Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 01 серпня 2024, 10:12
1285
0

Суцвіття драм і недосказаності. Як минув 5-й день ОІ

Українці були близькими до нагород, але знову залишилися ні з чим

| Оновлено 01 серпня 2024, 10:12
1285
0
Суцвіття драм і недосказаності. Як минув 5-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Ковтун

У вівторок, 31 липня, на Олімпіаді в Парижі були розіграні 18 комплектів нагород, у плавальному басейні впав світовий рекорд на стометрівці кролем, а українці знову плакали. Наші атлети були близькими до медалей, але знову їх не здобули.

Героїні дня

Сестри Людмила і Надія Кіченок вийшли у чвертьфінал жіночого парного розряду в тенісі. В 1/8-й українки на супертайбрейку перемогли американок Даніель Коллінс / Дезіре Кравчик – 3:6, 6:4, 10:7. За вихід у півфінал українки посперечаються з іспанками Крістіною Буксою і Сарою Соррібес-Тормо, котрі в 1/8-й перемогли Марію Лурдес Карле / Надю Подороску з Аргентини. На попередній Олімпіаді Надія та Людмила теж грали у чвертьфіналі Олімпіади. Але тоді в Токіо наші дівчата поступилися москалихам Вєсніній і Кудерметовій та до медальних поєдинків не добралися. Сподіваємося, цьогоріч буде інакше.

Дуже близькою до півфіналу була Марта Костюк. Від сліз розпачу до камбеку і виграного другого сету в грі з хорваткою Донною Векич. У вирішальному Марта поступалася 3:5, відігралася з матчболу, зрівняла рахунок, на тай-брейку вела 4:0 та 5:2, але в підсумку поступилася 8:10. Донна Векич на початку тай-брейку вже, здавалося, ледь стояла на ногах, але знайшла в собі сили виграти цей матч на зубах. Це був якісний з обох боків поєдинок. У якому наша тенісистка поступилася.

Подія дня

Фінал індивідуального гімнастичного багатоборства на Олімпіаді – це завжди щось особливе. Нинішній фінал з його божевільною інтригою до останнього виступу, коли на перемогу водночас претендувало близько десятка суперників і коли чинний олімпійський чемпіон і чемпіон світу Даїкі Гашимото з Японії втрачає шанси на медалі достроково не тому, що провалився сам, а через те, що опоненти сильніші – це пам’ять на роки.
А надто приємно, що помітними постатями в цій боротьбі були обидва українських учасники. Так, Ілля Ковтун і Олег Верняєв залишилися без нагород, але дорікнути їм складно. Можна, звісно, дорікати суддям, що в окремих випадках оцінки нашим гімнастам вони притримали, а суперникам десь завищили, але загалом підсумок змагань виглядає справедливим. Українці потужно розпочали змагання і після чотирьох видів навіть очолювали таблицю: Ковтун був першим, Верняєв – другим. Ілля при цьому видав божевільний виступ на брусах, за який отримав оцінку 15,400. Олег знову був одним із найкращих на коні – 14,833.

Погіршили свої позиції українці на п’ятому снаряді – поперечині. Для Верняєва цей вид як був, так і залишається найслабшим поміж решти п’яти. В 2016-му Верняєв після виступу на поперечині втратив золото в індивідуальному багатоборстві. Нещодавно саме після Олегових 12,800 на поперечині випала з лідируючої трійки в командній першості збірна України. Сьогодні Верняєв заробив на цьому снаряді 12,700 і тим самим випав з медальної гонки. В підсумку Верняєв із сумою балів 84,399 став восьмим.

