Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
123
0

БРІСТРІЧ: «Едін Джеко – мій зразок для наслідування»

Нападник «Полісся» розповів про враження від клубу та плани на сезон

БРІСТРІЧ: «Едін Джеко – мій зразок для наслідування»
ФК Полісся. Адмір Брістріч

Боснійський нападник «Полісся» Адмір Брістріч розповів про схожість України з Боснією та Герцоговиною, а також розказав про очікування від єврокубкових матчів.

Адмір привіт. Як справи? Як настрій?

– Нормально. Все добре. Враження – хороші. Мені все подобається.

Розкажи, будь ласка, кілька слів про себе. Що українські вболівальники повинні знати про тебе?

– Скромний. (пауза) Боєць, що грає від щирого серця. Симпатичний.

Твоя батьківщина – це Боснія та Герцеговина. І за амплуа ти нападник. Все правильно?

– Все точно.

Чим класна твоя країна, презентуй її?

– Найкрасивіша країна у світі. Ось так. Вона схожа на Україну.

Чим схожа?

– Ліси, дуже багато зелені навкруги. Гори. Десь так.

Назви три речі, які є в Боснії та Герцеговині, а немає в інших країнах?

– Море, піраміди, як у Єгипті. Вони поблизу столиці.

Ви вкрали в Єгипті піраміди?

– У Боснії все саморобне.

Море, піраміди та футболісти?

– Так

Як тобі здається, у тебе більше таланту чи працездатності?

– Так, я думаю, що мені Бог дав певний дар. Я вірянин, втім, переконаний, якщо тобі Бог щось і дає, то треба все ж докладати зусиль. А не так, що він тобі дав талант, а ти нічого не робиш – спиш чи граєш у відеоігри. Ти звісно мусиш працювати.

Скільки у тебе є відсотків таланту і відсотків працездатності?

– Таланту, можливо, 40 відсотків, а 60 відсотків – працездатності.

Хто найсильніший боснійський футболіст, на твою думку?

– Едін Джеко. Я мав честь познайомитися з ним. І я думаю, що у мене з ним схожий стиль гри. Я стараюсь наслідувати його, тому що він велика зірка у Європі, а не лише у Боснії. А ще він дуже і дуже скромний хлопець. Він мені дуже подобається.

Якщо порівняти рівень Едіна Джеко та Адміра Брістріча?

– Мені треба багато працювати, щоб досягти його рівня.

Який постер у тебе висів над ліжком. Постер якого футболіста? Едіна Джеко?

– Було кілька постерів Едіна Джеко, але найбільше все ж – Кріштіану Роналду.

Едін Джеко і Кріштіану Роналду – два взірці для тебе?

– І Златан Ібрагімовіч.

Я згадала цю історію на Євро, коли Хвіча Кварацхелія мріяв перемогти Роналду, зіграти з Роналду і отримати футболку - і всі три мрії здійснилися в одному матчі.

– Роналду для мене - найвеличніший гравець у світі. Звісно, якщо у мене буде шанс, я теж хочу перемогти його, зіграти з ним і отримати футболку, як Кварацхелія.

У чому феномен Кріштіану Роналду?

– Я думаю, він полягає у великій відданості та важкій праці. Потрібно бути сконцентрованим на футболі і багато працювати кожен день перед тренуванням, під час тренування і після тренування. Можливо, це важка праця і талант, але я думаю, що потрібно мати ще й трохи везіння також. Деякі гравці мають проблеми пов’язані з травмами чи ще щось. Словом, вони не можуть показати себе найкращим чином. Або, коли ти б’єш по м’ячу, і якщо тобі пощастить - то він потрапляє у сітку. А іноді ти б’єш, а він потрапляє у каркас або воротар рятує команду чи м’яч взагалі зупиняється на лінії. Тому потрібно ще й трохи везіння.

Розкажи, ти гравець молодіжної збірної Боснії та Герцеговини?

– Так, я капітан молодіжної збірної.

Це дуже почесно. Коли ми тебе побачимо в національній збірній Боснії та Герцеговини?

