нуль» відкинув Куліша на восьме місце. Найсумніше, що постріл по чужій мішені теж влучив у «десятку». Трагічна випадковість, але таке в цьому виді спорту буває.

Після того Куліш у 2022-му став чемпіоном світу й ось зараз бере друге в кар'єрі олімпійське срібло.

Дежавю дня

Щось схоже ми вже бачили. Не пізніше як минулої ночі. Марта Костюк у чвертьфінальному матчі одиночного розряду проти Донни Векіч теж вела на тай-брейку вирішального сету 4:0. До перемоги залишалося виграти три розіграші. Але в підсумку Марта програла матч.

Історія має властивість повторюватися. Але не настільки ж раптово. І не з представницями ж однієї країни. Сестри Надія і Людмила Кіченок у чвертьфіналі парного розряду поступилися в першому сеті іспанкам Крістіні Букші і Сарі Соррібес-Тормо 6:3, в другому відігралися – 6:2. А потім був супертайбрейк, який грається до десяти очок. Українки вели 7:3. До перемоги залишалися ті самі три розіграші. Та наші дівчата примудрилися програти шість очок поспіль, відіграли три матчболи, але в підсумку програли супертайбрейк, а з ним і матч 10:12. Тим самим, українки повторили свій результат трирічної давнини. У Токіо-2020 вони у чвертьфіналі програли москалихам Вєсніній і Кудерметовій.

Getty Images/Global Images Ukraine. Надія і Людмила Кіченок

Між тим, визначилися фіналістки тенісного турніру в жіночому одиночному розряді. Один з півфіналів приніс гучну сенсацію. Перша ракетка світу Іґа Свьонтек з Польщі, яка на кортах Roland Garros виграла три останніх Відкритих чемпіонати Франції, поступилася сьомій у світовому рейтингу китаянці Чжен Ціньвень – 2:6, 5:7. Після програного першого сету в другому Свьонтек начебто зібралася і повела 4:0, однак після того програла чотири гейми поспіль і зупинити суперницю вже не змогла. Цікаво, що до того суперниці зустрічалися чотири рази і кожного разу перемагала Іґа. Тепер Свьонтек зіграє в матчі за бронзу. В іншому півфіналі хорватка Донна Векич, котра менш ніж добу тому, опівночі в трисетовому поєдинку здолала українку Марту Костюк, перемогла словачку Анну-Кароліну Шмідлову – 2:0.

У чоловічому одиночному розряді визначилися півфіналісти: іспанець Карлос Алькарас посперечається за місце у фіналі з італійцем Лоренцо Музетті, який переміг у чвертьфіналі олімпійського чемпіона Токіо-2020 Александра Звєрєва з Німеччини, а канадець Фелікс Оже-Альяссім спробує зупинити переможну ходу серба Новака Джоковича.

Пасивна боротьба

20-річна дзюдоїстка Єлизавета Литвиненко напередодні Олімпіади вважалася прихованою медальною надією. Борчиня, яка два роки тому, 18-річною, сенсаційно виграла бронзу чемпіонату світу у ваговій категорії до 78 кг, демонструвала свій клас зокрема й цьогоріч, коли входила до числа призерок на етапах Grand Slam.

Перша олімпійська сутичка вийшла для Єлизавети вдалою: в 1/8 фіналу вона за допомогою підсаду стегном змогла кинути суперницю, бронзову призерку чемпіонату світу-2019 Лоріан Куку з Косова на ваза-арі. Цей прийом приніс українці перемогу. На жаль, у наступних двох сутичках якраз результативних дій і передумов до них Литвиненко й бракувало. Чи то вона діяла надто обережно, чи банально не могла підібратися до суперниць, але що чвертьфінальну сутичку призерці двох останніх чемпіонатів світу Алісі Белланді, що втішний поєдинок володарці світового срібла-2022 Ма Чженчжао з Китаю Єлизавета програла, отримавши по три шидо за пасивність.