Ковтун теж у кваліфікації на поперечині допустив зрив. Натомість сьогодні Ілля, можна сказати, підкорив незручний снаряд – 13,833. Як наслідок, перед останньою ротацією коло реальних претендентів на нагороди скоротилося до чотирьох – Ковтун, Шинносуке Ока з Японії, Чжан Боген і Сяо Жотен з Китаю. Ковтун за вільні вправи заробив високі 14,700. Але суперники на поперечині втримали перевагу. В підсумку Шинносуке Ока, який раніше вигравав багатоборство на молодіжному чемпіонаті світу, а на цій Олімпіаді вже здобув золото в команді, став першим у найпрестижнішому виді. Переможна сума балів – 86,832. Чемпіон світу-2021 у багатоборстві Чжан Боген став другим з результатом 86,599. Сяо Жотен виграв бронзу – 86,364. Ковтун з результатом 86,165 зупинився на четвертому місці.

Прикро? Звісно. Але сьогоднішній день обнадіює, що в фіналах окремих видів наші гімнасти без медалей точно не залишаться.

Драма дня

Українська жіноча четвірка парна в академічному веслуванні стала в фінальному заїзді п’ятою. Лише п’ятою. І річ навіть не в тому, що як чинні чемпіонки Європи наші дівчата мали б боротися за нагороди. Сам фінал складався таким чином, що збірна України у складі Євгенії Довгодько, Катерини Дудченко, Дарини Верхогляд і олімпійської чемпіонки Лондона-2012 Анастасії Коженкової зі старту і за 200 м до фінішу двохкілометрової дистанції йшла другою-третьою і начебто контролювала ситуацію. Однак перед самим фінішем українки пропустили поперед себе відразу два човни і в підсумку стали п’ятими. У коментарі по гарячих слідах дівчата натякнули, що вже бачили себе медалістками і десь втратили пильність.

У підсумку золото виграв екіпаж з Великої Британії, чинні чемпіонки світу Лорен Генрі, Ганна Скотт, Лола Андерсон і Ґеорґіна Брайшоу. На фініші британки на 15 сотих секунди випередили веслувальниць із Нідерландів, котрі лідирували майже всю дистанцію. Бронза – в збірної Німеччини, котра випередила на 42 сотих секунди швейцарок і на 3,35 секунди – українок.

Інші представники України Ігор Хмара та Станіслав Ковальов, які змагаються на двійці парній легкої ваги, свій медальний шлях завершили на стадії півфіналу. Втративши раніше нагоду пробитися в фінал через кваліфікацію, Ігор та Станіслав ще мали змогу пробитися у вирішальний заїзд. Але у півфіналі наші веслувальники стали п’ятими з шести екіпажів, поступившись переможцям, італійцям Стефано Оппо та Ґабріелю Соарешу цілих 15 секунд. Завершать виступ на Іграх-2024 Хмара і Ковальов виступом у фіналі В. Але вже зараз можна підсумувати, що з Парижа збірна України з академічного веслування повернеться без нагород. Крім двох вище згадуваних, інших наших екіпажів на цій Олімпіаді немає. Між тим, перегони четвірок парних серед чоловіків виграли чинні чемпіони світу збірна Нідерландів у складі Леннарта ван Ліропа, Фінна Флорейна, Тона Віттена та Коена Метсемакерса.

Надія дня

Нарешті Україна матиме свого представника у фіналі з кульової стрільби. То ще в Пекіні-2008 чи Лондоні-2012 ми мали представників у кожному виді олімпійської програми і претендентів на нагороди було близько десятка. Ліцензії на Ігри в Парижі виграли лише п’ять українців і фіналів у стартових чотири змагальних дні не було. Невдало виступав зокрема Сергій Куліш. У кваліфікації стрільби з пневматичної гвинтівки з 10-метрової відстані, дисципліни, в якій Сергій у Ріо-2016 вигравав срібло, Сергій посів лише 27 місце.

Сьогодні стартували змагання зі стрільби з дрібнокаліберної гвинтівки з трьох положень (дистанція – 50 м). У цій дисципліні Куліш – чемпіон світу-2022. У кваліфікації 31-річний черкащанин довів свій клас: тривалий час він був лідером, а в підсумку кваліфікувався до фіналу з третім результатом – 592 очки (з коліна – 199; лежачи – 194; стоячи – 199). А виграв кваліфікацію з олімпійським рекордом китаєць Лю Юкун – 594 очки.

