Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ковзанярський спорт
| Оновлено 20 липня 2024, 14:39
182
0

Триразова чемпіонка світу з шорт-треку завершила кар’єру

Яра ван Керкхоф пішла з великого спорту

| Оновлено 20 липня 2024, 14:39
182
0
Триразова чемпіонка світу з шорт-треку завершила кар’єру
Getty Images/Global Images Ukraine. Яра ван Керкхоф

Триразова чемпіонка світу, дев'ятиразова чемпіонка Європи та олімпійська чемпіонка 2022 року з шорт-треку Яра ван Керкхоф завершила спортивну кар'єру.

«Просто відчуваю, що на цьому все. Тренуватися щодня, надвечір увесь час бути втомленою, постійно скасовувати всякі цікаві справи, ніколи не могти піти на день народження – я так більше не хочу. Хочу знову бути з сім'єю та друзями і вже не терпиться дізнатися, що є ще, окрім спорту. Я завжди могла придушувати ці почуття, частково через спортивні успіхи. Від першої перемоги на чемпіонаті Європи в естафеті до неймовірного підйому нідерландського шорт-треку в останні роки. Хотіла насолоджуватися цим довше. Ці почуття були такі прекрасні, що йти не хотілося. А зараз настав час.

Я йду не через травми й не через те, що вже не потрапляю до команди. Те, як це сталося, – нормально. Разом із командою я розпочала передсезонну підготовку, але зауважила, що мотивації вже трохи не вистачає. У голові було вже щось інше, через що я не могла повністю віддаватися тренуванням. Коли я не поїхала на збори до Борміо, натомість вирушила у відпустку, то зрозуміла, що більше не хочу тренувань шість разів на тиждень. Я продовжувала тренуватися – трохи на велосипеді, трохи в тренажерному залі, бо це здорово і я підтримую форму.

Головною рушійною силою моєї кар'єри було бажання ставати кращою. Воно завжди давало мені чудове почуття. Поверталася додому задоволена тренуваннями. Раніше я щодня чекала наступного дня тренувань – завтра знову повернуся на лід. Поступово це згасало і згасало, поки одного разу я не спитала себе, чи справді я все ще хочу цього.

Дехто плакав після мого рішення. Вони всі розуміють, але також гадають, що це сумно. Зайвий раз показує, наскільки ми згуртовані. Пишаюся тим, що закінчую саме так», – розповіла про своє рішення Ван Керкхоф.

За свою 14-річну міжнародну кар'єру, окрім чемпіонських титулів в естафеті, Яра ван Керкхоф також стала віцечемпіонкою Європи 2018 року на дистанції 1500 метрів, третім призером ЧС-2022 та віцечемпіонкою Олімпійських ігор 2018 на 500 метрів. Також нідерландка – триразова володарка Кубка світу в естафеті та виграла етап у Казахстані у сезоні 2022/23 на дистанції 500 метрів.

Примітно, що Яра ван Керкхоф народилася з вродженою вадою серця і в сім років перенесла операцію з її усунення. У травні 2019 року шорт-трекістка стала послом фонду допомоги дітям із захворюваннями серця Stichting Hartekind. А у 2023 році Ван Керкхоф проходила інтернатуру в тій же лікарні, де її оперували, і проводила дослідження для того, щоб зробити інструментальні обстеження серця більш щадними для дітей.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Три наступники Жузепа. Хто може змінити Гвардіолу в Ман Сіті влітку 2025-го
Футбол | 20 липня 2024, 12:21 16
Три наступники Жузепа. Хто може змінити Гвардіолу в Ман Сіті влітку 2025-го

Керівництву «містян» доводиться замислюватися над таким фундаментальним питанням вже зараз…

Збірна України дізналась суперника. Жеребкування плей-оф відбору до ЧЄ-2025
Футбол | 19 липня 2024, 16:23 2
Збірна України дізналась суперника. Жеребкування плей-оф відбору до ЧЄ-2025

Українки проведуть матчі з Туреччиною, а потім із Грецією або Бельгією

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.