Getty Images/Global Images Ukraine. Єлизавета Литвиненко (праворуч)

Так чи інакше, дійшовши до чвертьфіналу, Литвиненко продемонструвала найуспішніший поміж українських дзюдоїстів результат Олімпіади-2024. Принаймні, на цю мить. Завтра на паризьке татамі вийде остання з українських учасниць, представниця вагової категорії понад 78 кг Христина Гоман, першою суперницею якої буде Маріт Кемпс з Нідерландів.

Аліса Белланді в підсумку стала олімпійською чемпіонкою. В фіналі вона перемогла Ланір Інбар з Ізраїлю. А в чоловічій ваговій категорії до 100 кг золото виграв чинний чемпіон світу Зелім Коцоєв з Азербайджану, який переміг грузина Ілію Суламанідзе.

Невдача дня

22-річний Владислав Бухов, який цьогоріч у лютому приніс Україні перше за останніх 17 років золото чемпіонату світу з плавання і побив при цьому рекорд понад 20-річної давнини Олександра Волинця на дистанції 50 м вільним стилем (21,38 сек.) на другій Олімпіаді поспіль не зумів пробитися у фінал кролевої 50-метрівки. Як і три роки назад у Токіо, зараз у Парижі Владислав у півфіналі став 11-м. Тільки у 2021-му він вважався молодим і перспективним, а зараз від Владислава чекали чогось особливого не лише в Україні.

Getty Images/Global Images Ukraine

Коли вранці Бухов з результатом 21,89 кваліфікувався у півфінал з тим самим 11-м часом, залишалося сподівання, що він пливе з запасом і економить сили для вечірнього старту. Проте у півфіналі Владислав проплив не набагато швидше – 21,76. У своєму запливі він взагалі був сьомим. Найперше українця підвів дуже слабкий старт. А виграли півфінал, показавши однаковий результат 21,38 (тобто, такий, як національний рекорд Бухова) чемпіони світу 2022-го та 2023-го років, відповідно, Бен Прауд з Великої Британії і Кемерон Макевой з Австралії.

Взагалі, Бухов став першим українцем, який на цій Олімпіаді взяв участь у вечірній сесії плавців. До медального запливу лише не добрався. Таких сьогодні було чотири. 17-річна канадійка Саммер Макінтош виграла друге після перемоги на 400-метрівці комплексом золото Парижа-2024. Сара з олімпійським рекордом (2.03,03) виграла на дистанції 200 м батерфляєм. Попередня олімпійська рекордсменка і олімпійська чемпіонка Токіо Чжан Юйфей з Китаю, до речі, здобула цьогоріч бронзу, поступившись також американці Реґан Сміт. Чемпіон світу-2023 Губерт Кош з Угорщини виграв з результатом 1.54,26 200-метрівку на спині. На 200 метрах брасом серед жінок золото з рекордом Америки (2.19,24) здобула Кеті Дуґлас зі США.

Нарешті в естафеті 4х200 м вільним стилем перемогли австралійки Моллі О’Каллаґан, Лані Паллістер, Бріанна Тросселл і Аріарне Тітмус. Золото вони підсилили олімпійським рекордом (7.38,08), покращивши попереднє досягнення китаянок трирічної давнини на понад дві секунди. Срібло здобула команда США, у складі якої на третьому етапі плила легендарна Кеті Ледекі. Для 27-річної американки то 13 олімпійська нагорода в кар’єрі (8 золотих, 4 срібних, одна бронзова). Більше нагород кількісно в історії літніх Олімпіад здобували лише три атлети – інший американський плавець Майкл Фелпс (28), українська гімнастка Лариса Латиніна (18) та совєцький гімнаст Ніколай Андріанов (15). Тих самих 13 медалей виграли український гімнаст Борис Шахлін, італійський фехтувальник Едуардо Маджаротті і японський гімнаст Такасі Ондо.