Стабільність дня

Українка Вікторія Ус посіла 11 місце в змаганнях з веслувального слалому на каное. В порівнянні з попередньою Олімпіадою, коли Вікторія в цій дисципліні була сьомою, це начебто крок назад. Але, враховуючи стан цього виду спорту в Україні, вже сам факт двох поспіль виходів в олімпійські фінали виглядає великим успіхом.

В фінальному заїзді українка вочевидь намагалася врахувати помилки, допущені у півфіналі, коли вона заробила чотири штрафних секунди при проходження перших воріт. Цього разу Вікторія стартувала обережніше, штрафних секунд у верхній частині дистанції уникнула, але при цьому трохи сповільнила темп. Намагаючись розігнатися, щоб показати більш конкурентний результат, Ус натомість заробила чотири штрафних секунди уже внизу. Як наслідок, з результатом 117,98 Вікторія стала 11-ю. А золото, так само як у веслувальному слаломі на байдарці, виграла австралійка Джессіка Фокс, котра була чемпіонкою на каное і три роки тому в олімпійському Токіо.

Провал дня

18-річний Олександр Желтяков, який є непереможним у плаванні на спині на юніорському рівні і який виграв золото на 200-метрівці на спині вже на цьогорічному дорослому чемпіонаті Європи, на першій у кар’єрі Олімпіаді не зміг розкрити свого потенціалу зовсім. Після проваленої стометрівки на спині, де Олександр не зміг подолати кваліфікаційного раунду, сьогодні історія повторилася й на дистанції вдвічі довшій.

У червні Желтяков виграв чемпіонат Європи в Белграді, встановивши національний рекорд – 1.55,39. З таким результатом сьогодні Олександр виграв би олімпійську кваліфікацію. Втім, Олександр здолав дистанцію зі скромним часом 1.58,41. З ним до 16-ки півфіналістів українець не пробився, ставши лише 20-м. А виграв кваліфікацію з часом 1.56,62 срібний призер цьогорічного чемпіонату світу Роман Мітюков.

А ввечері у плаванні перемагали виключно легенди. Спершу 30-річна шведка Сара Сьострем, яка була олімпійською чемпіонкою Ріо-2016 на стометрівці батерфляєм, виграла з результатом 52,16 секунди стометрівку кролем. Зірка нової епохи, 22-річний Леон Маршан із Франції, котрий на цих Іграх вже вигравав 400-метрівку комплексом, виграв ще два золота. Спершу Леон переміг у фіналі 200-метрівки батерфляєм світового рекордсмена Крістофа Мілака з Угорщини. Переміг символічно: випередив на фініші і побив на чотири сотих секунди олімпійський рекорд Крістофа – 1.51,21. Потім Маршан здобув ще одне золото на 200-метрівці брасом. Знову з олімпійським рекордом – 2.05,85. Натомість американка Кеті Ледекі виграла вже восьме олімпійське золото в кар’єрі. 27-річна легенда здобула золото, побивши на дистанції 1500 м вільним стилем свій же олімпійський рекорд – 15.30,02.

І вишенька на торті – королівський спринт, чоловіча стометрівка кролем. Китаєць Пан Чжаньле привіз решті суперників корпус переваги і на цілих чотири десятих побив власний світовий рекорд – 46,40 секунди. Це – перший світовий рекорд у плаванні на цій Олімпіаді.

На своєму рівні

Ксенія Байло і Софія Лискун посіли сьоме місце в фіналі змагань з синхронних стрибків у воду з десятиметрової вишки. Після перших двох спроб, під час яких суперники виконують обов’язкові стрибки з найнижчим рівнем складності, українки навіть перебували в трійці лідерів. Далі, коли настав час імпровізувати і дивувати, наші дівчата почали відставати. В підсумку з сумою балів 285,00 Ксенія і Софія стали сьомими. А золото з величезною перевагою здобули переможниці трьох останніх чемпіонатів світу Чень Юйсі і Цюань Гунчань. Китаянки показали результат 359,10, тоді як срібні призерки Чо Чжін-Мі / Кім Мі-Ре з КНДР – 315,90.

