Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 14 липня 2024, 17:57
2025
0

Енніс розбив Аванесяна. Наступний опонент – Чухаджян?

Яскравий перфоманс від Джарона

| Оновлено 14 липня 2024, 17:57
2025
0
Енніс розбив Аванесяна. Наступний опонент – Чухаджян?
Getty Images/Global Images Ukraine. Джарон Енніс

У ніч на 14 липня у Філадельфії, США, свій перший захист титулу повноцінного чемпіона IBF у напівсередній вазі (до 66,68 кг) провів американець Джарон Енніс (32-0, 29 КО). Його опонентом став вірменин Давід Аванесян (30-5-1, 18 КО), який цього разу програв швидше, ніж колись Теренсу Кроуфорду. Але не так яскраво, як тоді.

Енніс мав перемагати яскраво. Інакше його перемогу не сприйняли б

Джарон Енніс – один з найяскравіших американських чемпіонів і людина, до якої ставляться, як до справжнього топа, вже зараз. А за декілька років, ймовірно, і як до найкращого боксера у світі.

При цьому у 27 років він досі особливо нікого не побив. Були хороші перемоги, безумовно. Той самий побитий Сергій Ліпінець. Або Томас Дюлорме – хороший боксер, який постраждав від рук американця доволі швидко. Той самий достроково побитий Ройман Вілья. Та навіть Карен Чухаджян. При всій його незручності, українець не зміг зробити з американцем нічого.

Проте відсторонюватись від того, що рівень Джарона є очевидним, не можна. Це дійсно боксер екстра-класу. Але це також потребує перевірки боксерами вищого рівня. І Давід Аванесян – не серед таких.

Бій проти вірменина склався тільки через те, що попередній суперник злетів з бою за станом здоров’я. А ще тому що Аванесяна колись в опоненти обрав Теренс Кроуфорд. А Енніс дуже сильно хоче зустрітись із Теренсом і таким чином передає йому вітання.

Звісно, можна було б обрати собі в опонента Каваляускаса. Або Хосе Бенавідеса. Або ж домовитись про мегафайт проти Еррола Спенса. Але тут забагато «але».

Наприклад, це перший бій Енніса в Matchroom. Не хотів Едді Хірн занадто сильно ризикувати і вкладатись одразу. Ось Субріель Матіас зустрівся з Ліамом Паро, тільки підписавши контракт з Хірном – програв. І теж на очах рідних фанатів. Тому тут треба обережніше.
Та й загалом, Аванесян – зручний боксер для Енніса. Йде вперед, але не занадто. Б’є сильно, але не дуже. Достатньо відомий, але недостатньо небезпечний. Все складається як ніколи чудово, щоб приїхати додому і перемогти так, як треба.


Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Аванесян

Загалом, все так і склалось. Тільки от від рук Кроуфорда Аванесяна відключило повністю. А він влучань Енніса лише повело декілька разів.

Варто зазначити, що Давід вийшов у ринг максимально готовим. Фізично та ментально до певного моменту він був готовий до бійки та того, щоб тиснути на суперника до кінця. Щоправда, рівень виявився занадто протилежним.

Енніс влучав багато. Суто візуально до цілі доходило більше половини ударів. Його джеб час від часу хитав Аванесяна. А робота силовими на ближній дистанції постійно бентежила претендента.

До третього раунду Енніс уже повністю підлаштувався. Знайшов зручну дистанцію, почав просто плисти на атаках суперника, на які регулярно відповідав контратаками – жорсткими та точними.

Джарон пропрацював тулуб опонента, змусив того ще більше захищати його. А сам у відповідь лупив силовими в голову. Дуже вправний та розумний виступ.

В якийсь момент здалося, що Аванесян протримається довше, ніж проти Кроуфорда. Він тримав удари, йшов вперед, намагався битися з суперником. Виглядав досить міцно.

Але потім, у п’ятому раунді, Енніс насипав ще точніше силовими та упіймав суперника на контратаці. Це сталося, бо Аванесян вже аж занадто активно пішов вперед. Намагався затиснути суперника на канатах, навіть трохи влучав.

Проблема таких вилазок у тому, що чим більше ти атакуєш – тим більше відкриваєшся під контратаку. Так сталось і тут. Джарон все ж влучив так, що опонент все ж впав.

Аванесян піднявся, закінчив раунд, але далі продовжувати не захотів. Занадто побитим він виглядав на той момент. Воно й правильно. Прилітало багато, потужно. Якщо не у шостому раунді, то за декілька раундів точно довелось би програвати достроково, але з гіршими наслідками для здоров’я.

Що тепер?

Джарон каже про Кроуфорда, неначе він десь поруч. Теренс пішов у першу середню вагу, де битиметься проти Мадрімова. У разі перемоги американець точно залишиться там і спробує стати абсолютним чемпіоном світу втретє. Або навіть зустрінеться із Саулем Альваресом.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джарон Енніс

Їхній бій можливий, якщо Кроуфорд все ж програє Мадрімову і все ж вирішить повернутись у напівсередню вагову категорію. І те, і те теоретично можливо, але не більше, ніж теоретично.

Туркі Аль аш-Шейх вже заявив, що бажає бачити поєдинок Енніса та Кроуфорда в рамках першої середньої ваги. Але разом з цим, малоймовірно, що Джарон підніметься у наступну категорію вже цього року. Едді Хірн каже, що їхня мета – об’єднати пояси, а вже потім йти вище.

Тож спочатку об’єднавчі поєдинки та захисти, а потім Кроуфорд? Незрозуміло, як це вкладається в часові рамки, адже Теренс – віковий боксер, якому залишилось не так і багато часу для великих протистоянь. І де в плані Кроуфорда знайдеться місце для Енніса, не дуже зрозуміло.

Зате зрозуміло те, що Карен Чухаджян – офіційний претендент на Енніса. Перший бій не склався для Карена, але вони весь цей час із В’ячеславом Сенченком готуються до реваншу. Головне, щоб американець та його команда хотіли такого бою.

Бо альтернативи є більш яскраві. Наприклад, об’єднання із Еймантасом Станіонісом. Або Маріо Барріосом, який домовляється про бій проти Пак’яо. Або ж бій проти самого Менні, якщо той поб’є Барріоса.

Все це цікаві та грошові варіанти. Чухаджяна у цьому випадку захищає тільки принциповість IBF.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.