– Я сподіваюсь, дуже скоро.Я думаю, десь через пів року.

Нещодавно були збори молодіжної збірної і ти зіграв поєдинок проти Північної Македонії і навіть забив гол, так?

– Так, це правда. Ми грали проти Північної Македонії, і я забив гол. Ми виграли 2:1. До речі, я маю досить хорошу статистику у молодіжній збірній.

Яка це статистика?

– Дванадцять ігор і сім голів.

Коли ти вперше почув, що тобою цікавиться «Полісся», що є такий шанс перейти в Україну, ти ж, очевидно, одразу пішов в інтернет шукати якусь інформацію? Чи ти щось знав до цього про «Полісся»?

– Коли мій агент сказав, що є така пропозиція, інтерес з боку «Полісся» - спершу я нічого не знав про цей клуб. Тому що не надто стежив за українським чемпіонатом. Я тільки знав «Шахтар» через Лігу Чемпіонів. Потім я трохи пошукав, розпитав одного знайомого, який грає в Україні. Він сказав, що все тут дуже добре та порадив перейти в «Полісся», бо це дуже амбітний проєкт. Якщо у тебе є такий шанс – казав він - не втрачай його. Я трохи подумав і зрозумів, що перехід в «Полісся» - це крок вгору у моїй кар’єрі.

Коли ти розмірковував, взяв час на роздуми. Якісь були сумніви? І чого вони стосувалися?

– Звичайно, це були сумніви, пов’язані з війною в Україні. Ось над цим я і розмірковував, моя сім’я - теж. Вони мені казали: як ти туди поїдеш? Як ти там житимеш? Я відповів, що передусім треба усе з’ясувати, яка там насправді ситуація. А коли з’ясував, що все більш-менш – тоді і вирішив їхати.

Хочеться почути твої враження від нашої країни.

– Досі я не був тут. І перше, що вразило – це величезна кількість заправок. Насправді, нічого більше спершу і не побачив, бо коли ми їхали - вже стемніло. А потім був ще в Києві - дуже гарне місто. Як, власне, і Житомир. І до речі, люди тут дуже привітні.

Як тебе прийняли тут в команді. З ким ти потоваришував? З ким ти зараз найбільше спілкуєшся?

– Хлопці дуже добре мене прийняли. Не тільки мене, а й всіх, хто прийшов. У мене вже з’явилися друзі, тому що ми говоримо однією мовою. Це – Матей (Матіч) з Хорватії, Дімітар (Трайков) з Македонії. Ну і плюс у нашій компанії хлопець з Грузії – Гіо (Майсурадзе). Але тут всі гравці класні та дуже приємні.

Правда, що в команді тебе називають агент 007?

– Це неправда (сміється).

Кажуть, що ти якось вплинув на жеребкування Ліги Конференції, щоб «Поліссю» випала «Олімпія»?

– Я думаю, що це більшою мірою через мене. Тому, що я приїхав сюди з «Олімпії», а Бог дав мені шанс зіграти проти них і довести, що вони помилилися.

Скільки дзвінків ти отримав з «Олімпії» після жеребкування?

– Так ми з цього приводу сміялися з моїми вже екс-партнерами і дивувались: як таке можливо. Хоча, коли я побачив, ось ці кошики перед жеребкуванням, я сказав: «о, ми точно отримаємо «Олімпію».

Як тобі здається, в «Олімпії» недооцінюють «Полісся», зважаючи, що в цієї команди немає історії в Єврокубках.

– Я не думаю, що вони будуть нас недооцінювати, тому що вони знають, наприклад, «Шахтар» і, можливо, через це вони не будуть недооцінювати і нас. Минулого року ми з «Олімпією» вперше в історії грали у груповому раунді Ліги Конференцій. І для першого разу це був чудовий результат. Передусім - для мене, бо у 20 років я уже грав у груповому турнірі єврокубка. Це було круто. Але я думаю, що вони будуть намагатися грати потужно проти нас. Точно не будуть недооцінювати.

Поділися враженнями від твоєї єврокубкової кампанії, якою вона була для тебе-дебютанта?