Бій дня

Дворазовий чемпіон Європи серед юніорів Айдер Абдураїмов з Мелітополя програв в 1/8 фіналу одному з лідерів вагової категорії до 57 кг, болгаринові кубинського походження, чемпіонові Європейських ігор-2023 Хав’єрові Ібаньєсу.

Потужніший, досвідченіший і наразі майстровитіший суперник домінував протягом усіх трьох раундів. Ібаньєс невпинно видавав результативні серії, тоді як українець спромагався відповідати лише поодинокими влучаннями. Суддівського вердикту за підсумками бою можна було не чекати. Перевага Ібаньєса над 20-річним українцем була надто очевидною.

У чвертьфіналі болгарин зустрінеться з японцем Шудаї Гарадою. А Україна в боксерській програмі Ігор-2024 залишилася лише з головною своєю надією. Олександр Хижняк в 1/4-й вагової категорії до 80 кг 2 серпня зустрінеться з бразильцем Вандерлеєм Перейрою.

Там, де нас нема

Адріана Руано принесла Гватемалі перше золото за історію виступів країни на Олімпіадах. 29-річна атлетка тріумфувала в дисципліні трап у стендовій стрільбі. Руано здобула перемогу, набравши 45 балів, що є новим олімпійським рекордом. Розіграли нагороди тріатлоністи. Серед жінок з результатом 1:54.55 перемогла бронзова призерка Токіо-2020 у змішаній естафеті Кассандра Боґран із Франції. Серед чоловіків тріумфував чемпіон тої самої естафети трирічної давнини Алекс Ї з Великої Британії. Переможний час Алекса – 1:43.33.

Чемпіонкою у перегонах на велосипедах BMX стала китаянка Ден Явень. У чоловіків у цій дисципліні виграв аргентинець Хосе Торрес.
Дзюдоїст Лаша Бекаурі, перемігши на іппон у фіналі вагової категорії до 90 кг японця Санширо Мурао, приніс перше золото Олімпіади-2024 Грузії. У жіночому дзюдо чемпіонкою у ваговій категорії до 70 кг стала хорватка Барбара Матич.

Розіграли медалі в командній першості з фехтування чоловіки-шаблісти. У фіналі збірна Кореї перемогла 45:41 Угорщину. Чемпіонами 33-ї Олімпіади стали Пак Сан-Вон, п’ятиразовий чемпіон світу О Сан-Вук, для якого це вже друге золото на цих Іграх після перемоги в особистій першості, Ку Бон-Ґіль, який вигравав у команді золото ще в Лондоні-2012, а також До Ґен-Дон.

Медальний залік

Лідерство з дев’ятьма золотими нагородами захопив Китай. У Франції і Японії – по вісім нагород найвищої проби, в Австралії – сім, у Великої Британії і Кореї – по шість. Збірна США виграла найбільшу кількість нагород (30), але золотих з них лише п’ять. Тому й місце в медальному заліку сьоме. Італія виграла три золотих нагороди, Канада, Німеччина і Гонконґ – по дві. По одному золоту мають Швеція, Нідерланди, Грузія, Нова Зеландія, Бельгія, Казахстан, Південна Африка, Хорватія, Гватемала, Ірландія, Румунія, Аргентина, Азербайджан, Словенія, Сербія та Узбекистан.
Всього нагороди виграли 47 країн, зокрема й Україна.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортивна ходьба. Українець Главан фінішував на дистанції 20 км
Олімпійські ігри | 01 серпня 2024, 10:29 2
Спортивна ходьба. Українець Главан фінішував на дистанції 20 км

Главан закінчив дистанцію на 40-й позиції

Результати Q2 Ліги чемпіонів. Визначено всі пари 3-го раунду кваліфікації
Футбол | 01 серпня 2024, 00:23 0
Результати Q2 Ліги чемпіонів. Визначено всі пари 3-го раунду кваліфікації

У Q3 Ліги чемпіонів київське Динамо зіграє з шотландським Рейнджерс

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.