Королівська прем’єра

Традиційно плавальну програму Олімпіади плавно підмінює легкоатлетична. Королева спорту на Іграх-2024 стартувала саме в перший день серпня змаганнями скороходів на 20 км у середмісті Парижа. При цьому сам старт чоловічого заходу, який був призначений на 9:00 ранку, був зміщений на півгодини через негоду. Україну в цих змаганнях представляв бронзовий призер чемпіонату світу-2013 Ігор Главан. Протриматися в групі, яка вела боротьбу за нагороди, Ігореві вдавалося кілометрів вісім. Після того він почав відставати і в підсумку фінішував 40-м з із 49-ти учасників. Главан фінішував з результатом 1:24.52 і програв лідерові без трьох секунд шість хвилин. А виграв перше легкоатлетичне золото 33-ї Олімпіади срібний призер торішнього чемпіонату світу еквадорець Браян Пінтадо, котрий пройшов 20 кілометрів за 1:18.55.

Ulf Schiller/athletix.ch. Ігор Главан

Серед жінок українки виступили в ходьбі на 20 км значно ліпше. Бронзова призерка недавнього чемпіонату Європи в Римі Людмила Оляновська фінішувала 14-ю. Наша атлетка, яка в 2015-му виграла бронзу чемпіонату світу, була в числі реальних претенденток на нагороди на перших 11 кілометрах дистанції. Вона йшла в групі, яка переслідувала лідерку, зберігаючи шанси на срібло-бронзу. Але з часом Людмила почала відставати і в підсумку фінішувала 14-ю з відставанням від переможниці, чемпіонки світу-2017 Ян Цзяюй з Китаю, у чотири хвилини. Чемпіонський час китаянки – 1:25.54. У топ-20 фінішували й дві інших українки: Марія Сахарук стала 17-ю з відставанням 4.18 від першого місця, Олена Собчук – 20-ю (відставання – 5.18).

Сталося як сталося

Обоє українських представників на Олімпіаді-2024 у стрільбі з лука виступили так, що ніби до них сильно й не прикопаєшся і не дорікнеш, але в той же час у ті миті, коли можна було дотиснути, створити сенсацію і пройти далі, нашим землякам бракувало чи то характеру, чи то психологічної стійкості. Так було і з дебютантом Олімпіад Михайлом Усачем, який у стартовому колі програв лідерові світового рейтингу, так сталося сьогодні й з Веронікою Марченко.

З тією лишень різницею, що 31-річна Марченко все ж могла бути трохи стійкішою. Ніби й досвід є, і ця Олімпіада – третя в кар’єрі українки. А результату як не було, так і немає. Мабуть, рівень такий.

В 1/32 фіналу Вероніка перемогла 6:4 Лі Цай-Чі з Китайського Тайбею і за місце в 1/8-й боролася з Алехандрою Валенсією з Мексики. Ведучи за підсумками перших двох сетів 3:1 (за перемогу дається два очки, за нічию – по одному), Марченко мала всі шанси вигравати і фактично закривати матч у третьому сеті. Там суперниці першими двома пострілами синхронно вибили «дев’ятки». «Дев’яткою» азіатка й закрила сет. Марченко, яка стріляла другою, цієї миті вочевидь занервувала і поцілила в «сімку». Як наслідок, замість 5:1 чи бодай 4:2 (в разі нічиєї) рахунок зрівнявся. І після того перевага остаточно перейшла до Валенсії, котра й виграла 4:6.

В принципі, для Вероніки в порівнянні з попередніми Олімпіадами не змінилося нічого. Вона програвала в 1/16-й і в Ріо у 2016-му, і в Токіо у 2021-му. Повторилася історія й зараз.

Ґендерне божевілля

Організатори нинішньої Олімпіади люблять хизуватися, що нинішні Ігри – найбільш ґендерно рівні за історію. Дуже сумнівне досягнення, але нехай би було. Нехай би було, якби не історії на кшталт нинішньої.