– Звичайно, це було захоплююче. Ми спершу грали у кваліфікації Ліги чемпіонів, але у підсумку не пройшли далі, хоча грали добре. Дісталися третього раунду кваліфікації та зіграли проти великих команд, великих футбольних імен, великих гравців. Наприклад, проти «Галатасараю». Ти виходиш, а навколо тебе 50 тисяч фанів і вони свистять, скандують, галасують. Ти просто стоїш і дивишся на це все. Було справді захоплююче. Турецькі уболівальники дуже емоційні і дуже експресивні.

А як і уболівальники в «Олімпії» Любляни?

– Насправді мені це не подобалося і я певен, що більшості гравців «Олімпії» - теж. Люди у Словенії не дуже цікавляться футболом. У деяких інших містах – все ж футбольних уболівальників більше, чого не скажеш про Любляну. Якщо якийсь особливий матч – тоді багато людей приходить на стадіон. Якщо ж ні – наприклад, граємо проти не дуже великої команди, то на стадіоні може зібратися плюс-мінус кілька тисяч фанів. Мені це не подобалося.

Як ти прогнозуєш, скільки людей прийде на поєдинок проти «Полісся»?

– Я думаю, можливо, тисячі 4 буде. 3-4тисячі.

А скільки стадіон вміщує?

– 15 тисяч.

А з чим ти це пов’язуєш?

– Можливо через те, що у Любляні є чимало інших видів спорту. І люди дивляться: баскетбол чи хокей, чи щось іще. Я не знаю, як вони це дивляться, але вони це дивляться (сміється). А на футбол приходить усього кілька тисяч. На «Галатасарай» прийшло 13-14 тисяч фанатів. І це було класно. Але коли ми грали з «Карабахом» у кваліфікації Ліги Європи – було усього 3 тисячі.

Хто фаворит цього матчу – «Олімпія» чи «Полісся»?

– Мені здається, для нас буде трішки важко через те, що ми не граємо у себе вдома, в Україні. Проте, у нас швидший футбол і ми сильніші, тому у нас більше шансів, аніж в «Олімпії».

З яким рахунком завершаться матчі? Хто заб’є?

– Дайте трохи подумати…. У Любляні буде 2:1 за нами…. Я сподіваюсь, що я заб’ю, можливо, ще й Гуцуляк. У Польщі буде 1:0 – наша перемога.

Ти заб’єш чи Гуцуляк?

– Можливо якийсь центрбек після кутового.

Далекоглядні мрії і найближчі мрії, які вони?

– Зробити максимально можливу успішну кар’єру у футболі, а ще бути разом зі своєю сім’єю. І щоб моя родина була здорова і я був здоровий – це найважливіші речі. Нині ж у мене такі цілі: я хочу бути найкращим тут, у «Поліссі», та продемонструвати все, на що здатен.

Я відзначила, що у тебе дуже класне почуття гумору. У кого найкраще почуття гумору в «Поліссі»?

– Мабуть, у Козака і Будківського. Я не розумію багато слів, що вони кажуть, але вони завжди жартують. Я хочу привітати всіх уболівальників «Полісся». Сподіваюся, що ви будете приходити на кожну нашу гру, щоб підтримати нас. А ще сподіваюся, що ви підтримаєте нас і в Польщі під час єврокубкових поєдинків. Маю надію, що вас буде багато. Дуже дякую!

21-річний боснійський нападник перейшов у «Полісся» зі словенської «Олімпії» на правах оренди, що розрахована на 1 сезон.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Судаков натякнув на бажання покинути Шахтар
Футбол | 16 липня 2024, 15:38 42
ФОТО. Судаков натякнув на бажання покинути Шахтар

Український хавбек, схоже, хоче змінити клуб влітку

Усик назвав двох легендарних боксерів минулого, з якими хотів би побитися
Бокс | 16 липня 2024, 10:59 0
Усик назвав двох легендарних боксерів минулого, з якими хотів би побитися

Олександр відзначив Джо Луїса та Майка Тайсона

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.