Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Маунтінбайк
|
962
3

БЕЛОМОЇНА: «Байк змінюється, й ти повинна робити те ж, щоб встигати за ним»

Українка Яна Біломоїна розповіла про свої четверті в кар'єрі Ігри

БЕЛОМОЇНА: «Байк змінюється, й ти повинна робити те ж, щоб встигати за ним»
(c)Ulf Schiller/athletix.ch. Яна Беломоїна

28 і 29 липня на схилах Еланкур відбувається справжнє олімпійське божевілля. У найкращому сенсі цього слова. Вболівальники вщент заполонили кожен з куточків траси для маунтинбайку. На змагання вони йшли сім’ями, з друзями, пішки й на велосипедах. Кожен з них прагнув підтримати в першу чергу свою – Полін Ферран-Прево. Тим більше, з відсутністю на трасі швейцарки Йоланди Нефф її шанси на перемогу зростали ще більше. І вона ними скористалася на всі сто відсотків, фінішувавши з величезним відривом від суперниць і під крики вболівальників «Мерсі, Полін!!!»

Україну на Олімпійських іграх у Парижі представляла одна спортсменка – Яна Беломоїна. Їй 31, але для неї це вже четверті Олімпійські ігри. Й звісно, Яна прагнула до того, щоб саме вони стали найкращими. Навіть попри те, що цей сезон і не був найуспішнішим у її кар’єрі.

Але коли спортсмен виходить на пік форми, з одного боку, він може демонструвати результати найвищого рівня, але з іншого, ризик впливу найменшої деталі на здоров’я не менший. Саме друге й трапилося з Беломоїною, яка завершила гонку на 26-й позиції.

«Сезон був не найліпшим, але в ньому я почувалася краще, ніж у минулому, тому й очікування були більшими. Хоча ми знали, що траса дуже швидкісна, адже були тут на тестовому івенті минулого року, зробили все, що в наших силах, - говорить Яна Беломоїна. – Але так сталося, що перед гонкою я захворіла, й це теж не зіграло мені на користь. На такому важливому старті стан має бути іншим. Я намагалася зробити все, щоб почуватися сьогодні якомога краще, але за два дні до гонки провела весь день у ліжку».

Саме зі станом здоров’я Яна, здебільшого, пов’язує і свій не найкращий старт, адже ані технічних, ані будь-яких інших проблем на ньому не виникло. Не було й падінь, від яких ніхто не застрахований.

«На Олімпійських іграх і дійсно мають зійтися всі зірки, а ти маєш почуватися якнайкраще, - говорить Яна. - Коли за дві дні до старту я була в ліжку, розуміла, як усе для мене може закінчитися, й, звісно, була дуже засмучена. Перед гонкою я виїхала на трасу, щоб проїхати бодай коло, зрозуміти її й хоч підняти себе та трішки «розкрутити» серце. Але дуже прикро: це мої четверті Олімпійські ігри, й вони завершилися з найгіршим результатом».

І дійсно прикро, адже вже на своїх перших Іграх, у Лондоні-2012, Беломоїна ще зовсім юною дівчинкою буквально ввірвалася до найсильніших, фінішувавши там 13-ю. А в Ріо й Токіо й узагалі була в десятці найкращих. Яна ще з юних років виділялася на фоні багатьох інших спортсменок. Зокрема, запам’яталася вона по чемпіонату Європи U23 у Берні в 2013 році.

«Бувають такі сезони, коли спортсмену або все вдається, або, навпаки, все провально. Ти намагаєшся знайти причину, але не знаєш її. А от у Берні в мене, певно, якраз і зійшлися всі ті зірки. Тоді були дійсно дуже хороші сезони», - пригадує Яна. І додає: «Зараз я засмучена, але з вірою в себе намагатися повернутися якщо не на топ-рівень, то принаймні близько до нього. Тим більше, за місяць чемпіонат світу в Андоррі, й траса там уже буде іншою».

(c)Ulf Schiller/athletix.ch. Яна Беломоїна

У Франції організатори підготували чи не найбільш швидкісну трасу, на якій Беломоїній доводилося виступати. Мініатюрній дівчині, якою є Яна, більше підходять зовсім інші профілі. Але обирати не доводиться, тож спортсменка разом зі своєю командою змушені пристосовуватися до умов.

«Ця траса, напевно, найшвидша з усіх, що в мене були за кар’єру. Швидкість дуже висока, й потужніші дівчата можуть крутити значно краще. Але якщо взяти ту ж переможницю, Полін Ферран-Прево, то вона чи не худіша за мене. Не знаю, як їм так вдається підвестися до змагань, щоб за зиму набирати багато ваги, потім скидати й при цьому видавати сильнішу швидкість і потужність.

Я ж найбільше люблю, коли є затяжні круті гори. Якщо повернутися в маунтинбайк на багато років тому, то траси були значно більш гірськими. У нас були довші кола й набір висоти. Тут, приміром, набір висоти за коло – 110 метрів. Це дійсно дуже мало. Якщо порівняти з гонками, які вигравала на Кубках світу, то на них доходило до 200 метрів. Але байк змінюється, й ти повинна робити те ж, щоб встигати за ним», – говорить Яна.

Вже 29 липня на старт з крос-кантрі вийдуть чоловіки, серед яких юний Олександр Гудима. Спортсмен тренується в групі з Яною, і та сподівається, що йому вдасться показати хороший результат.

«Саша – талановитий хлопець. Тут є дуже сильні чоловіки серед учасників, для нього ж це перші Олімпійські ігри і він ще доволі юний. Але, думаю, він зможе показати гарний результат. Він якраз робить це на дуже швидкісних трасах, - пояснює Яна. – Та й на перших Олімпійських іграх на тобі ще не лежить стільки відповідальності. Ти менше плануєш і менше накручуєш себе. Ти просто береш все від глядачів, які дають тобі повну енергію».

Ольга НІКОЛАЄНКО, спеціально для Sport.ua із Парижа

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хто попереду після двох днів? Медальна таблиця Олімпійських ігор 2024
Олімпійські ігри | 29 липня 2024, 06:05 1
Хто попереду після двох днів? Медальна таблиця Олімпійських ігор 2024

До топ-3 медального заліку входять Японія, Австралія та США

Романчук не зміг пробитися у фінал на 800 м вільним стилем на ОІ в Парижі
Олімпійські ігри | 29 липня 2024, 13:11 32
Романчук не зміг пробитися у фінал на 800 м вільним стилем на ОІ в Парижі

Михайло фінішував останнім у своєму кваліфікаційному запливі

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
justhateme
Чому на зображені такий примітивний вєл, чи це стандарт для змагань?
Serhii P.
туристка
Tka4enko_855
Ноунейм, хоча і не ноунейми сьогодні дуже багато чого показали в лапках