«Мене в житті ще так боляче не били. Судді, звичайно, МОК, їм вирішувати», - це слова італійської боксерки Анджели Каріні, якій чоловічок Іман Хеліф з Алжиру, котрий чомусь вирішив, що він жінка, зламав носа на самому старті бою олімпійського турніру.

Треба сказати, що торік Іман Хеліф був дискваліфікований напередодні фіналу чемпіонату світу за версією Міжнародної боксерської асоціації (IBA). Бо не пройшов тесту на рівень тестостерону. Також на тому чемпіонаті дискваліфікацію отримав інший чоловік, дворазовий чемпіон світу серед жінок Лінь Ю-Тін з Тайваню.

Але Міжнародний олімпійський комітет IBA, президентом якої є москаль Кремльов, не визнає. Боксери на Ігри-2024 відбиралися під егідою Паризької боксерської групи (PBU). Котра ґендерні права двох не то збоченців, не то хитрунів врахувала і до Олімпіади їх допустила. Дарма, що ці вивалі в рингу тлумлять справжніх жінок.

Зрештою, так триватиме доти, доки ця ґендерна вакханалія не матиме серйозних наслідків. Не у вигляді зламаного носа, а якихось серйозніших наслідків.

Там, де нас нема

Головною подією дня був фінал жіночого гімнастичного багатоборства. Який виграла, ставши уже шестиразовою олімпійською чемпіонкою, американка Сімона Байлз. Її сума балів – 59,131.

Чотири комплекти нагород розіграли майстри академічного веслування. У перегонах двійок парних серед жінок золото здобули Брук Френсіс і Люсі Спурс із Нової Зеландії, які три роки тому в Токіо були срібними призерками. Серед чоловіків найсильнішою двійкою парною став румунський екіпаж Андрей Корня / Маріан Еначе. В змаганнях четвірок розпашних на вершину п’єдесталу здійнялися чинні чемпіонки світу, представниці Нідерландів Марлос Олденбурґ, Гермейнтьє Дрент, Тінка Оффенрейс і Бенте Бонстра. В аналогічній дисципліні серед чоловіків виграли американці Нік Меад, Джастін Бест, Майкл Ґрейді та Ліам Корріґан.

У веслувальному слаломі на байдарках золото здобув італієць Джованні де Дженнаро.

Командну першість рапіристок, перемігши 45:39 Італію, виграла команда США. В складі американок чемпіонками стали Лі Кіфер, Лорен Скраґґс, Жаклін Дубрович і Майя Вайнтрауб.

Медальний залік

Китай, здобувши вже 11 золотих нагород, зміцнив лідерство в таблиці. США надалі виграє найбільше медалей кількісно (37) та поступово дотягується до лідерів за золотом. Американці виграли вже дев’ять нагород найвищої проби. Франція, Австралія і Японія здобули по вісім золотих медалей. По шість нагород найвищої проби – у Великої Британії і Кореї, п’ять – в Італії, три – в Канади, по два – в Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії, Румунії, Гонконґу та Азербайджану. По одному золоту мають Угорщина, Грузія, Південна Африка, Швеція, Бельгія, Ірландія, Казахстан, Хорватія, Ґватемала, Узбекистан, Аргентина, Еквадор, Словенія і Сербія.

Україна зі сріблом Куліша і бронзою Ольги Харлан – на 35 місці.

Всього медалі здобули 50 країн.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Динамо отримає багато грошей? Найбагатший клуб АПЛ націлився на Шапаренка
Футбол | 01 серпня 2024, 18:31 23
Динамо отримає багато грошей? Найбагатший клуб АПЛ націлився на Шапаренка

Англійський «Ньюкасл» націлився на українського футболіста

Анонс Олімпіади на 2 серпня. Коли та в яких видах виступатимуть українці?
Олімпійські ігри | 02 серпня 2024, 00:23 6
Анонс Олімпіади на 2 серпня. Коли та в яких видах виступатимуть українці?

Sport.ua представляє анонс 7-го дня ОІ-2024 спільно з FAVBET

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.